Skojarbacken

13:03 24 Feb 2010

När vi befinner oss i Stockholm äter vi alltid på Rolfs Kök och Djuret. I Malmö besöker vi alltjämt Brogatan och Bastard. I Göteborg heter motsvarigheten Skojarbacken. En obstinat litet lillgammalt barn som klär sig i hatt, käpp och fluga.

Helt i otakt med tiden och, för att kunna andas och fortleva, skapat sig ett eget litet universum. Så världsfrånvända att det nästan blir modernt. Och visst är det modernt. Trenden med råbiff, sill, grisfötter och allehanda Fergus Henderson-godis är vad hela världen nu går mot. Experimentella kök stänger ner och det hemlagade och närodlade rycker fram som en flock skenande ekorrar. Vad Skojarbacken tycker om denna utveckling vet vi inte. Göteborgs hipsters har inte hittat hit än. Det kan dock vara en tidsfråga.
Skojarbacken är alltså inget ställe där du hittar ljus furu, glas och minimalism. Nej, du hittar maximalism, Churchill-fåtöljer och uppstoppade djur. Där ligger charmen. Menyn består av gubbröra på kavring, sill, Wallenbergare, råbiff, biff Rydberg och torskgryta. Ja, ni förstår. Priserna är charmigt låga och trevliga.
Skojarbacken tror fortfarande och älskar kokett sin framstegsskepticism, vad de inte inser är att de är trendigast och modernast just nu.
                       
 

Öppettider: 
tis–lör 17–sent.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.