Jag har förstått att många luras att tro att räkor är räkor, hummer är hummer och att havskräftor är havskräftor. Ingenting kunde vara mer fel. Det är lika fel som att bara gå in på en restaurang och ospecificerat beställa ”ett glas rött”.
På Sjömagasinet smakar kräftorna, räkorna, musslorna, ostronen eller hummern inte som på andra ställen. Det här är det bästa ur havet. Havs-bandens elit. Det finns inte plats för några mjuka saker med ett ben för lite. Här samlas havets FC Barcelona om man så vill. Under sommaren är restaurangens uteservering det mest naturliga valet. Sjömagasinet har stadens vackraste sådan och det är en plats att minnas i generationer.
Servicen är erfaren och kunnig. Vi diskuterar deras senaste val av vininköp och landar i något så fint som sancerre och bourgogne. Här finns naturligtvis vinklassikerna, men det roliga med en lyxkrog som Sjömagasinet är att de vågar gå utanför ramarna och satsa på små avantgardeproducenter som tar mineralrika viner från Bourgogne, Sancerre och Loire till en helt ny nivå. Att dela dessa flaskor med Sjömagasinets rätter är en välsignelse. Förutom skaldjurstallrikarna rekommenderar jag sjötungan och kalixlöjrommen. Men huvudrollerna här är hummern och hans skaldjursvänner. Och vinlistan. Och läget.
Någonstans mellan dessa njutningar vill man ringa hem till farmor och berätta att det finns fisk i himlen. Det kostar att besöka Sjömagasinet, men det är ett minne för livet.