Hästar och historiskt skräp - rekommenderas

Hej Sonja 00:39 31 Aug 2014

bild_1-1.jpg

Jag har ingen större passion i hästar egentligen men idag for vi till Uddevalla och gick på museet där som just nu ställer ut "Häst - säg mig vem du är"

Besöket på museét var egentligen inte planerat, det bara blev så. Vi for mot Uddevalla för att gå på ett köpcentrum men ingen hade egentligen lust att gå i affärer så då tänkte vi att vi skulle ta the high road och avnjuta lite kultur i stället. 

På utställningen fanns massor av konstuttryck som avbildade hästar eller som hade hästar som utgångspunkt. Bland annat sändes en film om hästar som jag fann rörande. I filmen fick man se fria hästar i Mongoliet som långsamt övergick till hästar i en pengaindustri där hästarna nyttjas av människan på ett mekaniskt och onaturligt sätt i bland annat kapplöpning.

Filmen gick från frid till själlös jakt på vinst. 

Det fanns ingen speaker i filmen utan ljudet fylldes upp av rytmisk musik. Bilderna fick tala för sig själva.

Sen i övrig utställning fick vi till exempel se hur hästar nyttjats av människan i krigsföring och annat hemskt. Jag upplevde det som att utställningen utgick från hästens perspektiv. Men också ur ett mänskligt perspektiv där hästarna, i form av individer, ingav människor hopp och lärde människan om kärlek och respekt. Man fick också se glimtar av kulturer där hästen tycks vara lika självklar som typ vind... och träd.

Och så fanns det på museet även lite utställning som berörde historian kring staden Uddevalla. Bland annat fanns det fem pelare där de ställt upp lite skräp som de hittat i nån skräphög hos nån 1700-tals societetsfamilj. Där fanns både porslin och dricksglas från 1700-talet. Krossat och sönderslaget så klart. 

Jag tycker att det var väldigt spännande, både hästarna och skräpet. Det fanns även lite information kring kungar, men det här med att berätta om kungar tycker jag att man egentligen kan skippa, eller nämna som en parantes. Till exempel skulle man kunna nöja sig med att gräva lite i några kungliga skräphögar, och visa några slängda näsdukar och gamla skor. Typ "Gustav Vasa gjorde si och så, och här är hans gamla halvruttna knästrumpor". Det skulle jag gilla. 

Här kan ni se en kort film på youtube om utställningen. 

Jag kan verkligen rekommendera utställningen. Den kostar 80 spänn för alla över 25, men har du nåt "Uddevalla VIP-kort" så kostar det bara 60 spänn.

Gilla:
upp
11 röster

The Swedish School of Textiles SS15

Amanda Mann 18:22 30 Aug 2014

Nu avslutar jag min uppdatering kring stockholms modevecka med mina favoriter från Textilhögskolans SS15-visning. Favoriseringen beror på kollektionernas extremt intresseväckande och rätt av estetiskt tilltalande design. Här kommer de tre kollektioner som fick mig att infantilt studsa i stolen och irritera mina seatingkamrater:

Sara-Lovise Ewertson SS15: SnowBeastLasorTornado

Såhär beskriver Sara-Lovise Ewertson sin kollektion: "Flipperspel, ett blinkande maraton, -  ut i en föralltid snöstorm." Och ja, det var exakt så jag uppfattade kollektionen, den kändes som en ännu bättre version av Jeremy Scotts skräpmat och skräpkulturs-kollektion för Moschino AW14 som jag älskade så mycket, jag vill kalla denna för Moschino kollektionens något intelligentare och snyggare kusin.

Per Hansson SS15: Braided Body - Cord, Fibrous, Nylon

Tanken med Per Hanssons kollektion var att utmana, utveckla och hitta nya sätt för att skapa samtida herrmode. De flätade plaggen har konstruerats helt för hand, och gjorde mig fantastiskt imponerad. Det är inte ofta en ser sådant handarbete såhär i vår massproducerande samtid. Det var uppfriskande och det var vackert. Så vackert.

