Foto: Thomas Wal
Att öppna en restaurang i Majorna är en chansning. Stadsdelen har aldrig varit något matmekka och de restauranger som ligger i området raggar inte nytt klientel aktivt. Här förlitar sig krögarna på att stamgästerna sprider ordet om deras existens. Men under det senaste året har Majorna, och i synnerhet Mariaplan, alltmer blivit en stadsdel vi reser till för att äta. Det senaste tillskottet heter Enoteca Maglia. En italienare som ritar om Göteborgs restaurangkarta en gång för alla.
De majbor vi har talat med säger sig vara både stolta glada över nytillskottet. Och det märks när vi besöker restaurangen en solig fredagskväll. Majornas bästa ute-servering bågnar av gäster och i restaurangen är vartenda bord fullt. Robert Maglias ambition är att Enoteca Maglia ska vara en kvalitativ kvarterskrog där det inte kompromissas med någonting.
I fokus står den italienska maten och den får bästa möjliga behandling. Menyn är enkel som sig bör på en enkel italiensk restaurang. Stämningen är uppsluppen och serveringspersonalen känner verkligen sina gäster och ser till att vi känner oss väl omhändertagna. Ibland händer det att vi får vänta lite för länge, men när vi väl får hjälp är det väl värt väntan.
Menyn varierar från dag till dag och råvarorna bestämmer, helt enligt praxis och precis som det ska vara. Brödpåsen är ett skickligt grepp och innehållet gör ingen besviken. Under hela middagen lyckas vi sätta i oss två brödpåsar och en halv flaska av deras fantastiska olivolja. När det är dags att äta tar vi oss an klassikerna. Till förrätt, klassisk Caprese på buffelmozzarella – naturligtvis – och en överjordiskt krämig svamprisotto. Till varmrätt går vi alla griglia och testar entrecôten som ackompanjeras av en parmesanpuré. Dessa två får även sällskap av grillade rotsaker. Det är enkelt och opretentiöst, och vi fullkomligen slickar tallrikarna rena efter varje rätt. Ett mycket gott betyg i vår bok. Vår utflykt till arbetarstadsdelen i väster är en succé och vi rekommenderar starkt att du sätter dig på en trea eller elva snarast och besöker Göteborgs just nu bästa italienare.
Enoteca Maglia
Öppettider:
tis–fre från 17, lör–sön från 14.
Stad: