Monopolet i Stockholms uteliv

Parisa Amiri 13:58 16 Mar 2011

Ståuppkomikern och programledaren Mårten Andersson skriver, med risk för att bli portad från merparten av Stockholms uteliv enligt honom själv, att Stureplansgruppen eventuellt ska köpa upp Berns Salonger. Läs hans viktiga inlägg här. 

Om ni inte redan vet det äger och driver Stureplansgruppen de mest välbesökta klubbarna i stan som Spy Bar, Laroy, Magenta, White Room, Sturecompagniet, Ambassadeur, Hells Kitchen och Le Bon Palais. De har alltså enormt inflytande över marknaden, allt från priser till likriktning inom musik, gäster och inredning

Jag besöker ofta deras klubbar men Berns är ett av få alternativ till Stureplansgruppens ställen som har öppet till 03 och längre. Som Nöjesguidens klubbredaktör beundrar jag Berns Salonger för deras imponerande och kreativa bokningar av dj:s och spelningar månad efter månad. Mårten skriver:

"Trots närheten till just Stureplan så har Berns varit som en frizon för oliktänkande. Det har nästan känts som att Berzeli Park legat där med sina stora träd för att liksom skydda Berns från kommersialismen."

"Kritiken är mot 1) ägare som inte bryr sig ett skit om kulturarv och mångfald. Ägare som bara vill tjäna pengar på snabbast möjliga sätt och 2) den enorma lathet och passivitet som verkar ha lamslagit alla andra entreprenörer och eldsjälar I Stockholms nattliv."

Mårten nämnde "med risk för att bli portad" och det är också en aspekt av det hela. Vart tar man vägen då?

Fler blogginlägg från Parisa Amiri