Apptips: period tracker (menskoll)

Hej Sonja 12:02 16 Apr 2014

Idag tänker jag ge ett litet apptips till er som vill ha koll på menstruationen. Jag rekommenderar appen Period tracker och den finns både på apple store och på android market. Det finns en version som är gratis (med reklam) och så går den att låsa upp mot typ 15 spänn eller nåt sånt, vilket jag har gjort. 

Jag tycker att det är skönt att ha koll på kroppen. Menscykeln blir som en form av personlig tideräkning. Samhället går efter veckodagar och månader medan jag personligen går efter menscykelns gång. Samhället pratar om måndagar som de hårda dagarna medan jag vet att de hårda dagarna är dagarna kring ägglossning och dagarna innan mensen.  

Så här ser startläget på appen ut: 

image.png

Utöver att bara fylla i vilka dagar mensen strömmar till så går det att fylla i humör, flytningskonsistens, livmodertappens läge, temperatur, vikt, sexliv och massa andra grejer om det känns nödvändigt. För känns det inte nödvändigt går det att nöja sig med att enbart fylla i vilka dagar mensen är på besök. Appen bryr sig liksom inte vad du gör, den dömer dig inte, den skäller inte på dig om du slarvar eller fyller i tunnt med information och det är ju så klart skönt. Är det värme, omtänksamhet och en känslosam vän som håller din hand som du vill ha så blir denna app snabbt en besvikelse. Men är det menskoll du vill ha så kommer den nog att göra dig nöjd.

Det finns säkert många fler såna här appar ute på marknaden som är både snyggare och bättre. Jag hoppas det. Den här är allvarligt talat inte så jättesnygg. Lite plottrig är den, och lite ojämn i designen. Se bara vad gulligt det är med trädet och fjärilen men så klaffs mitt i allt - typsnittet Times New Roman. Det passar inte. Men nu har jag haft den här appen i nästan ett år så det blir ju jobbigt att behöva börja om igen, plus att dne duger. Har ni något annat tips får ni gärna slänga iväg en kommentar ändå. 

I övrigt vill tydliggöra att detta inlägg inte är sponsrat på nåt sätt, för sånt tror jag kan kännas lite lömskt för läsare. Men nä, det här är en app jag har testat och som jag rekommenderar på eget bevåg. 

Gilla:
upp
0 röster

Caféjobbandets baksida

Transfrans 11:49 16 Apr 2014

Sitter här och försöker "jobba på caféoch det är såå jobbigt? Visste att den här dagen skulle bli en prövning när jag satte på teven och såg att Blondinbellas kompis Elaine var med i Nyhetsmorgon med en PowerPoint som hon gjort och en upphetsad Peter Jihde i hästsvans som bara väntade på att få ställa en irrelevant fråga för att försöka intala sig själv att han är journalist. 

Tänkte att det skulle vara "lyxigt" att inleda dagen med att jobba på café och nu sitter jag här kissnödig med macdatorn omgiven av folk med låtsasyrken. Man hör hur de knappar på tangentbordet men man känner på sig att de bara skriver samma mening om och om igen. Har sett igenom dem för länge sen.

Att vara kissnödig när man caféjobbar måste ju för övrigt vara ett av de största samhällsproblemen som finns i innerstan nu för tiden? Ingen vågar prata om det, men alla upplever det. Det är ju inte som att man vågar lämna datorn på sin plats och ba "nä hejdå jag går och pissar, sno den om ni vill, det är ju bara hela mitt liv som finns i den!". Nä, istället sitter man och plågas i tysthet och känner hur det är större tryck på blåsan än vad det är på biljettförsäljningen till en One Direction-konsert. Det blir ju fel oavsett hur man gör! Man kan ju inte direkt ta med sig datorn in på toa heller och ba "Hehe, långsittning" och stöna lite? Sånt är bara okej när man är hemma tycker jag och det är min åsikt. 

Ska faktiskt lämna min plats nu. Har blivit bitchblickad av en lattemammas tvååriga avkomma lite för länge för att det här ska kännas bra. 

