När vi befinner oss i Stockholm äter vi alltid på Rolfs Kök och Djuret. I Malmö besöker vi alltjämt Brogatan och Bastard. I Göteborg heter motsvarigheten Skojarbacken. En obstinat litet lillgammalt barn som klär sig i hatt, käpp och fluga.
Helt i otakt med tiden och, för att kunna andas och fortleva, skapat sig ett eget litet universum. Så världsfrånvända att det nästan blir modernt. Och visst är det modernt. Trenden med råbiff, sill, grisfötter och allehanda Fergus Henderson-godis är vad hela världen nu går mot. Experimentella kök stänger ner och det hemlagade och närodlade rycker fram som en flock skenande ekorrar. Vad Skojarbacken tycker om denna utveckling vet vi inte. Göteborgs hipsters har inte hittat hit än. Det kan dock vara en tidsfråga.
Skojarbacken är alltså inget ställe där du hittar ljus furu, glas och minimalism. Nej, du hittar maximalism, Churchill-fåtöljer och uppstoppade djur. Där ligger charmen. Menyn består av gubbröra på kavring, sill, Wallenbergare, råbiff, biff Rydberg och torskgryta. Ja, ni förstår. Priserna är charmigt låga och trevliga.
Skojarbacken tror fortfarande och älskar kokett sin framstegsskepticism, vad de inte inser är att de är trendigast och modernast just nu.