Bland prostituerade och negerbollar

Kawa Zolfagary 07:34 11 Nov 2011
Stad: 
Kategori: 


 Illustration: Linus Nyström

PK, eller att vara politiskt korrekt, har gått från ett uttryck i periferin till att bli ett glåpord som slängs i alla möjliga riktningar. Men vem är politiskt korrekt? Och borde det överhuvudtaget vara ett skällsord?


”De är vidriga nerknarkade horor”, sa Richard Littlejohn. När fem unga prostituerade kvinnor mördades i Ipswich bestämde sig de största dagstidningarna för att kalla dem ”kvinnor som arbetade som prostituerade” istället för bara prostituerade, av hänsyn till flickornas unga ålder och deras familjer. Den konservativa radioprataren Richard Littlejohn kritiserade tidningarna hårt för detta och menade att det ”politiskt korrekta” hade gått för långt. Han kallade dem horor i radio och sa att deras död inte var någon större förlust. I Storbritannien används begreppet ”politiskt korrekt” ännu flitigare och bredare än i Sverige. Där använder proffstyckare det i radio för att beskriva allt de inte håller med om och skvallerblaskor skyltar med det på sina löpsedlar. Oftast i meningen ”Political correctness gone mad”. I fallet med de fem mördade unga kvinnorna var man alltså politiskt korrekt om man försökte ta hänsyn till de mördade flickornas familjer och minne.


För vissa är politisk korrekthet att man inte vågar ifrågasätta rådande normer, för andra är det att man inte tycker att det är helt okej att skriva rasistiska glåpord med ens eget exkrement på en husvägg. Mitt första möte med begreppet var under en körlektion i Eskilstuna för ett antal år sedan. Körskolläraren berättade för mig att man i Stockholm hade tvingats byta namn på ett sjukhus för att namnet var en svordom på arabiska. ”Det var inte tillräckligt politiskt korrekt”, sa han innan han gick in i en harang om hur vi böjer våra svenska ryggar för araberna. Vilket sjukhus han talade om var oklart, han hade hört det hela från någon som hade hört det från någon. Senare fick jag reda på att det var Karolinska Universitetssjukhuset som hade bytt domännamn. Namnet blev väldigt likt det arabiska ordet för kvinnans könsorgan och sjukhusets mejl från domänen hade en tendens att fastna i spamfilter på grund av detta. Det handlade inte om att vara politiskt korrekt – det handlade om att mejlen skulle nå fram.

Politiskt korrekt används idag främst av främlingsfientliga rörelser för att svartmåla vad de själva anser vara etablissemanget eller meningsmotståndare i allmänhet. Det är politiskt korrekt, eller PK, att till exempel låta fler kulturer än den svenska vara representerade på ett evenemang. Ofta används begreppet PK om just mångfaldsfrågor. En vanlig anklagelse som dyker upp i sociala medier och kommentarsfält är att det inte är PK att flagga med den svenska flaggan. Jag har sökt och sökt men ingenstans hittar jag i något partis program att detta borde förbjudas. Man målar upp en bild av att det finns en PK-elit som förtrycker alla som inte ställer upp på en viss typ av värderingar. Oftast handlar dessa värderingar om att inte vara sexist, homofob eller rasist. Det är ingen slump att den största främlingsfientliga sajten i Sverige kallar sig själv för politiskt inkorrekt.


På tal om flaggor, ifall PK skulle ha en symbol skulle det vara chokladbollen. Ingenstans används begreppet flitigare än i det seglivade inbördeskriget vi kallar ”Debatten om negerbollen”. De självutnämnda politiskt inkorrekta menar att de har all rätt att kalla detta bakverk för negerboll, trots att ordet neger bär på en rasistisk historia och används som nedsättande skällsord riktat mot de som inte är pigmentutmanade. Utmanarna av det politiskt korrekta ”chokladboll” menar att hela samhället kommer falla sönder om man inte får använda rasistiska glåpord fritt. Man ställer sig frågande till vad det är för människor som kämpar så vilt för rätten att få såra andra utan att bli kritiserade för det.

