Drömjobb: Anna Bylund

15:31 2 Sep 2013

Alla älskar vi TV, minst hälften av oss har säkert haft drömmar om att jobba med det stora mediet. En av dem som faktiskt lyckats med konststycket att haffa drömjobbet inom tv-branschen och dessutom fått fast anställning på SVT (!) är Anna Bylund. Här har vi pratat om folkhögskolor, karriärsklättring och kassa dagar med tv-producenten i Malmö. 

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som tv-producent på SVT där jag framförallt producerar barnprogram som sänds i Barnkanalen.

Vad innebär det?

– Det kan vara lite olika från produktion till produktion men oftast är en producent lite som filmvärldens regissör. Jag är ansvarig för innehållet och tar fram hur programmet ska se ut tillsammans med min projektledare. I vissa produktioner skriver jag manus och är med vid klippningen och ibland, som i barnprogrammet Sommarlov som jag jobbat med i fyra år, så har jag en mer övergripande roll där jag jobbar med två grymma redaktörer som skriver alla manus och jag har en mer arbetsledande roll.

Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Just producentjobbet för Sommarlov fick jag genom att Malmöchefen hade fått tips om mig av en kollega i Stockholm som jag hade jobbat med. Jag satt i mitt svartkontrakt i Svedmyra vintern 2010 när det var 30 minus och tunnelbanan hade slutat köra gröna linjen när hon ringde och frågade om jag var intresserad av att diskutera jobbet som producent för Sommarlov. Jag sa att jag tyvärr hade ett annat jobb så jag kunde inte och sen la jag på luren tittade mig omkring och kände att "vafan, det kanske är dags att flytta tillbaka till Malmö ändå", så jag ringde upp igen. Det var ett sjukt bra beslut, jag fick jobbet och jag lärt mig otroligt mycket och haft väldigt kul under dessa fyra säsonger av Sommarlov som vi har gjort. Jag var också rätt oerfaren när jag fick jobbet. Jag hade bara producerat ett program innan men de vågade satsa på mig!

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?

– Nej jag är inte så self-made. Jag har pluggat filmlinje på Fridhems Folkhögskola, vilket är bland det roligaste jag gjort och sen gick jag tv-producentutbildningen på DI i Stockholm. Nu heter den skolan Stockholm Dramatiska Högskola. Jag trivdes jättebra där och den skolan öppnar massa dörrar och ger ett bra närverk. Men jag skulle vilja rekommendera alla att gå på Folkhögskola. Det var första gången i mitt liv som jag kände att jag pluggade helt och hållet för min egen skull.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Ingen aning egentligen. Försök hitta något som du verkligen vill göra. Be att få komma på studiebesök eller som endagspraktikant till olika jobb för att försöka hitta vad du går i gång på. Har man turen att ha hittat det, det kan vara att det bara är skitkul eller att det känns viktigt och meningsfullt, då tror jag att man kan gå hur långt som helst oavsett om man väljer att plugga sig dit eller jobba sig fram. Annars är mitt bästa tips att alltid vara schysst. Alla människor du möter är ditt nätverk. Alla människor du jobbar med är lika viktiga. Använd aldrig andra människor för att klättra. Det slår bara tillbaka.

Har det här alltid varit målet?

– Ja, sen någon gång efter gymnasiet. Innan det visste jag inte alls. Men jag visste att jag ville jobba med barnkultur på nåt sätt och tv verkade kul så jag kollade upp vad några olika tv-producenter hade tagit för vägar och sen la jag upp en plan.

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– TV-branchen är väldigt osäker så jag har nog alltid varit beredd på att hitta nya vägar. Men det tycker jag är häftigt. Barnkultur, vad jag kan och vem jag är som person kanske är kärnan i min yrkesliv och då kan jag tänka mig att jobba med det inom massa olika saker. Jag är sugen på att jobba som lärare nån gång, på bibliotek och med utställningar. Men det är mer drömmar än plan-b:s.

Kontakter kan ju vara A och O. Har du haft några nyckelpersoner som hjälpt dig framåt?

– Ja, när jag pluggade så hade jag turen att få praktikplats på ett program med en fantastisk producent som heter Anna Sommansson. som har hjälpt mig hur mycket som helst. Alla de första jobben kom genom hennes kontakter och av att hon gick i god för mig. Det är så lätt att det tar stopp, även om man har en jättebra utbildning i ryggen så är det svårt att få någon att våga satsa på en när man inte har någon erfarenhet. Då är en erfaren person som talar gott om en guld värd. I tv-branschen är det en väldigt bra väg in att göra praktik.

Vad är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Kommer inte på något riktigt okonventionellt men grejen är att inte eftersträva det perfekta. Våga visa att du inte har en aning om du inte har det, eller berätta om du har en kass dag.

Många startar eget idag. Är det något du skulle kunna göra?

– Jag har precis fått en fast tjänst, wihoo! Men det trodde jag faktiskt aldrig att jag skulle få så jag har klurat på att starta enskild firma länge. Och nån gång i framtiden kan det säkert bli så. Det skulle vara oerhört kul att vara med och starta upp ett litet produktionsbolag nån gång i livet.

Kan man bo var som helst, om man har ett tillräckligt roligt jobb?

– Många kan säkert det men inte jag. Det är så mycket annat än jobbet som är viktigt när man väljer var man ska bo. Var ens vänner och familj är och närheten till Kallbadhuset och sånt.

 

Anna Bylund är den andra i raden av malmöiter som vi pratat drömjobb med, i samarbete med Monster.se. Läs första intervjun med fotografen Irika Sandström här

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!