Huvudmeny

Fattigdom har alltid funnits, stackars oss som tvingas se den

HanaPee 23:02 28 Aug 2014

Det här kanske kommer som en överraskning för vissa, men extrem fattigdom har alltid funnits i Europa. I en rapport från Röda Korset läser vi att det idag är ungefär 43 miljoner européer som inte kan äta sig mätta. Skilladen från andra epoker av kris, svält och fattigdom är att år 2014 kan människor förflytta sig lättare över landsgränserna. Föds och lever du på en plats där det är omöjligt att få råd med mat till dig och dina barn kan du försöka ta dig till en plats där detta går.

En plats dit några åker för att försöka ta sig ur fattigdomen är Sverige. Och från att tidigare ha haft en massa distans till den där fattigdomen jag bara såg på tv och i tidningarna tvingas jag nu se den när jag ska gå till Coop för att köpa en liter ekologisk mjölk. Stackars, stackars mig. 

Innan EU-valet kunde vi se stora affisher täcka tunnelbanornas väggar, affischer som berättade om det Sverigedemokraterna kallar "det organiserade tiggeriet". Nu innan riksdagsvalet är det dags igen, även om det nu är baksidan av bussarna som får sprida SD's myter. 

Eller hur är det egentligen, är det "organiserade tiggeriet" en myt eller inte? Enligt polismyndigheter och politiker finns inga bevis för att det pågår ett organiserat tiggeri. Ändå har begreppet efter SD's kampanj blivit en slags sanning för många. Jag sitter på en kräftskiva och hör hur någon pratar om organiserade tiggeriet som vilken annan självklarhet som helst, jag slår upp tidningen och läser ännu en insändare i ämnet, jag ser hur myten sprids på Facebook och hur politiker från övriga partier vill förbjuda denna så kallade "organisering". 

Det pratas om ligor med blanka bilar och dyra klockor som ska finnas bakom tiggarna. Ingen har riktigt sett det, vissa låtsas som de har det för att vinna poäng, andra tror sig veta men har mest dragit egna slutsatser. Trots att polismyndigheter på olika platser i Sverige har undersökt saken har inget hittats. Märkligt. Med tanke på att så många verkar såpass säkra menar jag. Till och med några så säkra att de kommer att lägga sin enda röst i valet på det. 

Men så tänker jag: spelar det någon roll om det är en myt eller inte?

För faktum är att fattigdomen finns. Det är ingen myt eller hittepå. Det kan 43 miljoner människor i Europa vittna om just nu. Fattigdom finns oavsett ligor eller organisationer. Faktum är att det är fattigdom som gör att människor lever vid mina fotknölar i trettiograders värme, blåst, regn, extrem kyla och onda blickar och ibland mycket mer än så. Faktum är att det inte är en semesterresa de här människorna är på. Om min tjuga kan i alla fall ge en femma till kvinnan i blommigt huckle utanför mitt Coop som dagarna i ända sitter och gungar vid en sopkorg och viskar "please please", så är det värt det. 

För vad är alternativet? 

Stoppar vi fattigdomen genom att förpassa den från våra gator och till tv-apparaterna?

Om människor på min granngård svälter och dör, ska jag då inte öppna grinden när de knackar? Ska jag säga "nej, ni hade oturen att födas på en plats där det historiskt sett har varit knapert, så skyll er själv för att ni föddes där!" och sedan stänga grinden? Eller ska jag bjuda över dem, inse att det enbart handlar om ren tur att jag föddes här? Kanske innebär ett öppnande att jag inte kan äta prinsesstårta till frukost varje dag, och kanske innebär det att några som knackar på kommer använda sig av i mina ögon "ohederliga"  metoder för att få ungefär samma liv som mig, eller bättre. Men ska min tur ge mig möjlighet att bestämma huruvida andra människor ska få försöka leva eller dö?

