Spisa matbar

Redaktion 17:02 5 Dec 2013

 

spisa_gbg_twal_1.jpg
Foto: Thomas Wal


Spisa matbar, Björns Bars-Björns nya hak, är fullsatt denna regniga mellantorsdag i oktober. De tar inte fler bokningar och det är en timmes väntetid till spontanplatserna vid den öppna baren/köket. Till slut blir vi anvisade till ett bord av personalen som bär Super Mario-byxor.

Lokalen är riktigt häftig inhyst i den gamla porrbion på Övre Husargatan. Det finns ingenting kvar som skvallrar om tidigare verksamhet, på toaletterna doftar det till och med ljuvligt av nyhyvlat plank.

Maten då? Spisa serverar franska, spanska och italienska smårätter och vi väljer och vrakar bland dessa smarrig-heter. Till ölen serveras småfrallor med vispat smör. Och det smöret vill vi äta med sked.

Eftersom köket har insyn går det att beundra kockarnas arbete, vilket är förtjusande för publiken, men lär vara ganska störigt för dem som knegar. Manchego, bresaola, gnocchi, lamm, ett fat med bläckfisk och skaldjur. Jag darrar ihop dessa rader, för kronjuvelen – chorizo på en bädd av vita bönpuré med lardo och rostade nötter – kommer att möta mig igen. Ett plus är också att bresaolan serveras i en brun pappersförpackning som om den vore direkt från charken. 

På Spisa går fint folk, trots ett fantastiskt bemötande från servitrisen (som inte har Super Mario-brallor, det har bara killarna) känner vi oss lite som outsiders. För här är det nog lite för dyrt för en vanlig student eller låglöneslav men vi blir mätta på sex rätter och två öl var när notan landar på 800 spänn. 

Spisa är kanske stans bästa mellanlandning – perfekt att ta ett glas med en vän och dela på två rätter innan man går vidare till middagen eller kanske föreställningen på Atalante som ligger vägg-i-vägg. 

 

Adress: 
Övre Husargatan 3
Telefon: 
031-386 06 10
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tors 17–00, fre–lör 17–01, sön 15–22.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.