Jimmie Åkessons bok om orättvisa rättvisor

Ola Söderholm 15:32 23 Oct 2013


Ola Söderholm-bloggen läser.

Diskussionen om Jimmie Åkessons självbiografi Satis Polito har framför allt handlat om tre saker:

 1. Den konstiga titeln.
  – Satis polito är latin och betyder "fånga dagen".
   
 2. Förordet av Per Albin Hansson.
  – Folkhemsbyggaren Per Albin Hansson talar till oss från graven och avslöjar vad han tycker om Jimmie Åkesson (han gillar honom ganska mycket!). Men sedan boken trycktes har Per Albin uteslutits ur Sverigedemokraterna. Det kom till partiledningens kännedom att han medverkade i den svenska eftergiftspolitiken mot Nazityskland och SD har nolltolerans mot nazism, sedan hösten 2012
   
 3. Katten på omslagsbilden som har photoshoppats in i efterhand. 
  – En annan katt var med under själva fotograferingen men den klipptes bort efter att det läckt ut en film där den klöser Soran Ismail.

Tyvärr har de här sakerna tagit fokus från det boken egentligen handlar om. Grejen med Satis Polito, det genomgående temat, är berättelsen om hur orättvist det är att Sverigedemokraterna behandlas rättvist.  Jimmie Åkesson kan absolut inte förstå att människor kan vara så oförskämda att de tar SD vad de är. 

Framför allt handlar det såklart om det orättvisa i att rättvist beskriva SD som rasistiska eller främlingsfientliga. 
I kapitlet ”Första tiden i partiet” berättar Jimmie om hur motarbetad han blev när han bedrev opinion under sin gymnasietid (1995-1998): Lärarna protesterar, hans SDU-avdelning nekas kommunalt bidrag, lokaltidningen skriver om SD som ett "rasistiskt parti” och så vidare. När han blir kallad till studierektorn efter att ha delat ut SDU-flygblad i elevskåpen ljuger Jimmie och säger att det inte var han som gjorde det:

Mitt politiska engagemang hade vid det laget redan skapat så stora rabalder att det kändes onödigt med ännu ett varv. Det upplevdes inte heller som rättvist att ständigt behöva försvara något som är en självklar rättighet i en demokrati. (s 51)

Det här är kärnan i den orättvisa rättvisan. Det är oerhört frustrerande att inte bemötas som ett demokratiskt parti bara för att man inte är ett demokratiskt parti. Idag är det lite lättare för SD att bortförklara rasism bland medlemmarna med att det inte är partiets officiella linje. Det är bara några få oerhört många rötägg i partiet som fått för sig att det är det. Men under 90-talet var ren rasism och apartheid inskrivet i partiprogrammet (förbjud utomeuropeisk adoption och utvisa alla invandrare som kommit till Sverige sedan 1970 även om de är svenska medborgare, till exempel). 

Jimmie tycker hursomhelst att det är orättvist! Det han vill säga till sina gamla lärare i det här kapitlet är: ”Hur kunde ni ta mitt parti för vad det var? Varför kunde ni inte se in framtiden och förstå att jag en dag skulle ta över SD och förvandla det från ett öppet rasistiskt parti till ett mer passivt aggressivt rasistiskt parti?”

En annan orättvis rättvisa Jimmie Åkesson identifierat är att medierna ibland inte har behandlat SD som ett riksdagsparti med motiveringen att det inte är ett riksdagsparti. Inför valet 2010 får SD inte delta i SVT:s stora slutdebatt eftersom partiet då ännu inte sitter i riksdagen. Jimmie Åkesson tycker att beslutet är helt obegripligt:

”Våra utfrågningar och slutdebatten ska vara ansvarsutkrävande, och det finns inget ansvar att utkräva från ett parti utanför riksdagen”, hette det från SVT:s sida. Så krystat. (s 203)

Det är så krystat! Hur kan man ens komma på tanken att dra gränsen vid riksdagspartier? Fullständigt godtyckligt och uppenbarligen en konspiration för att stänga ute SD. Vad ska de hitta på härnäst?  Att partier vars namn slutar på ”verigedemokraterna” inte får vara med i debatten?