Det som fascinerar mig mest med användandet av PK som skällsord är hur fantasilöst det är. Om man skulle be mig definiera något som inte är politiskt korrekt skulle jag inte stanna vid ett stopp för all invandring, vi har redan ett riksdagsparti som är en del av etablissemanget som för fram den idén. Nej, för mig är det politiskt inkorrekt om man ifrågasätter det rådande ekonomiska systemet, köttätandet och heteronormen. De som sitter på makten i Sverige är fortfarande heterosexuella, vita, köttätande högermän. Regeringspartiet Moderaterna har till exempel inte en enda utlandsfödd person i sin partistyrelse. Överlag är det skrämmande ont om utlandsfödda i samhällets övre skikt, men det kanske inte är politiskt korrekt att påpeka.

Vi är många som har kallats politiskt korrekta när vi försiktigt rättat någon som kallat en mörkhyad för neger, en mörk-hårig för svartskalle eller sagt ifrån mot sexism. Vi är många som på grund av detta tvekar inför att stå upp mot intolerans och diskriminering. Vi upplever att utrymmet för ett mer tolerant språk har krympt och att vi påklistras etiketter som gnälliga och skitnödiga. Samtidigt känner de självutnämnda politiskt inkorrekta att deras yttrandefrihet begränsas när de möts av kritik för att de kallar chokladbollen för negerboll eller fem mördade unga flickor för horor. Uttrycket PK är ett effektivt sätt att tysta alla vars åsikter man inte gillar, den som har stämplats som PK är någon vars åsikt man inte behöver lyssna på. Risken finns att vi får en utveckling som den i England, där man hellre är en empatilös sexistisk idiot än någon som kallas politiskt korrekt. För vem vill lyssna på någon som tar hänsyn till andra? ■
 

