_HUR MAN TOLKAR DE HELIGA SKRIFTERNA TILL SIN EGEN CHICA FÖRDEL

Brita Zackari 07:33 12 Dec 2011

 Välkommen till religionstimmen. Jag har om chassider. 

*lägger ett tuschpenneklottrat blad på OH-projektorn* 

*väntar på att alla nittiotalister ska googla OH-projektor*

Chassider är ultraortodoxa judar som är extremt opeppade på allt som har med nutiden, sex och övriga typer av nöje att göra. Ni känner igen männen på deras höga hattar och lockar. Liksom amish-gänget isolerar chassiderna sig från omvärlden för att ha en chans att hålla sig från allt suktigt, men till skillnad från amish har dom valt att göra lite mer av en sport av det genom att bosätta sig i NEW YORK. Alltså: bo i en av världens roligaste städer men neka sig själv allt rol. Lite som att gå på LCHF och vara ansvarig för nybakat bröd-lukten på Pressbyrån. 

Jag bodde en sommar i Williamsburg, Brooklyn, i ett superolagligt warehouse-ombyggt-till-loftlägenhet/dödsfälla-för-hipstersvennar. I Williamsburg finns en ganska stor chassidisk…bosättning (?), och i dessa kvarter är det absolut tvärstopp för allt okristligt. 

Okristliga grejer kan t ex vara att:

- gå på samma sida av gatan som en sekulär (jag) kvinna. Alltså KASTAR männen sig över till andra sidan gatan så fort man kommer svängandes med sitt a$$.

- lyssna på musik. Bara hebreiska sånger tillåtna, men tjejer får inte sjunga alls eftersom deras röster är för porriga.

- använda några som helst maskiner på sabbat (man får inte utföra arbete, och om maskinerna gör detta åt en är det fusk)

Det bästa med chassider, om ni frågar mig, är att dom är så sjukt roliga i hur godtyckligt dom förhåller sig till alla dessa regler. JA dom skulle aldrig sätta igång elvispen under sabbat, men min kompis Tomas blev en gång hemsläpad av en liten chassidisk pojke som ville att han skulle trycka på luftkonditioneringsknappen hemma hos dom. Många löser det tydligen med timers - alltså om knappen trycktes på dagen innan är dom safe, även om maskinen går igång på själva vilodagen.

Det bästa, BÄSTA, är kvinnorna och deras outfits. Ni vet jag sa männen känns igen på lockarna? Kvinnorna är inte lika enkla att spotta. För kvinnorna är såna freaking genier kring hur de tolkar beklädnads-reglerna.

Dom ba *läser helig skrift* 

Chassidkvinna1: - Ok, så man ska dölja benen. Då kör vi med aslång kjol eller? Nån som har annan idé? Jag kan tycka att det känns lite "gjort" med burka.

Chassidkvinna2: - Ok, det här kanske är heelt cp men ..funkar det med heltäckande strumpbyxor? Allt är ju fortfarande övertäckt?

Chassidkvinna1: - Typ hudfärgade strumpbyxor eller? 

Chassidkvinna2: - Typ hudfärgade!

Chassidkvinna1: - Ok, jag gillar hur du tänker, Chassidkvinna2. Då skriver jag här "strumpbyxa ok". Nästa punkt: håret. Vi bör inte riktigt visa håret.

Chassidkvinna2: - Oh, javet, javet!

Chassidkvinna1: - Strumpbyxa?

Chassidkvinna2: - Njae.. Jag tänker. Alltså, om det är liksom HÅR, fast inte ens EGET hår?

Chassidkvinna1: - Extensions? 

Chassidkvinna2: - Nej, lol det skulle ju va råslampigt. Men. Kolla här: (konstpaus) Peruk.

Chassidkvinna1: - Peruk?

Chassidkvinna2: - Inte blond eller lockig eller så, men liksom brun eller rödhårig i nån modest och värdigfrilla?

Chassidkvinna1: - Ja, jo. Jag ser inget som strider mot det här i heliga skrifterna. Kör vi lite samma stil på kläder då också - dom kan se ganska schyssta ut, bara man inte visar hud? 

Chassidkvinna2: - Så länge man täcker sig kan man se ut som Fran Drescher på hanukkah om man vill?!

En chassidisk kvinna på gatan i Williamsburg, bild snodd härifrån.

Och så kör dom på. Med pagefrisyrer och chica små baskers och blommiga klänningar när det är fest. Vardagsoutfiten är dock väldigt modest med marinblå, vadlång kjol och kofta och en mycket genial pricken över i: New Balance-sneakers. En detalj som Williamsburgs hipsters såklart snott och gjort till sin. Men dom ska ju alltid sabba allt som känns kul.

 

Ps. Nina Solomin har skirvit en helt magisk reportagebok om chassiderna, Ok, amen. Jag har läst den säkert fem gånger och hade jag hittat nåt av mina tre ex av den hade jag lottat ut, men ni får nog beställa nåt av de sista exemplaren här.

Fler blogginlägg från Brita Zackari