Mixtapefynd: Kembe X

Amat Levin 15:18 14 Dec 2011

Too many songs, weak rhymes that’s mad long/
Make it brief, son, half short and twice strong/
 
Citate ovan droppade GZA/Genius för 14 år sedan och är lika sant fortfarande. Hans tes var att rappare borde närma sig texter precis som manusförfattare – ”start late, get out fast” och ”show, don’t tell”. Och jag håller med. Under 2011 har jag badat i mixtapes och har ofta slagits av två saker: 1. ”skönt” beat, 2. meningslös text. Alla rappar så jävla mycket och länge utan att faktiskt säga något. Det är bara ord, ord och fucking ord.
 
Chicago-rapparen Kembe X lider också av detta. Det känns ibland som att alla låtar handlar om typ samma sak. Eller, de kanske inte alltid handlar om samma sak, men till viss del saknar hans röst förmågan att hålla mina öron uppmärksamma på skillnaderna. Men han har ändå gjort ett av 2011 års allra bästa mixtapes. Och det sjukaste av allt? Han är bara 17 år.

Self Rule släpptes i slutet av november och innehåller den där blandningen av smutsiga trummor och jazziga samplingar som, när det görs bra, jag aldrig verkar tröttna på. Kembe X låter betydligt mognare än sina 17 år, både i rösten och i sina ämnesval, och Self Rule är något så ovanligt som en högkvalitativ och jävligt jämn mixtapedebut. Han kan definitivt växa, men har tiden på sin sida. Att redan vara så här bra är ett bra betyg, speciellt med tanke på att folk en gång i tiden bortförklarade Soulja Boys ”texter” med att han bara var 19.


Ladda ner Self Rule här.

Fler blogginlägg från Amat Levin