"Välkommen hej. Sluta gråt. Sluta veva. Ta det med stil."

Maja Bredberg 22:16 11 Sep 2011

Jag var tyvärr bortrest då senaste Nöjesguiden kom ut och missade helt uppståndelsen kring Rebecka Hedströms krönika "Ey lyssna, håll käften!". Och i ärlighetens namn har jag i efterhand bara orkat backtracka lite grann innan jag blev helt knockad av alltsammans.
Att det hela gick från en text om hur oreflekterande män agerar när det kommer till kvinnors kroppar (en inte helt ovan tanke, kan tyckas), till att sluta med att svensk hiphop reagerar med ilska är föga förvånande. Precis som att man inte direkt lyfter på ögonbrynen när hela debatten nu har trillat omkull och helt kommit att handla om hur kvinnliga feminister med olika syn på kvinnans frigörelse ska battla ut det sinsemellan, för nu är det "kris" i kvinnoleden, medan killarnas insats i ursprungsdiskussionen var att bröla ett par slagord innan de sedan slank iväg obemärkt. Och genom den smidiga exiten lyckades få alla att än en gång diskutera PROBLEMET MED KVINNOR I GRUPP. Ni vet, de där jädra kvinnorna som aldrig kan komma överrens?!

Jag tycker att det är rätt bedrövligt att tjejor i grupp bara kommer och TAR EN MASSA PLATS när det finns andra i grupp som bättre behöver det utrymmet. Som för en gångs skull borde få förmånen att få bli skärskådade, analyserade och få feedback. 

Jag tänker främst på svensk hiphop. Männen inom svensk hiphop. Ni vet, de där som inte riktigt kan ta kritik.

Svensk hiphop är ju till uppbyggnaden ett stort kluster av unga män i grupp. Och det finns få saker på denna gjord som är så tryggt som en grupp gelikar. Flockbeteendet är en klassiker helt enkelt - man kan både smälta in i myllret bland de andra och få stöd av dem närhelst det behövs. Det blir till ett slitstarkt och tätmaskigt beroende av varandra, då man tillsammans utgör den viktiga enheten som ger var och en sin betryggande tillhörighet.
Gruppering och vi-och-dem-känsla går som bekant hand i hand, men kritik... Nja, det passar inte riktigt in va? Man vill ju ogärna utmärka sig på något vis negativt som skulle kunna riskera ens tillvaro i sammanslutningen. Enklaste är att man fogar in sig i det rådande maktstrukturen och deltar. Är en av grabbarna bara!

Applicerar man det här grupptänket på en större samling människor, jamen vi kan ju ta hela svensk hiphop när vi ändå håller på. Och så sätter vi den hiphopälskande folksamlingen i relation till resten av Sveriges befolkning. Ja, då leder ju grupptänket till att man måste bli något av en självvald outsider för att bibehålla sin identitet. Vara någon som ingen av de där andra riktigt förstår sig på. Således blir svensk hiphop en underdog till musikgenre som alltid kommer att slå underifrån, vare sig man rappar från orten eller innerstan. 
Denna, från samhället sett, exkluderade position har förstås en grund i politisk segregationen och orättvisa. Vilket gör positioneringen förståeligt, och oftast extremt slagkraftigt när det nyttjas som en styrka. I övrigt kan det tyvärr lätt skapa en... vad ska vi säga... kinkig stämning (finns det någon musikjournalist med siktet inställt på rap som inte blivit mordhotad av en svensk rappare?) när sköra egon kan råka i kras då de exponeras för oförstående utsocknes. 
Eller, några man i alla fall tror vara oförstående utsocknes. Det är ju lite baksidan med hela grupptänket: att det krävs att man definierar vilka som är "vi" och vilka som är "de där andra" för att man över huvud taget kunna få vara utanför. Något som förstås leder till schablonartade bilder av vilka som egentligen gillar svensk hiphop. Vi är blekta klippdockor i doo rags. Och det är förstås helt okej för dig som ser ut att ha suttit på whoa.nu de senaste tio åren, för då har du också automatiskt rätt att föra talan kring genrens innehåll. Är du istället en blond tjej som, utöver att vara blond och tjej dessutom jobbar på Dramaten, ja då kan du inte - alltså, inte ens i ett helt annat sammanhang - nämna en catch-phrase från svensk hiphop eftersom du omöjligtvis vet vad du pratar om. Tror gruppen. 

