Bäst just nu - krog

15:45 31 Jan 2008
Vi måste prata om menyer. När jag var liten läste min mamma menyer för mig. Jag tyckte det var mer intressant än att få höra en påhittad saga om någon Hans eller Greta. Menyer fascinerade mig och gör fortfarande. Det är svårt att skriva en bra meny. Det är som ett italienskt fotbollslag — det måste finnas både värme och kyla, men framför allt balans. Det är en svår konst att skriva en meny, men på senare tid har jag konstigt nog blivit mer imponerad av krogar som totalt saknar menyer. Jag tycker det säger något om restaurangens självförtroende. Det säger: ”Vi är alldeles för beroende av dagens färska råvaror för att kunna utgå från en fast meny. Vi sätter meny på morgonen när vi sett på fiskarens fångst med egna ögon.” Det är en meny för mig.

1. Orgia
Storgatan 47, info@orgia.se
Göteborgs hippaste ställe just nu. Öppettider: ons, tors, 22-03, fre-lör 22.00-05.00 och sön 22.00-03.00.

2. Stearin
Tredje Långgatan 8, 14 77 88
Vinnare av årets Göteborgspris. Öppet: tis-tors 17.00-01.00 och fre-lör 17.00-02.00.

3. Lokal
Kyrkogatan 11, tel 13 32 00
Bästa baren just nu.

4. Kock & Vin och Björns Bar
Viktoriagatan 12, tel 701 79 79
Bäst i Vasastan just nu. Öppet: tis-lör 18.00-22.30 (köket stänger, öppet i baren till ca 01.00).

5. Wasa Allé
Kungstorget 14, tel 131370
Bästa centrala luncherna. Öppet: mån–lör
11.00-14.00 och 17.00–23.00.

6. La Cucina Italiana
Skånegatan 33, tel 16 63 07
Bästa John Lennon-tavlan i stan.
Öppet: mån-fre 17.00-23.00, lör 17.00-23.30.

7. Sjömagasinet
Klippans Kulturreservat, tel 775 59 20
Fortfarande en helgjuten upplevelse med stans bästa service. Vid vårt förra besök hade en Sauternes 90 öppnats varpå vi fick köpa glas till överkomligt pris. Magiskt. Öppet: mån-fre 11.30-14.00, 18.00-22.00 och lör 17.00-22.00.

8. Hotel Avalon
Kungstorget 9, tel 751 02 00
Maten är bra på Avalon även om det fortfarande är förvånande att en Tournedos Rossini serveras utan gås- eller anklever.

9. Basement
Götabergsgatan 28, tel 28 27 29
Basement är fortfarande en mycket njutningsfylld resa. Priserna verkar till en början förvånansvärt humana men har sin förklaring i portionernas mindre storlekar. Basements filosofi är att gästen ska testa något fler rätter än vanligt, ett mycket välkommet initiativ. Öppet: mån-tors 17.00-23.00, fre-lör 17.00-01.00. Köket stänger 22.00 varje dag.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.