En reaktion mot naturvurmen

15:19 14 Oct 2011

 

I en liten källare på en Vasastansgata har Ana Hernández Cornet sin studio. I ett av hörnen står ett klädrack med vad som skulle kunna vara hela vårkollektionen. Vita fyrkantiga ryggsäckar i läder, blå tryck, svarta lädertoppar och strama skjortor med kedjeprydda kragar. Raka siluetter, höga slitsar och ärmlösa skjortor, toppat med flipflops och kepsar. Visningen för våren som hölls på Riche den sista dagen på modeveckan hyllades av många som uppfriskande cool. Sanna Samuelsson mötte designern en regnig septemberdag för ett samtal om naturromantik och kitsch. Idén till kollektionen kom fram som just en reaktion på den allrådande naturvurmen.


– Jag visste att jag vill göra något om naturen och vår relation till den, men inte på det uppenbara sättet. Jag känner att det finns en kollektiv längtan tillbaka till natur och romantik och att det samtidigt finns en rädsla för det. Med rädsla kommer behovet av kontroll vilket jag tar fasta på i kollektionen genom att bland annat inte ha knappar där fram och att arbeta med kantiga former.
Du kallar din kollektion för Corrupted?
– Det anspelar på just manipulationen av naturen, att man försöker kontrollera och störa något som är svårt att påverka. Temat är ingen positionering, jag var bara intresserad av att undersöka relationen mellan vad som är naturligt och inte. Och av hur naturligt alltid är lika med “äkta”.
Du har gjort mönster av 3D-objekt, kan du berätta om det? Finns det en nostalgi i den sortens estetik?
– Jag hade helt enkelt snöat in på dåliga gjorda 3D-objekt som man kan köpa per styck på internet och använde dem i prints. De kan vara naturstrukturer som berg, små plantor och växter. Det är lite kitschigt vilket gör det intressant. Jag tycker bäst om det trycket eftersom jag inte riktigt tycker om det. Det är intressant när det inte blir så safe.
Jag tycker mig se sportelement i kollektionen, stämmer det?
– Det är något som jag alltid har svårt att komma ifrån och känns som något jag håller på att bearbeta omedvetet. Jag växte upp i förorten, söder om söder. Det ligger alltid med en på något sätt. Vissa saker som man sett eller upplevt återkommer man till gång på gång. Men jag gillar också sportinfluenser för dess estetik och funktion.
Istället för en lookbook med vanlig modell i studiomiljö har Hernández Cornet låtit konstfotografen Tova Mozard fota sig själv i kläderna. Bilderna påminner om ett modereportage i känslan av stumhet och ödslighet men har en helt annan tyngd. Bilderna är tagna i vad som ser ut som en övergiven Folkets park någonstans i Sverige. Bland högt gräs och trasiga plaststolar, hundkex och gamla prispallar rör sig konstnären med kameran och en folköl som enda sällskap. Det är underliga och vackra bilder. Miljön matchar de ganska minimalistiska Hernández Cornet-kläderna. Men egentligen är designern inte mycket för naturen som estetik. Mer som kitsch då, som i senaste kollektionen.
– Jag avskyr egentligen generell naturinspiration. Det är oftast inte äkta utan känns mer som något romantiserande. Därför blev det en utmaning för mig själv. Det var intressant att para ihop naturen med 3D-grafiken, istället för att inspireras av djur och natur.
Du arbetar för stora kedjor parallellt med ditt eget märke. Så du har både en fot i det stora svenska kedjemodet och det här småskaliga. Hur får du ihop det?
– Jag känner nog att jag måste vara ännu smalare med Hernández Cornet. Det är svårt att göra små kollektioner och sälja. Framförallt i Stockholm är folk intresserade av mode och man pratar om ”våra designers” och att föra fram dem. Men när det gäller att lägga pengar på sådana plagg köper de svenska märken som är mer kända. Den finns inte samma support för oss indiedesigners, förutom i press och media. 
Det är märkligt nu för kedjemode är plötsligt coolt. Folk köper en tröja där och känner inte längre ”det är bara en billig tröja”. Hur tävlar man med det?
– Det är två olika världar som designer. Men man försöker förstås göra plagg med längre hållbarhet. När man bara gör tolv looks måste varje plagg vara motiverat. Men med alla dessa bloggar blir det väldigt shoppingfokuserat. Jag själv gillar inte shopping så mycket, samtidigt som det man gör ska säljas. Men snabbkonsumtion, det är ju mer kedjemode.
Tycker du att idén om svenskt mode är överdriven? 
– Nej. Svenskar är duktiga på design, men det är väl mer att det inte följs upp i övrigt. På förra invigningen av modeveckan var Nyamko Sabuni där och talade gott om svenska designers. Men slutklämmen var ändå att det är upp till oss att ta det vidare. Det kan man bli frustrerad över. Det skulle kunna göras mycket för att få upp exporten av svenskt mode.
                       
Plagg från Hernández Cornet kan beställas direkt från märket, se hernandez-cornet.com. ”Artist lookbook” A/W 11, av Tova Mozard finns på Konst-ig.
 

Stad: 
Kategori: