Somewhere

Caroline Ringskog Ferrada-Noli 17:34 8 Nov 2010
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Vad är egentligen bra film? Att dramaturgi ska handla om köttet har vi fått lära oss på Dramatiska Institutet. Men det finns något annat också: bilden. Film är ett visuellt medium och jag vill kyssa ett kors när jag tänker på Sophia Coppolas visuella visioner med Somewhere.

David Hockney är written all over the screen, pastell och svunnen tid. Drömska scener om ett gammalt Kalifornien penslas fram. Poolen – denna symbolladdade plats, som på åttiotalet förknippades med den ultimata lyckan av vartenda normalt barn. Stephen Dorffs extremt hotta kropp i en turkos bassäng och hans dotter Elle Fannings kokkonster när hon lagar eggs benedicte på Hotel Chateau Marmont blir en slags uppdaterad popkonst, fast den här gången är smärta adderat till ytan. Det är en bild, men det är också en historia som berättas. Detta melankoliska Kalifornien älskar jag. Somewhere handlar mycket om en dekad stjärna som har allt, vilket speglas i en strippas röv och Stephen Dorffs bringa och alla förtryckta stämningar runt Elle Fannings elvaåring. Jag tolkar Somewhere som berättelsen om Coppolas egen uppväxt och far och dotter-relation, inkonsekvent, med kaoset som kär vän, hotellet som hem, en känd pappa, men där kärlek ändå går att utvinna, på olika outgrundliga sätt.
 

Bäst just nu: Film

Prisoners

Denis Villeneuves film innehåller storslagna skådespelarprestationer från Jake Gyllenhaal och Hugh Jackman och är varje småbarnsföräders värsta mardröm. 

You're next

Lågbudgetskräck med stort underhållningsvärde och grymt soundtrack. 

Alfonso Cuarón

Regissören av redan klassiska Children of Men följer upp med unisont hyllad sci-fi-ångest.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Fler filmrecensioner

Dear White People

Fredrik Asplund 12:10 26 Feb 2015
Stad: 

“Racism is over in America. The only people who are thinking about it are, I dunno, Mexicans probably.”

Sundancefavoriten Dear White People är ett stycke skarp och underhållande samhällssatir om media och rasrelationer. Den 31-årige nykomlingen Justin Simien står för både regi och manus, men att endast kalla filmen för en lyckad debut är att göra den en otjänst.

Every Face Has a Name

Edith Olsson 10:00 26 Feb 2015
Stad: 

Malmö den 28 april 1945. Överlevare landstiger efter andra världskrigets mest fruktansvärda fasor, många ler och vinkar medan andra ser avvaktande och sammanbitna ut. Vilka var alla dessa ansikten? frågar sig dokumentärfilmaren Magnus Gertten. Hur upplevde de själva denna dag av frihet? Och ser vi inte samma sak idag hos människor på flykt?

Wild Tales

Lina Arvidsson 10:33 25 Feb 2015
Stad: 

Relatos salvajes, vilda sagor eller kanske det vilda inom oss. Gränsen mellan frustration, desperation och våld. Det är där Damián Szifrons drama, nyligen Oscarsnominerad för bästa utländska film, balanserar på en tunn gräns som hela tiden drar åt det absurda och fångar ögonblicket där någonting brister.

Seventh Son

Fredrik Asplund 09:54 24 Feb 2015
Stad: 

I den här måttligt underhållande fantasygäspningen ser vi Jeff Bridges som halvalkad häxjägare och Julianne Moore som hans nemesis. Det är ofattbart att de tackade ja till det här projektet, för det kan verkligen inte ha sett bättre ut i manusform. Filmen har floppat i USA och känns mest som ett hopkok av Star Wars och Sagan om ringen med lite Jesus-myt inslängd här och där.

Tusk

Sebastian Lindvall 12:59 19 Feb 2015
Stad: 

I början av nittiotalet blev Kevin Smith en affischpojke för bröderna Weinsteins indiefilmståg. Clerks var som en generationsroman för slackers som inte orkade läsa, men attityden kaxade vidare även när Smith sneglade mot romcom-konventioner i Chasing Amy och Mallrats. Sedan dess har karriären dalat rejält.


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!