00-talets 31 bästa album #3

Amat Levin 12:13 30 Dec 2009

3. The Marshall Mathers LP (2000)
Innan vi blev överösta av (ofta anonyma) bloggare som tycker att det är coolt att häva ur sig förolämpningar och peppra oss med ej politiskt korrekta åsikter, hade vi Eminem.

Eminem har ganska mycket gemensamt med Leonardo DiCaprio. Det som gjorde dem till superstjärnor (Titanic, Romeo+Juliet i DiCaprios fall, hudfärgen och det poppiga soundet i Eminems) är det samma som hindrat dem från att få den artistiska bekräftelse de förtjänar. Utan att lägga någon värdering i det är det uppenbart att Eminem inte hade nått samma sjuka, kommersiella framgångar om han inte var vit, men det förändrar inte faktumet att han är en av musikhistoriens fem bästa rappare oavsett hudfärg.

Media och moralpredikare brukar gilla att belysa Eminems våldsamma och allmänt obehagliga texter, men vi hör nästan aldrig något om hans imponerande andningskontroll och komplexa rimstrukturer som skulle gjort Shakespeare stolt. The Marshall Mathers LP är hans bästa album och här är både Eminem och Dr. Dre i högform, något som LCD-iga Drug Ballad vittnar om:

Det här var också innan Dr. Dre helt övergett ambitionen om att vara nyskapande och här kan vi höra några av hans mest sparsmakade och annorlunda betas. I'm Back är, rent musikaliskt, simpel i sitt utförande och ger Eminem rum att skina:

Och som han skiner. Oavsett om du avskyr hans, många gånger, hatiska texter eller om du är övertygad om att han bara driver, tycker du någonting om honom. Och då känns det som att han har lyckats. När Eminem släppte The Marshall Mathers LP under sommaren 2000 var han världens bästa rappare, och när jag idag, nio år senare, lyssnar på samma skiva inser jag att ingen annan är bra/sjuk/galen/uppmärksamhetskåt nog för att göra om den bedrift som är albumet.

Fler blogginlägg från Amat Levin