Andreas Eklöf SS15: Expression of tape

När denna kollektion visades fick en höra designerns privata samtal (som spelats in) kring produktionen av plaggen och det där allmänt kända ljudet av när tejp dras av från en rulle. Andreas Eklöf förklarar i sin beskrivning av kollektionen hur han använder sig av tejp-tekniker för att åstadkomma ett mer direkt vis att producera funktionskläder. Att arbeta med funktionskläder känns som ett framgångsrecept men något ointressant såhär mitt i vår universella sportmode-era, men att designa faktiskt nyskapande sportmode är allt annat än trist och vinner omedelbart mitt modehjärta. 

Gilla:
upp
53 röster

VIT PÄLS

Festivalbloggen 17:47 30 Aug 2014

Stockholm kämpade idag. 14000 människor med hjärtat på rätt ställe visade sin avsky mot nazism och rasism, men detta till trots var det inte helt folktomt på Eriksdalsbadet. Vit Päls gav 14:45 sin sista konsert någonsin och en tapper popagandapublik sjöng och klappade med när svensk tweepophistoria skrevs. Lyssna på deras bästa låt här.
Nu är indien död. 

 

 

Gilla:
upp
15 röster

Ockelbo

Kristin Zetterlund 13:33 30 Aug 2014
Så mycket som händer va! I Stockholm vann igår Jills Veranda rättmätigt pris på Kristallengalan varpå producentgenit och allroundgenit Agnes-Lo brakade av ett riktigt bra tacktal <3 och as I type pågår en antinazi-demo där borta som ni måste ta er till om ni är i Stockholm!!!! Själv är jag utanför Ockelbo någonstans, med mitt main crew. Mjukar loss på landet, gör inte många knop. Förutom att bli utmanad på ice bucket challenge SÅ KLART som jag abso inte ville men men. For a good cause osv. Har skickat d vidare till Petra (som BAD OM att bli utmanad hahahah <3) och Hanna, så nu jävlar.
Gilla:
upp
20 röster

En kväll på Kristallen

Frans 13:19 30 Aug 2014

Igår så var jag som sagt på KRISTALLEN med Greta, Hanna och Parisa!!! Nedan kommer en sammanfattning av min kväll.

18.00. Anländer till pressrummet ensam på Stockholmsmässan i Härliga Älvsjö. Tar för mig av vinet och hugger in på gratismaten. Vill inte slösa på mobilbatteriet så sitter med mitt vinglas och stirrar ut i tomma intet.

18.30. Pressansvarig hälsar välkommen och ba "Ser att ni alla tagit för er av mat och dryck!" och slänger en blick på mig.

18.50. Kenodragning på storbildsskärmen. Varken Hanna, Parisa eller Greta har dykt upp. Häller upp ännu ett glas vin.

19.15. Äntligen så dyker gummorna upp! Vi minglar med en reporter från gratismagasinet "Älskade Östermalm" som undrar om vi känner till några pristagare som bor på Östermalm?

20.00. Galan börjar. Agneta Sjödin spelar trummor och någon jojkar. Tveksam inledning på kvällen.

20.35. Lisa Kudrow dissar Alexander Bard via Skype. Nätmobbning på bästa sändningstid. Dålig stämning.

21.05. Vi bondar motvilligt med en pensionerad (?) reporter från tidningen Land som också befinner sig i pressrummet.

21.23. Petra Mede gör en Ice Bucket Challenge på Jenny Strömstedt. Jag konstaterar att detta måste vara höstens motsvarighet till Oscarsgalan-selfien i våras.

22.15. Tevesändningen är slut. Jag följer med Greta ut för att hon ska röka. Jag upptäcker att någon har fimpat på röda mattan och blir uppriktigt beklämd. Folk har verkligen ingen respekt för röda mattan längre.

22.45. Inne på efterfesten!! Alla tevekanaler har en egen bar. Till och med UR!!!

23.33. Efter att ha sett på Instagram att Edward Blom också är på plats på efterfesten så springer jag runt hela lokalen och letar. Allt jag vill är att ta en selfie med en kändis och sen åka hem.

00.01. Hittar Malin Åkerman. Hon får duga.

01.10. Har druckit lite för länge på Kanal5:s bekostnad.

01.25. Springer till sista pendeltåget hem. Jag var förmodligen den enda på hela Kristallen som inte tog taxi.

Gilla:
upp
27 röster

Bloggar

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!