Vi kan alltså konstatera att det är ett jätteeffektivt skydd där här med att se till att de enda som kan få uttala sig om en är sådana som är precis som en själv. Bara lite outvecklande, kanske?

Men om vi har NÅGON i gruppen som tänker lite självständigt och tar anteckningar, någon som rent av kanske även tycker att det är krångligt att avgöra vad man bör/inte bör säga om andra människor för att ändå bidra till en slightly bättre värld så kommer här ett litet hett tips: Allting handlar om var i den hierarkiska maktstrukten du befinner dig och vem du adresserar.
Om vi byter ut uppmaningen "inga smala guzzar" mot ordet "nigger" så blir det säkert tydligare. En svart man kan glatt rappa n-ordet till allas stora förtjusning, mig inkluderad, medan en vit man har betydligt svårare att bruka det på ett sätt som känns okej. Av samma anledning kan en kvinnlig rappare använda sig av det sexistiska förtryckets attribut och vända det till att bli upplyftande. Men en man har, åter igen, inte riktigt den möjligheten när det kommer till kvinnors kroppsideal. Ej heller rätten. Precis som att kampen för att ta makten över värdeladdningen i ordet nigger inte kan föras av vita.

Enda rimliga invändningen till var i maktordningen "inga smala guzzar" kommer ifrån vore väl om man skulle tolka det hela som ett mysperverst behov av att flasha sexuella preferenser som annars har minoritetsstöd och mest syns på obskyra hemsidor där feeders med pics or it didn't happen-mentalitet tar hand om matglada kvinnor. Nu vet jag ju inte vad Toffer och hans vänner anser vara just inte smalt - vad pratar vi nu 100 kg? 200 kg? - men jag kan absolut se behovet av att tvätta bort den skämsstämpeln.
Är det å andra sidan, och det är möjligen något troligare, blott ett resultat av en svår fascination för den svarta amerikanska kulturen som tar sitt uttryck i detta hängivelse i exotismens förtecken - något som man högljutt försvarar med att vi fanimej har YTTRANDEFRIHET i det här landet, så vill jag säga följande: En svag förskjutning av kontexten er världsuppfattning vilar på, ett par år hit eller dit, en annan födelseplats, motsatt umgänge eller dylikt, och ni hade gapat er högröda över rätten att försvara "negerbollen". Tänk på det, är ni rara.

