Från P3 Guld till Filmfestivalen

Rasmus Blom 22:56 22 Jan 2013

Stora egon i en liten hiss på Park Avenue! Tack P3 Guld, vi tar en kort paus och sen går vi vidare till Filmfestivalen. Bra kvällar på Pustervik ska det bli! Men först film såklart. Jag gillar filmerna bäst när de är fem timmar långa och handlar om hjärndöda ungdomar. Och visas i kulturhus dagtid så att man missar dygnets enda soltimme. SEN bra kvällar på Pustervik. Nej då! Jag älskar Filmfestivalen. Ser fram emot det. Alltihop.

Men innan dess: nytt nummer av succétidningen Nöjesguiden ute på torsdag. Plocka på stan!

Gilla:
upp
186 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

Den slovenska likefesten

Rasmus Blom 14:45 16 Aug 2013

Ibland är den största hemligheten gömd rakt framför ögonen på oss. Alla armbågar sig fram, kliver över lik och parfymerar sina cv:n i mediebranschen. Det är svårt att göra sig hörd. Jag funderar mycket över det här. Samtidigt står alla dessa lastpallar överallt. De bara står där! Vackert uppställda på innergårdar med olåsta portar, på byggarbetsplatser omgärdade av låga stängsel, som bord i din kompis andrahandslägenhet täckta av tveksamma dukar. Överallt kan du hitta en lastpall. Fina plankor smakfullt hopspikade till en praktisk träkonstruktion. Det finns i sin tur pantcentraler som inget hellre vill än att ha just dessa lastpallar. Läckra och värdefulla lastpallar. Låt oss göra ett enkelt tankeexperiment. Du kan bara ta en. En enda. För denna enda pall får du idag 50 kronor. Ta två och vi är redan uppe i 100 kronor. Lastpallar som ingen kommer att sakna. Ingen kommer att se något. Jag kommer inte att säga något.

Det finns företag i Slovenien som säljer likes. För omkring 4000 kronor får du idag 5000 likes. Räkna lite på det. Såvida ingen går in och kontrollerar dina likes och blir misstänksam över alla dessa tusentals glada Srdjan, Bratislav, Emilija och Boško kommer ingen att märka något. För ynka 160 lastpallar kan du få hela 10 000 slovenska likes. Det, min vän, är en likeraket. En slovensk likefest. Dessa generösa sydslaver kan göra dig till ett namn i mediebranschen för ingen ansträngning alls. En sen kväll efter krogen, en lastpall på ryggen. En mycket tidig promenad i hamnen, två lastpallar under varje arm. En biltur till industriområdet, tre pallar i bagageluckan. Det är en blomstrande business vi sätter i system. I förlängningen blåser vi palltjuvar tillsammans med slovenerna liv i en gammal ekonomi, en slags byteshandel. Vi pantar lastpallar, Slovenien likear våra blogginlägg. Tillsammans med Slovenien är vi starka. Plötsligt kommer inbjudningarna, festerna, premiärerna, visitkorten och vimmelbilderna. Branschen är ängslig och siffrorna talar sitt tydliga språk. Alla håller masken, ingen ifrågasätter en trendsättare från ingenstans. Bakom det röda sammetsrepet vill ingen bli avslöjad som en bluff, hela stämningen bygger på det. Hela yrkeskåren hemsöks av den tanken. Jag vill inte uppmana till civil olydnad, men detta är mitt bästa tips till alla som vill slå sig fram i mediebranschen just nu. Genom träpallarna via Slovenien går en spikrak väg till den absoluta toppen.

Gilla:
upp
159 röster

Nu slutar jag som redaktör på Nöjesguiden

Rasmus Blom 15:34 31 Jul 2013

Nu har jag varit redaktör på Nöjesguiden i Göteborg i tre år, det är dags att sluta. Sommarnumret som ligger ute nu är mitt sista. En mycket begåvad person springer runt i kulisserna, redo att ta över. Redo att bo på Avenyn, fastna på märkliga mingelbilder, heja på folk, få hybris, stå på gästlistan, ha kontor i Vasastan, kramas med människor, citera sig själv, vid ett tillfälle vara nära att ställa upp i en sexpanel på TV3, dricka sprit, få messiaskomplex, göra avancerade hiphophälsningar med bekanta, kyssa sina biceps, sprida falska rykten om sig själv på Flashback, öva på sin autograf med silverpenna, sitta bak-och-fram på stolar. Redo för jobbet.

