Nu tänker jag gnälla lite

Nanna Johansson 17:21 5 Nov 2012

 

Nuförtiden är det hyfsat många som hör av sig och vill att jag ska jobba för dem, och anmärkningsvärt många av de hyfsat många verkar ha fått för sig att jag gärna ställer upp gratis*. Jag tänkte, på bloggens humornivås bekostnad, ta tillfället i akt att reda ut detta missförstånd.

Det finns en utbredd irrlära om att eftersom en serie är rolig att läsa, så är den per automatik också rolig att teckna. Och att själva roligheten i hantverket skulle vara ersättning nog. Vissa har även mage att insinuera att jag - om jag till exempel kommer och föreläser (gratis) på deras bibliotek/skola/företag - på något sätt skulle tjäna pengar ändå eftersom jag ju får tillfälle att "marknadsföra" mig själv.

Dessvärre frilansar jag, vilket betyder att jag måste jobba rätt mycket för att få ihop till hyra, mat, öl och andra förnödenheter. Då en seriesida ibland kan ge så lite som 500 kr (ja, jag tittar på er, Galago) krävs en hel del olika uppdrag för att kunna leva ett drägligt liv. Med de förutsättningarna ser verkligheten ut såhär:

En dags gratisjobb = en dag jag inte kan göra ett betaljobb = jag inte bara bjuder på min tid, mitt arbete och frukterna av den utbildning jag tagit studielån för - jag går även miste om de pengar jag hade kunnat tjäna på att göra något annat = jag kommer så småningom gråta hela vägen till socialen.

Det finns såklart några få undantag. Här är en lista över uppdragsgivare jag i viss mån kan tänka mig att arbeta gratis för:
- Asylgrupper
- Tjej- och kvinnojourer
- Ideella djurrättsföreningar
- Icke annonsfinansierade tidskrifter med gott syfte
- Liknande

Och här är en lista över uppdragsgivare jag absolut inte arbetar gratis för:
- Alla andra

Om du tänkt maila mig om gratisjobb, vänligen fundera över var på denna skala du som uppdragsgivare befinner dig. Hör du till den sista gruppen får du söka lyckan annorstädes. Men alla som faktiskt betalar för utfört arbete får mer än gärna maila till neahn86 [at] hotmail.com** för vidare diskussion. Jag är jättetrevlig att jobba med + très charmant.

.

* = Kanske är det så att ni som mailar är helt konsekventa i era gratisjobbsförfrågningar. D.v.s. att ni även frågar en målare om hen kan tänka sig att måla om era sommarstugor utan ersättning eller en revisor om hen skulle kunna gratiskolla igenom era bokföringar lite snabbt. I så fall: my mistake.

** = Svincool mailadress, jag vet.

Gilla:
upp
199 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

28 kommentarer

 1. Bild för efraim
  efraim

  Väl gnällt!

 2. Bild för sistergnu
  sistergnu

  Right on! Jag kan annars vara din snälla soctant.

 3. Bild för Athena
  Athena

  Detsamma gäller dansare. De tror man kan göra det gratis för det är ju så kul att repa...

 4. Bild för Petnoga
  Petnoga

  Detsamma gäller grafiska formgivare.

 5. Bild för Ell
  Ell

  Ja, det är otroligt! Detsamma gäller även sådana som mig, som utbildat sig fem år på musikhögskola. Givetvis ska det sjungas och spelas gratis, även leda körer och göra andra musikrelaterade jobb, för man ska ju vara glad att man får hålla på med "sin hobby"! Och vid betalda jobb är det väldigt få som förstår hur mycket tid man behöver lägga på exempelvis en halvtimmes musikunderhållning... 500 kronor är inte direkt en fin timlön...

 6. Bild för Natalie
  Natalie

  Vi fotografer gör inte jobbet gratis men vi skänker gärna bort bilderna efteråt! Som alla vet är det ju fritt fram att låna alla foton som hittas på nätet. Anger man fotograf vid lånet gör man dessutom fotografen en tjänst eftersom denne får alldeles gratis reklam! Fantastiskt!

 7. Bild för Karin Jonsson
  Karin Jonsson

  Ja alla i kulturvärlden har det lika illa och alla utanför kulturvärlden tror att vi får bidrag av staten att leva på. Så det är ju rättvist. Typ det enda som är rättvist i det här skitlandet. Det är dags med en nationell strejk.

 8. Bild för Kras Napolski
  Kras Napolski

  Fel 1: Du skyller på andra. Det är bara, bara du som kan göra någon åt detta. Fel 2: Ditt nätverk är fucked. Rör dig till cashen. Fel 3: Du är i en bransch som kan diktera villkoren. Det finns helt enkelt så många som kan göra ditt jobb. Fel 4: Du är inte bäst. Well det är inte jag heller men jag klagar inte på den hand som föder mig.

 9. Bild för Magnar
  Magnar

  "men jag klagar inte på den hand som föder mig." Hallo? Leste du i det hele tatt teksten før du kommenterte?