Gilla:
upp
91 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

8 kommentarer

 1. Bild för Wombat
  Wombat
  Som vanligt skriver du begåvat. Men alltså...ämnet! Svensk hiphop. Ärligt talat - känns inte det som att diskutera polskt bilbyggande? Lite sisådär va?
 2. Bild för Wombat
  Wombat
  Som vanligt skriver du ju väldigt bra, men att analysera svensk hiphop. Är inte det lite meningslöst. Ungefär som att skriva om polskt bilbyggande. Tämligen ointressant.
 3. Bild för Wombat
  Wombat
  Som vanligt skriver du ju väldigt bra, men jag funderar på det intetsägande ämnet Svensk Hiphop. Är inte det som att skriva om polskt bilbyggande. Ljummet at it's best.
 4. Bild för Sanningen
  Sanningen
  Nu gjorde du ju precis det som du förvägrar andra. Det är rätt stor humor i att du skulle skriva ett lite fyndigt svar där du vänder på steken och syrligt generaliserar och beklagar dig över hiphopen och dess utövares flockmentalitet, men så glömde du plötsligt av att det var tänkt att finnas någon slags retorisk poäng i det. Efter det första stycket så gör du ju det bara tydligt att du faktiskt HAR precis den sortens generaliserande åsikter om hiphop. Dina generaliseringar är för övrigt rätt skarpa. Hiphopare är nästan lika gnälliga, gråtmilda och överkänsliga för kritik som feminister är. Nästan. Men så kommer vändningen på in enormt krystade parallell till ordet "nigger". Män ska alltså inte alls få ha åsikter om kvinnor? Det blir orättvist. Denna åsikt kommer från en person vars jobb går ut på att sitta och ha åsikter om diverse saker. Och tydligen är det helt ok för just dig att generalisera, trots att man (med betoning på just "man") ju absolut inte får generalisera om kvinnor. Eller objektifiera. Eller helst ens tala om över huvud taget. För det är ju bara ni feminister som egentligen har den moraliska rätten att över huvud taget uttrycka er om och för kvinnor. Att mänger av kvinnor inte håller med er spelar ju inte så stor roll. Om de inte deltar i er kamp så är de ju förrädare och då förlorar man ju också sin talan. Inser du för övrigt inte att man i princip hade kunnat ta din text om flockbeteende, överkänslighet och orättvist beteende och ersatt "hiphopare" med "radikalfeminist" och vänt det mot dig och dina kollegor? (Förutom då att det aldrig hade publicerats, för det hade ansetts alldeles för politiskt inkorrekt att angripa kvinnor på det sättet.) Att du dessutom bakar in lite konspiration i surdegen och antyder att det liksom hela tiden fanns en poäng från dessa onda och illvilliga män att få feminister att bråka och sedan dra sig ur och vinna ytterligare poäng för vårt enormt förtryckande patriarkala samhälle förmedlar bara ännu mer bilden av hur du och dina kvinnorättskämpande krönikörkollegor fullständigt har tappat konceptet. Det är i ditt utrop "Allting handlar om var i den hierarkiska maktstrukten du befinner dig och vem du adresserar" som din ideologiska blindhet blir som tydligast. För precis som för marxismen så finns det ju inget sätt att falsifiera feministteorierna. Likt marxister kan relatera precis vad som än händer till klassamhället så kan ni feminister relatera precis allt som händer till att vara patriarkalt förtryck. Och då försvinner plötsligt poängen. Om det inte finns en enda faktor vars inträffande skulle motbevisa teorin så sysslar man med religion istället. Och det är vad ni gör. Tyvärr hjärntvättar ni en stor del av den unga generationen kvinnor också, förgiftar dem med bilden av att de är förtryckta och att män är svin på ett sätt som varken befriar dem eller gör dem lyckligare eller leder till någon fruktbar utveckling. För det är ju faktiskt rätt ofta så som en god väninna till mig påpekade. Att om en radikalfeminist utsätts för en motgång så anser hon per automatik att det har med kvinnodiskriminering att göra. Men att hon tappar drömjobbet kanske ironiskt nog har att göra med att väldigt få människor pallar att umgås med extremt gnälliga principmänniskor som fullständigt blint ska leta orättvisor i precis allting, inte att hon just råkar vara kvinna. Och där kommer kanske läxan. "VÄLKOMMEN HEJ. SLUTA GRÅT. SLUTA VEVA. TA DET MED STIL" uppmanar din rubrik. Men ni då? Ni står ju där med paj i hela ansiktet efter att ha dragit igång något slags feministiskt inbördeskrig över en undergroundrappare som antagligen bara gillar stora rövar.
 5. Bild för Anonym
  Anonym
  "Om vi byter ut uppmaningen "inga smala guzzar" mot ordet "nigger" så blir det säkert tydligare" - DET ÄR JU SAMMA SAK! DU ÄR JU FAN DUM I HUVET!
 6. Bild för Maja Bredberg
  Maja Bredberg

  Hej!