Gilla:

Casa Cava: Al-Wadood Suberu

Amanda Mann 10:44 16 Apr 2014

Casa Cava – Mode, identitet och bubbel

Nu är Casa Cava äntligen i rullning igen efter ett litet uppehåll. Som ni alla måste ha längtat? I fredags fick jag besök av (efter ca 30 mail fram och tillbaka) en av Stockholms mest välklädda (och upptagna?) snubbar: Al-Wadood Suberu. Han pratade en massa stil och jag lyssnade i vanlig ordning uppslukat samtidigt som jag skrev med ett glas Cava i ena handen. Efter lite korrigering av Cava-relaterade stavfel, har ni nu en sprillans ny intervju att avnjuta.

Al-Wadood Suberu

Hur ser du på mode? Vad är mode för dig?

- För mig handlar mode om ett uttryck. Mode är en förlängning av mig själv, jag tycker om att leka med teman och koncept. Eller numera är det ett uttryck, tidigare handlade det för mig om att ha mycket av allt, jag är en gammal sneakerssamlare. Men mer och mer handlar det för mig om ett uttryck, det är det jag tycker är kul. Jag tycker att det är coolt med Lagerfeld som har en outfit och rockar den. Eller en annan snubbe som heter Cornel West som är filosof, aktivist och författare, han är supertung och har en kostym och kör stenhårt på den.

Hur ser du mode som bransch?

- Det finns två sidor. Jag ser den ena sidan som ren konst med det rent kreativa, men andra sidan som en del av kommersen och det är den delen av branschen som är äcklig. Den delen bygger på att procudera något så billigt som möjligt, vilket bygger på att du förtrycker någon annan och att någon har det sämre ställt än dig. Det är liksom ingen jämställd business. Modebranschen utnyttjar människor för en billig penning. Men det är en del av hur samhället ser ut i sig självt, att producera produkter så billigt som möjligt.

När uppstod ditt intresse för mode?

- Det väcktes nog ganska tidigt. Jag har kusiner som bor ute i Tumba, Daniel och Steven, som var väldigt medvetna om hur de klädde sig. Jag såg upp till dem och ville också klä mig så. När jag var elva eller tolv var jag väldigt inne i Kris Kross, jag hade en vit hoodie och ett par skitslitna jeans, jag såg säkert ut som katastrof men jag kände mig så jävla snygg i det. Det var en outfit som jag verkligen gillade och jag kommer verkligen ihåg hur jag kände mig när jag hade den på mig, jag mådde bra när jag hade på mig det.

Hur förhåller du dig till stil?

- Stil handlar om ditt uttryck. Det handlar om bekvämlighet, känsla och pondus. Att det du bär är du, det kanske är ett ganska klyschigt sätt att säga det på men det du bär är för dig och du rockar skiten ur det. Det är egentligen det som är stil.

Hur ser du på din egen stil?

- Det är svårt att försöka definiera sin egen stil. Om jag går igenom min garderob finns det säkert en röd tråd. Och om du tittar på mig är det kanske tydligt vart jag får mina influenser och referenser ifrån. Jag fattar om du tänker London och New York om du ser mig på gatan, för det är där jag hittar mina referenser.

Vilket är det bästa plagget du äger?

- Haha. Det bästa plagget jag äger. Det här är svårt. Shit vad svårt. Jag har en keps som har en misfit, som jag älskar och använder till allt. Det är en gammal baseball-keps som är i hundtandsmönster. Sen har jag en svart skjorta som jag älskar, om allting skiter sig så sätter jag på mig den där skjortan. Sen kanske det till och med är den där blå jeans-skjort-jackan, knapparna håller på att ramla av och jag har använt den skitmycket. Det går i perioder, det har med humör att göra.

Vilket är det sämsta plagget du äger?

- Plagg som man köper, använder en enda gång, och sen tittar man på det och tänker: vad fan köpte jag det där för? Jag har alldeles för många sådana plagg. Jag köpte exempelvis en vit bomberjacka, och jag tror att det är ett dåligt köp, jag tror att den kommer vara nice i sommar men om ett år så är jag högst tveksam till att jag kommer att tycka om den.

Vad har du på dig nu?

- Idag är det knas. Jag har Acne skor, 3sixteen jeans, Our Legacy mockajacka, Our Legacy jeansjacka och Our Legacy skjorta. Men jag tänkte inte så mycket när jag satte på mig det. Jag har känt mig ganska oinspirerad idag. Jag fryser skitmycket så jag satte på mig lager på lager. Mockajackan var utgångspunkten, sen tänkte jag bara: hur fryser jag inte?

Hur ser du på trender?

- Jag gillar inte trender. De är opersonliga och de går för snabbt. Det är för mycket fokus på konsumtion. Trend är raka motsatsen till stil. Jag kan inte anse mig själv som en person som inte påverkas av trender, det gör jag ju men jag gillar inte trender. Jag försöker att så mycket som möjligt distansiera mig från trender men med en förståelse för att jag påverkas av dem.

Vilken är den fulaste trenden ever?

- Den där jävla upprullade hipstermössan, den var katastrof. Fucking katastrof. Eller den där pungen runt halsen, vad hände med en vanlig plånbok i fickan? Hela looken med hipstermössa och pung runt halsen blev rätt uttjatad efter ett tag….

Vem eller vad är din största modeinspiration?

- Snarare vad är min största modeinspiration. Det är människor och min omgivning, jag plockar bits and pieces. Det kan vara en vägg, en färgskala eller en look. Att titta på människor är det bästa jag vet, det absolut roligaste jag vet. Sen konsumerar jag jävligt mycket tumblr, det ska vi inte sticka under stolen med.

Vilket är ditt favorit modemärke/modeskapare?

- Jag gillar Art Comes First och det de står för. Jag gillar The Brooklyn Circus och det de står för.


Annars kan ni hitta Al-Wadood här.

Gilla:
upp
2 röster

Jakten på den perfekta pikén

HanaPee 09:00 16 Apr 2014


Jag har kommit fram till en sak: Jag vill ha en pikétröja. Tror att en del av inspirationen kommer från Rebecca och Fiona. Eller rika män med makt. Allt jag vet är att de senaste dagarna gått ut på att hitta den perfekta pikén. Men jag hittar den inte?

Den skall vara beige/ljusgul/naturvit och ganska snäv. Korta tighta ärmar. 2-3 knappar i kragen. Ingen ful hästpolo-spelare på den, tack.

Vill ni hitta den åt mig? Vinnaren får en dikt av mig <3 <3 <3

vill INTE ha den här.

 

 

Gilla:
upp
3 röster

Kulturinjektion

Kristin Zetterlund 07:02 16 Apr 2014

jeansjacka - Gina Tricot (liknande här), klänning - Diane von Furstenberg, skor - Acne, väska - By Malene Birger

Igår lajvade jag och killy kulturella då vi hann med både vernissage ("Den Andra Sidan" på Riche, tips!) och Dramaten där vi såg uppsättningen av Mästaren & Margarita! Jag kan iiiiiiiinte det minsta om teater men jävlar vad fet jag tyckte den var??? Typ lite väl lång, men svårt att få med allt ur boken utan att det blir ganska många timmar ändå. Extremt skickligt regisserad och scenografin var kanske ändå det bästa med det hele. Nää bäst var ändå att både Jesus och Mästaren spelades av en quinna!! Det var ju pricken över i:et.

Nu tillbaka till min icke-finkulturella vardag för just nu vill jag bara lyssna på min idol Dolly Parton and imma follow my heeaart

Gilla:
upp
3 röster

Queen til the death of me

Kristin Zetterlund 23:05 15 Apr 2014

Videon till en av Trinas senaste låtar "Money ain't a problem" är här! Gillar som sagt denna bättre än den andra låten hon släppte samtidigt, "You", och gillar även ämnet i denna ;))) Men hur sjuk är inte den extrema KImmy K lookaliken här?? Och hur får jag Trinas kroppsmålning som konst i mitt hem??