I kategorin "oförätter media utsatt SD för" är ett av de värsta exemplen när Aftonbladet är så orättvisa att de väljer att sätta en rättvis rubrik på Jimmie Åkessons artikel. I oktober 2009 skriver han en debattartikel i Aftonbladet om farorna med islam. Artikeln får extremt mycket uppmärksamhet. Enligt Jimmie bidrog Aftonbladet till att debatten blev ”osaklig och polariserad” genom att sätta en ”horribel rubrik”: 

rubben_0.jpg

Jimmie förklarar:

Många kritiker verkar bara ha läst just rubriken och inte vidare fördjupat sig i artikelns innehåll. Fortfarande händer det att jag tvingas stå till svars för påståendet att muslimer utgör vårt största hot, trots att jag aldrig sagt något sådant. (s 133)

Vad är det då Jimmie säger i artikeln? Han gör en lång uppräkning av de konsekvenser han anser att muslimsk invandring har haft för Sverige hittills och vilka konsekvenser han ser i framtiden (nej, han lyckas inte förutse Gina Dirawis Instagram-konto). Därefter avslutar han artikeln såhär:

slutet_3.jpg

Är det att rubriksättaren inte har tagit hänsyn till orden ”sedan andra världskriget” som Jimmie tycker är horribelt? Rubriken borde inte ha varit ”Muslimerna är vårt största utländska hot”, den borde ha varit ”Muslimerna är vårt största utländska hot sen Nazityskland”. Eller kanske hade han hellre velat ha: ”Muslimerna är vårt största utländska hot sedan de allierade”. Inte sen landstigningen på Normandie har vi haft ett så stort utländskt hot. 

"Varför har du läst hela den här boken jävla pluggmiffo? Orka!" kanske ni säger. Jag var tvungen att läsa den för en podd. Ni vet hur det är. Och då kunde jag lika gärna blogga om den också tänkte jag. Podden med mig, Åsa Linderborg, Kawa Zolfagary och Johannes Klenell finns här

Gilla:
upp
210 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

13 kommentarer

 1. Bild för daserdbeer
  daserdbeer

  Jag vill bara uppmana er läsare till att lyssna på podden, det är en av de roligaste poddavsnitten jag lyssnat. (Obs jag är inte Ola.)

 2. Bild för Malin
  Malin

  Orättvist rättvist inlägg. Nu kan jag behålla mina förutfattade meningar om detta tveksamma litterära verk utan att behöva läsa boken. Skönt.

 3. Bild för Skalman
  Skalman

  Undrar hur lång tid det tar innan SD:s sedvanliga nättrollspöbel hittar hit? De har ju någon magisk förmåga att hitta varenda blogginlägg och artikel som ens antyder nåt dåligt om SD, vilket i sin tur måste ha gjort det till den största inkomstkällan klick-mässigt sett för alla politiska bloggare och humorister. Dåligt med trafik? Skriv nåt om SD!

  Heja Ola!

 4. Bild för Clara
  Clara

  Jag älskar dig!

 5. Bild för JohanMedJ
  JohanMedJ

  Det roligaste med katten är att Jimmie Åkesson drev ett facebookkonto sin katt. Lite oklart vad som skrevs på kontot n´men jag antar typ "Åhhh vad husse är sverigevänlig, och snygg också", "Mums med svensk fisk" "Perser-katter passar inte in i den svenska kulturen" "Jimmie Åkesson, Mjau mja mja mja MJAU!"

 6. Bild för William
  William

  Enkelt! Eftersom vänsterpartiet och andra socialistiska politiska strömningar kan härja hejvilt är det logiskt att även en sverigedemokrat tillåts göra det. Allt annat är ett bevis på hyckleri. Man kan inte komma som en socialist och prata om att sverigedemokrater är fascister/icke-demokrater och förväntas ha en annan typ av måttstock. Det låter ungefär som han som smetade in sig i bajs och påpekar hur illa andra luktar. / Den liberale kapitalisten

 7. Bild för klara
  klara

  Varför har du läst hela den här boken jävla pluggmiffo? Orka!

 8. Bild för klara
  klara

  jaha en podd! nu förstår jag

 9. Bild för Chairman Mjau
  Chairman Mjau

  Ja, SD-kverulanter lyser med sin frånvaro. Vi kanske måste nöja oss med den där Williams oläsliga kommentar, som jag GISSAR ska sorteras i det gamla "ska du säga som är kåmmenist"-facket.

 10. Bild för Whatevar
  Whatevar

  Det tycks som att författaren på grund av sin Sverigedemokratfientlighet haft svårt att läsa boken utan att projicera sina förutfattade meningar på den. Missförståndet av kritiken mot Aftonbladets rubricering är talande för detta.

 11. Bild för Ben
  Ben

  Ok - här har ni ett så kallat nättroll, eller fotsoldat kanske faller er på läppen bättre. Boken ger en intressant inblick i en människas politiska utveckling. En bok att läsa för att bättre förstå sin samtid - om man nu är intresserad av den. Det är en av många berättelser om ett Sverige i snabb förändring och om hur en ung politiskt intresserad man förhåller sig till detta.
  Jag kam rekommendera boken oavsett politisk hållning.

 12. Bild för Ben
  Ben

  Ok - här har ni ett så kallat nättroll, eller fotsoldat kanske faller er på läppen bättre. Boken ger en intressant inblick i en människas politiska utveckling. En bok att läsa för att bättre förstå sin samtid - om man nu är intresserad av den. Det är en av många berättelser om ett Sverige i snabb förändring och om hur en ung politiskt intresserad man förhåller sig till detta.
  Jag kan rekommendera boken oavsett politisk hållning.

 13. Bild för SD1932
  SD1932

  Jag har läst boken, den suger! Ben, du suger!

Prognos 2014

Ola Söderholm 18:42 26 Dec 2013

Vad händer med debattklimatet 2014?
Alla antirasister blir sams och enas under parollen ”Jag är Jason (på så vis att jag sympatiserar ideologiskt med Jason, men jag kanske saknar kroppslig erfarenhet av att vara Jason och det är i så fall något jag är medveten om)”.

Vem får för mycket utrymme?
Alla utom möjligtvis jag.

Vem bestämmer sig för att skriva en självbiografi?
Vet inte, men jag hoppas att Per Albin Hansson skriver förordet.

Vad slutar vi äntligen upp med?
Hela det här samhället. Revolutionen börjar 2014 eftersom Schyfferts och Lindströms nya föreställning tydligen är baserad på Nina Björks texter.

Vad blir årets trendigaste diagnos?
Sociala medier-aids.

Vilka ord och uttryck kommer till nytta?
Ecklesiastikminister.

Vilka blir nästa artister att bojkottas av SR såväl som riksdagsmän?
Jag har ingen aning om hur riksdagsledamöter och SR-chefer tänker, om de tänker.

Vilken valvaka får fira mest i september?
Om man kan generalisera utifrån min bekantskapskrets kommer valresultatet bli såhär: Vänsterpartiet: 30 procent. Miljöpartiet: 30 procent. Feministiskt initiativ: 30 procent. Centerpartiet: 10 procent.

Vad kommer visa sig vara en PR-bluff?
Jag hoppas att det är ”Hundraåringen i fönstrets” försäljningssiffror.

Vad äter du? Och hur?
Jag äter det som tjejen jag för tillfället vill imponera på äter.

Årets genombrott?
Det kommer ske i oktober när Peter Englund öppnar dörren i Börssalen och säger: ”Nobelpriset i litteratur 2014 tilldelas den svenske Instagram-bildtextskrivaren Ola Söderholm”.

Sammanfatta 2013 med tre ord:
Roms sista dagar.

Gilla:
upp
62 röster

Vi gör en podd för dig

Ola Söderholm 13:18 11 Dec 2013


Lilla drevet- Nanna, Lilla drevet-Kringlan, Lilla drevet-Ola och Lilla drevet-Liv. 

Här är en halvbra selfie på Lilla drevet-gänget! Vi kallas Lilla drevet-gänget eftersom vi precis startat en podcast tillsammans som heter "Lilla drevet". Sveriges två största poddar har två killnamn som namn, därför tyckte delar av redaktionen att det vore dumt att inte döpa den här podden till ”Ola & Kringlan” men det röstades ner. 

Andra namnförslag som ratades: ”Nu tar vi ansvar för Sverige”, ”Kol- och stålunionen”, ”Göran Lambertz 4-ever”, ”P3 för normalbegåvade”, ”Filippa Reinfeldts Instagram-bildtexter”, ”Vi som aldrig sa hora (när hon hörde det)” samt ”Det oändliga jobbskatteavdraget. Tusen gånger fler jobbskatteavdrag än du kan säga! Stjärnstopp!!!”

Lyssna på första avsnittet av Lilla drevet! Det blev helt okej, det kommer bli bättre. Till att börja med måste vi jämna till ljudkvalitén. Ha lite tålamod med oss!

Tack till vår sponsor Akademikernas A-kassa som möjliggjort det hela och tack Aftonbladet Kulur! Tack också till Kristoffer Triumf som varit väldigt hjälpsam och tipsat om hur man startar upp en poddjävel. 

Gilla:
upp
291 röster

22 regler för stand up-publiken

Ola Söderholm 16:49 1 Dec 2013

Jag och Aron Flam har, eftersom folket krävde det, satt in två extraföreställningar av vår ståuppshow ”Vård i livets slutskede”, nu på måndag 2/12 samt måndag 9/12. Vi ses där!