Lämna en kommentar, bild eller gif här

22 kommentarer

 1. Bild för André
  André
  - uppdatering av språkdräkten i nytryck av (framför allt) barnböcker. Att Pippis pappa skulle vara kung istället för rasismprefixkung leder lätt till bokbål (enligt en namnkunnig sexualupplysare). - byte av godislogga. Att ett företag ska byta en förlegad logotyp förändrar tydligen smakupplevelsen såpass att godiset inte är värt att köpa längre (enligt en enig armé fritänkare). - frågan varför det är så få som bokar kvinnliga DJs. Att vilja ha folk i båset baserat på hur skillade de är istället för att de är "sköna killar" är ett sånt stort PK-övergrepp att den som dristar sig lyfta frågan ska dömas till bl.a. våldtäkt och offentligt hån (enligt diverse manliga DJs).
 2. Bild för Steve
  Steve
  Problemet är följande: Personer som förespråkar Pk (som du då) bor inte där invandrare bor. Detta gör att ni ängsligt tassar kring alla uttryck och formuleringar som på det allra minsta sätt skulle uppfattas som fel. För personer som tex jag som är uppvuxen och bor i invandrartäta områden har det sedan länge varit ett bra sätt att avväpna denna fråga genom att man kan skoja med och om varandras olikheter. Så länge som du sitter där i din två i vasastan och oroar dig över om man kan/får skämta om zigenare/blattar eller finnar kommer vi ingenstans. Tror du mig inte? Titta på det kanske mest integrerade landet i världen, usa, Där har man inte problem med att driva med varandra/andras fördommar och kalla varandra nedlåtande saker. Humor ÄR det bästa vapnet mot rasism. INTE ängsliga Pk kärringar som du.
 3. Bild för Kawa Zolfagary
  Kawa Zolfagary
  Hej! Du kallar mig en ängslig PK-kärring och påstår att jag inte bor i ett invandrartätt område, utan i en tvåa i Vasastan. Du har fel på ett par punkter. För det första så är jag invandrare, för det andra har jag bott i invandrartäta områden hela mitt liv, för det tredje bor jag i en etta. USA är långt ifrån "världens mest integrerade land" (vad nu än det skulle betyda). Där är diskrimineringen av mörkhyade och andra icke-vita tiofaldigt större än i många andra länder. Men vem bryr sig om fakta när man kan raljera mot PK-kärringar, eller hur? Puss och kram Kawa Zolfagary
 4. Bild för Andre Luco
  Andre Luco
  "- frågan varför det är så få som bokar kvinnliga DJs. Att vilja ha folk i båset baserat på hur skillade de är istället för att de är "sköna killar" är ett sånt stort PK-övergrepp att den som dristar sig lyfta frågan ska dömas till bl.a. våldtäkt och offentligt hån (enligt diverse manliga DJs)." I artikeln här på nöjesguiden var ju snarare de män som tyckte att tekniska skills och kunnigheter var viktigare än kön= Penispretton. Men det var tydligen helt ok att säga och skriva.
 5. Bild för Kückling+Vattenmelon
  Kückling+Vattenmelon
  Eftersom livet är så hemskt för Kajsa ZolFAGary så är det nog dags att packa packåsnan och gärna ta med sig resten av hipsterclownerna till Pajasistan eller vilken stenöken flickpojkan Kajsa ZolFAGary kommer från. Chilla och ät lite vattenmelon, kyckling och negerbollar din politiskt korrekta hipster husblatte. Akta dig för rishattskineser!
 6. Bild för Marcus
  Marcus
  Epitet och oanständiga yttrande måste väl ändå ses som ett relativt litet problem - det vore rent av tacksamt om det största samhällsproblemet vi hade var huruvida vi skulle kalla en bakelse chockladboll eller negerboll. Den politiska korrekthetens effekter på vårt samhälle är värre än så. Det handlar om antiintellektuella åsiktsmallar som infantisilerar oss genom att på förhand ta död på debatter där våra argument kan testas och utvecklas. PK används som ett alternativt medel för att styra och avgränsa samtalet och för att kunna få igenom politiska visioner utan uttalade mandat. Sen att det kan utnyttjas både från höger och vänsterhåll är en klen tröst. Se bara hur enkelt nyliberalerna fick igenom en fri arbetskraftsinvandring där arbetsgivarna sitter på all makt, där de partier som iaf gör anspråk på att skydda människor mot exploatering knappt mäktade med en protest, eftersom de tvingats ut att gå på den politiskt korrekta linbana som högern satt upp, och där även mediastormen hotade. I värsta fall har politiskt korrekhet handlat om liv och död. Hur många år tog det innan svenska myndigheter började ta hot mot ungdomar från deras egen släkt på allvar och ge dem samma skydd som vid traditionellt våld inom relationer? Hur många liv kunde ha räddats under dessa år om det inte vore för våran ängslighet över att uppfattas bryta mot det som anses vara godkända åsikter. Nä, om jag tvingats välja tar jag heller oanständiga yttranden framför debattdödande åsiktsmallar och ängslan över att stöta sig med diverse inflytandesökande grupperingar. Vi är redan tillräckligt konflikträdda i Sverige.
 7. Bild för lg
  lg
  Utöver neger (som de flesta inte förnekar att de är om de är det) finns ju grupptillhörigheter som överklass, hipster eller det gamla 90-talsuttrycket "kicker" som ingen vill kännas vid att de skulle vara (ok, kungen kan nog utan att blinka medge att han tillhör överklassen) eftersom begreppen har negativa konnotationer. Skulle vi därför förespråka att vi slutade använda bakelsenamn, om de fanns, som överklassbollar, hipsterbullar eller kickerskakor? Kawa Zolfagary, vem är du att komma hit och ha åsikter om svenska språket? Du har ett ursprung utanför Sverige, det var helt frivilligt att flytta hit. Vill man inte ha svensk vinter, höga skatter eller negerbollar skulle man kanske valt ett annat land. Och var det inte du som valde, borde du prata med dina föräldrar och ställa dem till svars för att de skaffade dig i en sådan situation att de kände att de var tvungna att migrera. Totalt oansvarigt. Det är alltid föräldrarnas ansvar och fel om deras barn drabbas av svårigheter, orättvisor etc. Kan man inte skydda sina barn från sådant är man olämplig som förälder, punkt slut.
 8. Bild för Fnulo
  Fnulo
  Men de satiriska inläggen av folk som låtsas vara Breiviks kompisar på internet är ju nästan ändå bättre. Ni har verkligen lyckats fånga den totalt obegripliga galen rasist på internet-stilen. Det är nästan så att man tror att det är äkta vara.
 9. Bild för Jonte
  Jonte
  Kul att läsa de trolliga kommentarerna också. Det mest upprörande som finns är att kritisera någon som ropat "PK". Problemet är att PK inte betyder ett jävla smack. Ni som använder ordet kan lika gärna byta ut den mot ett negativt, segdraget bajsstånk. Ni tillför precis lika lite i form av argument när ni bajsstånkar som när ni säger "PK".
 10. Bild för Jonas
  Jonas

