Folk

Redaktion 16:30 18 Dec 2014
folk_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal
 
Det har kommit en ny helvegetarisk restaurang till staden, som dessutom har öppet till tre på helgnätterna. Här kommer relationsdramerna gro och eka på kultursidorna åratal framöver.
 
Restaurangen Folk ligger i entrén till Folkteatern på Järntorgets ödsligare sida och det är på tiden att någonting händer här. Stället är fullsatt med väntelista och har bara varit öppet i några dagar. Vi tar ett glas naturvin. En del av glasen har markeringar så personalen inte ska glädjehälla. Bordet kommer, och vi ser över menyn som består av en mängd smårätter. Det finns också paket, vi tar det största för 390 pix.
 
Tallrikarna med vegetariska godsaker börjar landa på bordet. Först bjuds vi på lagom förvälld spenat med friterad vitlök och bredvid en läskande god polenta med lysande krispiga ostronskivlingar. Polenta är inte någon favorit i vanliga fall, men kockarna på Folk lyckas göra den trista rätten kul.
 
Men sedan kommer ett baksteg, bakad endive med korn, tomat och hasselnöt. Tuggorna med några av de få rostade hasselnötterna gör rätten uthärdlig, annars känns det som någonting någons syrra lagade som 15-åring.
Därefter en liten aptitretare som överraskningsmoment. Ett vegetariskt ostron, det består av det där slibbiga i tomaten och känslan är på riktigt ostronaktig. Topp! Höjdaren är den långkokta rotsellerin med gemsallad som är perfekt tillagad. Vi låter oss väl smaka.
 
Till efterrätt bjuds vi på kvittenkokta äpplen med dulce de leche-grädde och  krossade drömmar. Inte för sött, det är gott speciellt med de krossade drömmarna. Trots att efterrätten var lite tillkrånglad är det som någonting vi kunde ätit hemma hos farmor.
 
Otroligt mätta rumlar vi vidare i natten och är på det hela nöjda, men saknar det där extra. Vi kommer komma tillbaka, men då vill vi bli förvånade. 
Adress: 
Olof Palmes plats
Telefon: 
13 35 33
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: sön–tors 17–01, fre–lör 17–03.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.