För vem är jag om jag gör skillnad på människor och människor beroende på vilken sida av påhittade landsgränser de föddes? När jag möter blicken hos henne som sitter vid mina fotknölar ser jag ju att vi är precis samma, med samma känslor och tankar, men där hon och miljoner människor med henne haft oturen att födas på en plats utan hyggliga skyddsnät, arbeten eller chans till ett drägligt liv. 

Den 14:e september är det val, hörrni. Det finns många blickar att möta.

Lämna en kommentar, bild eller gif här

29 kommentarer

 1. Bild för lindos
  lindos

  asså så jäkla bra. kan inte alla läsa detta?

 2. Bild för hej
  hej

  älskar dig master

 3. Bild för Nea
  Nea

  Bra text! Sedan tänker jag på vad som menas med organiserat. Jag tänker att det är normalt att utsatta människor organiserar sig, det vill säga att man samarbetar och hjälper varandra. Det finns inget som är omoraliskt eller kriminellt i det. Att tala om "organiserat tiggeri" verkar ha syftet att man ska associera det till organiserad brottslighet, så att man inte behöver ha dåligt samvete när man ignorerar någon som sitter med en pappmugg i händerna på gatan. De som tror att tiggare minsann har det så bra kan ju fråga sig varför man då skulle fortsätta tigga på gatan.

 4. Bild för Gisela
  Gisela

  Alltså <3!! Precis vad jag tänkte imorse utanför mitt Coop. Medmänsklighet, SÅ viktigt.

 5. Bild för S
  S

  Så bra skrivet :,)

 6. Bild för jahaja
  jahaja

  RK-rapporten är oerhört tendentiös och har inte bekräftats av någon oberoende källa (vad jag kan se).

  Redan i första stycket förklarar Hanna, antagligen omedvetet, varför problemet primärt är en individfråga och inget annat. Med vilken rätt tvingar dessa rumänska romer sina barn att växa upp i misär? Ingen alls. De borde låta bli att skaffa barn så länge de är arbetslösa, mer eller mindre bostadslösa och ofta analfabeter. Någon som lever under sådana omständigheter, vilken uppväxt kan denne erbjuda barn? Det är ingen mänsklig rättighet att ha barn. Det är däremot ett stort ansvar och förmår man inte ta detta ska man avstå (jämför nyktra alkoholister som vet att de inte längre kan dricka ens en droppe - de tar ansvar genom att leva helnyktert).

  Avstående från barn skulle dessutom ha den gynnsamma effekten att det blev lättare att hitta arbete, bostad, fullfölja grundläggande utbildning osv.

  Så så länge de inte tar rimligt ansvar själva förtjänar de inget som helst medlidande av omgivningen. Det enda vår generositet leder till är att fler barn utsätts för samma misär. För er som skänker pengar, känns det som en bra grej eller? Vad säger ni till barnen som er generositet tvingar växa upp under dessa omständigheter?

 7. Bild för Katrin
  Katrin

  Alltså, jag vet inte hur men du har väl en fin poäng. Dock misslyckas du avsevärt med att få fram den på ett vettigt sätt. Tur och tur samt påhittade landsgränser. Du föds här, i ett land som också haft svält och fattigdom. I ett land där folk har kämpat som galningar i ett kallt, stort och glest land för att överleva. Där dina förfäder kämpat för att försvara marken och chansen att överleva. Allt detta mynnar ut i det som är dagens Sverige. Att människor utan historieanknytning ogillar nationalstaten är en sak. Men det du skriver är direkt förolämpande revisionism av ditt lands historia.

  Givetvis ska vi visa solidaritet med romerna som är förtryckta i sina hemländer. Givetvis ska vi försöka hjälpa dessa människor in i samhället istället för att tigga. Men det går inte att göra med alla. För hur solidarisk du än säger dig vara lever du i en jävligt bra tillvaro. En tillvaro du aldrig skulle tänka dig ge upp för att ens 10 tiggare ska få det bättre. Men att skriva i Nöjesguiden till verklighetsfrånvända idealister utan sinne och koll på hur samhället sett ut, ser ut och kommer se ut. Det är bra. Därför hoppas jag högaktningsfullt att du flyttar till Rumänien. Du har ju bara haft tur, du kan ju tänka dig att ge upp princesstårtan för att det är orättvist. Visa det då och sluta hyckla.

 8. Bild för Camilla
  Camilla

  Bästa jag läst!!!!!

 9. Bild för Ja
  Ja

  Ja! Så himlans bra!
  Kan vi sätta upp det här på bussarna istället tack!!

 10. Bild för felicia
  felicia

  @JAHAJA - Okej, men borde inte vi i de rikare länderna bli förbjudna att skaffa barn också i så fall? Så att vi kan ta hand om de som redan finns och som kommer hit från krigshärjade länder i första hand? Att få barn är ingen mänsklig rättighet vet du. Vad ett barn uppväxt i ett I-land gör för miljön behöver ju inte ens gå in på.

 11. Bild för Emelie
  Emelie

  SÅ bra skrivet!!

 12. Bild för hedde
  hedde

  hejhej tänkte bara säga det att det finns säkert stunder då du tvivlar på om du verkligen gör någon skillnad genom dina texter och din blogg, om det är värt det osv. men liksom, bara att en så simpel person som jag t.ex. nyss snappade upp det enkla faktumet att snacket om det organiserade tiggeriet kanske till och med är en MYT, DET gör skillnad. det gör MIG mer sugen på att palla ta diskussionen med de inskränkta och opålästa personerna. tack babe

 13. Bild för Sofia
  Sofia

  BRAVO!!!

 14. Bild för Emmet
  Emmet

  Jag förstår inte varför, om det nu skulle finnas organiserat tiggeri, det skulle vara mindre synd om dom som tigger, om nått vore det ju mer synd om dom då dom knappast lär få behålla sina pengar själv.

  Det skulle ju vara förfärligt om nån som redan ligger ned blir utnyttjad ännu mer är en jävligt deprimerande tanke.

  Det är ju i vilket fall knappast dom som tigger som åker omkring i nya bilar och lever i lyx, så egentligen förstår jag inte det där med "ja men det är ju organiserat"

 15. Bild för Ebba
  Ebba

  Katrin, du lägger massa ord i munnen på Hanna, och låter extremt bitter. Att uttrycka sig på en blogg gör skillnad, vare sig du gillar det eller inte.

 16. Bild för Isabell
  Isabell

  guuud hanna vad jag älskar dej! går runt och tänker samma sak och försöker argumentera med vänner och bekanta utan att alltid hitta orden, du skriver exakt det jag vill säga! Du är så bra! keep up the good work

 17. Bild för Andreas
  Andreas

  43 miljoner invånare till alltså, med tanke på att 9 miljoner invånare kostar 1800 miljarder kronor så behöver vi bara 8600 miljarder till i skatteintäkter så vi kommer upp i 10400 miljarder, eller så får vi sänka vår välfärd till 17.3% av vad den är idag.

  Hur låter det?

 18. Bild för fia
  fia

  alltså haaannaaaaaa<3333333333333333 blir så ledsen och typ till & med liite tårögd (haha??) av den här texten. BRA skrivet!!!!!! FATTAR INTE hur folk INTE FATTAR detta!?!?!??!?!? för mig känns det så SJUKT! precis som du skriver, det är klart att man öppnar grinden! även om människor känner en rädsla och ett "obehag" inför fattigdom osv. så måste väl känslan av medmänsklighet, som de flesta människor ändå verkar ha, vara SÅ mycket större. det är klart att det är jobbigt att SE att människor har det förjävligt men att då bara vända ryggen till och ignorera hela grejen eller till och med börja HATA är en så knäpp reaktion??? jobbar på ett fik där massa idioter pratar skit om tiggarna som går och tigger på gatan utanför. efter att ha jobbat en hel dag kan jag bli så otroligt matt. ibland känns det som att det är så himla många som inte bryr sig om dessa stackars människor. blir varm i magen när jag läser sånt här just därför!! blir också glad när jag ser att det är så många unga personer som verkar fatta och som har stora hjärtan! <3

 19. Bild för Wilma
  Wilma

  För min del så tycker jag inte det räcker med att man bara klappar sig själv på axeln och säger "hurra vad bra jag är för jag accepterar tiggeri", utan man måste aktivt skänka mellan 500-1000kr i månaden om man verkligen menar allvar med att bekämpa fattigdomen hos tiggarna.

  Jag har gjort följande, först gick jag ur svenska kyrkan, på det sparade jag nästan 500kr i månaden, dessa delar jag ut i poster om 100 kr till dom tiggare som inte röker(mitt eget kriterier), ibland kan det bli lite högre belopp men aldrig under 100kr. En tiggare skrapar ihop ca 200 kr på en dag och om man ger en hundring så har dom iallafall fått halva dagsförtjänsten.

  Det finns även svenska äldre som tigger även ifall det inte är lika vanligt, men i Norrköping var det iallafall en äldre man som frågade mig om en femma till mat, jag tittade på honom för att avgöra om han var alkoholiserad eller inte, vilket jag även frågade honom. Han svarade att han inte var det och jag trodde honom så jag gav 200 kr den gången.

  Det jag vill säga med det här utlägget är att ni måste om ni vill kunna säga att ni är goda samariter, avstå mellan 500-1000kr i månaden till tiggarna, annars är ni ju bara hycklare.

 20. Bild för Carro
  Carro

  Tack för att du finns Hanna, så bra skrivet.

  Katrin: Om Hannas mål är att tiggarna ska få det bättre, så kanske det inte hjälper så jättemycket att Hanna flyttar till Rumänien. Om hon bor här där hon kan språket och har relevant utbildning osv och kan jobba kan hon skänka pengar till fattiga rumäner som har mycket svårare att få jobb. Alltså är det det som bäst tjänar hennes mål.

  Och det är knappast "hyckleri" att inte göra det. Det hon sökte illustrera i sin text var att hon har TUREN att ha fötts i Sverige (och till medelklassföräldrar osv) snarare än att ha FÖRTJÄNAT det hon genom att vara född här får tillgång till i form av välfärdssystem osv).

  Angående ditt argument om att Hannas förfäder har slitit för att bygga upp dagens Sverige osv: må så vara. Men menar du att vi som inte har behövt kämpa särskilt mycket (t ex Hannas generation) inte ska hjälpa rumänska tiggare - varför, för att deras förfäder kämpade mindre än Hannas förfäder? Var "latare"? Du tycker inte att rika svenskar ska betala skatt för att hjälpa fattigare svenskar heller, då, om de rikas förfäder har slitit för att bygga upp familjeförmögenheten?

  Det är inte "historielöst" att inse att man har haft TUR som fötts i en svensk medelklassfamilj. Det innebär bara att man inte anammar en helt sjukt långsökt "förtjänsttanke" som går ut på att Hanna "förtjänar" allt hon har för att hennes förfäder var med och byggde upp Sverige (och om de inte var det då? Knappast så att allas förfäder hjälpte till lika mycket. Ska inte dem av oss som hade lata jävlar till förfäder berövas tillgång till välfärd etc?)

 21. Bild för Wilma
  Wilma

  Carro: måste nog rätta dig lite i tankegången, det är inte tur att man föds av en svensk familj. Personen ifråga kunde aldrig blivit född av någon annan eftersom hon är sina föräldrars barn.

  Hon kunde inte fötts i Libanon eftersom hon då inte skulle vara släkt med de som idag är hennes föräldrar osv osv. Det handlar inte om tur utan helt enkelt vad dina förfäder gjort för val. Dessa påverkar avkomman och avkomman kan aldrig födas någon annanstans än där förfäderna är.

  Hon kunde alltså ha fötts av dessa föräldrar eller inte alls, men det enda sättet för henne att födas var genom dessa föräldrar vars egna och förfäders val gjort att hon blev till. Det är helt enkelt orsak och verkan.

