Devil's Due – när lillan kom till jorden

Elias Björkman 00:14 19 Apr 2014


Det ska vara en djävul till bebis i år. Tidigare i år hade skräckfilmen ”Devil’s Due” premiär i USA, och om en månad har miniserien ”Rosemary's Baby”, med Zoe Saldana i Mia Farrows berömda titelroll, premiär på NBC. Men ingen av dessa lyckas förmodligen skildra skräcken i att gå upp och jobba efter att ha sovit två oroliga timmar efter en hel natts barnagråt (BOOM!).

”Devil’s Due” skildra det störiga paret Zach och Samantha som efter deras bröllopsresa till Dominikanska republiken blir gravida, trots att Samantha går på p-piller. Graviditeten blir snart ett rent helvete för Samantha som vet att det är något fel på barnet hon bär, utan att läkare eller partner riktigt tar henne på allvar.

Det finns många lovande komponenter i ”Devil’s Due” som med rätt handlag hade kunnat resultera i en fint obehaglig och intim skräckfilm. I stället är ”Devil’s Due” en extremt rakt berättad rysare med förvånansvärt lite skräck. Redan efter de första tio minuterna vet vi exakt vad som ska hända, varför det kommer att hända och hur filmen kommer att sluta. Filmskaparna har beklämmande lågt förtroende för sin publik och skriver den mer än gärna på näsan. Dessutom är ”Devil’s Due” helt fotad genom ”autentiska” filmkällor: Zach som spelar in hemvideos till sitt kommande barn, Zach som köpt sig en ”äventyrskamera" att fästa på skjortan och genom övervakningskameror. Någonstans har filmens fotograf sagt att man inte villa göra ännu en found-footage-film utan hellre skildra skeendet i nutid men genom existerande filmkällor. Resultat är minst sagt krystat.

Stackars FNL-stjärnan Zach Gilford verkar ha hopplöst svårt att sin filmkarriär flytande (men vi ser honom i och för sig redan i sommar i ”The Purge: Anarchy”). Men har man bara två ansiktsuttryck – förtvivlad utan hopp eller dumdristigt, men väldigt charmigt, leende – har man nog oddsen emot sig.

Absolut tråkigast är att det finns en kärna i ”Devil’s Due” som hade kunnat bli till en riktigt fin gravidnojande skräckis. Jag gillar till exempel de nedtonade och de för att vara en amerikansk skräckfilm väldigt få blodiga och beräknade skrämselscenera. För ”Devil’s Due” är i mångt och mycket en relativt dämpad rysare som i mer kompetenta regissörshänder hade kunnat bli riktigt obehagliga 90 minuter. I stället blir det mer småputtrigt tillrättalagt och enfaldigt än skrämmande. Synd på så rar djävulsavkomma.

Gilla:
upp
3 röster

Den vackra tvålen - äventyret börjar

Hej Sonja 22:54 18 Apr 2014

Har ni lagt märke till dessa tvålar som innehåller en spröd orkidé eller liknande? 

blomma.jpg

Ja de går ju inte att missa egentligen. De är iögonfallande. 

Det blir mer än bara en tvål när det flyter omkring en blomsterimitation i behållaren. Det blir en blomma i FORMALIN, precis som på Naturhistoriska museet (fast då är det ödlor, sköldpaddor och foster som livlöst skvalpar omkring), vilket ger en mer seriös och vetenskaplig touch till det hela. 

Händerna blir inte bara bakteriefyllda hälsofaror som behöver tvagas - de blir Carl von Linné på Sverigeturné all over again. Vardan med äta, sova, bajsa och tvätta händerna blir i stället - Skönheten och Odjuret! 

Det här att blomman förmodligen innehåller massvis av giftiga plastpolymerer som täcker fingarna med en tumörframkallande hinna är något som helt enkelt är värt skönheten som ögat och friheten hjärtat får uppleva. Det är som Balder på Liseberg - visst kan vagnen flyga åt helvete och alla i åket dör eller spyr men risken är tillräckligt liten för att det ska sätta guldkant på tillvaron. 

 

Gilla:

Påskhelgs-round up

Supervalbloggen 22:52 18 Apr 2014

Beware: har precis genomlidit världens längsta långfredag pga sjukdom. Ligger just nu under ett täcke med en karta Ipren bredvid mig o ser ut som Frodo i Sagan om Ringen post-poison-attack. Efter omkring 3, 4 "Which Evil DIsney Character Are You"-test började jag därför gå igenom lite gamla artiklar! Tänkte att jag kunde ta upp mina topp tre som jag har missat här på bloggy. Så here we go!