Haft låten på hjärnan hela dagen och brister ut i just ".....money ain't a problem!" lite i tid och otid. Extra kul då ett av min och mina vänners största interna skämt är just "pengar är inget problem!". Jag, Ida och Forni tänkte ju tex döpa vår klubb till Medges Ej pga varenda gång vi hängde under vår klubbisperiod var det alltid nån av våra kort som inte medgavs och pengar var så klart alltid ett problem. Så det blev liksom standardskämtet; men guuuuuud pengar är ju inget probleeeeeeeem *Forni får pröjsa min lunch :(*.

Men alltså det är farligt det där med interna skämt för en blir så himla bekväm med dem?? Typ exemplet ovan. Så började jag dejta killy.................. och hade druckit lite vin en gång (haha "en gång") ..................... och säger då i en situation att PENGAR ÄR INGET PROBLEM!!!! i förbifarten ofc som skämt i mitt huvud men hur i helv ska han fatta det???? Äeeee asså det VAAAR. Som tur är såg han bortom ytan (av cava) och köpte mitt dåliga skämtomdöme! Tur en har ibland alltså.

Gilla:
upp
10 röster

SÅ lycklig

HanaPee 22:36 15 Apr 2014

Alltså. En fråga:

Är jag manodepressiv? Ok, ska inte skoja om sånt. Förlåt mitt namn e plåt.

Ok, ska inte skoja om sånt. Vissa är ju gjorda av plåt :-(

...

Jag har nämligen under kvällen pendlat mellan känslorna: "JAG KAN INTE SKRIVA JAG ÄR SÅ VÄRDELÖS OCH GER UPP DETTA OCH SÄGER HEJDÅ TILL ALLT SKRIVANDE" till "HURRA! VARFÖR ÄLSKAR INTE ALLA ALLT JAG SKRIVER??? BORDE VINNA NGT STORT PRIS???".

Nu har jag lämnat in den krönika som väckte dessa känslor. Endast 5 dagar för sent *living on the edge*.

Ni hittar mina krönikor i Sundsvalls tidning en söndag varje månad. Älskar för övrigt Sundsvalls tidning. Fast inte lika mycket nu som förut. För nu måste en BETALA för att kunna kolla på nyfödda på webben st.nu? Que?????? Är ju mitt största lördagsnöje som helt plötsligt blev ett betalnöje. Nähäru. 

 

Puss älskade fanz! Kul att ni kommenterar mycket nu också! Jag läser ju allt. Såklart.

Gilla:
upp
16 röster

Versace Fall 2000

Amanda Mann 22:30 15 Apr 2014

Jag gick igenom min garderob häromdagen i ett desperat försök att göra lite plats och rensa ut kläder. Insåg då att de flesta vintage-märkesplagg jag äger är från Versace. Jag kände att det var lite oklart. Jag associerar gärna Versace med någonting tacky, hysteriskt pråligt, hysteriskt tight, och lite sådär klyschigt sexigt- vilket inte alls känns som jag. Men tydligen lever det omedvetet en Donatella inom mig, och jag känner att det kanske är ok? Det kanske får lov att vara så? Efter min kortvariga personlighetskris bläddrade jag igenom lite gamla Versacevisningar och kampanjer för att försöka "embracea" min inre Donatella och jag känner faktiskt att en inte kan göra annat än att älska gamla Versacekollektioner. Speciellt älskar jag verkligen ovanstående Versacekampanj från 2000. Hur mycket känns inte den som en härlig kombination av en sjukt bossig kvinna från 70-talet och Carmella Soprano? Och hur fantastiskt fint är inte det?

Gilla:
upp
6 röster

Dagens Estelle

Transfrans 21:57 15 Apr 2014
Det är uppenbart att det är Estelle som är kungafamiljens överhuvud och som ser till att något blir gjort. Resten står bara passiva bredvid och tittar på, förlamade av skräck och respekt inför deras stora ledare. I bakgrunden ser ni en kuliss av Ockelbo som Estelle har låtit bygga på äkta Nordkorea-manér, och vattnet hon häller ut är tårar från hennes fiender.
Gilla:
upp
23 röster