De rika svinen på p3

Rebecka 12:48 4 May 2012

Det jag tyckte mest om med Mona Masris dokumentär om ekonomiskt utsatta Frida, var att den visar att fattigdom inte bara finns i sovsäckar och papplådor på gatan. Tyvärr så är många dock av uppfattningen att ekonomisk utsatthet och fattigdom bara finns just där. Det är samma människor som hävdar att det inte finns några fattiga barn i Sverige och som gärna tjoar om att alla har exakt samma möjligheter i livet, bara man "vill tillräckligt mycket". Det är inte bara äckligt, det är otroligt naivt. Det mest bisarra spåret i diskussionen kring Frida, fattigdom och själva dokumentären var dock p3-vinkeln, där jag tror att en man vid namn Edvin Alam tog hem priset i WTF?

För vad menas här? Att 1. Ingen fattig har någonsin arbetat på p3? 2. p3 Guld bjuder bara in ekonomiskt starka personer till sin gala? 3. Fan vad pinsamt av p3 att bjuda in en fattig?

Anyway; läs gärna Fridas chatt på sr om saken här.

Gilla:
upp
60 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

5 kommentarer

 1. Bild för Yasmine El Rafie
  Yasmine El Rafie

  "Jag har lika mycket rätt som alla andra att känna mig vacker, att följa mina drömmar och förverkliga mig själv. Tack för frågan Erik!" - ett av Fridas svar på kritiken punkt för punkt när hon chattade hos Sveriges radio.

 2. Bild för AndersPson
  AndersPson

  Jag kan tala om vad som menas. Nämligen inget av de alternativ som du nämner. Svaret är istället att man intervjuar "någon man sett på krogen kring möllan" när det i själva verket är en medarbetare på SverigesRadio som de har arbetat med vid ett flertal gånger.

  Om man nödvändigtvis måste välja ett intervjuoffer i den egna kretsen så bör man vara tydlig med det, och inte sedan försöka mörka omfattningen av det!

 3. Bild för pang!
  pang!

  Frida är inte fattig, hon bor i centrala Malmö och delar en lägenhet hon lyckats få köpa långt under marknadspris med en annan tjomme (de är två personer skrivna där). Hon har starkt överdrivit sina kostnader i programmet, bland annat tredubblat tv-avgiften (vilken jag verkligen inte tror att hon betalar).

  Vad fan är det ett sånt jävla problem att hon inte kan äta på restaurang får hon väl flytta hem igen. Det känner jag jättemånga som gjort för att slippa ta studielån. När jag var student hade jag 2000 totalt att röra mig med på en månad när hyran var betald (därpå kom alla andra omkostnader som försäkring, el, mobil, tv, möbler, mat, nöje), och det gick, tro det eller ej, och jag mådde bra. Och här skall hon grina i tidningen för att hon inte kan hänga på dyra klubbar och cavamingla.

  Jag har många vänner i precis samma ålder som Frida och de bor hemma eller har fått flytta hem för att de inte kunnat klara sin hyra, de pluggar heltid och studielånen är slut. Inte fan gnäller de för det. De håller i slantarna och ser till att hitta budgetalternativ samtidigt som de fixar lösningar. Utanför den svenska kulturen är det normalt att bo hemma tills man gifter sig förstår du, det är liksom självklart.

  Problemen med att man är utsatt som timanställd är självklart bra att belysa. Men att hon fick luft är bara ett skämt. Kul för en tjej att det gav henne ett jobb .Desto tråkigare för människor med psykiatriska funktionshinder som satt där bortglömda.

  Jag förväntar mig inte att du med din akademiska medelklassbakgrund och nöjesguidade livsstilsprivilegier skall förstå att man kan leva ett gott liv utanför city och dyra klubbvanor. Man kan äta sig mätt billigt, man kan ha sina vänner nära och säga "fuck u" till konsumtionssamhället, istället för att som Frida säga I'm fucked av konsumtionssamhället.

  Och klaga inte att jag är borgare, tvärtom, men jag blev fan arg när jag läst http://hagwall.wordpress.com/2012/05/03/fattiga-frida-formogen/ där människor källkritiskt hjälpts åt att granska Fridas omkostnader och inkomster. Det är inte det minsta synd om Frida.