  Håller till fullo med skribenten.

  LG: Det är helt uppenbart att du har en vindtunnel mellan öronen! Vem fan är du att diktera över det svenska språket?! Det är en otroligt stor skillnad på tyngd i att kalla någon neger eller hipster och jag är fullständigt övertygad om att du spelar dummare än vad du är.
  Neger är det namn som tvingades på afrikaner av vita europeiska kolonisatörer och användes för att radera ut all lokal identitet de hade före de kidnappades och förslavades. Det är ett tillmäle som i konkret mening har använts för att frånta dem deras mänsklighet. Från deras slaveri skapades resurserna som behövdes för att sparka igång den engelska kapitalismen. Hipster är ett modeord från 00-talet som används för att lätt nedlåtande benämna någon som väljer att ha udda kläder och lyssna på creddig underground-musik.
  Om du saknar förmåga att se skillnaden på dessa sorters grupperingar så kan du ta ditt anti-pk-gnäll till SD eller någon annan lämplig organisation av likasinnade. Idiot.

 11. Bild för Daniel
  Daniel

  Vi ska inte glömma att det fanns faktiskt en tid då ordet n*gr inte alls ansågs som ett skällsord ... Däremot ansågs det mycket mycket grovt att använda ordet b*g ... Kanske kommer vi inte få tala om k*napuffar imorgon ?

 12. Bild för FilipL
  FilipL

  Så om man inte vill kalla sig politisk korrekt så är man en empatilös sexistisk idiot? Din jävla feminist. Skit artikel förövrigt.

 13. Bild för Londonsvensk
  Londonsvensk

  Lite svagt med en artikel som är i princip 100%en kopia av Stewart Lees monolog... Bra innehåll, men inte så originellt!

 14. Bild för JS
  JS

  Så mycket hat i tråden och folk som blir så upprörda, behövdes lite mänsklighet, sunt förnuft och kärlek här också. Det är väldigt enkelt, tar någon illa upp bör man inte använda ord som negerbolle eller neger. Varför vill man såra människor för att skydda ett förlegat uttryck? Det är logiskt omöjligt att rättfärdiga användandet för att "det har alltid hetat så". Ord och dess betydelse ändras över tiden, vad som var ok i Nazityskland, Belgiska Kongo eller i Sverige för 30 år sedan är nödvändigtvis inte ok i dag. Oftast inte faktiskt.

  Brukar också kallas pk när jag ger mig in i diskussioner om nedlåtande ord om kvinnor, färgen på hyn eller annat som ofta visar på en människosyn som hämtad ur medeltiden. Varför vill folk hävda, till och med försvara, sin rätt att trycka ner andra på grund av en till synes slumpvis process som bestämmer om man föds med penis eller inte eller råkar bli vit eller svart?

