48 timmar Amsterdam

14:16 25 Apr 2013



Pelle Tamleht har tillbringat två dygn i tulpanernas, ostarnas och de brittiska 
svensexornas huvudstad.


Lloyd Hotel är en historierik byggnad som ligger en bit öster om det som utgör Amsterdams stadskärna. Genom åren har huset tjänat som flyktingförläggning, ungdomsfängelse och konstnärsateljéer innan det för nio år sedan blev Lloyd Hotel & Cultural Embassy. Hotellet har rum från en till fem stjärnor, som alla är individuellt utformade, och vi checkar mellanmjölkigt in i ett av de trestjärniga. Rummet visar sig inte bara vara helt rödmålat, utan också innehålla ett badkar som skulle kunna rymma ett innebandylag. Tyvärr hänger inte övriga dimensioner med utan såväl dörrar som garderober öppnas knappt eller med viss svårighet på grund av utrymmesbrist. Det är emellertid ganska lätt att ha överseende med då man med några enkla grepp kan bygga om karet till middagsbord på samma sätt som i Musses husvagn på julafton. Från Lloyd tar man sig enkelt ned mot något roligare områden med spårvagn, som för övrigt är det smidigaste färdmedlet i staden näst efter cykel. Vi går av på knutpunkten Leidseplein, vars namn är enkelt att komma ihåg om man nynnar på Stairway to Heaven, och fortsätter kvickt vidare mot Negen Straatjes, eller de nio gatorna, som är bra att kretsa runt om man vill shoppa. Här finns såväl skandinaviska designers som vintagebutiker och puttriga caféer så det är lätt att slå ihjäl timmar utan att veta ordet av. Vilket är precis vad som händer.

 

Något senare på kvällen har vi bord på Restaurang Volt nere i De Pijp, som med fördel uttalas mer som det engelska ordet för ”rör” än fonetiskt då den senare diktionen får en sexuellt laddad innebörd. Restaurangen som har funnits lite drygt ett år ligger strategiskt placerad i ett myller av trevliga barer och krogar. På dagtid fungerar den dessutom som café och trottoaren runtomkring används då som uteservering. Bäst av allt är att du precis som på många andra mellanklassrestauranger i staden kan få en riktigt bra trerättersmeny för knappt 300 kronor per person, och en hygglig flaska vin till för ungefär samma peng. Det är med andra inga problem att bli både mätt och full utan att för den delen bli fattig. Efter maten fortsätter kvällen några kvarter bort på vinbaren Boelen & Boelen där vår kypare förvisso är ohyggligt trevlig och kunnig, men verkar ha fått sig ett och annat glas inför västen själv. Istället för en vinlista blir vi ombedda att beskriva vilken typ av smaker vi gillar, vilket resulterar i en fenomenal Zinfandel. Att han sedan försöker hälla upp denna i en minut innan han märker att flaskan ännu inte är öppnad kan vi därför ha överseende med. Strax därefter vinglar han iväg på gatan utanför medan vi haffar en spårvagn för att avsluta kvällen i baren på Lloyd Hotel, där det vid den här tiden har letat sig en ansenlig skara människor som dröjer sig kvar långt efter stängning.

 

Om du är i Amsterdam för första gången, vilket ett par av oss är, är det nästan obligatoriskt att ta promenaden genom Red Light District. Inte för att fenomenet i sig är särskilt fräscht eller att kvarteren upp mot centralstationen är särskilt roliga att gå i, tvärtom, utan mer för en upplevelse som ligger väldigt långt ifrån det man hittar på hemmaplan. Amsterdam är en av världens mest liberala städer med öppen prostitution och frikostiga drogbestämmelser. Det är svårt att bortse från den surrealistiska känslan som infinner sig när man flanerar bland turistande barnfamiljer och backpackers och allt detta praktiseras så öppet. Området är också fullbelamrat med brittiska svensexor och möhippor som söker sig till coffee shops av typen ”rök så mycket du orkar och drick tio shots för 20 euro” – ett erbjudande vi ganska snabbt bestämmer oss för att avböja. Istället styr vi stegen ner mot Anne Franks gamla kvarter. Där ligger bland annat Quinta, en av alla underbara butiker som saluför ett rikt utbud av alkoholhaltiga drycker. Väggarna är givetvis fullproppade av landsdrycken Genever men också av andra spritsorter i mer eller mindre dammiga flaskor. Ägaren som visar sig vara självutnämnd expert på absint erbjuder oss generöst en lektion med tillhörande provning och vi sätter oss snällt i skolbänken. Han berättar att Holland är ett av få länder där halten av malörtsämnet tujon inte är hårt reglerat, och att man därför får sälja den absint vilken ger de klardrömmar som förknippas starkt med drycken. Vi köper såväl hans föreläsning som produkter och tackar för oss med ett par flaskor inslagna i wellpapp under armen. 


lion-noir-2.jpg    cheese-museum.jpg
Lion Noir
 

Efter inköp av lite frukt och ost på matmarknaderna runt Jordaans huvudgata Westerstraat, en sen lunch på kanalgatan Prinsenstraacht och en pilsner i det gigantiska badkaret på hotellet möts vi upp ett gäng för en fördrink på partygatan Reguliersdwarstraat. Vi ses på Lion Noir, en bar som har växt fram ur ett samarbete mellan tre olika restaurang- och nattklubbsentreprenörer. Då det är Genever eller Gin man ”ska” dricka avverkas en hel del Dry Martinis och Negronis innan det är dags för middag ett par kvarter bort på den Mexikanska restaurangen Roses Cantina. Här är det behagligt bullrigt och inredningen rutinerat rustad för fest. Vi beställer in ett berg av ostgratinerade rätter som sväljs ner med tequila, apelsin och kanel. Det är fullsatt, högljutt och uppsluppen stämning som avslöjar att vi inte är de enda sällskap vars utekväll snarare börjar än avslutas här. 

Efter maten går vi tillbaka till Lion Noir som nu också har blivit stimmigt och det dröjer inte länge innan vi känner oss varma i kläderna för att prova klubblivet på riktigt. På rekommendation söker vi oss därför ner till Social Club som för kvällen ska spela nittiotalshiphop – en musikstil till och med jag kan dansa till – och seglar världsvant förbi kön när det plötsligt händer. Vi blir nekade i dörren, eller åtminstone tjejerna i sällskapet. Kvinnan i dörren låter sig inte blidkas av vare sig övertalning, böner eller hot och läget ser ett tag riktigt mörkt ut. Tack och lov finns det en utväg och vi hoppar sänkta om än inte besegrade in i en taxi och ber chauffören köra oss med ljusets hastighet till nattklubben Barkode, där vi lyckligtvis har ordnat med gästlista. Stärkta av framgången bryr vi oss knappt om att vi med god marginal är äldst på stället utan parkerar ena benet på dansgolvet och det andra i baren fram till att lamporna tänds och publiken går ut. 

 

På söndagen sover tydligen Amsterdams cirka 768 000 innevånare, och deras nästan lika många cyklar står parkerade. Förmodligen beror detta till viss del på att staden upplever en av sina kallaste vårdagar på ett par decennier. Söndagsflanering i stadsparken Vondelpark är således inte ett alternativ utan efter en långpromenad innehållande shopping-runda och obligatoriska museibesök rör vi oss istället återigen ner mot De Pijp och det beryktade hamburgerhaket The Butcher. På dagtid är detta en vitkaklad historia där bakfulla ungdomar får första fett-hjälpen, medan lokalen kvällstid också inrymmer en exklusiv men något överprissatt cocktailbar. Burgarna är desto mer prisvärda och med tillbehör som stekt ägg och tryffelmajonnäs är det svårt att inte gilla livet. Om inte annat är det ett klart värdigt avslut på en helg i en stad som ligger på tok för nära för att inte besökas oftare.
 

lloyd-hotel-amsterdam.jpg  roses-cantina.jpg

Lloyd Hotel & Roses Cantina

 

 


Ta dig hit


Till Amsterdam flyger du direkt från Stockholm med en rad olika bolag såsom KLM, Norwegian och SAS. Från Malmö tar du dig enklast till Kastrup för samma utbud och från Göteborg flyger du direkt med KLM. Weekendbiljetter finns för det mesta för cirka 1500 kronor. Från flygplatsen Schiphol går pendeltåg in till centralstationen för några tjugor och en taxi kostar knappt 400 kronor. 

 

Så bor du

 

Hotellpriserna är ganska lika Sverige men standarden är generellt sett något lägre. För dig som vill undvika kedjorna och satsa på ett mindre och mer individuellt boende finns det gott om alternativ.

Lloyd Hotel & Cultural Embassy
Historiska Lloyd Hotel ligger förvisso något utanför stadskärnan, men är definitivt något för dig som är ute efter ett individuellt boende utöver det vanliga. Lägg på någon hundralapp för ett rum med lite fler stjärnor dock.

lloydhotel.com

Canal House
Något dyrare boutiquehotell i hjärtat av stadsdelen Jordaan med nära till egentligen allt. 

canalhouse.nl

Hotel V
Nära De Pijp ligger ungdomliga Hotel V. Också detta av boutiquekaraktär men med något lägre priser. 

hotelv.nl

 

Här äter du

 

Utbudet av bra mellanklassrestauranger är enormt och priserna är extra låga nu när kronan är stark mot euron. 
Du bör boka bord innan.

Restaurang Volt
Ultramysig bistro med ett fantastiskt utbud av Grappa.

restaurantvolt.nl

Roses Cantina 
Mexikanskt krog som är ett utmärkt ställe att inleda kvällen på.

rosescantina.com

Envy
Hippt men opretentiöst i roliga kvarter mitt på kanalgatan Prinsengracht med en meny bestående av smårätter i Michelinklass.

envy.nl 

The Butcher
Enligt många Amsterdams bästa hamburgarställe som dessutom inhyser en hemlig cocktailbar kvällstid.

thebutcher.nl

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!