Huvudmeny

Comments & answers

Rebecka 22:26 20 Feb 2012

Tänkte svara på lite comments!!

Angelica:

alltså, hör dig _absolut_ om det strukturella osv etc, MEN: männen som nu faktiskt slår är HANDLANDE INDIVIDER och även om de/chris enligt lagens mening har "sonat sitt brott" (och där motsätter jag mig inte något nu, rättsväsendet må iofs brista ibland och bla bla, det där kan man säga vad man vill om, men med det sagt lämnar jag den rättsliga aspekten), eh ja, vart var jag? jo, även om chris brown sonat detta sitt brott, så: jag tycker inte att det är ett dugg orimligt att bojkotta mannen och inte välkomna honom in i "salongerna" igen. vad säger man egentligen när man låter honom/bokar honom för att spela i ett sammanhang som grammy awards, efter det han gjort? han är "artist och offentlig person" och vad han ges för utrymme i det offentliga/i detta sammanhang, det tycker jag är extremt viktigt att se till.

Självklart är männen som slår handlande individer, och de ska utan tvekan straffas. Min poäng var att män, precis som kvinnor måste förhålla sig till bilden av vad kvinnan "är", förhåller sig till normer om vad manlighet är. Och att det i de normerna finns massor av saker som uppmuntrar män att hantera konflikter med t ex våld, boys don't cry osv. Jag kan också till viss del hålla med om att en bojkott ibland är rimlig, men är mer intresserad av att diskutera hur länge och under vilka former? Jag tycker inte nödvändigtvis att man uppmuntrar hans våld mot Rihanna för att man belönar hans musikaliska prestationer. Sen tycker jag att det hade varit mycket mer intressant att prata om hur vi förhåller oss till de män i vår närhet som slår/begår sexbrott etc. Det är jättelätt att avfärda Chris Brown och andra random kändisar, vi kommer aldrig behöva möta dom. Men faktum är ju när att våldet är så utbrett som det är, så har vi alla någonslags erfarenhet av det. Det är ju pappor, söner, brorsor och pojkvänner som står för det.

En annan Fanny

Whitney sa själv i en intervju med Oprah att Bobby introducerade henne för droger och att dem missbrukade tillsammans. I deras förhållande styrda han över och misshandlade henne samt styrde in henne på drogernas väg så jag tycker man kan säga att han indirekt dödade henne,

Jag har själv sett den intervjun. Såg den innan jag skrev min text. Minns inte att hon sa att han specifikt introducerade henne för droger, men även om det var så, så väljer hon väl faktiskt aktivt själv om hon är sugen på att ta dem eller inte? Att resonera som du gör här tycker jag är att helt ta ifrån henne sitt eget handlingsutrymme.

J

apropå "näringsförbud" är det såklart också intressant att jämföra chris brown med hur andra våldsamma män behandlas, t.ex. charlie sheen. hur som helst tycker jag nog att de i allmänhet kommer allt för lätt undan... jag tror också att mycket av hatet mot brown har att göra med att han aldrig riktigt tagit ansvar för vad som hände (vilket man skulle kunna argumentera för att han inte behöver göra, antar jag...) utan distanserat sig från misshandeln genom att hänvisa till "the situation" o. dyl., samt ofta framställt sig själv som en underdog eller offer som alla hatar på av outgrundliga anledningar. han uppvisat liksom inte den attityd man förväntar sig av någon som arbetat igenom vad han gjort och jobbar för att undvika återfall.

Jag tror också att hatet mot Brown har mycket att göra med att han inte gjort en ordentlig avbön, han har väl överlag gett ett väldigt barnsligt och dumstolt intryck, så ja, absolut!

e

vad gäller chris brown så har han inte direkt visat nån ånger, som andra tidigare påpekat här, han beter sig rentav som en jäla douchebag. han skyller ständigt på andra omständigheter i intervjuer och har till och med insinuerat att rihanna fick skylla sig själv för att hon kaxade emot. du har rätt till din åsikt om hur brottslingar/våldtäktsmän ska få en andra chans, men jag tycker det är olyckligt att du tar upp chris brown som exempel, för han har i mitt tycke verkligen INTE gjort sig förtjänt av någon andra chans. än.

Har inga invändningar mot att Chris Brown verkar vara en douche, är helt med dig på det. Jag använde Chris Brown som exempel på hur diskussionen går för att jag upplever att folk gör det väldigt enkelt för sig, genom att prata om hur man bör agera mot kändisar, men ingen talar om hur vi förhåller oss till de män som begår samma brott, som vi alla har runt omkring oss. Sorry om jag varit otydlig. Sedan, som jag skrivit här ovan så tycker jag inte att man nödvändigtvis, för att man ger någon pris för sitt arbete, ställer sig bakom allt privatpersonen gjort i sitt liv.

Lämna en kommentar, bild eller gif här

3 kommentarer

 1. Bild för emelie
  emelie

  asbra! detta är så viktigt så då kan det vara värt att förtydliga såhär, även om jag tycker att din poäng framgick redan i första inlägget. dock i fallet chris brown tror jag att hans extremt vidriga beteende även efteråt går hand i hand med att folk faktiskt inte "satte ner foten" på riktigt, han fann nog ngn form av legitimitet i det. så en bojkott av honom är definitivt på sin plats tycker jag, även av honom som artist.

