Bland automat- karbiner och alligatorkorv i New Orleans

15:28 2 Apr 2014

 

För ett par år sedan mullrade jag in i New Orleans. Det var året efter orkanen Katrina och jag skulle bara vila ut en natt för att sedan dra vidare mot Mexiko. Men jag var olyckligt kär och träffade en psyksjuk marinsoldat som var kul att dricka öl med. Jag blev kvar en vecka och jisses vilken god mat vi åt. För i den staden finns det fina krubbet.

En kväll gick jag vilse. I området patrullerade fortfarande militären bestyckade med automatkarbiner och stämningen var rå. Där och då åt jag den godaste alligator- och fläskkorven jag har smakat.

Det var den känslan vi hade hoppats på när vi gick till Bourbon Street, som recenseras här i månadens nummer. Men fan, vi blev besvikna och tvingades skriva ner stället. Den som blir ledsnast är vi, för vi ville äta god mat, inte tvingas vara taskiga. Däremot måste någon påpeka att kejsaren är naken, för alla vet hur tråkigt det är när mat inte smakar som den borde.

Här får ni därför ett par tips som inte kommer att göra er besvikna.

 

1. Creperiet

Linnégatan 32

Kan det bli bättre käk ragglandes hem från krogen? Nej, lyder svaret rätt och slätt. En gammal Linnéklassiker som aldrig blir för gammal. Ja, man kan ta efterrättscrêpes, men ännu bättre – en matcrêpe med ”allt”. Lite fräshare klientel än på korvmojarna, med det kan ändå bli ruffligt i kön nattetid.

Öppet: mån–tors 16.00–01.30, fre–lör 16.00–03.30

 

2. Blå Huset

Konstepidemins väg 6, tel 82 80 76, konstepidemin.se/bla-huset

Trött på att fika med unga konstnärer? Spana in det gamla gardet uppe på Blå Huset i Konstepidemin. Här serveras riktigt god lunch i en avslappnad atmosfär. Det är kul att se in vad folk sysslar med i det gamla tuberkuloshospiset. Runt knuten finns några trevliga boulebanor.

Öppet: mån–fre 10–16, vernissagelördagar 12–16

 

3. Tai Shanghai

Haga Östergata 4A, tel 13 43 33

När vi ändå är inne på spåret gamla klassiker. Tai Shanghai är ett av de mest långlivade tre-smårätter-och-fem-stor-stark-ställena i stan. Det var grymt poppis i vissa musikerkretsar på åttiotalet. Jag tror nog att de spelar samma musik fortfarande (ni fattar vad jag menar när ni kommer dit). Tai Shanghai är vad det är.

Öppet: mån–sön 11.00–22.30

 

4. Clarion Hotel Post

Drottningtorget 10, tel 61 90 00

Brunch är rätt töntigt. Sitta och skvallra i myskläder om hur hipp festen var dagen innan. Får obehagliga Vänner-vibbar av hela grejen. Men ska det göras är det bara att dra ner till Posthotellet. Det är fasen inte billigt, men jägarns, brunchbuffén är allt man kan tänkas önska och ganska mycket mer.

Öppet: lör 12–14, sön 12–17

 

5. Alingsås

alingsas.se

Våga ta dig utanför stadsgränsen, hoppa på pendeln och dra till Alingsås. Stan är rätt nära och är känd som kaféstaden. Här finns det flera kondisar från slutet av 1800-talet som alla lockar. Bland annat Café Göta vars trettiotalsinredning är intakt.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.