Lördagslistan: Korrelerande utseenden

Tobias Norström 13:26 5 May 2012

Here it is! Första lördagslistan. Vi börjar med de fem personer vars utseenden bäst korrelerar med vad de gör. xoxo


Björk

5. Björk, musikväsen
Den finns en extremt klyschig dimension av Isländsk musik som alltid grottar ner sig i "atmosfärisk" naturromantik. Det är nödvändigtvis inte något negativt men förmedlar i förlängningen omedvetet en bild av islänningen som ett omistligt och gåtfullt sagofolk. Ingen fångar denna identitet bättre än Björk. Få människor ikläder sig lika oproblematiskt och otvunget rollen som "naturbarn" och få gör heller rollen lika stor rättvisa. En gång gick Björk på Oscarsgalan iklädd en död svan. Jag tolkar det som en kommentar, en kompensation för bristen på naturromantik i det offentliga rummet.

Sven Wollter

4. Sven Wollter, kommunist
I serien »100 Höjdare« tog Filip och Fredrik upp hur väl Sven Wollters kuk överensstämde med hans politiska läggning i filmen »Mannen på taket«. Jag tycker att det är att sälja Sven kort. Han har redan sedan »Raskens« dagar förkroppsligat själva andemeningen i uttrycket rödvinsvänster. Inte för att Sven är på låtsats. Han talar tvärtom mer än gärna och utan att bli tillfrågad om chilenska fackföreningar eller det globala proletariatet. Till råga på allt sportar han på äldre dagar samma glasögon som den marxistiske ideologen Lev Trotskij. Den säger även en del om vilket århundrade Sven tillhör.

Charlaine Harris

3. Charlaine Harris, vampyrfluktare
Serien »True Blood« är fantastisk nästan enkom för att den innehåller så mycket härligt blod, sydstatstrash och våldsamt vampyrknull. Att se Charlaine Harris är att inse varför det är så. Jag har själv inte läst hennes böcker om servitrisen Sookie men föreställer mig ändå att det är lätt suktande harlequinlitteratur utbroderad i lustfylld gotik. Charlaine har nämligen ett utseende som fångar alla de delar av lust och fluktande efter välsvarvade vampyrtorsos som genomsyrar både böckerna och TV-serien. Jag gillar det. Att hon ser så snuskig ut.

Ira Glass

2. Ira Glass, radiohipster
Ira Glass gör typ världens bästa radioprogram, »This American Life«. Trots programmets briljans är det dock oundvikligt att inte koppla samman det med en ganska utpräglat äcklig amerikansk medelklasspublik med redig collegeutbildning i bagaget (true, det beskriver typ alla NPR-lyssnare men ändå). Och »This American Lifes« karismatiske programledare, Ira Glass, fångar onekligen en essens av en amerikansk intellektuell medelklass. Han bär likt ingen annan upp ett bar (extremt) hornbågade glasögon, han ser ledigt avslappnad ut i kostym och han har ett par grånade tinningar som tydligt signalerar erfarenhet och ett avslappnat förhållande till åldrande. Han ser dessutom tillräckligt judisk ut för att utstråla New Yorksk medvetenhet men även tillräckligt hipp för att inte stöta sig med eventuella israelkritiker.

Grr Martin

1. George R R Martin, författare, sjökapten
Fantasy är en genre som ofta präglas av stereotyper. Inte sällan är dessutom författarna själva arketypen för nidbilden av fantasyläsaren. Robert Jordans klassiska look med ormskinnsdekorerad hatt, tonade glasögon, skägg (skägg är obligatoriskt i genren, för både män och kvinnor), ringar och bockhornskäpp ger en fingervisning – han har dock ingenting på »Game of Thrones«-författaren George R. R. Martin. Egentligen ser gubben inte ens ut som en författare. Han känns mer som en gammal fiskare som våldfört sig på x antal sjöjungfrur. Det eller den där brorsan till tomten som har grava alkoholproblem och inte riktigt kommer överens med resten av familjen Claus.

Lämna en kommentar, bild eller gif här

1 kommentarer

  1. Bild för Greta
    Greta

    Ira Glass är så vidrigt fruktansvärt snygg, jag blir irriterad av att titta på honom men ändå bildgooglar jag honom liiite för ofta. Du är så bra puss.

Fler blogginlägg från Tobias Norström

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

17/9
Tokyo Diner
17/9
IDA & KRISTIN @ BOQUERIA TORG 19/9
17/9
Rosh, Rawda och Cleo ....också jag!
17/9
Låt mig introducera världens vidrigaste man - Dennis Reynolds
17/9
Exakt så här korkade kommer vi se ut i framtiden
17/9
Dagens outfit "livesändning"
17/9
Skriver på Aftonbladet om SDs borgerliga logik idag
17/9
Miley Cyrus "designar" smycken för Jeremy Scott
17/9
Gårdagens kändisvin
17/9
Nasir Mazhar SS15
17/9
”Låt oss få vara rasister i fred!”
17/9
Laudie från St Louis
17/9
She loves 'em all
17/9
05.54
17/9
JUST JA! Ni kan ju rösta IGEN
16/9
Kvinnan utan axlar
16/9
Att hänga med barnen på café
16/9
Och DÄR sa Kåken upp sitt samarbete med Joakim Almqvist
16/9
Konst by Lil' Zäta
16/9
Yung Lean-producenten Suicideyear har släppt ett album för kalla nätter
16/9
Thomas Tait SS15
16/9
Kåkens negerbollar och det stora bakomliggande problemet
16/9
Brittiska gangstereposet Peaky Blinders återvänder i höst med Tom Hardy
16/9
Bildsättningen här = så deppig!
16/9
VIDEO: August Alsina No love Remix ft. Nicki Minaj
16/9
Tom Ford SS15
16/9
Farorna med de nya iphonerna
16/9
NY DAG DÅRÅ
16/9
På trailerfronten: Hunger Games, hundar och en potentiell Oscars för Cumberbatch?
16/9
Andreas Wijks lärarkarriär