  0. Tack för ditt långa svar! Det är bara ett par grejer jag skulle vilja korrigera lite:
  1. Jag jobbar ju egentligen med tobak. Det är mitt jobb, inte att "sitta och ha åsikter" som du lite raljant skrev om journalistyrket. <-- Kul tho!
  2. Stycket där du tolkar min text och tillskriver mig en massa åsikter är förvisso också underhållande, men samtidigt lite poänglöst för mig att bemöta då du tyvärr inte har lyckats pricka in min syn på saken. :/ Inget illa menat, hoppas att du förstår.
  3. Hur jag ställer mig till feminism har jag i denna text inte ens gått in på. Lovar att skriva om det en annan gång! 
  4. Min poäng är alltså att det finns för- och nackdelar med grupperingar. Och att OM man nu som man väljer att rappa om hur kvinnor ska forma sina kroppar, får man nog vara lite mer hårdhudad också och stå ut med att folk kommer att reagera på detta på olika vis. Exempel på "olika vis" kan vara: glad, sur, ledsen, upprymd. Osv. Vill man inte ha dessa åsikter, då kan man ju prova en annan approach, som det så fint heter.
  5. "VÄLKOMMEN HEJ. SLUTA GRÅT. SLUTA VEVA. TA DET MED STIL" är inte mina ord utan Ametist Azordegans uppmaning till Rebecka Hedström. 

  Hej då!

 7. Bild för En annan sanning
  En annan sanning
  For det forsta den har gruppen som du kallar "Mannen inom svensk hiphop" ar inte en homogen grupp. Det ar ytters ignorant att generalisera och saga att man helst inte vill utmarka sig fran gruppen. I och med att du valt att kalla de en grupp sa borde du aven gora lite reserch innan du skriver en kronika. Det finns gott om utmarkanden fran "gruppen", det finns gott om intriger inom "gruppen" men aven gott om "karlek" inom gruppen. Varfor? Jo, for precis som alla andra grupper i samhallet sa finns det aven olika roller. Att svensk hiphop ar en flock full av man som inte vagar ga mot strommen ar rent ut sagt absurt. En subkultur bildas val som en reaktion mot ett slags radande norm? En norm eller samhallsstruktur som leder till missnoje? Istallet for att anvanda annat sa anvander man musik som vapen for att visa detta misnojet mot hegemonin. I alla fall sist jag kollade. Anledningen till varfor det ar en grupp geliker, ar for att DET JUST AR EN GRUPP MANNISKOR SOM HAR LIKASINNADE INTRESSEN...Du far det lata som att det ar en isolerad grupp nagonstans i ett hoghus ute i vyshan som varken umgas med andra eller slapper in andra i gruppen. Att man ar "en självvald outsider "? Ja, det kanske ar sa du tolkar att ga mot strommen. Man valjer inte att vara en outsider, utan resten SER EN SOM OUTSIDER for att man valt att ga en vag som majoriteten inte valt. Da vill jag se det som att en outsider ar nagonting positivt. Jag ar sa oerhort trott pa analyser av "GRUPPER" som att allt fran topp till ta ar planerat. En grupp blir inte en grupp fram tills att den far ett namn (oftast av media, eller de som har likasinnade asikter som den radande normen). "Medlemmar" i en subkultur som svensk hiphop definerar inte vilka "VI" ar, det ar "ni" som definerar vilka "VI" ar. Ingenting annat. Sluta upp med hobbyantropologi, eller antropologi overhuvud taget. Generalisera inte grupper, det finns gott om olikheter inom svensk hiphop, alla ar olika individer. Jag kanner MASSVIS av manniskor som lyssnar pa svensk hiphop som aven gar pa Dramaten, som aven gor "finkulturella" aktiviteter parallellt med "fulkulturella" aktiviteter. Det ar sadana som du som skapar bilden av en grupp som underdogs eller fortryckyta. DET AR VAL BARA BRA ATT MAN PA ETT KREATIVT SATT VISAR REAKTION MOT SEGREGATION I SAMHALLET. Och fa det inte lata som att svenska rappare inspireras av ett segregerat och orattvist samhalle, manga gor musik for musikens skull. For konstens skull. Det ar fel av dig som kronikor att tro att det finns en grupp som kan defineras som "svensk hiphop". Det ar krankande, ignorant och helt enkelt skrattretande. Alla, och jag repeterar ALLA jag kanner inom svensk hiphop ar oppensinnade manniskor som valkomnar dig hur du en ser ut, vad du an lyssnar pa eller vilka intressen du har. Och det kanske ar det som ar det fina med subkulturer med socialistiska grundtankar. Sa jag vet inte vilken grupp du pratar om. Jag vet heller inte vart du funnit belagg for dina anklagelser. Synd att du bara ar boksmart och inte gatusmart, for da kanske du hade tankt till en eller kanske till och med tva ganger innan du skrev denna kronika.....Uttala dig fritt om saker, ingen har sagt nagonting annat som du sjalv skriver: Vi kan alltså konstatera att det är ett jätteeffektivt skydd där här med att se till att de enda som kan få uttala sig om en är sådana som är precis som en själv. Bara lite outvecklande, kanske? Men ska man uttala sig om nagonting som en grupp i samhallet kanske man ska ha lite mer kott pa benen? Kanske tillochmed hade vart battre om du gjort en antropologisk studie pa en ungdomsgard nagonstans i orten och antecknat hur "de dar mannen inom svensk hiphop" utvecklas och beter sig, sa skulle du fa se pa ett och annat fel i din text... Lat mig inte ens paborja diskusionen om HUR du kan dra en parallell mellan n-ordet och "inga smala gussar". Ett, det ar inte relevant i detta sammanhang, det dar ar en helt annan historia. Men nu nar du anda dragit upp det ska jag bara saga ett par fa ord. N-ordet ar ett ord grundat i fortryck, jag behover nog inte dra historian i och med att du redan ar boksmart. Men sedan skriver du att laddningen i ordet inte kan tas bort av "vita". Kara manniska har du inte forstatt att det inte handlar om farg eller etnicitet??? Sa lange denna "vita" manniska har goda avsikter kan han/hon MYCKET VAL TA DEN KAMPEN OM HAN ELLER HON KANNER FOR DET?? Men KAMPEN SKA INTE LIGGA I ATT TA BORT VARDELADDNINGEN, KAMPEN SKA FOKUSERA PA ATT TA BORT ANVANDNINGEN. Tyvarr i var nuvarande varld sa ar det just det som behovs for att kanske fa bukt pa ordets bruk.... Lat mig bara ge dig ett tips, nasta gang du du skriver om ett amne du bara har en massa fordommar om, GOR DET INTE.
 8. Bild för Maja Bredberg
  Maja Bredberg

  Hej!
  Det verkar tyvärr som att du har misstolkat min text något och det känns jättesynd. Däremot bevisar missförståndet lite av det jag skriver om, nämligen att du direkt utgår ifrån att jag måste ha gjort "för lite research". Är det så främmande för dig att tänka att jag kanske inte alls har behövt göra research? Det här kanske är min syn på nackdelarna med svensk hiphops delvis självvalda utanförskap (som jag många gånger älskar), inget du nödvändigtvis behöver hålla med om - men likväl något som grundar sig på de senaste 15 årens samlade intryck då jag har varit involverad i genren?
  Ps. Jag tycker absolut att man kan dra paralleller mellan två olika förtryck. Men hur man bäst tar udden av ord som "nigger" kan man ha olika åsikter om. Med din retorik så skulle alltså inga rappare få säga nigger? Det verkar lite konstigt, tycker jag. Men som sagt, vi har nog olika syn på saken!
   

 9. Bild för Sofia
  Sofia
  Detta är något av det bästa jag har läst på länge. Tack!
 10. Bild för Anonym
  Anonym
  Du är fan dum i huvudet. Att jämföra det där utropet med rasism...
 11. Bild för Wombatt
  Wombatt
  Jag ÄLSKAR dig och det du skrev var fan det bästa jag läst sen jag läste Bajens lagippställning 2001. Det är så otroligt sant att feministerna har lyckats hjärntvätta 90% av alla kvinnor och 50% av alla män till den grad att de inte längre törs ifrågasätta. Och om de gör det blir de kallade manschauvinistiska svin. Dock tycker jag att hela diskussionen om svensk hiphop är ungefär lika intressant och på samma nivå som polskt bilbyggande.

