Foto: Thomas Wal
Frågan är om det behövs ännu ett burgarhak i Göteborg. När Butcher’s Market öppnade i slutet på september hade redan kollegan/konkurrenten med det lite löjligare namnet Burgersson etablerat sig på Övre Husargatan, utöver alla kedjor och syltor som redan kastar ut burgare på löpande band. Trots mördande konkurrens är det emellertid nästintill fullsatt i lokalen trots att det bara är tisdag kväll.
Butcher’s Market ligger i Orgias gamla lokaler och man har förvånansvärt nog lyckats tvätta bort doften av partydroger och desperata kön. Istället har gänget skapat ett ställe som ger sken av att ligga i Brooklyn, men ändå är märkligt likt ett stenhårt ställe jag stapplade in på i Des Moines, Iowa, för flera år sedan.
Trots nästan fullsatt får vi direkt plats, anvisade av trevlig servis som förklarar vad styckdetaljerna på den engelskspråkiga menyn innebär.
Klientelet är nästan uteslutande svenskar mall 1A, det enda som sticker ut är en lite stilig hårdrockare med familj som står utanför i kylan och väntar på bord för fem, med en öl i handen.
Vi tar varsin burgare av de stående sex alternativen och struntar i att fråga vad veckans specialare är. Det finns stor eller liten burgare att välja på, 130 eller 180 gram, det räcker med de små som kostar 100 kronor styck.
Skepsisen mot ännu ett burgerhak lägger sig vid första tuggan när tänderna sänker sig genom stekytan och når röd biff. Utan tjafs serveras köttet som det ska, blodigt. Över pommes fritesen har personalen öst på en baconsås, som trots att hjärtat får kämpa dubbelt med kolesterolen i mina redan nikotintäppta kapillärer, skapar ett ögonblick av lycka.
Sidorätten Padrons, en liten paprikaväxt, är tyvärr totalt meningslös. Sammantaget är Butcher’s Market billigt och riktigt gott. Ett bättre alternativ än många andra burgarhak, trots att det är lite bullrigt i den trånga lokalen.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2013.