 4. Bild för Messi
  Messi

  Frida borde få en uppläxning av herrarna i Lyxfällan så att hon får lära sig att prioritera. Smälla pengarna på Malmös krogar ger inga sympatipoäng.

 5. Bild för Melina
  Melina

  Meningen med att de hade setts ute var väl inte att frida "msällde pengarna på Malmös krogar" utan att Frida jobbade i krogvärlden? Det är som att anklaga ansätllda på systembolaget för att vara alkoholister för att de är där hela dagarna.

Boats and hoes 2014

Rebecka 13:36 27 Aug 2014

Det är höstväder i Stockholm och regnet och den grå kuliss som nu kommer vara med oss fram till april är tillbaka. Rihannas instagram är fortfarande missing in action, men på twitter postar hon fortfarande bilder. Tur för oss, för nu är det nämligen tid för den årliga "Boats and hoes"-resan, då Riri med vänner åker lyxbåt, festar och flabbar. 

Njut! och om du inte gör det, följ hennes bästisar på insta: @LELEBOO_PHUCKU, @JENNNROSALES och @MDOLLAS11

Gilla:
upp
32 röster

NORTH WEST THE FUTURE

Rebecka 11:28 15 Aug 2014

En uttråkad men oengagerad kväll i juni låg jag och bläddrade genom Netflix på jakt efter något "lagom" att titta på. När jag känner för att bara ha på något i bakgrunden och slappa till för att känna mig mer aktiv när jag slösurfar (:D) brukar jag alltid välja realityserier, och nu valde jag att se Keeping up with the Kardashians, från början. Sedan såg jag allt Kardashian som fanns där, och sedan började jag ladda ner.Såg allt upp till säsong 8, då den där värmeböjan kom emellan.

Men hela min sommar har på något sätt ända handlat om Kardashians. Från LA till Miami och New York och genom hela vägen upp till A-listestatus i Kims Kardashians spel. Jag har lärt mig att min kamp för att nå toppen i Kims spel är väldigt lik hennes egen, förutom att jag aldrig läckt ett sextape så består vägen av fotograferingar för lokala magasin, ändlösa appearances på svintråkiga events och när det börjar gå bättre får jag vara talesperson för en energidryck. Det är manager Kris Jenners arbetslinje för att hålla sig aktuell som gäller, och Kim är den som framställs som besatt av sitt jobb (hon är också den enda som får en massa photoshoots så…).

Hur som helst; varken Kim eller Kanye har, trots vansinnig längtan, blivit riktigt accepterade av finmodebranschen, något som iaf Kanye talat mycket om under konserter och i intervjuer. Det är möjligt att Vogueomslaget har förändrat det något, men ännu bättre är att det finns en ny liten person att inte bara projicera drömmar på, men som också är tillräckligt avantgarde för den onda modebranschens gatekeepers.

-        It's never to early to care about fashion / Karl Lagerfeld.

-        Det är aldrig för tidigt att börja leva på sitt utseende / Kris Jenner school of life mvh älskar de sötaste barnen mest yuuum pengar.

Så är alltså North West 15 mån, den som får representera THE FUTURE under temat LEGENDS, i Carine Rotfields Fashion book no 5, i Chanel, diamanter och blöja.  

Vacker tuggleksak från Chanel. 

Om klanen Kardashian-Jenner hade varit bosatta i Sverige hade Kim Kardashian kallat sin familj för arbetare i intervjuer, på samma sätt som Ebba Von Sydow gjorde den där gången för hundra år sedan. Vi_arbetar_ju_hela_tiden!! Om Kimye/ Kris Jenner inte varit världstjärnor hade North varit med i Toddlers and tiaras och modellat blöjor och barnmat. 

Nu är det alltså dags för Kim att sätta allt hon lärt sig av Kris Jenner i arbete. Välkommen till A-listan North, men vad har du i väskan?