Nämen hej

Maja Bredberg 12:04 20 Apr 2012

Så här ligger det till:

Den har bloggen har, då den ju inte är något annat än en förlängning av mina tankar, lidit av utbrändhet en längre tid. Det gör den förresten fortfarande. Det är inte så mycket mer att göra åt saken än att ta det lite lugnare än tidigare. Vilket både jag och bloggen försöker göra.

Under tiden vi vilar kommer jag att skriva lite andra texter som ni gärna får läsa.

Den här till exempel som jag skrivit om Venus-tårtan och vårt rasistiska samhälle.

Jag vill också tacka för alla rara uppmuntrande kommentarer från er läsare. Jag saknar er med!
Lovar att vi kommer att höras av mer längre fram hörni.
Puss och kram. 

Gilla:
upp
533 röster

*säljer ut*

Maja Bredberg 17:40 9 Feb 2012

Är vanligtvis inte så bra på att modeblogga, annat än bilder på kinesiska gubbar förstås, men läsare har frågat (obs, på riktigt, det är ej ett Tamleht-skämt det här - även om man kan tro't) om vissa av saker jag har i min ägo och nu tänker jag besvara allt det.  

VAD ÄR DET FÖR FINA GLASÖGON JAG HAR? Svar: Karen Miller.

MEN VAR KOMMER DEN TJUSIGA SKJORTAN IFRÅN DÅ? Svar: Min fars garderob. Det är en gammal Melka-skjorta från det smärta sjuttiotalet och den stal jag av honom då han numera är betydligt kralligare. Först råkade jag ge bort skjortan till en man jag tillfälligtvis levde ihop med, men han visade sig sedermera vara en kvinnomisshandlare, eller det visste jag nog kanske redan vid gåvotidpunkten förresten, men aja, jag drog till slut och då var jag nog med att ta med mig skjortan. Den är min bästa. 

Ps. Ska även göra ett ytligt inlägg till (om SKÖNHET, dvs salvor och skorv) till Julia Frändfors, Tova Wellton och DIG*.


*Visst känns det personligt med direkt tilltal va?! Skitbra knep.

Gilla:
upp
527 röster

Maja läser tidningen en helt vanlig lördag (V)

Maja Bredberg 16:45 4 Feb 2012

Först på sidan 18 i DN under rubriken "I korthet" finner man en notis om vad som försiggår i Syrien just nu. Eller nej, förlåt, det är visst en notis om vad som INTE försiggår i FN just nu. Säkerhetsrådet har "inte lyckats" enas om en resolution mot våldet i Syrien. Det vill säga: FN's höjdare kan inte ens komma överrens om att säga till Assad på skarpen att sluta mörda sitt eget folk. De förmår inte ta ställning kring huruvida det är okej att Assadmilisen slaktar folket i bland annat Homs, Idlib och Hamah, skjuter ihjäl och hänger barn till aktivister, bränner dem inne, kör med pansarvagnar rätt in demonstrationståg, öppnar eld mot begravningståg, använder spikbomber, bränner ner apotek och förstör medicin, avrättar skadade människor när de bärs på bår mot sjukhus, avrättar militärer som vägrar skjuta demonstranter, kidnappar, våldtar och skjuter ihjäl 13-åriga flickor, torterar ihjäl 12-åriga pojkar, bombar och jämnar stadsdelar och människorna som bor där med med marken.

FN kan inte enas om detta. Ryssland motsätter sig och FN gör eftergifter.

Samtidigt som vittnesmål från Syrien säger att folket mördas med ryska vapen. 

FN gör inget. Sverige gör inget. Vi gör inget.

Notisen heter "Syrien långbänk i FN". Läs SyrienNyheter på Twitter och avgör själv om det känns oss värdigt 2012 att blunda för det som sker.
 