Det kanske inte ser så intelligent ut när jag ska sammanfatta de här tre åren. Inget man visar för barnbarnen direkt (i framtiden, har inga nu, det skulle vara konstigt om jag var morfar). Men det var roligt att skriva alla grejer. Här kommer några texter i urval som kanske är talande för den här tiden:

- 24 timmar singelkryssning

- Nätdejting med thailändska shemales

- 24 timmar överförfriskad

- Drömmen om Loa Falkman

- Att INTE ha en åsikt

- 48 timmar life troll

- Orka träna

Ni ser. Redaktionen protesterade inte direkt när jag sa upp mig. De respekterade mitt beslut, man kan tycka att de "respekterade" mitt jävla beslut lite FÖR mycket. Det blev inte så sentimentalt när jag ville kramas. Länge och hårt. De utbytte mest blickar och höjde på ögonen när jag grät och sådär. De "mindes inte" och ryckte på axlarna när jag torkade ögonen och skulle dra våra gamla internskämt. Bla bla bla. High-fives när de trodde att jag hade gått. Bla bla bla.

Tre fantastiska år. Jag var så stolt när jag fick jobbet efter Carl Reinholdtzon Belfrage. Mötet med Margret och Amat i Stockholm. Det var grymt. Alla medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Skribenter, art directors, fotografer, projektledare, marknadsavdelningar. Tongivande för hela medievärlden. Alla läsare! Alla samarbeten med kreativa människor här i Göteborg.

Nu: en ny chefredaktör, nya lokala redaktörer i både Malmö och Göteborg. Det är fantastiskt! Tack alla!

Gilla:
upp
199 röster

Hector & Rasmus #28: "Pelikanen"

Rasmus Blom 16:13 26 Jun 2013

Tre nya avsnitt av Hector & Rasmus ute nu! Finns i appen Podcaster på din telefon och här på Nöjesguiden. Lyssna på det senaste, "Pelikanen", om ni bara ska välja ett. Perfekt att svalka sig till under den tropiska Göteborgssolen eller kanske ännu bättre att dra sig undan till i det mer regelbundna djungelregnet. Vi är din r-r-r-r-r-regnrock, i regnet som aldrig sluuutar! Jag recenserar Hector Apelgrens maniska midsommar och stjärnan själv berättar en rolig grej om "pelikanen i Mölndal". Och mycket annat.

Lyssna HÄR.

Gilla:
upp
235 röster

Tillbaka från takterrassen

Rasmus Blom 13:18 3 Jun 2013

Fantastisk smygläsning på Morningtons takterrass senast! Här med Nöjesguidens nya krogredaktör och genierna i Not Like Others. Krogredaktörns texter finns självklart att läsa här på sajten, även massa bilder från smygläsningen. Plus mycket mer. Ta en digital promenad bland allt detta härliga.

Podcasten är tillbaka från Nya Zeeland imorgon! Mmm.

Gilla:
upp
229 röster

Nöjesguiden #5 på Morningtons takterrass

Rasmus Blom 13:42 27 May 2013

På torsdag kommer nya Nöjesguiden! Adam Wladis gör debut som krogredaktör. En hyllad reklamskribent som har spelat bas med Union Carbide Productions. Han har spelat på legendariska CBGB i New York. En öisare! Björn Werner pratar om "det tomma vita rummet". Petter Seander dissar opera, jag har rubriksatt med "Gör om, gör operett". Ganska kul? Vi har träffat Janet Leon! Vi har träffat Irina Darling! Två genier!

Det blir smygläsning på Morningtons takterrass! Not Like Others spelar skivor. Ta med badkläder, få feeling, bada i bubblorna! Basta också! Drick öl, ta en korv med bröd, se Avenyn ovanifrån! I heard her say over my shoulder "We'll meet again someday on the avenue". Bob Dylan kommer vara där. Ni kommer vara där. Jag kommer vara där. Hector och Tenggren kommer vara där. Torsdag klockan 18. Skriv upp dig på listan HÄR.

