10 reseappar som gör dig till en smartare turist

13:03 28 Aug 2014

Slipp din turistlook – räddningen är här!

Ingen vill vara den. Turisten med kartan, solhatten och förvirrade, hjälplösa ansiktsuttrycket i desperation för vägledning och hjälp. Men lugn. Du behöver inte längre. Med dessa 10 tjänster kommer du både att smälta in var du än är och samtidigt kanske få ut mer av din resa än vad en offline-tripp hade gjort – med hjälp av gratis wifi, översatta skyltar och sömnråd för att motverka jetlag.


1. Instabridge
Mobildata utomlands är dyrt och då majoriteten av oss inte är Arbetsförmedlingens generaldirektör (som fick en roamingräkning på nästan 300 000kr) tackar vi gudarna för Instabridge som tillhandahåller gratis wifi vart vi än är. Säg adjö till roamingrånet och adjö till att springa på caféer och tigga lösenord. Med Instabridge kopplar du upp dig en enda gång och därefter surfar du på alla andras wifi. Med deras medgivande såklart.

Minus: tjänsten finns inte i alla länder, än.


2. Word Lens

Det här är en blow-your-mind app som läser av och översätter texter i bilder. Du behöver aldrig mer gissa dig fram till vad som står på menyn och parkeringsböterna du alltid får med din rental förblir härmed ett minne blott nu när du faktiskt förstår trafikskyltarna.


3. Roadtrippers

Ska du, likt alla andra i vår ålder, roadtrippa längst Route 66 nästa sommar så borde du ladda ned Roadtrippers innan du börjar din färd. Ange start- och slutdestination så plannerar Roadtrippers ut en väg som gör att man inte missar något längs sträckan, samt visar omvägar som kan vara värda att ta. Allt presenterat på en karta så att du slipper tänka själv.

Ps. Roadtrippers funkar även på andra vägar, så länge dem befinner sig i USA.

 

4. Travel List

Listans kanske osexigaste tjänst, men ett måste för den organiserade resenären. Just Travel List är inte nödvändigtvis den bästa digitala packningslistan, men garanterat en av de enklaste och mest prisvärda (15kr). Det funkar såsom att du skriver ned allt som behövs för din resa i olika kategorier, sedan bockar du av att du har lagt det i packningen och på hemvägen kan du kontrollera att du har med dig allt hem igen. Alltså, precis som en vanlig packlista, men inte på papper.

 

5. Hoteltonight

Ett tjänst med samlade sista-minuten-hotellrum. För spontanaren som behöver en säng för natten när man hamnat på andra sidan paradisön, några kilometer för många ifrån sitt egna hotell. Eller för VIP-backpackern. (Har själv bokat suite i ett 4-stjärnigt hotell för en tusenlapp).

 

6. Getabstract

Ljudböcker och pocket är så 2013, medan vi gungar i hängmattan vill vi nu läsa supertjocka böcker på superkort tid. Vi är trots allt generation jag-vill-ha-allt-och-jag-vill-ha-det-nu. Getabstract, som inte är en app men ändå, erbjuder expertsammanfattningar på tunga böcker så att man kan “läsa ut” dem på tio snabba minuter.

 

7. Jetpac City

En bättre Tripadvisor, där man hittar listor baserat på vad människor egentligen besöker, baserad på information från Instagram. Ett stort obs: Google köpte upp Jetpac City i dagarna, så tjänstens öde återstår att se. Använd så länge nöjet varar.

 

8. Jet Lag App

Jetlag, aka Världens Största Partypooper när man anländer till en ny kontinent, är inget någon tycker om. Jet Lag App har, förutom ett väldigt passande namn på sin tjänst, lovat oss användare att man snabbare kommer ur sin hunger, trötthet, bitterhet, förvirring och allt vad jetlag innebär om man följer deras sömnråd innan man sätter sig på flyget.


9. Stick N Find

Helt seriöst, en av mina favorituppfinningar. Du fäster en polett på något som alltid försvinner såsom pass, nycklar och plånbok, och när det sedan väl är försvunnet så hittar appen den åt dig. (Finns andra varianter av Stick N Find, bla billiga på Teknikmagasinet.)

 

10. ... Men den bästa appen är kanske ändå den du inte använder alls. En påslagen mobil innebär oftast en direkttunnel till jobb, sociala medier och livet hemma i Sverige. Vill man helt koppla av, måste man ibland helt koppla bort. Ibland ingår det i resans charm att helt enkelt inte hitta gatuvägar, inte kunna språket, tappa bort grejer och springa på egna upptäckter som inte Instagram har sagt är värda att ta en omväg för. Men ja, ibland är det även oftast inte.

Siduri Poli är Nöjesguidens splitternya teknikskribent. Inom kort kommer hon att skriva om Googles fullständiga maktövertagande.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar