Huvudmeny

Jimmie Åkessons bok om orättvisa rättvisor

Ola Söderholm 15:32 23 Oct 2013


Ola Söderholm-bloggen läser.

Diskussionen om Jimmie Åkessons självbiografi Satis Polito har framför allt handlat om tre saker:

 1. Den konstiga titeln.
  – Satis polito är latin och betyder "fånga dagen".
   
 2. Förordet av Per Albin Hansson.
  – Folkhemsbyggaren Per Albin Hansson talar till oss från graven och avslöjar vad han tycker om Jimmie Åkesson (han gillar honom ganska mycket!). Men sedan boken trycktes har Per Albin uteslutits ur Sverigedemokraterna. Det kom till partiledningens kännedom att han medverkade i den svenska eftergiftspolitiken mot Nazityskland och SD har nolltolerans mot nazism, sedan hösten 2012
   
 3. Katten på omslagsbilden som har photoshoppats in i efterhand. 
  – En annan katt var med under själva fotograferingen men den klipptes bort efter att det läckt ut en film där den klöser Soran Ismail.

Tyvärr har de här sakerna tagit fokus från det boken egentligen handlar om. Grejen med Satis Polito, det genomgående temat, är berättelsen om hur orättvist det är att Sverigedemokraterna behandlas rättvist.  Jimmie Åkesson kan absolut inte förstå att människor kan vara så oförskämda att de tar SD vad de är. 

Framför allt handlar det såklart om det orättvisa i att rättvist beskriva SD som rasistiska eller främlingsfientliga. 
I kapitlet ”Första tiden i partiet” berättar Jimmie om hur motarbetad han blev när han bedrev opinion under sin gymnasietid (1995-1998): Lärarna protesterar, hans SDU-avdelning nekas kommunalt bidrag, lokaltidningen skriver om SD som ett "rasistiskt parti” och så vidare. När han blir kallad till studierektorn efter att ha delat ut SDU-flygblad i elevskåpen ljuger Jimmie och säger att det inte var han som gjorde det:

Mitt politiska engagemang hade vid det laget redan skapat så stora rabalder att det kändes onödigt med ännu ett varv. Det upplevdes inte heller som rättvist att ständigt behöva försvara något som är en självklar rättighet i en demokrati. (s 51)

Det här är kärnan i den orättvisa rättvisan. Det är oerhört frustrerande att inte bemötas som ett demokratiskt parti bara för att man inte är ett demokratiskt parti. Idag är det lite lättare för SD att bortförklara rasism bland medlemmarna med att det inte är partiets officiella linje. Det är bara några få oerhört många rötägg i partiet som fått för sig att det är det. Men under 90-talet var ren rasism och apartheid inskrivet i partiprogrammet (förbjud utomeuropeisk adoption och utvisa alla invandrare som kommit till Sverige sedan 1970 även om de är svenska medborgare, till exempel). 

Jimmie tycker hursomhelst att det är orättvist! Det han vill säga till sina gamla lärare i det här kapitlet är: ”Hur kunde ni ta mitt parti för vad det var? Varför kunde ni inte se in framtiden och förstå att jag en dag skulle ta över SD och förvandla det från ett öppet rasistiskt parti till ett mer passivt aggressivt rasistiskt parti?”

En annan orättvis rättvisa Jimmie Åkesson identifierat är att medierna ibland inte har behandlat SD som ett riksdagsparti med motiveringen att det inte är ett riksdagsparti. Inför valet 2010 får SD inte delta i SVT:s stora slutdebatt eftersom partiet då ännu inte sitter i riksdagen. Jimmie Åkesson tycker att beslutet är helt obegripligt:

”Våra utfrågningar och slutdebatten ska vara ansvarsutkrävande, och det finns inget ansvar att utkräva från ett parti utanför riksdagen”, hette det från SVT:s sida. Så krystat. (s 203)

Det är så krystat! Hur kan man ens komma på tanken att dra gränsen vid riksdagspartier? Fullständigt godtyckligt och uppenbarligen en konspiration för att stänga ute SD. Vad ska de hitta på härnäst?  Att partier vars namn slutar på ”verigedemokraterna” inte får vara med i debatten?