1. Tobias Billströms uttalanden reproducerar rasistiska föreställningar nr 2849492

För ett tag sedan läste jag denna artikel i Sydsvenskan, i vilken vi får reda på att Tobias Billström ljög om hur situationen ser ut i simundervisningen i Malmöskolor. (Tl;dr: Billström påstod att det på vissa platser är omkring 25% av eleverna som undantas från undervisningen -- den korrekta siffran är, eh, två flickor som undantas av religiösa/kulturella skäl. Läs artikeln för fler siffror, hepp, go!)

Då tänkte jag: hela denna evighetslånga fredag är som en symbol för hur hela Billströms karriär inom politiken känns för mig. Jag kollar på klockan o tänker: "ÄR det inte över snart!?!" Jag rosslar fram: "Guuud jag har sett den här reklamen hundraelva gånger!" Jag kvider: "Ge mig en Ipren!" och "NÄR börjar långfilmen!?!?"

Hur många missar får man göra!? Är detta en man eller en katt med niohundra liv? Billström? More like Billmardröm. 

tobiasbillstrom.jpg

Jag VET, jag är inte på topp idag! Men å andra sidan... Hehe CSI.

2. Ungdomar i Alby kräver fritidsgård och respekt -- nekas av lokapolitiker

Ungdomarna i Alby har blivit lovade en fritidsgård. I åtta år. Till slut tröttnade de och intog kommunhuset i protest. Emina Ribac skriver en fantastisk text i Aftonbladet om frustrationen, utmattningen, och glöden som krävs för att fortsätta att kämpa för det man har rätt till -- rättvis representation av sina folkvalda politiker. Fy skam till det socialdemokratiska kommunalrådet, som inte ens snackade med ungdomarna när de tog sig tiden att hälsa på? Näh näh.

3. Vad händer Nu....on?

tobiasbillstrom.jpg

Nu...on = ej min bästa ordlek, men... CSI!!!

Igår när jag satt och såg på nyheterna hörde jag någonting sådant här, i Reinfeldts utfrågning angående Nuon-affären:

KU: Är det så att du var informerad om beslutet?

REINFELDT: Jag tycker att man ska vara försiktig med ordet... "beslut"....

Ehh, jag tycker att det är liiite viktigare att vara försiktig med 89 miljarder kronor? Baserat på hur vaga allas minnen verkar vara vad gäller den här affären börjar jag undra om de inte bara köpte Nuon under en vild personalfest?? Ni vet när man vaknar på morgonen o ba, "haha, holy shit, skönt att jag inte.... vänta nu..." BOOM. Sedan sitter man o svettas: please please hoppas att ingen frågar om det där sms:et alt. det där bolaget, hoppas hoppas, let's pretend this never happened. Sedan blandar KU in sig och det enda som ekar genom ens huvud är: "fuuuuuuuuuu...."

NÅ. Det var några grejer jag ändå ville ha med här på bloggen! Åter till min ask Ipren och "What Award Should You Win"-testet (alla).

Gilla:
upp
4 röster

HÄX

Rebecka 21:11 18 Apr 2014

Idag är det Långfredagen, en kristen sorgedag till minne av Jesus lidande, och en dag som länge inte tillät några uttryck för glädje. Barn fick inte leka, musiken skulle vara kristen och måltiderna skulle vara enkla. Jag minns alla äldre släktingars skräckhistorier om årets tråkigaste dag då man satt finklädd och uttråkad i en evighet. Det var faktiskt omöjligt att roa sig utanför hemmet om man skulle ha velat, fram till 1969 var det enligt lag förbjudet för nöjesetablissemang att ha öppet.

Samtidigt hos Satan pågår vilda festligheter på Blåkulla. Häxorna lämnar jorden på skärtorsdagen på kvast, plockar med sig några barn och flyger för att sexfesta i dagar med Satan och hans djävlar, allt enligt vittnesmålen under de rättegångar mot utpekade häxor som bedrevs under 1400-1700-talen och som ledde till att man avrättade hundratals människor.

Modern påsk i Sverige handlar för de flesta om att fira in våren och för dem med fast arbete – betald ledighet och ägg. Satans fester på Blåkulla låter idag mer som en festivalhelg med mat, dryck och sex än som något övernaturligt att akta sig för. Man vaknar och kroppen värker, maten man åt är borta och har blivit till hunger och de gåvor man fick under natten har blivit till spån – under bordet ligger djävulen och skrattar.  

Idag låter ”häxa” otroligt harmlöst, nästan lite gulligt och många som fascineras av magi och natur kallar sig själva häxor.  Vem blir kränkt och ledsen över att kallas häxa idag? Det finns också något lite bus-sexigt över ordet och du kan köpa en ”Sexig variant av en klassisk häx-klänning” på Buttericks för 299 kr, en klänning i lila glitter med kort utställd kjol och en nätt liten hatt att ha till. Häxan är en gullig popkulturell figur för det mesta.

Det sägs att de mest välkända häxorna i Sverige var Märet Jonsdotter, systrarna Anna och Britta Sippel och ”Kapten Elin” som alla utom Elin avrättades under häxjakten i Sverige. I ett sekulariserat land där man delar ut godis medan Jesus plågas på korset kanske häxorna kan få större plats i påskfirandet och vi kan skicka en tanke till Kapten Elin medan vi tar den där skööööna långpromenaden eller kokar ägg. Eller se om ”Häxorna i Eastwick, läsa Roald Dahls ”Häxorna” (var så rädd för den som liten), se om Sabrina Tonårshäxan och bära lila plagg.

Gilla:
upp
5 röster

Mid week recap!

Kristin Zetterlund 20:37 18 Apr 2014

 

Guuuu känns som jag ska ha weekend recap med er??? Så är det bara fredag!!! *lyckosvindel*

Torsdag var halvdag på jobbet så redan på onsdag infann sig fredagsmodet - och nu så här på fredagkvällen känner jag mig nästan nöjd och belåten liksom?? Och så ba........ är det massa ledigt kvar??? LYCKOTÅRARNA NU?

Onsdagmorgon fick jag sån jävulsk feeling och gjorde något som jag typ aldrig gör: tog en morgonpromenad till jobbet! Iiiiih det här är min utsikt då liksom, #blessed. Köpte med mig en smoothie till jobbet som frulle men detta då?? Vart finns alla smoothieställen på söder?? Inser nu att det var typ det bästa med ömalm, fan smoothies i varje hörn. Har inte kommit på ett enda smootheiställe här i söderkrokarna.......???

På jobbet var påsknivån hög och det var godis en masse, ägg, fick bukett och böcker!!!!!! 

............... och kom hem till påskpresenter från Nelly också!!! <3 <3 <3 

Har verkligen kommit in i ett bra tränings- och matlagningsmode nu också, sååå skönt! Är verkligen periodare, kan leva på pizza i flera månader sen vill jag bara träna och laga hemma i flera månader, noll eller hundra, allt eller inget..................... Tex denna bloggfrulle imorse: bananpannkakor + hallon + kokosflingor + frön & nötter och aaasgod juice jag gjorde med vår nya sån dära centrifug. Vi har faktiskt gjort juice varje morgon i flera veckor nu?? Trodde jag skulle tröttna dirr men icke. 

Och idag då! Började dagen med yoga (usch jag gillar typ inte yoga fan detta var spiken i kistan, får så jävla ont i handlederna av hängande i hundens position............) och sen har jag hängt med grymma Tiffany Kronlöf och spelat in en kul grej. Sen sol + dagens på Marie Laveau med lide brudar. Och nu blir d chipskväll hemma!!

Fyyy faaan detta är allt jag behöver i livet för att må bra: godis, sol, god mat, träning, vänner, killy OCH CHIPS så klart. Hhahahah va low maintenance och härlig jag låter nu :)))) 

Gilla:
upp
2 röster

Denna vecka: Orkar knappt med Wu-Tang

Svante Allmungs 18:36 18 Apr 2014

betyg: 6 Trailer för David Michôds nya film The Rover

"Fear the man with nothing left to lose". I detta fall är denna man Guy Pearce i filmen The Rover. Från David Michôd, mannen bakom den fantastiska debuten Animal Kingdom, kommer en hårdkokt postapokalyptisk thriller. Pearce spelar här den ensamma driftaren Eric, ständigt på resande fot från stad till stad. En dag stjäl ett gäng det som betyder allra mest för honom, hans bil. De lämnar dock kvar Rey (spelad av Robert Pattinson) i sticket. Med inget kvar att förlora tar Eric med sig Rey för att finna gänget och sin bil i vad som verkar kunna bli en hisnande resa. Fantastiska vyer i ett öde Australien för tankarna till en mindre urflippad Mad Max. Med andra ord en film jag behöver se nu.

betyg: 5 Tom of Finland hamnar på finska frimärken

Finland kan kanske inte kännetecknas som det mest HBTQ-vänliga av länder. Samkönade giftemål är fortfarande olagligt och könsbyten kräver sterilisering. Men de försöker i alla fall inte sticka under stolen med hur en av landets största konstnärer var en homosexuell man med homoerotisk konst. Touko Laaksonen är mer känd under pseudonymen Tom of Finland. Under 1900-talet ritade han mer än 3500 teckningar, många av dem väldigt vågade för sin tid men även oerhört viktiga inom konst och gay kultur. Hans arv har ekat genom konst och populärkulturens nutida historia. Nu ska 3 av 3500 bli frimärken, ett litet men kanske stort steg för vårat grannland. Läs mer här.

betyg: 3 Wu-Tang Clan

Okej att det bråkas fram och tillbaka inom Wu-Tang är ingenting nytt, det har bråkats där sen början. Däremot börjar det nästan bli en parodi av det hela när Raekwon och RZA kommunikation är att dissa varandra genom olika medier. Från första början verkar de inte har kommit överens om inriktningen för nya albumet Brand New Tomorrow. Raekwon sa nyligen till Rolling Stones att RZA inte vet vad han håller på med och att den nya musiken är skräp mer eller mindre. Vill inte ta någon riktig ställning men efter att ha hört första singeln verkar Rae faktiskt mest vettig, om inte arg, just nu.

Det var dock inte veckans största Wu-Tang relaterade nyhet. Ja kan ni tro det, två nyheter om dem på en vecka. I alla fall så försökte en rappare associerad med gruppen ta livet av sig genom att hugga av sin snopp och kasta sig ut från toppen av en två-våningsbyggnad. Han överlevde men Wu-Tang tog kvickt avstånd från honom på sin officiella blogg, vilket är skumt då RZA fann rapparens grupp Northstar.

betyg: 2 Hur mycket nostalgi tål vi?

Illmatic fyller på söndag 20 år och hyllningarna för denna klassikernas klassiker är igång. Men det är många fler album än Nas debut som kommer kunna gå på Systembolaget de närmaste åren, en rysning går genom kroppen när jag tänker på alla "10 saker du inte visste om ..."-listor vi lär få läsa. Risken finns även att en del album hamnar i skymundan. Vilka dessa kan vara tänkte jag kolla närmare på nästa vecka.

betyg: 1 Det hemska med Game of Thrones återkomst 

... Är alla dessa musikaliska tolkningar på Youtube. Vi har denna eller varför inte denna? Även Sansa Stark ställde upp. Går inte riktigt att kritisera deras engagemang, hade dock hellre sett att de la ner energi på att göra gifs eller liknande (personlig åsikt!).

Gilla:
upp
0 röster

Modeometer

Amanda Mann 17:40 18 Apr 2014

Jag hade tänk införa någon slags veckobarometer här på lilla modebloggen. Tanken är att ni varje fredag ska få en liten sammanfattning av veckans bästa och sämsta moderelaterade händelser. Jag måste erkänna att det var lite b av mig att jag fick för mig att dra igång det här just denna vecka, med tanke på att det har känts som långfredag hela jävla veckan. Vad har ens hänt? Inte mycket alltså. En vän till mig skrattade åt att det skulle vara så fruktansvärt töntigt om jag kallade veckobarometern för modeometer, hon skrattade verkligen gott åt det. Så nu tänkte jag fan döpa den till det bara för att jävlas. Så- välkomna till modebevakningens första modeometer.

betyg: 6

I lördags spelade Kid Cudi på Coachella och han klev upp på scenen iklädd en MAGTRÖJA. Jag älskar när sånt här händer. Kan det snälla vara så att han har startat en trend nu? Snälla säg att detta får genomslag och att alla snubbar kommer att se ut sådär i sommar. Jag önskar det för att 1: det är hett, 2: det är fantastiskt om män vågar röra vid ett typiskt kvinnligt plagg. Det är så bra när någon sjukt respekterad hetero-karl sätter på sig någonting som oftast anses vara ett kvinnligt plagg, och att karln gör det vid ett tillfälle som ger det stor spridning på en gång. Det kanske är en liten flugskit, och kanske ingen aktiv statement-handling från personen i fråga, men jag tänker att allt som kan bidra till att vi rör oss mot ett mer FAKTISKT könsneutralt mode är värt att uppmärksamma.

betyg: 2

Förmodat Wang X H&M-snoozepill.

betyg: 1

Victoria's Secret Fashion Show flyttar till London. Nu är jag inte upprörd över att den ska byta location, är störd på att den ens fortsätter att existera. Här snackar vi premiering av sjuka ideal. Sen är det ju så obehagligt att diverse folk (främst obehagliga män) ska sitta och dregla över ett gäng objektifierade halvnakna kvinnor, det görs tillräckligt ändå.  Jag känner inte att en högst påkostad plattform också behövs för det.

betyg: 6

Sen tänkte jag dela med mig av en liten sidenote (och veckans egentliga bästa händelse): Jag har fått igenom ett nytt mingelnamn, heter numera A Man da Man. Tack till Rodeos mingelfotograf som inte viftade bort förslaget.Verkligen tack.

Gilla:
upp
5 röster

Bloggar

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!