Gilla:
upp
277 röster

Pontus Tenggren är tillbaka

Rasmus Blom 14:59 22 May 2013

Äntligen! Livskonstnären Pontus Tenggren har fått tillbaka sin blogg på Nöjesguiden. Se intervjun med honom här ovan där han bland annat pratar om sina "ôôôverklasskomplex". Eller läs en mer uppdaterad intervju med honom HÄR. Tenggren älskar Blåvitt, mat, hiphop och sin nya son. Nu ska han blogga om "kultur". Missa inte detta.

Kuriosa: När vår AD skulle göra bloggheadern bad Pontus om att få den "70-tal" och att den skulle påminna om "Alfons Åbergs tröja" för att den är "så fin".

Gilla:
upp
267 röster

Tillfälligt avbrott på grund av Nya Zeeland

Rasmus Blom 19:00 21 May 2013

Podcasten har en paus! Och jag vet att det är socialt självmord att vidarebefordra beröm. Men vi har fått så många fina kommentarer och jag ska försöka förpacka detta så smidigt som möjligt i ett enda stort "humble brag"-paket.

Bellatrix Lestrange: "Saknar er! Skärp er förfaaaan! FATTAR att det är segt att låsa in sig i en garderob när solen lyser och man bara vill dricka öl men, för vår skull, kom igen?!"

E: "Alltså… First things first: ni är så fina. Är så glad att ni gör er pod, jag behöver en sån som den när jag tappar bort var jag kommer ifrån. Oftast får ni vara med när jag promenerar hem från jobbet här i utlandet och oftast kan jag inte hålla mig för skratt (så det är tur att man inte möter samma människor varje dag här, hehe). Hur som helst, ett av mina favoritavsnitt är det när ni pratar om att inte kunna vända rakt om när man är ute på stan. Ack. Jag med, jämt! Har dock bytt vanan av att gå in i närmaste jourbutik och köpa något jag absolut inte ville ha (blev dyrt i längden) mot att ta upp telefonen och kolla gatuskyltar. Tänk metamorfos från en mycket målinriktad affärskvinna PÅVÄG till en 'ojdå, jag är ju visst turist, måste kolla Google-maps'. Tänker tankar som att om någon kommer fram och frågar något då, ska jag bara svara på typ SIM-språket. Såatteee, nu vet vi att vi är flera med samma syndrom i alla fall. Tack."

Davids pappa: "Dags för nästa avsnitt nu eller???"

Andra kommentaren har inget med pausen att göra egentligen, men den var så härlig. Det kommer fler avsnitt. Men Hector är i Nya Zeeland. Han cyklar efter lokalt vin på snirkliga grusvägar, gör graciösa bungyjumphopp från broar, halvligger på charmiga skåpbilstak och blickar ut över dramatiska landskap, leker med vilda sjölejon, jagar sin flickvän på stränder i solnedgångar och bla bla bla bla.

Jag hatar honom lika mycket som ni gör. Nya Zeeland suger. Nya Zeeland är astöntigt. Det vet alla. Och mellan oss, Hector tycker att alla ni som lyssnar på podcasten är "små vider som gott kan vänta, de måste fatta att jag är en 'sökare', som behöver inspiration och innehåll, för annars blir det inte nån jävla succépodcast. Är det DET de vill? Va?! Att det inte ska bli nån mer show med rosa arty fågelbilder och som du Rasmus skriver så hysteriskt roliga beskrivningar till?! Vad vet de om showbiz? Va?!". Men jag lugnade honom, ni skulle sett mig, jag stod upp för er. Så han kommer tillbaka och podcasten också. Om några dagar bara, tror jag.

Tills dess fortsätter vi att vänta.

Gilla:
upp
270 röster

Snart tillbaka med full kraft

Rasmus Blom 18:17 15 May 2013

Det är så tyst på bloggen. Ber om ursäkt för detta. Jag föreslår att ni tittar in hos Björn på bloggen bredvid så länge. Garanterat kul.

Det går också att följa mig på Instagram: blomrasmus. Annars är det bara att... vänta. Snart tillbaka!

Gilla:
upp
329 röster