Gilla:
upp
570 röster

Maja läser tidningen en helt vanlig lördag (IV)

Maja Bredberg 15:54 4 Feb 2012


Det finns olika sorters cynism. Till exempel: dels den där man givit upp allt hopp om mänsklig godhet och dels den där man manipulativt läser av samtidens strömningar och ser till att rida på dem. I min värld tycks liksom det första alternativet vara totalt avhängigt det andra, en evighetskula som fastnat i magasinet och ständigt klickar med den andra sortens cynism som fingret på avtryckaren. Själv tillbringar jag större delen av min vakna tid i den första menlösa cynismen, fast i en mantelrörelse, som ständigt utlöses av faktumet att andra fokuserar på att lyfta fram sig själva med hjälp av det som ligger i tiden. Sensitiva som en vindflöjel känner de av spänningar och trender.
Här är exempel på sådant som är tidens anda just nu: pro-kvinnor, ”solidaritet” och att vilja rädda biblioteken.
Detta är ämnen som tyder på att man är en intellektuell, sofistikerad medmänniska. Detta är ämnen som man bör skriva om, det är viktigt och det ger cred.

Jan Gradvall brinner för biblioteken och det är ju BRA. Fredrik Virtanen är bekymrad över hur det ska gå för frihet, jämlikhet och solidaritet i dagens samhälle och det är ju BRA.

Men är det uppriktigt? Säkert. Herregud. Säkert.

Det är bara det att Gradvalls text från en vinkel blir till inte någonting annat än en imponerande föreställning i att forcera så mycket finkulturell namedropping på så liten yta som möjligt. Rätt skitnödigt kan tyckas och det skulle det allvarligt talat också vara – om det inte vore för faktumet att han ÄLSKAR bibliotek och dess innehåll: böcker så till den milda grad att allting som rör vid honom inspirerar honom till att beväpna sig själv med vingar = besöka ett bibliotek och "lyfta sig över vardagen". (Och ja, jag vet vad ni tänker nu: det var inte många månader sedan som han brann för vardagens dagishämtning, men man får väl för fan ändra sig.) Ibland behöver man få känna att man kan göra kopplingen mellan dadaism, norsk heterosexuell man on man-porn, lite frijazz och rysk poesi. Min tolkning är att Jan Gradvall helt enkelt var TVUNGEN då han likt (nu tar jag en cool litterär liknelse här eftersom jag noterat hur mycket Gradvall älskar böcker!) professor Robert Langdon i Da Vinci-koden lyckats dechiffrera Thåströms låt ”Samarkanda”. Med Gradvalls egna ord: Alla de här referenserna är inte uppenbara i texten till ”Samarkanda”. Det är bara jag som efter att i timmar ha lyssnat på låten ägnat lika lång tid åt att nysta upp alla referenser.

Vi bör alltså vara honom tacksam för detta nystande och försöka bortse faktumet att funktionen kommunala bibliotek fyller råkar vara raka motsatsen till att tramsigt vilja markera hur högt ens  egna kulturell kapital når med hjälp av att rabbla Fina Böcker Som Få Har Läst.

 

Vad anbelangar Fredrik Virtanens gnagande oro tycker jag att "textmässig inkonsekvens" och "haltande resonemang" borde uppta en betydligt större del av bekymmersarbetet. Men nu ska vi inte vara sådana! Som sosse glädjer det mig naturligtvis att Virtanen är engagerad i Socialdemokraterna och samhällets utveckling till det bättre. Vill bara få inflika en liten grej, en yttepyttesak, bara detta endaste lilla:
- Solidaritet är inte något man köper med sin skattesedel. 

Solidaritet måste liksom genomsyra alla ens handlingar, om det ska funka. Orkar man inte vara solidarisk och hjälpa andra, då kan man ju alltid rösta på något annat parti! Tänkte jag först skriva. Men usch så raljant det hade varit. Nej, fy.

Jag tänker om istället och säger så här: Det är fan BEKYMMERSAMT och OROANDE när män som Fredrik Virtanen inte anser sig ha personlig makt att hjälpa andra. Slutsats: Vi måste göra något åt dessa maktlösa män! 

Gilla:
upp
547 röster

Maja läser tidningen en helt vanlig lördag (I)

Maja Bredberg 14:54 4 Feb 2012


"Från slott till koja - två män listar sitt Stockholm."


