Det gångna årets finanskris satte naturligtvis också sina spår i krogvärlden. Lyxsegmentet fick det tuffare då företagen drog ner på representationen och den vanlige kroggästen tittade två gånger på priset innan han bokade bord.
Detta tillsammans med den rådande bistrotrenden fick Ulf Wagner och Magnus Larsson på restaurang Basement att skriva ett brev till Michelinguiden och berätta om sina planer på att dra ner på ambitionsnivån, sänka priserna och möta kunden halvvägs. Resultatet har dock inte märkts nämnvärt. En enklare ”teatermeny” har lagts till, även ett par rustika rätter av husmanskosttyp har kunnat beställas till lite ostar och ett par enklare viner på glas, men annars får Basement fortfarande anses som en lyxrestaurang i stadens toppskikt. Kvar finns också restaurangen ambitiösa fredagsteman med inriktningar såsom ”skärgård”, ”hummer” och ”vilt”, för att nämna några höjdpunkter under året.
Men stjärnan är fortfarande Wagners val – rätter som följer teman, säsong och aktuella råvaror – samt den klassiska menyn, bestående av Wagners fräscha hummersallad, hälleflundra med gratinerat ostron, pepparrot och vaktelägg och en klassisk oxfilé rossini.
Det kan ibland lysa igenom att glappet mellan Basement och närliggande 28+ har blivit något större under det gångna året, men erfarenheten, kunnandet och passionen för matkonsten räddar kvar Basement i det övre restaurangskiktet i Göteborg.