Men hur ska man egentligen bete sig som publik på ståuppkomik kanske ni undrar? Jag har satt ihop en liten lagtext med 22 enkla regler:

§ 1 Om komikern på scenen drar ett skämt med en smal referens, skratta demonstrativt högt!

§ 2 Skratta helst inte alls åt breda skämt. Bara le och nicka överseende.

§ 3 Om komikern efter ett misslyckat skämt säger: ”äh, vi tar en applåd på det va?”, res dig upp och lämna lokalen!

§ 4 Om komikern ägnar sig åt ironiskt ordvitsande med hänvisning till att hen är från Göteborg, res dig upp och lämna lokalen!

§ 5 Om komikern kommer från Norrland och drar skämtet ”Cappucino, frappucino, macchiatochino. Kan man inte få nåt vanligt hederligt bryggkaffe i Sthlm??!”, res dig upp och lämna lokalen!
Andra förbjudna Norrlandsreferenser: hembränt och thailändska kvinnor.

§ 6 Om komikern kommer från förorten och drar skämtet ”ni kanske känner igen mig från tv… från Efterlyst!”, res dig upp och lämna lokalen! Såvida inte komikern är Özz Nujen. Sitt då bara kvar, gör som han säger och vänta på att polisens gisslanförhandlare kommer och löser situationen.

§ 7 Om komikern skämtar om den svenska landsbygden med hjälp av klichéer hämtade från amerikanska komikers skämt om USA:s sydstater. Typ ”i Sveg är alla inavlade och spelar banjo”.  Om det händer, res dig upp och lämna lokalen!

§ 8 Om komikern drar ett skämt som börjar med ”min finska släkt” och slutar med ”knivslagsmål”, res dig upp och lämna lokalen!
Andra förbjudna Finlandsreferenser: alkoholism och mjukisbyxor.

§ 9 Om komikern gör ett skämt som börjar med en beskrivning av något djurarts annorlunda parningsritual och slutar med ”tänk om vi människor gjorde så”, res dig upp och lämna lokalen!

§ 10 Om komikern gör ett skämt som börjar med ”jag är singel” och slutar med ”jag runkar jättemycket”, res dig upp och lämna lokalen!

§ 11 Vid närmar eftertanke: Redan när en rutin börjar med ”jag är singel” kan du lämna lokalen. Finns ingen anledning att sitta och vänta på ”jag runkar jättemycket”-punchen.

§ 12 Om komikerns material endast består av återberättande av roliga särskrivningar, res dig upp och lämna lokalen!

§ 13 Om komikern läser högt ur kontaktannonser, res dig upp och lämna lokalen!

§ 14 Om komikern tar fram en gitarr eller börjar rappa, res dig upp och lämna lokalen!

§ 15 Om komikern visar sig vara en trollkarl, för Guds skull spring mot utgången!

§ 16 Cirka 70 procent av Sveriges standup-klubbar finns på Södermalm i Stockholm. Det är relativt vanligt att komiker vägrar ta in att Södermalm sen decennier tillbaka är en stadsdel för svinrika reklamare och därför skämtar om att det är spännande att befinna sig på råbarkade och hippieflummiga arbetarklass-kniv-söder. När det händer bör du resa dig upp och lämna lokalen.

§ 17 Om komikern är en engelskspråkig man bosatt i Sverige som inleder sitt gig med att säga ”Swedish girls are so hot! So many sexy girls in Sweden!!!”, res dig upp och lämna lokalen!

§ 18 Om komikern är engelskspråkig och bara drar skämt som går ut på att den har missförstått svenska ord, till exempel blandat ihop orden fika och fitta (det leder till knasiga missförstånd när man tackar sin mother in law in Borlänge for a very nice fitta). Om det händer, res dig upp och lämna lokalen!

§ 19 Om komikern inleder sina skämt genom att ställa meningslösa frågor till publiken som ”tittar ni mycket på tv?”, ”har ni Facebook?” och ”hur många här är i ett förhållande?”, istället för att bara säga sitt jävla skämt om tv, Facebook eller förhållanden så drar komikern alltså ner tempot genom att ställa en fråga. Publiken måste då säga ”Jaaa” innan skämtet kan börja. ”Ja, vi tittar på tv. Herregud! Bara säg ditt skämt om tv! Alla här är bekanta med konceptet tv. Det är inget du behöver förankra. Du kan bara direkt säga skämtet om tv”. Om det här händer, res dig upp och lämna lokalen!  

§ 20 Om komikern frågar en grupp människor i publiken ”jaha, vad är ni för gäng då?” och innan de hinner svara säger: ”Är det en swingersfest eller?” Res dig upp och lämna lokalen!

§ 21 Om komikern frågar en grupp människor i publiken ”vad kommer ni ifrån?” och de svarar att de kommer från en mindre stad varpå komikern replikerar med: ”spännande för er att komma till Stockholm, åka rulltrappa, äta med kniv och gaffel!” Om det händer, res dig upp och lämna lokalen!

§ 22 Om komikern imiterar Zlatan, sitt kvar! Det är roligt.

Gilla:
upp
100 röster

Fler ratade tv-idéer

Ola Söderholm 17:15 20 Nov 2013

guds_vrede_0.jpg

Den gammaltestamentliga vreden mot såna här krönikor.

Som tidigare nämnt ägnar jag stor del av min tid åt att spåna fram idéer till nya tv-program. Tyvärr är produktionsbolagen kallsinniga inför mina förslag. Här följer topptio-listan över den senaste tidens bästa ratade tv-idéer:

10, Ett bloopers-program med två killar som sitter i en soffa och kommenterar bloopers Filip och Fredrik gjort när de har kommenterat bloopers. ”Kolla vilken blooper Filip Hammar gör när han ska kommentera bloopern att nån sa fel i TV3 Nyheterna 1993! Det är ett klassiskt tv-ögonblick!!!”

9, ”Skuggsidan” – som Solsidan, fast alla är sexiga vampyrer.

8, En filmatisering av Gamla Testamentet. I rollen som Gud ser vi Twitter. Abraham skriver en mindre lyckad krönika om att tjejer strävar efter anorektiska ideal trots att killar tänder på kurviga brudar. Gud bestraffar Abraham genom att skära av hans förhud, döda hans boskap, släppa lös en gräshoppssvärm över hans ägor, ge honom tio år av torka, ge hela hans familj missväxt i fyra släktled framåt, ge honom bölder över hela kroppen, stena honom samt elda upp hans förstfödde.

7, En långfilm som inleds med att huvudpersonen får en våldsam hostattack. Hon tar upp en näsduk och hostar in i den. När attacken till slut lägger sig tar hon bort näsduken från munnen och tittar på den. Den är fylld med blod. Hennes ansikte stelnar till och det blir dramatisk musik. Senare i filmen följs det här aldrig upp. 

6, Ett humorprogram där vi får följa ett gäng orädda komiker som filmas med dold kamera när de går fram till människor på stan och slår dem hårt i ansiktet. Människorna får ont/går på det. 

5, En dejtingsåpa som heter ”Podcast-programledare söker fru”.  Helt vanliga svenska podcast-programledare får chansen att träffa olika potentiella partners för att senare försöka hitta den rätta bland dessa. Den som ska bli poddmannens fru måste vara bra på att visa medlidande när han känner att en Instagram-bild har fått för få likes och kunna fejka intresse under en jättelång utläggning om den ”lite märkliga” stämningen som uppstod när han skulle hälsa på Lars Beckung under Kristallen-presskonferensen.

4, En variant på Dexter. Istället för att det är en seriemördare som bara mördar andra seriemördare så handlar det om en urkundsförfalskare som bara urkundsförfalskar andra urkundsförfalskares urkunder. (note to self: kolla upp vad en urkund är!)

3, ”Alla är Killinggänget-medlemmar”. Vi får följa två kända fotografer i deras jakt på den perfekta Eddie Vedder-referenshumorn.  

2, En svensk version av The Colbert Report. Programledaren gör en karaktär som är en parodi på moderaternas partisekreterare Kent Persson. Manuset består av att variera de tre sägningarna: ”Vi tar ansvar för Sverige”, ”Vi tar fajten om jobben” och ”Det viktiga är inte ägandeformen, det viktiga är att vården håller en hög kvalité”.

1, ”Jan-Olof” - en spinoff till c/o Segemyhr som fokuserar på Lennart Jähkels karaktär. 

Gilla:
upp
342 röster

Jonas Åkerlund är veckans babe

Ola Söderholm 11:03 14 Nov 2013

kerlund.jpg

Ola Söderholm-bloggen har utsett Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund till ”Veckans babe”.

Jonas, du är veckans babe! Hur känns det?

– Haha, hur tänkte ni nu? Nä, men det känns roligt.

Hur snygg tycker du själv att du är?

– Min fru tycker att jag är en tia men det vet jag inte om jag är. Det beror på vilken dag. Ibland är jag en sjua, ibland en trea.

Beskriv din stil?

– Jag försöker hålla den personlig och har inga speciella förebilder. Men det har alltid funnits en röd tråd även om stilen har varierat.

Vad dansar du helst till?

– Helst nåt latinamerikanskt. Det är lite mer feeling och erotik…

Vad faller du för hos en tjej?

– Att hon utstrålar en livsglädje som bottnar i en genuin självkänsla. 

Gillar du ”kvinnliga” kvinnor?

– Ja, en kvinna ska vara en kvinna. Men hon får gärna vara lite tuff också. Det är sexigt med tjejer som vågar bita ifrån och höja rösten om de 500 000 invandrar-parasiterna som snarast måste slängas ut ur det här landet.

 

Gilla:
upp
383 röster

Ratade tv-idéer – Sture Bergwall-special

Ola Söderholm 16:44 30 Oct 2013

När jag var liten på 90-talet brukade jag läsa i kvällstidningarna om Sture Bergwall. Det stod alltid en massa om att han ägnade sig åt sadosexuellt ritualmördande av barn. Jag hade aldrig kunnat ana då att en dag kommer den mannen att följa mig på Twitter. 

bergwall_twitter_6_0.jpg

Jag hade inte kunnat tänka mig att han skulle retweeta mig och länka till klipp från när jag skämtade om hans fall i radio.

Jag hade såklart inte heller kunnat ana att en dag kommer Twitter att uppfinnas. Men ni fattar vad jag menar, det känns otippat att ha fått den här typen av relation till Sture Bergwall. Det är en osannolik kärlekshistoria, jag och Sture. I början av filmen var vi ju så långt ifrån varandra, då jag var barnet och han var barnamördaren. 

Nåväl, Bergwall har som bekant friats från samtliga av de åtta morden han tidigare var dömd för och nu pågår också en utredning som ska avgöra ifall han ska släppas ut från rättspsykiatriska kliniken i Säter. 

Själv ser jag en mängd tänkbara tv-format som tar sin utgångspunkt i historien om Sture Bergwall och människorna som köpte hans fantasier om att han var en klinisk superskurk som begått alla ouppklarade mord i Skandinavien utan att lämna ett spår efter sig. 

Jag har försökt sälja in idéerna till produktionsbolagen, men har som vanligt bara fått nobben. Här följer toppfem-listan över mina bästa ratade Sture Bergwall-tv-idéer:

5, En sitcom som inte är helt färdigutvecklad. Det jag vet är att varje avsnitt slutar med att Sture Bergwall kommer in och säger ”det var jag!”. Då säger övriga karaktärer i kör ”åh nej, den går vi inte på igen!” Skratt. Eftertexter. 

4, En dokumentärserie om svenskt polisarbete. Christer van der Kwast, Seppo Pentinnen och Birgitta Ståhle vallar runt Tommy Nilsson i ett skogsområde i Norge, proppar honom full med Xanor och försöker leda i bevis att han på riktigt har bytt artistnamn till Black. 

3, ”Så mycket bättre” för människor som har investerat all sin prestige i att Sture Bergwall visst är skyldig. Deltagarna gör covers på varandras favoritargument för att domarna var riktiga. Under Göran Lambertz dag blir det såklart mycket fokus på den klassiska DN debatt-artikeln. Christer van der Kwast gör en rörande version av ”Vägbommen”. Gubb Jan Stigson levererar en svängig tolkning av sommarhiten ”Bågfilen”.  

2, Sture Bergwall-channel. En tv-kanal som dygnet runt visar de gamla videoupptagningarna av Sture Bergwall när han vallas runt i olika skogar och försöker peka ut var han har gömt sina mordoffer. Som brasvideo, fast bättre! Det finns ett kommentarspår där Leif GW Persson suckar som man kan välja att ha på eller av. 

1, En svensk remake av ”Girls”. Sture Bergwall som Adam.

Gilla:
upp
125 röster

Jag och Aron har en klubb ihop

Ola Söderholm 13:17 28 Oct 2013

aron_21_0.jpg

Det här är Aron Flam. Han är en kolerisk rättshaverist som har guilt-tripat mig till att starta en standup-klubb ihop med honom. Han påstår att det var min idé, men jag har verkligen inget minne av det. Som ni ser på bilden har vi med hjälp av programmet Word skapat en affisch. Ni kanske avfärdar den med ord som ”amatörmässig” och ”ful”, men det är bara för att ni inte fattar punken.

Vi har premiär måndag 4 november. Därefter kör vi också de tre följande måndagarna (11/11, 18/11 och 25/11). Platsen är restaurang La Cucaracha (källaren), Bondegatan 1. Showen börjar 20.00. Ta med er 60 kronor som ni överlämnar i utbyte mot att bli insläppta. Vi står på scen typ 40 minuter var med paus emellan. Gå med i Facebook-gruppen för allt det senaste!