Gilla:
upp
45 röster

En dikt om IBS

Rebecka 18:19 17 Jul 2014

IBS

Generella kostråd

Regelbundenhet
lagom portioner
ät i lugn och ro
tugga ordentligt
var försiktig med fett, kryddor, kaffe och alkohol
om du röker eller snusar bör du överväga att sluta för magens skull

Vid problem med gaser
tugga med stängd mun
undvik kolsyrade drycker
undvik sötningsmedel
undvik att tugga tuggummi
undvik gasbildande livsmedel

Fiberrik mat är inte alltid gynnsamt

Mat som relativt ofta ger besvär enligt olika studier
mjölkprodukter
vetemjöl
kaffe/te
ägg
lök
ärtor
potatis
frukt
paprika
soja
fläskkött
Framförallt kolhydratrik föda och fett kan förvärra symtomen (men även kaffe, alkohol och starka kryddor)
Det kan vara en mängdfråga eller kombinationsfråga om ett födoämne ger symtom eller ej
Symtomfrihet vid kostförändringar är alltså inte detsamma som att ha en specifik överkänslighet

Gasbildande grönsaker och frukter
Kål: vitkål, brysselkål, broccoli, kålrot
Baljväxter: framförallt torkade ärter och bönor
Paprika
Svamp
lök
Fryst majs

Frukt framförallt omogna frukter
rått Äpple
rått Päron
torkad frukt
All frukt i måttlig mängd max 2 st per dag

Mindre gasbildande
sallad
skalad gurka, inlagd gurka
squash, succini
morot
tomat
avokado 
oliver
spenat
Konserverad majs 
kokt palsternacka
rödbetor
sparris
svartrot

Kokta frukter
Melon
Banan
Mjuka frukter såsom persika, aprikos, nektarin etc
ananas, 
citrusfrukter
Bär

Gilla:
upp
35 röster

Penthouse north

Rebecka 14:25 3 Jul 2014

Ibland känns det som att de kanske två dokumentärer i kvartalet som jag ser på svtplay är de dyraste biobiljetterna jag någonsin köper. I förrgår kväll hade jag i alla fall lite tråkigt och internet var nere så jag kunde inte kolla på netflix i xboxet som vanligt. Med telefonen som modem hittade jag iaf dokumentären "Penthouse north" på svt.

Det är en film om den svenska modellen, skådespelerskan och designern Agneta Eckemyr som levt ett glamouröst liv i New York i typ 45 år. Penthouse north är en fantastisk våning på Manhattan med utsikt över Central Park vars hyreskontrakt Agneta fick ta över vid en skilsmässa för 40 år sedan. Från början känns det som att det kommer bli en glamourös tillbakablick, men ganska snart blir det istället väldigt skört och sorgligt om livet och ålderdom.

Penthouse north finns ute ett tag till på svtplay. Här finns den länk länk länk! Se den en regnig kväll.

Gilla:
upp
30 röster

ON THE RUN

Rebecka 16:09 26 Jun 2014

Ouuuuf nu är On the run tour igång, eller som Bossip.com kallar den "On the rocks tour" på grund av alla rykten om strul i äktenskapet mellan Beyoncé och Jay. Iaf, här kommer lite bilder och en video jag hittade från turnéstarten i Miami igår :) 

Biljetterna är svindyra, men du får se filmklipp från The Carters bröllop 2008 som får sägas vara minst sagt exklusiva - inte en tidning har fått tag på de bilderna fram tills nu. Är ni sugna på att åka till Paris i höst när turnén kommer dit? Jag blev det nu.

Älskar Bey i fisknät över ansiktet

Rumpirump

Och älskar denna underbara Versacebody + turban

Gilla:
upp
106 röster

Svensk Dam

Rebecka 12:24 24 Jun 2014

Fyfan vad mysigt nu när folk hittar massa gamla tidskrifter och veckotidningar i sommarstugorna och testar lyckan på tradera. Jag älskar att läsa gamla tidningar! Vann dessa två för 10 kr. Känns toppen.