I kategorin "oförätter media utsatt SD för" är ett av de värsta exemplen när Aftonbladet är så orättvisa att de väljer att sätta en rättvis rubrik på Jimmie Åkessons artikel. I oktober 2009 skriver han en debattartikel i Aftonbladet om farorna med islam. Artikeln får extremt mycket uppmärksamhet. Enligt Jimmie bidrog Aftonbladet till att debatten blev ”osaklig och polariserad” genom att sätta en ”horribel rubrik”: 

rubben_0.jpg

Jimmie förklarar:

Många kritiker verkar bara ha läst just rubriken och inte vidare fördjupat sig i artikelns innehåll. Fortfarande händer det att jag tvingas stå till svars för påståendet att muslimer utgör vårt största hot, trots att jag aldrig sagt något sådant. (s 133)

Vad är det då Jimmie säger i artikeln? Han gör en lång uppräkning av de konsekvenser han anser att muslimsk invandring har haft för Sverige hittills och vilka konsekvenser han ser i framtiden (nej, han lyckas inte förutse Gina Dirawis Instagram-konto). Därefter avslutar han artikeln såhär:

slutet_3.jpg

Är det att rubriksättaren inte har tagit hänsyn till orden ”sedan andra världskriget” som Jimmie tycker är horribelt? Rubriken borde inte ha varit ”Muslimerna är vårt största utländska hot”, den borde ha varit ”Muslimerna är vårt största utländska hot sen Nazityskland”. Eller kanske hade han hellre velat ha: ”Muslimerna är vårt största utländska hot sedan de allierade”. Inte sen landstigningen på Normandie har vi haft ett så stort utländskt hot. 

"Varför har du läst hela den här boken jävla pluggmiffo? Orka!" kanske ni säger. Jag var tvungen att läsa den för en podd. Ni vet hur det är. Och då kunde jag lika gärna blogga om den också tänkte jag. Podden med mig, Åsa Linderborg, Kawa Zolfagary och Johannes Klenell finns här

Lämna en kommentar, bild eller gif här

13 kommentarer

 1. Bild för daserdbeer
  daserdbeer

  Jag vill bara uppmana er läsare till att lyssna på podden, det är en av de roligaste poddavsnitten jag lyssnat. (Obs jag är inte Ola.)

 2. Bild för Malin
  Malin

  Orättvist rättvist inlägg. Nu kan jag behålla mina förutfattade meningar om detta tveksamma litterära verk utan att behöva läsa boken. Skönt.

 3. Bild för Skalman
  Skalman

  Undrar hur lång tid det tar innan SD:s sedvanliga nättrollspöbel hittar hit? De har ju någon magisk förmåga att hitta varenda blogginlägg och artikel som ens antyder nåt dåligt om SD, vilket i sin tur måste ha gjort det till den största inkomstkällan klick-mässigt sett för alla politiska bloggare och humorister. Dåligt med trafik? Skriv nåt om SD!

  Heja Ola!

 4. Bild för Clara
  Clara

  Jag älskar dig!

 5. Bild för JohanMedJ
  JohanMedJ

  Det roligaste med katten är att Jimmie Åkesson drev ett facebookkonto sin katt. Lite oklart vad som skrevs på kontot n´men jag antar typ "Åhhh vad husse är sverigevänlig, och snygg också", "Mums med svensk fisk" "Perser-katter passar inte in i den svenska kulturen" "Jimmie Åkesson, Mjau mja mja mja MJAU!"

