Krogrecensioner: Göteborg

Zaika

14:29 3 May 2011
Öppettider: 
mån–tors 11–23, fre 11–00, lör 14–00, sön 14–21.
Stad: 

På restaurangens hemsida beskrivs Zaika som en exklusiv indisk restaurang och familjen som driver restaurangen öppnade 1971 Sveriges första indiska restaurang.

Det är en lugn kväll och en sen middag ska ätas vilket inte är ett problem. Bordet är uppdukat, vi får snabbt sätta oss och servitören hämtar våra menyer. Under rubriken ”En kunglig måltid” finns det färdiga menyer för två eller fler personer och det är det som beställs.
Priserna på Zaika är ganska höga, men ambitionen är som sagt att vara lite mer exklusiva. Beställer man en Cobra får man en 66 centiliters flaska och just öl passar alltid bra till indiskt, även om det finns en vinlista med långt fler viner än vad man förväntar sig på en vanlig indisk restaurang. Vi blir bjudna på lite olika dippsåser och ett papadambröd. Plötsligt säger någon: ”Oj! Vad är det som ryker?”. Det är förrätten med olika sorters kyckling och en lammfärskorv. Den kommer ut på ett stekhett fat och det är både gott och visuellt tillfredställande, speciellt den myntasåsmarinerade kycklingbiten.
Upplägget med menyn är intressant och där man i vanliga fall förväntar sig små men många rätter får man istället många och ganska stora rätter på Zaika. Det blir nästan lite för mycket, men är man hungrig blir man inte besviken. Det är ändå en kunglig måltid.
Det är svårt att bedöma helheten, för som svensk har man ofta en rätt snäv bild av vad som är en indisk restaurang. Vi har ingen större variation och där försöker Zaika sticka ut vilket de också gör, men för att vara en exklusiv restaurang krävs det mer än vad de kan leverera. Men vill ni lägga lite mer tid och lite mer pengar på er indiska matupplevelse rekommenderar vi ett besök på Zaika.

 

Gilla:
upp
63 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

Bäst just nu

Röda Korset

En halvtrappa ner från Brunnsgatan ligger Röda Korsets servering, svår att hitta men god att finna. Med lite tur sitter stammisen Leif ”Loket” Olsson i ett av hörnen och håller hov. Maten då – inga konstigheter, som i skolan fast man pröjsar själv.

Yam Yam Food

Luras inte av inredningen som mest liknar Grand Burger anno 1997, ägaren har kopierat menyn på systerns restaurang i Dubai. De säljer bra Khubuz/falafelrullar och serverar riktigt grym meze där det mesta är vegetariskt. Klientelet är till största delen studenter från Campus Linné i närheten.

Sjömanskyrkan

Har tiden stått stilla? Det ser fortfarande ut som när mormor var liten och vinkade av emigranter på amerikabåten. Det finns inte så många gamla sjöbusar kvar, men de som finns sitter här, blandat med gräddan av Majornas elit. Käket är vad man betalar för och det är billigt.

Relaterat innehåll

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Mest läst på Nöjesguiden.se idag

Laddar innehåll…


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!