Comme des Garçons SS15- modeveckornas obehagligaste kollektion

Amanda Mann 17:18 30 Sep 2014

Comme des Garçons SS15

Blodiga 1700-tals silhuetter och Ku Klux Klan(?) luvor vandrade längs med visningspodiet på Comme des Garçons visning i lördags under Paris modevecka.

Den uppenbara tolkningen av kollektionens enda färg- röd och de enorma toppluvorna skulle väl kanske vara att det var någon slags rödluvan symbolik. Jag fick dock inte rödluvan-vibbar, jag fick HELT andra vibbar. Rei Kawakubo brukar inte göra "politiskt" mode, men denna kollektion kändes påtagligt politisk. För mig blev de enorma toppluvorna, blodet och de bleka modellerna en ytterst obehaglig påminnelse om vår sorgliga samtid och det rasistiska klimat som gror och växer sig starkare i hela Europa. Det kanske är en övertolkning (eller en helt felaktig tolkning av kollektionen) men det var någonting som knöt sig i min mage och fick mig att vilja titta bort när jag idag bläddrade genom bilderna från visningen.

Nya singeln från svenska Olsson är en popodyssé genom tid och rum

Svante Allmungs 17:08 30 Sep 2014

olsson-by-trey-ratcliff-450

Den svenska musikscenen är i dagsläget ett maskineri som växer för varje andetag. Därför är det viktigt att hålla ett öra nära den ständigt pulserande venen av ny musik. Bland dessa kanaler rör sig inte helt oväntat skivbolaget Emotion - grundat av duon Karl X Johan - från Stockholm, vars nya artist Olsson debuterar idag.

Denna unga och hittills okända talang från den svenska landsorten verkar vara beredd att erövra huvudstaden med sin nostalgiska pop som om det vore handlingen i en coming of age-rulle från 80-talet. Huruvida han i slutet klår den odrägliga rikemansungen i ett bilrace och vinner drömtjejen håller jag osagt. Däremot står det klart att dubbelsingeln Dimma/Lambada är en odyssé över synthlandskap som tar dig genom tid och rum. För även ifall låtarna drömmer om svunna tider så finns det något tidslöst i Dimmas stillsamma tryckare på törnrosor och tropiska Lambadas avskalade eurodance-vibbar. Kanske spelades låtarna in under en charterresa till Mallorca? Eller var skådeplatsen en källarvåning med en mikrofon och kassettspelare som främsta verktyg? Vem vet.

Detaljerna är i slutändan orelevanta då myterna kring Olsson lär bli många fler när hans coming of age-film rullar vidare mot flera stordåd. Lyssna nu på på Dimma/Lambada nedan i väntan på första ep:n som släpps denna vinter.

Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics

Rebecka 16:00 30 Sep 2014

Aretha Franklin, en av världens främsta sångerskor och en souldivalegend släpper nytt material. Yaaaay... eller? Albumet består av tolkningar av andra divors hits, och för att pigga upp det hela lite så gör man också mashups mellan låtar som Adeles "Rolling in the deep" och "Ain't no mountain high enough". Det är också den enda låt som finns ute nu, som singel. Och det låter... deppigt. Man försöker i presstexten sälja in "You keep me hangin on" med att "Aretha spelar piano på den".

Såhär ser låtlistan ut:

01. People
02. Rolling In The Deep (The Aretha Version)
03. Midnight Train To Georgia
04. I Will Survive (The Aretha Version)
05. At Last
06. No One
07. I'm Every Woman/RESPECT
08. Teach Me Tonight
09. Keep Me Hanging On

10. Nothing Compares 2 U

Känslor inför detta: mer depp. Jag älskar Aretha. Har skrikit mig hes och stört åtskilliga grannar till "Think", "Until you come back to me" och "The weight", men det här är idéfattigt, uselt genomfört och svintråkigt.

Rimligtvis finns det inte en enda producent och låtskrivare där ute som INTE vill arbeta med Aretha, självklart går det att ta fram nya låtar och nytt material som människor är intresserade av att lyssna på. Att det är i ett diva-gör-divacovers-träsk man landar kan bara handla om två saker: 

1. Alla inblandade vill tjäna pengar, snabbt och enkelt.

2. Aretha vill sätta dit sina kollegor och visa vem som är bäst. (Lyckas ej, iaf inte på Adele-spåret).

Från en person som gjort ordet respekt till sitt så känns detta.... respektlöst. Sorry not sorry, men fan va tråkigt. Återgår till gamla inspelningar om jag vill höra Aretha, och går till Adele om jag e sugen på "Rolling in the deep". Går till Gladys Knight för "Midnight train to Georgia". Kanske är albumet bättre än försmaken, men vi får verkligen se.

Här finns "Rolling in the deep The Aretha version":

Ikväll sänds del 2 av Djävulsdansen, en dokumentärserie om medberoende

Hej Sonja 15:03 30 Sep 2014

djavulsdansen.jpg

Förra veckan såg jag första delen av Djävulsdansen som nu sänds i SVT i tre delar.

Djävulsdansen är alltså en dokumentärserie om medberoende, dvs olika beteenden och symtom som närstående till missbrukare lätt drar på sig, då en missbruksanhörig ofta måste uppfinna en lång rad med strategier för att klara vardagen nära missbrukaren. 

Hur börjar man ens med att försöka skildra ett såpass stort, omfattande men ändå flyktigt ämne? 

I första delen får vi träffa författaren Hillevi Wahl och en tonåring som heter Simon. Wahl är uppväxt med en missbrukande mor som, enligt Wahl, förmodligen självmedicinerade sina psykiska problem med alkohol. Hon läser stycken från sin bok "kärleksbarnet" samt berättar om vardagen med mamman till flykten från henne, och processen då hon började lära känna sig själv.

Simon har tagit sig bort från sin missbrukande pappa, men det märks att han fortfarande har mycket att deala med när programmet spelas in. Han möter sin pappa för att han vill ha svar på olika frågor, kanske vill han även få upprättelse för allt han har fått gå igenom. Men det rinner mest ut i besvikelse och frustration över pappans svar. "Det är ingen vits att be om ursäkt" säger pappan, "gjort är gjort". 

djavulsdansen-ny1280-jpg.jpg

Att följa Hillevi Wahls berätta delar ur sin historia är svårt, men ändå fint.  Hon kan berätta om sina erfarenheter med en viss distans. Med Simon finns inte alls den distansen, för trots att han har lämnat livet med pappan och har börjat bygga upp ett fungerande liv utan honom så verkar han fortfarande rätt uppe i sin bearbetning. Jag hade velat se hur de resonerade angående att spela in mötet med pappan innan de bestämde sig för att göra det. Jag hade också önskat att de följt upp Simon några veckor efteråt för att se vad han tänkte om det efter att det hade fått sjunka in lite. Situationen när de spelade in var ganska känslomässigt splittrande och extrem för honom, kan jag tänka.

Trots att de medverkandes berättelser är så olika, så finns det saker som förenar historierna: osäkerheten, kaoset, anpassningen utåt, anpassningen inåt. Medberoendet.

Nästa avsnitt sänds i kväll i SVT kl 21.05. Är det fler som sett och kommer att se?

Nicki Minaj leder EMA's i november

Rebecka 14:29 30 Sep 2014

Yess, idag kom nyheten att Nicki Minaj blir den som leder MTV EMAs i november :D Hon kommer också att uppträda under galan + detta med ett nysläppt The Pink Print i ryggen. Jag är psyched!

Dags att rusa in hos Kenza och vänta på att hon tävlar ut biljetter till showen. 

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!