 2. Bild för L
  L

  Det är självklart att vi måste diskutera normer och jobba med att förändra de som bidrar till våld etc, uppenbarligen ja, tror alla med en minsta gnutta intellekt redan insett det - det är det enda som långsiktigt kan bidra till framgång i frågan, vi är medvetna om detta. Men vi behöver faktiskt inte, under tiden, dvs på ”väg mot det bättre”, nästan”offerstämpla” fullt medvetna och handlande män med komplett utvecklade hjärnor, som våldför sig på kvinnor. Jag förstår verkligen inte poängen med den här texten. Förstår inte vad som ska diskuteras så specifikt och manssolidariskt under såna här fall. Då i stort sett alla i hollywood belönas för mer än sina musikaliska prestationer, dvs även för sina personligheter, tycker jag det är självklart med omedelbar och bestående bojkott vid dessa typer av brott mot fysiskt svagare människor. Hans arbete består ju till 50 % av en image som han bygger upp tillsammans med sin musik. Denna image blir genast befläckad ur så många aspekter vid något så GROVT som misshandel, därav tycker jag det är mer än glasklart att bojkotta personen, dirr. Misshandeln är ju inte ”ett misstag” han begått, det är ett val han gjorde för 3 år sedan och som han bör sona för. Jag tror inte det är till någons fördel eller överhuvudtaget värdigt att diskutera beteendet som ett misstag, varken för ”oss” in process mot ett liv med färre normer, eller mot de misshandlade kvinnorna, SOM FAKTISKT BORDE VARA I FOKUS AS WE SPEAK. Det är ju inte så att han skadat sig själv med exempelvis droger etc, utan han har skadat en annan, relativt försvarslös människa och det bör ses som och pratas om som allt annat än ett ”misstag”. Tycker man glorifierar situationen när man antyder att det är viktigt att diskutera tidsramar inom vilka man ska förlåta dessa män pga att vi lever i dessa normer. Ja, vi bör som sagt jobba bort dessa normer men, man behöver definitivt inte förlåta ett sånt här beteende överhuvudtaget eller ha avseende för det. Han har skadat en människa, medvetet. Det handlar inte längre om en ”förebildsfråga”, utan han har våldfört sig mot en svagare individ. Varför ska han visas i TV-rutan, ever? En riktig slapinnadiface för kvinnor som är/ har varit utsatta. Är en bruten näsa inte tillräcklig för att få honom bojkottad? Är det inte allvarligt nog? Jag tycker man normaliserar hans beteende genom att inte bojkotta honom och ALLA ANDRA MISSHANDLANDE MÄN I VÅR EGEN NÄRHET.. Jag tror inte folk i allmänhet(de med intellekt) dömer Chris Brown annourlunda än sin misshandlande granne. Det kanske är din uppfattning....

  Sist men inte minst tycker jag även man bör nämna att man inte riktigt är färdigreflekterad kring ett sånt här ämne när man väljer att skriva om det i en blogg.
  Det är blodiga ansikten, brutna revben, punkterade lungor, våldtäkter och i värsta fall död vi talar om, varför ställa sig på männens sida?

  Länken nedan förklar lite vad jag menar om normaliseringen:
  http://www.buzzfeed.com/mjs538/horrible-reactions-to-chris-brown-at-the-...

 3. Bild för J
  J

  L: Du tog orden ur min mun, bra skrivet!

Fler blogginlägg från Rebecka

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

21/10
Addera lite fräschör och lyx här i livet
20/10
Roma dag 3!
20/10
NYTT PODCASTAVSNITT: "52. Vår rasse till podlyssnare"
20/10
Trailer: Jönssonligan återvänder nästa år och vi fruktar redan resultatet
20/10
Gubbsvamp
20/10
Malou von Sivers broccolidans
20/10
Yves Saint Laurent via Roxanne Lowits lins
20/10
Förlåt för the never ending story (WANGxHM) men...
20/10
Drönarrejsa som i Star Wars
20/10
Som bloggare får jag ta del av riktigt intressant information
20/10
PODCAST: Avsnitt 73
20/10
Vad pågår?
20/10
Ta ert ansvar TV4!
20/10
Drake är återigen bitter över ett ex med nya låten How About Now
19/10
Feministisk filmsöndag; Ann-Sofie Back
19/10
Håret kan kännas som ett fängelse
19/10
Lyssna på mä
19/10
Rom dag 2!
19/10
Anna Book och Så Mycket Bättre
19/10
En lördag dårå
19/10
Så mycket bättre med Ola Salo i fokus #såmycketbättre
18/10
Så mycket bättre - Ola Salos kväll
18/10
Tour de Frans - Facit
18/10
Buena sera!
18/10
Svensk Dams läsartävling
18/10
Funderar på att flytta
17/10
En dröm gick i uppfyllelse - fick egen ölstövel!
17/10
Á Romaaa
17/10
Fan vad jag ska hålla på hela tiden!
17/10
Alexander Wang x H&M lookbook
Meny