Huvudmeny

De rika svinen på p3

Rebecka 12:48 4 May 2012

Det jag tyckte mest om med Mona Masris dokumentär om ekonomiskt utsatta Frida, var att den visar att fattigdom inte bara finns i sovsäckar och papplådor på gatan. Tyvärr så är många dock av uppfattningen att ekonomisk utsatthet och fattigdom bara finns just där. Det är samma människor som hävdar att det inte finns några fattiga barn i Sverige och som gärna tjoar om att alla har exakt samma möjligheter i livet, bara man "vill tillräckligt mycket". Det är inte bara äckligt, det är otroligt naivt. Det mest bisarra spåret i diskussionen kring Frida, fattigdom och själva dokumentären var dock p3-vinkeln, där jag tror att en man vid namn Edvin Alam tog hem priset i WTF?

För vad menas här? Att 1. Ingen fattig har någonsin arbetat på p3? 2. p3 Guld bjuder bara in ekonomiskt starka personer till sin gala? 3. Fan vad pinsamt av p3 att bjuda in en fattig?

Anyway; läs gärna Fridas chatt på sr om saken här.

Lämna en kommentar, bild eller gif här

5 kommentarer

 1. Bild för Yasmine El Rafie
  Yasmine El Rafie

  "Jag har lika mycket rätt som alla andra att känna mig vacker, att följa mina drömmar och förverkliga mig själv. Tack för frågan Erik!" - ett av Fridas svar på kritiken punkt för punkt när hon chattade hos Sveriges radio.

 2. Bild för AndersPson
  AndersPson

  Jag kan tala om vad som menas. Nämligen inget av de alternativ som du nämner. Svaret är istället att man intervjuar "någon man sett på krogen kring möllan" när det i själva verket är en medarbetare på SverigesRadio som de har arbetat med vid ett flertal gånger.

  Om man nödvändigtvis måste välja ett intervjuoffer i den egna kretsen så bör man vara tydlig med det, och inte sedan försöka mörka omfattningen av det!

 3. Bild för pang!
  pang!

  Frida är inte fattig, hon bor i centrala Malmö och delar en lägenhet hon lyckats få köpa långt under marknadspris med en annan tjomme (de är två personer skrivna där). Hon har starkt överdrivit sina kostnader i programmet, bland annat tredubblat tv-avgiften (vilken jag verkligen inte tror att hon betalar).

  Vad fan är det ett sånt jävla problem att hon inte kan äta på restaurang får hon väl flytta hem igen. Det känner jag jättemånga som gjort för att slippa ta studielån. När jag var student hade jag 2000 totalt att röra mig med på en månad när hyran var betald (därpå kom alla andra omkostnader som försäkring, el, mobil, tv, möbler, mat, nöje), och det gick, tro det eller ej, och jag mådde bra. Och här skall hon grina i tidningen för att hon inte kan hänga på dyra klubbar och cavamingla.

  Jag har många vänner i precis samma ålder som Frida och de bor hemma eller har fått flytta hem för att de inte kunnat klara sin hyra, de pluggar heltid och studielånen är slut. Inte fan gnäller de för det. De håller i slantarna och ser till att hitta budgetalternativ samtidigt som de fixar lösningar. Utanför den svenska kulturen är det normalt att bo hemma tills man gifter sig förstår du, det är liksom självklart.

  Problemen med att man är utsatt som timanställd är självklart bra att belysa. Men att hon fick luft är bara ett skämt. Kul för en tjej att det gav henne ett jobb .Desto tråkigare för människor med psykiatriska funktionshinder som satt där bortglömda.

  Jag förväntar mig inte att du med din akademiska medelklassbakgrund och nöjesguidade livsstilsprivilegier skall förstå att man kan leva ett gott liv utanför city och dyra klubbvanor. Man kan äta sig mätt billigt, man kan ha sina vänner nära och säga "fuck u" till konsumtionssamhället, istället för att som Frida säga I'm fucked av konsumtionssamhället.

  Och klaga inte att jag är borgare, tvärtom, men jag blev fan arg när jag läst http://hagwall.wordpress.com/2012/05/03/fattiga-frida-formogen/ där människor källkritiskt hjälpts åt att granska Fridas omkostnader och inkomster. Det är inte det minsta synd om Frida.

 4. Bild för Messi
  Messi

  Frida borde få en uppläxning av herrarna i Lyxfällan så att hon får lära sig att prioritera. Smälla pengarna på Malmös krogar ger inga sympatipoäng.

 5. Bild för Melina
  Melina

  Meningen med att de hade setts ute var väl inte att frida "msällde pengarna på Malmös krogar" utan att Frida jobbade i krogvärlden? Det är som att anklaga ansätllda på systembolaget för att vara alkoholister för att de är där hela dagarna.

Fler blogginlägg från Rebecka

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

23/10
Har gjort en sååå snygg kille på sims
22/10
Kort om en förlossning som ägde rum för nio år sen
22/10
Roma sista dagen!
22/10
Jaden Smith kärlek för Kylie Jenner är fokuset i ny musikvideo värd att ta på allvar
22/10
Livesänder om en kvart
22/10
LYSSNA: BEATRICE ELI
22/10
Hur kan man göra något såhär bra?
22/10
INFÖR STOCKHOLM LITERATURE: 10 TIPS
22/10
Tre maskeradkostymer som är bättre än rasistiska nidbilder
22/10
PREMIÄR: Leslie Tay - Vems Fel (NU ÄVEN VIDEO!)
22/10
Filmen Drive får ett nytt soundtrack — hör första smakprovet från CHVRCHES
22/10
Sjuk reklam är ett enormt problem #reklamera
22/10
RECAP - Paradise Hotel
21/10
Min nya karriär, presenterad av aliens?
21/10
Baton Rouge-rappare med samma namn som gamlingar
21/10
När någon talar om teknik...
21/10
ÄT & GLO
21/10
Se första avsnittet i ny tecknad serie om Mike Tysons kapacitet för våld
21/10
Weekday + RFSU = sant
21/10
Farväl Oscar de la Renta
21/10
Beyoncés cameo i Bojack Horseman
21/10
Uppläxning förklädd till intervju
21/10
Talar Hannibal Buress sanning när han kallar Bill Cosby för en våldtäktsman?
21/10
Had the club going up on a Tuesday
21/10
Happy Socks x Snoop Dogg(!)
21/10
#minhemmaplan avslöjar bara Aftonbladets självgodhet
21/10
Jag kan inte sluta titta på det här
21/10
Fira att det är tisdag med Drake och Makonnens nya musikvideo Tuesday
21/10
Blondinbellas nya parfym
21/10
Addera lite fräschör och lyx här i livet
Meny