Gilla:
upp
80 röster

Lyxfällan

Rebecka 14:51 23 Jun 2014

Har ni drabbats av den än, känslan av att nu är det över med allt? Den brukar komma till mig i början av juli men med lite hjälp från Aftonbladet och vädret så kom den redan i helgen. Spenderade gårdagen med att titta på riktig tablålagd tv hemma hos Tones syrra. Vi såg The Bachelorette, Spin city, Kardashians, Real Housewives och två avsnitt Lyxfällan. Fastnade lite i i just Lyxfällan.

I det första avsnittet fick vi möta en medelålders frånskild kvinna som efter en skilsmässa velat bo kvar i drömhuset (som dessutom var hennes ex föräldrahem? Så freaky) med sina tre barn och därför 1. ensam plötsligt ska betala för hela boendet och därför 2. obviously hamnar i en ekonomisk panik och 3. köper en svindyr maskin på avbetalning som hon tänker snabbt ska dra in extrapengar åt henne eftersom den lovar att "spränga bort fettceller med ultraljud". Och det funkade inte... men maskinen kostar 8000 i månaden och går inte att lämna tillbaka. Utöver det gjorde hon inga särskilt bisarra eller ovanliga ekonomiska dumheter. Men programledarna ägnar i stort sett hela programmet åt att berätta för henne hur jävla dum i huvudet hon är. I en sekvens leds hon in i ett mörklagt garage och får titta på först ett bildspel där dom klippt ut hennes huvud ur en bild och redigerat in ett stort frågetecken istället, sedan får hon klättra upp på en stege och hämta ett förseglat kuvert som hon öppnar och i det finns ett stort kort med texten "NAIV" på. 

I nästa program medverkar en ung barnfamilj från en småstad. Dom har två barn och är 25 år gamla. Deras månatliga inkomster är helt okej men ekonomin sabbas fullständigt av mannen i relationen som köper mängder av skit på kredit. Till exempel en dammsugare för 42 000 kr som ska betalas av på 12 år. Kvinnan i relationens största problem är enligt programmet att hon är "för kontrollerande" (uppenbarligen inte..?) och "köper för mycket godis. Mannens stora problem är "att han inte kan säga nej". Trots att han tagit otvivelaktigt sämre beslut än kvinnan i första programmet så slipper han helt den kölhalning som hon utsätts för.

Jo jag veeeet att hela programidén är grisig men i denna grisighet finns det ännu fler lager och lager av skit. 

Det fick mig också att tänka på hur många kvinnor som fullständigt fastnar i pissrelationer på grund av ekonomiska skäl och som också oftast går som de stora förlorarna ur skilsmässa och separationer eftersom ja dels alla klassiker som lägre lön, andel av föräldraledighet och deltidsjobb etc men också pga tar nästan alltid barnen medan mannen drar och betalar underhåll på vad är det, 1000 kr i månaden?

Nä ni. Mycket kan man inte påverka själv, men i den mån det går: stå alltid på kontraktet själv, stå i bostadskön, ta inte all vab och barnledighet etc, räkna aldrig med "forever" hur hemskt det än låter. Och köp aldrig drömhuset...

Psst. Det gäller såklart egentligen i alla kärleksrelationer med delad ekonomi, barn, hem etc.

Gilla:
upp
102 röster

Årets inofficiella VM-låt!

Rebecka 15:17 19 Jun 2014


ABC US News | ABC Celebrity News

Igår dök videon till Michelle Williams popgospel (inspirerad av en Nigeriansk hymn) "Say yes" upp, i vilken hon tillsammans med Beyoncé, Kelly och en stor folkfest dansar av lyckan bara jesus kärlek kan ge. Tror jag, jag är själv inte troende men jag känner helig avund när jag ser denna underbara video. Vill utse  "Say yes" med video till årets inofficiella VM-låt, för den är lika upplyftande som "Waka waka" fortfarande är. Plus: det SYNS att Kelly är extra nöjd med vad jesus beviljat henne det senaste, nygift och gravid skiiiiiiner hon verkligen i videon.

Såhär fint pratar Michelle förresten om hur det var att arbeta med Bey och Kelly igen:

It was so much fun. It was like we were little kids again. I have their back and they have mine. They have showed themselves to be loyal to me time after time.

:')

Gilla:
upp
95 röster