 22. Bild för Linda
  Linda

  Wilma: Vad skont att vi som undrade over hur korrekt det egentligen ar att konstatera att man 'har tur att man foddes av just sina foraldrar' fick det hela utrett. Nar vi anda ar igång och vadrar vara asikter vill jag bara saga hur himla mycket skonare det hade varit med debattforum (exempelvis kommentarsfalt hos diverse bloggar) fria fran besserwissers som hellre marker ord an bidrar till sakfragan genom relevanta tankar och funderingar. Tack.

  Bra skrivet av Hanna. An en gang satter du ord pa sadant jag sjalv har svart att formulera.

 23. Bild för Charlotte
  Charlotte

  Kan inte du snälla lägga upp typ länkar i slutet av inlägget där du hittar din information? Det är så bra att kunna hänvisa till när man pratar med människor som inte vill förstå, att just då kunna säga att typ "Uppsala universitet har gjort en studie på fattigdom i Europa och det är 43 miljoner", ja men du förstår vad jag menar :) Jag säger att jag läser det i din blogg men då får jag massa shit för att det inte är en pålitlig källa (!!!!!!!) så därför vill jag ha mer kött på benen när jag argumenterar.

 24. Bild för Wilma
  Wilma

  Linda: du kanske skulle börja skänka mellan 500kr - 1000kr i månaden som jag föreslog ett inlägg tidigare, först då kan du ju faktiskt säga att du bidrar till förbättring av tiggarnas situation. Jag tror ju många här slår sig själva för bröstet då dom uttrycker godhet i ord, men inte omvandlar det till handling.

  En tiggare lever ju knappast bättre bara för att folk accepterar att dom tigger, dom måste ju faktiskt få pengar i näven med.

 25. Bild för Tara
  Tara

  Hej Master och alla läsarvänner. Vill passa på att länga min c-uppsats i socionomi från 2013 som handlar om detta fenomen och människors syn på det. Den heter "det ser inte bra ut", ett citat från en privatperson som fyllt i enkät i studien. Enjoy läsningen om ni är intresserade!
  http://hkr.diva-portal.org/smash/get/diva2:646283/FULLTEXT01.pdf
  adios

 26. Bild för jahaja
  jahaja

  Felicia: jag är ingen vän av barnalstrande men din slutsats är absurd. Kan man ta hand barn såväl emotionellt som materiellt, dvs är en rimligt god förälder, ska ingen annan lägga sig i. Barn som drabbas av krig är framförallt drabbade av dåligt föräldraskap. Vem tyckte det var en bra idé att skaffa barn i Syrien redan innan kriget? Eller i en kommunistdiktatur som Jugoslavien? Vad för framtid erbjuder man sina barn i en diktatur?

Fler blogginlägg från HanaPee

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

25/10
Lördag med Lill-Babs
25/10
Grattis världen, hurra!
25/10
Jag är Hugo Rask
24/10
3 x rött
24/10
Förlåt för the never ending story (WANGxHM) vol.2 men...
24/10
Come away with me
24/10
Sex problem när jag ska måla naglarna (lista!)
24/10
En förmiddag i svt's kostymförråd
24/10
Gästinlägg av _kvinnlig_ gamer.
24/10
11 matvaror du inte ska stoppa i kylen
24/10
Konflikter och förtryckets fördelar som turist
24/10
Tre sätt att fucka ur i helgen
24/10
Jury duty
23/10
Det är bara elände.
23/10
Kan chihuahuor vara intelligenta?
23/10
The F-bomb
23/10
Estelles prästdebut
23/10
Detta med kondomer
23/10
Heråå
23/10
Är det här framtiden?
23/10
Tendensmannen
23/10
mens mens mens mens mens
23/10
Grattis på födelsedagen Kim Kardashian
23/10
Här är årets underligaste tillkännagivande av ett album
23/10
Sonár Stockholm presenterar sina första akter för 2015
23/10
Hej hösten!
23/10
Se första trailern till nästa års största film — Avengers: Age of Ultron!
23/10
Exorcisten i Svenska Hollywoodfruar
23/10
5 år av Summerburst!
23/10
Har gjort en sååå snygg kille på sims
Meny