Showerna kommer att spelas in. Vi har tänkt försöka göra skivor av materialet vi har jobbat med den senaste tiden. Därför blir det kanske en del repriser för dig som till exempel har sett när jag har gigat på Oslipat, men det blir kul ändå. Man kan sjunga med i sina gamla favoriter! Dessutom vill ni inte missa chansen att få ert skratt inspelat och upplagt på Spotify.  

Gilla:
upp
94 röster

Stefan Löfven: ”Ni får behålla stridshingsten”

Ola Söderholm 14:59 14 Oct 2013

 

stefan_0_0.jpg

Fredrik Reinfeldt avslöjade igår i en intervju med TT att han är en stridshingst. Men vilket djur är socialdemokraternas partiledare?

– Jag är inte en stridshingst, säger Stefan Löfven till Ola Söderholm-bloggen.

Varför inte?

– Det finns bättre djur.

Så om socialdemokraterna vinner valet kommer vi inte längre ha en stridshingst som statsminister?

–  Om vi vinner valet, då är det lagt kort ligger. Vårt besked till breda löntagargrupper är: Ni kommer få behålla stridshingsten.

Så du är en stridshingst ändå?

– Nej, det är jag inte. Men nu har svenska folket vant sig vid att ha en borgerlig stridshingst som statsminister. Vi kan inte gå till val på att riva upp människors vardag.

Men röstar inte folk fram en annan regering just för att de vill ha en förändring, att ett annat slags djur ska vara statsminister? Vad är poängen med ett maktskifte om det ska fortsätta vara samma djur?

– Om Fredrik Reinfeldt och hans regering väljer att tillsammans med SD göra prioriteringen att det är bäst för Sverige med en stridshingst, då är det detta jag har att hantera om jag ska tillträda som statsminister. Det är verkligheten. Men vi tycker att det finns bättre djur för Sverige än stridshingstar. 

Men trots det så kommer Sverige också fortsättningsvis att ledas av en stridshingst om ni vinner valet 2014?

– Svaret är ja. 

Gilla:
upp
182 röster

Bloggen vs Lena Mellin

Ola Söderholm 15:37 8 Oct 2013

 

Ola Söderholm-bloggen är i hetluften! Lena Mellin sågar mitt föregående inlägg om Aftonbladets ”vackra par får flickebarn”-artikel.

Svar: Jag var ju öppen med att artikeln skrevs 2006, men att den de senaste dagarna legat uppe som en av de mest delade artiklarna på kvinnosajten Wendela (som startades betydligt senare än 2006).

Jag förstår att Aftonbladet kanske inte har tid att googla en snubbe som uttalar sig i en gammal rewrite. Men nu gjorde jag det och det jag upptäckte var att Aftonbladet låter en rasistisk psykopatgubbe som älskar folkmord tala oemotsagd, vilket ju stämmer i sak så länge artikeln är kvar. Och det kändes som en slagkraftig rubrik.

Men jag är egentligen inte ”våldsamt upprörd” på Aftonbladet. Jag kan fatta att en sån här artikel skrivs och att den råkar bli kvar (även om man kanske borde reagera på att det är ett lite märkligt påstående att det är 27 procent vanligare att snygga får döttrar). Däremot kanske artikeln borde tas bort nu.

Jag skrev inlägget för jag tyckte att det var roligt att gräva fram sanningen bakom en sån här random ”ny forskning säger att”-artikel som cirkulerar i sociala medier. Dessutom var det kul/läskigt att berätta om den serietidningsonde dr Satoshi Kanazawa. 

Gilla:
upp
511 röster

Aftonbladet låter rasistisk psykopatgubbe som älskar folkmord tala oemotsagd

Ola Söderholm 17:57 7 Oct 2013


       Den fascinerande dr Satoshi Kanazawa.

Idag i Ola Söderholm-bloggen blir det mediekritik! Det har ju blivit trendigt tack vare Hanne Kjöllers nya bok ”Underbar och älskad av alla”. Jag vill inte vara sämre så därför har jag valt ut en grej i media att granska: En artikel jag har sett folk länka till på Facebook flera gånger de senaste dagarna. Den skrevs redan 2006, men ligger uppe som en av de mest lästa och sociala medier-delade artiklarna på Aftonbladets kvinnosajt Wendela.

Det basuneras ut att det inte var en slump att Angelina Jolie och Brad Pitt fick en tjejbebis, eftersom de är snygga och snyggingar oftare får döttrar. 

Evolutionen har tydligen gjort att de vackra oftare trycker ut döttrar eftersom kvinnor har mer nytta av skönhet. Han som citeras här, dr Satoshi Kanazawa, är mannen bakom studien. Vem är han? Jag gjorde det ingen på Aftonbladet har gjort: googlade honom. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 1:

Han är den mest tveksamma personen inom ett forskningsområde som befolkas av många tveksamma personer. 

