Bitch come on down

Maja Bredberg 14:16 13 Mar 2011

Så. Rapper Ted har äntligen kommit ut med videon till Din mamma. Jag har varit spänd på resultatet då jag älskar låten, men alltså: Nej. Herregud, nej nej nej.
Jag får ofta förklara hur jag kan lyssna på hiphop som förminskar kvinnor, och jag försöker bringa något slags ljus i saken. Dels är långt ifrån all hiphop sexistisk, och dels så tycker jag att den rap som är manschauvinistisk fyller en funktion då den både belyser existerande skevheter istället för att sopa dem under mattan - och i bästa fall omvandlas till bränsle av många kvinnor i branschen (som jag redan har skrivit om här). Dessutom utvecklar man med tiden en mental förståelse som går över de begränsande traditionella könsmarkörerna och tilllåter en att helt enkelt innefattas av den energi som rapparen i fråga levererar. (Ungefär som Jasmins kommentar här.)

Rapper Teds video är dock något raprelaterat som jag känner att jag inte kan ställa mig bakom. Jag tittade på den och funderade varför den väcker obehag inom mig. Jag kände inte alls samma avsmak inför On-Rees video som även den bygger på lättklädda tjejer. Grunnar på om det kan handla om maktbalansen och var tyngdpunkten ligger? Din mamma-videon är fylld av en osäkerhet, en trevande tafflighet, jag ser ingen kvinnlig styrka alls. Det är uddlöst, utan inre drift. Maktlöst och tafatt.
Ska försöka illustrera vad jag menar med en annan video! Mystikal gjorde 2000 videon till singeln (Danger) Been So Long - som man kan tolka som extremt exploaterande av kvinnokroppen.
Den är uppbyggd på stereotyp manlig fantasi och fylld av nakna kvinnor med guldiga sjöstjärnor på brösten. Ändå har jag aldrig upplevt den som kränkande eller förminskande. Den är absolut objektifierande, på ungefär samma nivå som Ginuwines alltjämt fantastiska Pony. Där sex står i fokus och alla medverkande har en sexuell styrka att uppvisa. För mig blir det en enorm skillnad. 

Eller så är det kanske turtlenecken. Hehe. Ska fundera vidare.

Fler blogginlägg från Maja Bredberg