Söder om Småland

Redaktion 13:32 28 Mar 2013

soder_om_smaland.jpg
Foto: Christian Andersson

Malmös senaste temarestaurang handlar om Skåne och öl, och precis som systerkrogarna Karib Créol (fejkpalmer och parasoll) och Jetzt (nouveau Sovjet) kör man all in. Kul! Bordet vi tilldelas är inbyggt under dj-båset. Mysigt, men i vår koja riskerar man att få en känga i huvudet, för andra gäster sätter sig på dj:ns plats och viftar med sina beklackade över vårt bord.
Vi inleder med öl från griffeltavlan på väggen och det märks att man lagt ner tid på urvalet. Den kunniga och uppmärksamma servisen hjälper oss till nya dryckesupplevelser. Baren erbjuder öldrinkar och någon cider, men om du vill ha annat kan det bli svårt.
Menyn är begränsad, både vad gäller alternativ – två förrätter, två huvudrätter, två efterrätter – och vad gäller ingredienser, då rätternas byggstenar är sådant som odlas i Skåne under rådande säsong, som i vårt fall råkar bli vårvintern. Vi ser mycket rotsaker, kål och lök. Märk vår förvåning när vi får in dem i fantasifulla tappningar. Förrättsbrassen med rökt färskost är en dröm, medan den andra förrätten som erbjuds kallas lertallrikasill men visar sig vara matjessill. Snopet, och kvällens enda rätt där en ingrediens kidnappar smaklökarna på ett dåligt sätt. I övrigt är rätterna välkomponerade och de milda skånska smakerna får stå för sig själva, men i samspel. Till det möra lammet serveras vackra stående rotssaksrör, och när det vegetariska huvudrätts-alternativet inte innehåller en enda röd-, gul- eller polkabeta blir vi oändligt tacksamma.
Pricken över i:et visar sig vara en efterrätt, som på menyn endast beskrivs med fyra ord: rödbeta, fänkål, lakrits och citron. Något skeptiska beställer vi och blir positivt överraskade. En mjuk rödbetskaka med lakrits och choklad, en sockerstekt fänkålsskiva och krispig maräng med en tjock lakrits- och citronsås bildar en för oss helt ny kombination av smaker och konsistenser, som passar förvånansvärt bra ihop. Det är precis den här upplevelsen vi söker när vi beställer något till synes konstigt på en restaurang.
Det är prisvärt – huvudrätterna ligger på 150 kronor och ölen håller generellt en stabil Möllanprisnivå. Söder om Småland förtjänar en applåd för att restaurangen huvudsakligen använder sig av säsongsaktuella, lokala ingredienser och ändå lyckas göra något nytt och spännande.
 

Öppettider: 
tis–lör 17–01.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.