Kanazawa ägnar sig åt evolutionspsykologi som är en favoritvetenskap för till exempel särartsfeminister. (Könsrollerna går inte att förändra eftersom evolutionen har programmerat in dem i hjärnan! Kvinnors bantnings-centra sitter i pannloben, stanna kvar hos sin kriminelle pojkvän-centra finns i hypotalamus!) 

Evolutionspsykologer gillar att förklara mänskligt beteende med att vår hjärna utvecklades under stenåldern.
(På stenåldern var det bäst för ens överlevnad att man stannade hos sin kriminelle pojkvän. Därför gör tjejer det idag också!)

Dessa påståenden om hur stenåldersförhållanden format vår hjärna är ofta svåra att bevisa eller motbevisa eftersom vi inte kan resa tillbaka i tiden. Därför får evolutionspsykologer ganska ofta kritik för att vara spekulativa och dra förhastade slutsatser. 

Nåväl, inom detta inte alltid så respekterade forskningsområde är dr Satoshi Kanazawa den absolut minst respekterade. 

Det här är inledningen på en debattartikel undertecknad av 68 evolutionspsykologer som känner ett starkt behov av att distansera sig från sin kollega. Anledningen: Kanazawas forskning om att svarta kvinnor är fulare än andra kvinnor. Vet ej hur Kanazawa kom fram till sina resultat. Kanske har han forskat på sin egen sökhistorik på porrsajter och generaliserat utifrån den? 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 2:

Hans forskning går inte bara ut på att bevisa att svarta människor är fula, utan även att de är dumma.

Kanazawa har kommit fram till att problem med dålig hälsa och kort livslängd i Afrika söder om Sahara INTE beror på fattigdom och sjukdomar, utan på att afrikaner är ointelligenta. Vissa andra forskare menar att det här inte stämmer. Om man med vissa menar alla. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 3:

Han vet inte bara vad som är felet med afrikaner, utan också vad som är felet med amerikaner. 

Kanazawa förklarar i en artikel på Psychology Today varför kriget mot terrorismen (eller tredje världskriget som han kallar det) inte går bra. Anledningen är att amerikaner inte hatar sina fiender tillräckligt mycket.  Sista stycket i texten: 

Kanazawa anser att det varit bättre om Ann Coulter (superkonservativ amerikansk debattör) hade varit president under 11 september-attacken. För då hade hon dagen efter beordrat USA:s militär att släppa 35 atombomber över Mellanöstern. Det kanske låter lite väl brutalt. Därför understryker Kanazawa att poängen med detta såklart inte bara hade varit att döda alla potentiella fiendesoldater, utan också att döda deras fruar och barn. Hur låter det nu då? Fortfarande en dålig idé? 

Det kan vara värt att påpeka att den här texten inte är skriven i affekt dagen efter 11 september-attacken, utan 2008. Kanazawa har alltså vägt för- och nackdelar i sju år och till slut kommit fram till att fullskaligt kärnvapenkrig och folkmord på Mellanösterns befolkning hade varit den rimligaste lösningen. 

 

Saker man upptäcker när man googlar Satoshi Kanazawa 4:

Det som påstås i Aftonbladet-artikeln stämmer inte.

Resultaten i Kanazawas forskning om att snyggingar i mycket större utsträckning får döttrar har också vederlagts. Statistikern Andrew Gelman gick igenom undersökningen och det visade sig att Kanazawa inte har någon aning om hur man handskas med statistik. 

 

Sammanfattning:

När man googlar Satoshi Kanazawa upptäcker man alltså att han är världens mest bisarra människa. Doktor Kanazawa hade varit en väldigt lyckad Simpsons-karaktär, men det betyder inte nödvändigtvis att han är lyckad som ett sanningsvittne som står oemotsagd i en artikel i Sveriges största dagstidning. 

Å andra sidan kanske alla fattar att såna här "lite roliga" nyheter om "ny forskning" ofta har en tveksam sanningshalt. Det viktiga med den här artikeln är inte att den ska vara sann, det viktiga är att föräldrar ska kunna dela den på Facebook och skriva ”Haha, jag visste väl det!” om de har döttrar eller ”Aj då!” om de har söner. 

Men även om just sambandet mellan skönhet och dotterfödande är en relativt harmlös vanföreställning (med Kanazawas mått mätt), så känns det kanske ändå lite tveksamt att ge den här människan medieutrymme överhuvudtaget. Eftersom han är så himla himla förvirrad, empatistörd och rasistisk. 

Gilla:
upp
203 röster