Ett snack med grundarna av MAD i Malmö

Nicole Briggs 15:18 16 Jan 2014


Foto: Olle Enqvist

Ett nytt sätt att äta middag på erbjuds sedan en tid tillbaka i stan, där det känns som hemma trots att det dukade långbordet aldrig står i samma lokal två gånger och det alltid är en ny kock som sätter menyn. Jag har pratat med grundarna av MAD i Malmö, matklubben som har fått oss att lägga till kategorin "middagsupplevelser" i budgetappen som vi i alla fall använder i fantasin. 

Hejhej grundarna av MAD i Malmö! Vilka är ni? 

– Johanna Nilsson och Anna Berghe - två fantastiska tjejer med så sjukt mycket aptit på livet, mat, kultur och människor. Helt ödmjukt.


Foto: Jesper Berg

Hur föddes idéen att starta matklubb?

– Vi möttes av en slump vid St Knut för ett år sedan och började prata om saknaden av mat, kultur och samvaro och på den vägen är det. Vi har båda bott utomlands i omgångar och kände att vi saknade det sydeuropeiska konceptet här hemma. Där går man ut och äter utan att sitta isolerade vid små bord. Istället umgås man på ett mer öppet vis och samtalar och skålar med andra än dem som man anlände med. Det är den känslan som vi vill förmedla med MAD i Malmö.

Vad kan en matklubb erbjuda som en restaurang inte kan?

– Vi anser att Karin Ridderheim, som skrivit en C-uppsats i ämnet, ger ett tydligt svar på hur vi tänker här. Matklubbars ökande popularitet har förstås med en längtan efter nya och unika matupplevelser att göra. På en restaurang är du som oftast bunden till att sitta 2-och-2 eller 4-och-4. Detta har i längden skapat en längtan efter social samhörighet, samt en önskan om att återuppta traditionella måltidsförhållanden. Middagsklubbar utgör en ny form av social gemenskap och socialt umgänge, där ett delat intresse för mat, att träffa nya människor och en önskan om att återskapa den gemensamma måltiden utgör en förenande kraft. Resultatet blir att mat och måltiden i stort fortfarande utgör en betydelsefull faktor i skapandet av relationer och gemenskap.



Foto: Olle Enqvist

Hur mycket bestämmer ni? Hjälper ni kockarna med att sätta menyn?

– Vi bestämmer först och främst vilka kockar som vi vill samarbeta med. Därefter väljer vi lokal, kulturella inslag för varje kväll och hur marknadsföringen ska se ut. Vi sätter aldrig menyn. Det är alltid kocken/kockarna som bestämmer. De får helt fritt utrymme i att bjuda på just den typ av mat som speglar dem. Annars är vi ju inne och nosar på deras intrigitet och så arbetar inte vi. Vi koordinerar och styr upp allt runtomkring middagen, inte maten. 

Vilka lokaler kan ni tänkas vara i framöver? 

Vi har många spännande lokaler på gång. Det kan vara en industrilokal, en klädesbutik eller ett museum. Det finns inga gränser för vart man kan duka upp långbord. Att visa upp relativt okända ställen för malmöborna är något som lockar oss enormt, så vi pejlar runt och letar ständigt efter platser där ens första tanke kanske inte skulle vara att ha en middag.

Ärligt nu, vad lagar ni en vardagskväll när det bara är ni själva som ska äta? 

Anna: Gärna något enkelt och fräscht med det som finns i säsong i tanke. Soppor och sallader gillar jag skarpt.

Johanna: Åh, jag älskar ju chilin. Vad som helst med de små röda rackarna. Kanske med juliennad ingefära, massa grönt, lite knaperstekt tofu och lite hoisin och koriander på det. 

Och när ni bjuder på middag? 

Anna: Då vill jag ofta slå på stort med en trerätters som är genomtänkt. Det finns en enorm glädje i att få planera, duka och laga. Hela preppen inför är minst lika kul som att bjuda till bords.

Johanna: Jag är inte alls lika ambitiös som Anna här. Jag spontanar ihop några fina människor och så sitter vi i min enorma soffa och snackar och käkar något med chop sticks. Förmodligen en halvtrist tisdag. Bästa och mest sociala vardagslyxen!

Höjer eller sänker ni bakgrundsmusiken under middagen? 

– Musik är alltid ett skönt och nödvändigt inslag till alla middagar, men lite sådär lagom volym... Hallå man vill ju prata med varandra! Efter middagen får man gärna, eller snarare måste man, höja.

Vilken typ av gäster vill ni nå ut till?

– Till ALLA oavsett ålder. Det handlar om att gästerna ifråga gillar kombinationen av mat, dryck, kultur och samvaro. Vi har haft gäster alltifrån 20 år och upp till över 60 på våra MAD-event.


Foto: Olle Enqvist


Vilka är era bästa tips till någon som ska bjuda över ett gäng på middag?

Anna: Att vara något sånär förberedd med middagen. Annars tycker jag om att laga maten tillsammans med gästerna. Det skapar en fin känsla. Alltid med ett glas vin bredvid såklart.

Johanna: Jag håller med. Det är underbart när matlagandet blir en gemensam del av middagen. Jag dricker helst perfekt kyld skumpa till all mat utom frukostfilen. Det är så mycket mer än en nyårsdryck. Och så blir jag ju då alltid lite sen med maten så mitt tips blir nog främst att servera något bra förtugg, till exempel edamame, så att hungriga gäster inte blir knorriga och irriterade på mig.

Vad händer 2014? 


– Det är en mycket spännande vår för MAD i Malmö. Vi kommer under våren att bjuda på fyra olika events. Vi har dock som policy att inte avslöja något förrän vi släpper platserna till middagen. Detta för att alla ska ha lika stor möjlighet att vara med.

Nästa MAD i Malmö blir i vintagebutiken Paradise Vintages lokaler i februari. Gilla MAD i Malmö här för att ta del av mer information allt eftersom att det släpps.

Fler blogginlägg från Nicole Briggs