  Det är en väldigt viktig diskussion, och en väldigt bra artikel som belyser ett stort problem i vårt samhälle i dag. Vi måste gemensamt stå upp mot de negativa krafterna och ta diskussionen.

 15. Bild för Kristian
  Kristian

  Många av oss som inte tycker om det politiskt korrekta har heller inte mycket till övers för rasister och rättshaverister, men alternativet till PK är inte att bränna flyktingförläggningar eller envisas med att säga ”negerboll”. Det är snarare att stå för det man tror på, vad andra än anser om det, eller vad som anses vara god smak. Det är att stå för allas lika rättigheter, inte relativisera dem för att inte stöta sig med religiösa eller politiska grupper. PK är inte att säga ifrån när nån är ett rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt svin (vilket PK:aren förmodligen låter bli i vissa miljöer och sammanhang…). Att reagera på sånt är sunt förnuft och tecken på civilkurage.

 16. Bild för Alejandro
  Alejandro

  "behövdes lite mänsklighet, sunt förnuft och kärlek här också. "

  ...förutom till vita köttändande heteromän förstås, fuck those guys!

 17. Bild för Malin
  Malin

  Ååååh, vilken dag som helst väljer jag att hellre bli kallad PK-väljvalfrittskällsord än att förknippas med någon av idioterna i kommentarsfältet. Skitbra text Kawa, och TACK för att du flyttade till Sverige och berikade detta annars så idiottäta land.

 18. Bild för Jojje
  Jojje

  Vi var här först. Våra regler gäller. Frågor på det?

 19. Bild för Mats
  Mats

  Jojje eftersom det finns svensk definition på rasism och det är reglerat i svensk grundlag, regeringsformen, kapitel 1, paragraf 2. är du välkommen att sticka om svensk definition och lag inte passar.
  Kan konstatera att du är svenskfientlig.

 20. Bild för Oskar Lif
  Oskar Lif

  Intressant men inte speciellt intelligent. Han missar ju väldigt stora delar av huruvida ordet används. Definitionen på politisk korrekt är ju något i stil med detta: Att man tycker något "för att alla andra" tycker det. och att det inte är en speciellt uppsendeväckande eller ovanlig åsikt. Konformister är ju en person som är PK.

  PK personer är ju överlag sådana som anammar medias och samhällets åsikter och tycker så för att det är "rätt"

  typl exempel på en PK åsikt är ju att säga saker som: det är fel att vita män styr i sveriges största regeringsparti moderaterna.

  Det är PK att då tex kritisera vita män. en självklar icke pk åsikt är då tex: "det är mörkhyade män som står för stor del av brottsligheten".

  märk väl här att jag inte tar ställningen för eller emot om det är bra att uttrycka sig så! (förövrigt en väldigt PK-åsikt).

  det som många personer som är mot PK menar är att debatutrymmet borde vara större i det svenska mediaklimatet. Det är (väl?) ganska allmänt känt att dom åsiktsyttringarna i sverige som anses vara PK har väldigt snäva rammar.

  sverige behöver fler alexander bard och konservativa politiker och människor som inte har PK åsikter. inte för att man håller med om vad dom säger utan för att om en debatt ska vara levande och ens komma fram till något behövs väldigt många mäniskor som tycker väldigt olika.

  Ett strålande exempel är ju invandringsfrågan. Idag har vi 7 partier som har en åsikt och 1 parti som har en annan. Det hälsosamma för en demokrati borde vara om vi har 8 partier som tycker olika.

  väldigt långt men svårt att sluta när man börjar skriva sorry för stavfel osv...

 21. Bild för Gunde
  Gunde

  Bra du är Kawa!
  Intressant hur ordet har blivit ett ord för flashback/avpixlat-folket. Ordets makt som förminskar motståndare som pk, när det egentligen vore något att vara stolt över.
  JAG ÄR PK!

Senaste filmrecensioner

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Laddar innehåll…