I Svd Magasinet kan man idag läsa om hur det är för Joakim Nätterqvist att bo i ”mörka, gränslösa gränder” i Gamla Stan. Han står svartklädd på bild med bister, sammanbiten min och bildtexten under berättar att han aldrig har gillat att bo på hotell, ”oavsett hur fina de är”.
Istället berättar Joakim Nätterqvist om uppväxten på landet och på Nääs slott, om hur han fått lägenheten i Gamla Stan (tack släkten!) och hur problematiskt det blev när hans egna barn ville börja spela fotboll. Det verkar ju så jobbigt med hämtningar och lämningar, ni vet, att han startade ett eget fotbollslag tillsammans med grannen, lätt som en plätt bara och nu tränar de i skolans lokaler. Det gäller ju att se möjligheter istället för problem!
Joakim Nätterqvist älskar Gamla Stan för att ”det är som att befinna sig utomlands. Folk från alla världens hörn strosar omkring här och njuter.”

I pappersupplagan listar sedan Joakim Nätterqvist sina fem favoritställen i Gamla Stan. Däribland återfinns en blomsteraffär där ägaren ibland står UTE PÅ GATAN bland alla sina blommor och HEJAR på en, ett skomakeri som är UNIKT då ”de gör skor, hamrar och bankar” och det luktar verkstad från förritin, att sitta och fundera vid Riddarhuset ”som ligger precis vid motorvägen” (motorvägen kan nog i det här fallet tänkas vara Centralbron, eller tja, Munkbron kanske?) och Grill Ruby då han ”gillar grillat”. (En varmrätt där kostar enligt hemsidans meny mellan 300-400 kr, Majas anm.) Listan toppas av Mäster Olofsgården som, enligt Joakim Nätterqvist, arbetar med att förbättra situationen för ungar i närområdet med fritidsgården där det finns ”musikstudios” (notera gärna: pluralis, trots felaktig böjning), filmskola och annan konstnärlig verksamhet.


I DN På stan får man idag istället möta Danne Eriksson från Salong Betong. I Behrang Behdjous artikel blir han intervjuad och berättar om hur det är att växa upp i söderort, om att ha varit hemlös, om hur svårt det varit att axla papparollen på riktigt och om viljan att ge sina egna barn en tillvaro utan det missbruk och våld man själv upplevt med pappas spritflaskor i huvudet på mamma. Man får inte veta om Danne också tycker att det är jobbigt att bo på hotell men han listar, precis som Joakim Nätterqvist, sina sju favoritställen. Fast ja, i Högdalen då. Bland annat den alldeles nya konstgräsplanen där "30-40 pers är varje kväll istället för att vara i centrum". Högdalstoppen med skidbacken med lift som lades ner - "Vi gick upp ändå. Gick upp, åkte ner. Gick upp, åkte ner." (Det verkar inte ha varit någon pappa där som tog saken i egna händer likt Nätterqvist.) Kvartersgården där ungarna "har någonstans  att ta vägen och slipper stå i centrum". (Dock ospecificerat exakt hur många musikstudior som finns i den ungdomsverksamheten? Filmskolan och teatergruppens existens nämndes inte heller.) Och Anjas Vedugn - där en lyxpizza kostar nästan lika mycket som en förrätt på Grill Ruby. Hur det luktar hos skomakaren i Högdalen får man inte veta utan att åka dit.  


Restiden från Gamla Stan och ut till Högdalen är 18 minuter med tunnelbana. På den tiden kan man ju alltid försöka räkna antalet förmåner och möjligheter som faller av under resans gång.*

*Tips till Helen Törnqvist och alla andra som undrar över det här mystiska ”klassamhället” som det talats om. 

Gilla:
upp
643 röster

I'ma make sure you hear what I said, I'm gon' speak so loud and clearly, I'm gon' aim straight for yo head

Maja Bredberg 12:48 1 Feb 2012

TACK FÖR ALLA KOMMENTARER. Och då menar jag _alla_, även de man egentligen helst av allt vill ge en box. Tar allt yttre hat och stärker min övertygelse, låter fula ord omvandlas till ytterligare ett bevis för den nödvändiga utvecklingen till ett mer jämställt samhälle. Lyssnar på världens bästa låt och äter deep fried chicken till lunch. Sinnesfriden.

Gilla:
upp
547 röster