 6. Bild för William
  William

  Enkelt! Eftersom vänsterpartiet och andra socialistiska politiska strömningar kan härja hejvilt är det logiskt att även en sverigedemokrat tillåts göra det. Allt annat är ett bevis på hyckleri. Man kan inte komma som en socialist och prata om att sverigedemokrater är fascister/icke-demokrater och förväntas ha en annan typ av måttstock. Det låter ungefär som han som smetade in sig i bajs och påpekar hur illa andra luktar. / Den liberale kapitalisten

 7. Bild för klara
  klara

  Varför har du läst hela den här boken jävla pluggmiffo? Orka!

 8. Bild för klara
  klara

  jaha en podd! nu förstår jag

 9. Bild för Chairman Mjau
  Chairman Mjau

  Ja, SD-kverulanter lyser med sin frånvaro. Vi kanske måste nöja oss med den där Williams oläsliga kommentar, som jag GISSAR ska sorteras i det gamla "ska du säga som är kåmmenist"-facket.

 10. Bild för Whatevar
  Whatevar

  Det tycks som att författaren på grund av sin Sverigedemokratfientlighet haft svårt att läsa boken utan att projicera sina förutfattade meningar på den. Missförståndet av kritiken mot Aftonbladets rubricering är talande för detta.

 11. Bild för Ben
  Ben

  Ok - här har ni ett så kallat nättroll, eller fotsoldat kanske faller er på läppen bättre. Boken ger en intressant inblick i en människas politiska utveckling. En bok att läsa för att bättre förstå sin samtid - om man nu är intresserad av den. Det är en av många berättelser om ett Sverige i snabb förändring och om hur en ung politiskt intresserad man förhåller sig till detta.
  Jag kam rekommendera boken oavsett politisk hållning.

 12. Bild för Ben
  Ben

  Ok - här har ni ett så kallat nättroll, eller fotsoldat kanske faller er på läppen bättre. Boken ger en intressant inblick i en människas politiska utveckling. En bok att läsa för att bättre förstå sin samtid - om man nu är intresserad av den. Det är en av många berättelser om ett Sverige i snabb förändring och om hur en ung politiskt intresserad man förhåller sig till detta.
  Jag kan rekommendera boken oavsett politisk hållning.

 13. Bild för SD1932
  SD1932

  Jag har läst boken, den suger! Ben, du suger!

Fler blogginlägg från Ola Söderholm

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

21/10
ÄT & GLO
21/10
Se första avsnittet i ny tecknad serie om Mike Tysons kapacitet för våld
21/10
Weekday + RFSU = sant
21/10
Farväl Oscar de la Renta
21/10
Beyoncés cameo i Bojack Horseman
21/10
Uppläxning förklädd till intervju
21/10
Talar Hannibal Buress sanning när han kallar Bill Cosby för en våldtäktsman?
21/10
Had the club going up on a Tuesday
21/10
Happy Socks x Snoop Dogg(!)
21/10
#minhemmaplan avslöjar bara Aftonbladets självgodhet
21/10
Jag kan inte sluta titta på det här
21/10
Fira att det är tisdag med Drake och Makonnens nya musikvideo Tuesday
21/10
Blondinbellas nya parfym
21/10
Addera lite fräschör och lyx här i livet
20/10
Roma dag 3!
20/10
NYTT PODCASTAVSNITT: "52. Vår rasse till podlyssnare"
20/10
Trailer: Jönssonligan återvänder nästa år och vi fruktar redan resultatet
20/10
Gubbsvamp
20/10
Malou von Sivers broccolidans
20/10
Yves Saint Laurent via Roxanne Lowits lins
20/10
Förlåt för the never ending story (WANGxHM) men...
20/10
Drönarrejsa som i Star Wars
20/10
Som bloggare får jag ta del av riktigt intressant information
20/10
PODCAST: Avsnitt 73
20/10
Vad pågår?
20/10
Ta ert ansvar TV4!
20/10
Drake är återigen bitter över ett ex med nya låten How About Now
19/10
Feministisk filmsöndag; Ann-Sofie Back
19/10
Håret kan kännas som ett fängelse
19/10
Lyssna på mä
Meny