 10. Bild för guldpian
  guldpian

  Kras kalas: fel 1: du har fel. Fel 2: du har fel igen. Fel 3: du har....fel. fel 4: totally fel.

 11. Bild för Dorothea
  Dorothea

  Väl talat, Nanna!

 12. Bild för PL
  PL

  "Kras Napolski" lyckas mixa ihop några rena sakfel, halsbrytande feltolkningar och obehagliga politiska ställningstaganden till en smaklös trolldeg som får mig att känna mig gråtfärdig på så många plan.

 13. Bild för Jessica
  Jessica

  BRA, Nanna, jag håller helt med. Jag är än så länge så pass ny på banan (min bana = frilansskribent) att jag fortfarande har ett fåtal gratisuppdrag, men det är regelbundna uppdrag som sträcker sig över tid och som jag är säker på kommer utgöra bra meriter i framtiden. Dessutom med stor frihet. Jag har redan slutat helt med enstaka gratisjobb om jag inte själv uppsöker dem, man har faktiskt ett blodtryck att tänka på med åren också (stressfaktor, m.a.o). Efter denna megalånga, nästan jobbigt långa kommentar, slutar jag där jag började: Jag håller med dig till hundra procent.

 14. Bild för Ellen
  Ellen

  Kras Napolski - gällande fel 2 och 4 är du ute och cyklar, hon får rikta sig till vilket nätverk som helst och hon kanske är bäst, who knows.. När det gäller fel 1 och 3 har du nog rätt.

 15. Bild för ma
  ma

  Du är bäst!

 16. Bild för Mansano
  Mansano

  Det har precis lagt ribban för alla halvlönsamma bloggare =). Bra nivå. JÄKLIGT BRA NIVÅ!

  Fortsätt att blogga och ta betalt !

 17. Bild för sara
  sara

  Och förutom alla som tycker att man ska jobba gratis (eller för kaffe, ostfralla & glädjen att visa upp sig) så tillkommer alla som tycker att man ska jobba för mikroskopisk ersättning. För frilansande kulturarbetare har förstås inte hyra & räkningar, inte barn som behöver vinterskor & inga konsumtionsbehov alls. De lever på & av skaparglädje.

 18. Bild för DansMika
  DansMika

  den dag resten av världen inser vilket arbete frilans kulturarbete innebär...

  på en heltid ska du förutom att jobba minst heltid för faktisk försörjning,
  söka stipendier och bidrag för produktion,
  engegera dig politiskt för din konstforms fortsatta existens,
  ragga jobb å hålla liv i massa kontakter ligga ett år fram i planering å samtitigt kunna hoppa på allt spntant som dyker upp.
  försöka söka den info som behövs för att ta beslut kring egen firma eller ej, försäkringar, bokföring etc etc eftersom det ingenstans finns några svar om vad som faktiskt gäller (iaf inte för dansområdet)
  samt för dans m.m också lägga flera timmar per dag på att hålla uppe din träning och utveckla dej eftersom du annars är körd.

  samtidigt som allt detta ses du på av många som att du ju inte direkt jobbar så mycket utan mer lever på samhället.
  samt höra på idioter som segerfeldt i Debatt nu senast......

  sen när du har ett jobb. vill du ta vettigt betalt samt räkna in pension försäkring osv så hamnar du på summor ingen betalar.

  <3 ALLA kulturarbetare

 19. Bild för Malin Kay
  Malin Kay

  Mycket bra skrivet! Varför förväntas konstnärer/musiker etc hela tiden jobba gratis... tycker du satt fingret på det "Och att själva roligheten i hantverket skulle vara ersättning nog." I så fall borde ju alla som älskar sitt jobb jobba gratis.

 20. Bild för Simone
  Simone

  Ja, det är tydligen på något sätt helt accepterat att utnyttja gratis arbetskraft i Sverige...Väligt konstig inställning!!

 21. Bild för Manis
  Manis

  Även en journalists vardag! Eller rättare sagt fritid, eftersom det är den man isf använder.
  (och alla vet ju att vi inte ens är särskilt kreativa hö hö)

 22. Bild för Lina Lehn
  Lina Lehn

  Jafan, sjukt trött på detta. Är frilansande journalist och jobbar nu med annat för att kunna äta, öla, bo, etc. Ganska så trött på att det anses som en hobby och något man gör för the lulz så fort det handlar om media/konst/kreativt osv. Inte så att man skulle säga så till en revisor eller ett butiksbiträde. "Men alltså jobba gratis, TÄNK vad bra detta är för ditt CV. Vilken jättebra chans för dig att synas och knyta kontakter". Trött blir man.

 23. Bild för Carolin
  Carolin

  Lina, jag skulle inte kalla mig butiksbiträde, utan snarare butiksägare.
  Det är inte så att de ber mig jobba gratis men däremot prutar folk JÄMT. Jämt jämt jämt.
  Varje gång någon vill ha något billigare frågar de indirekt om jag kan ta ut mindre lön, betala mindre hyra, inte ha råd att köpa in mer grejer, inte betala min elräkning, lön till min anställda etc. Du fattar grejen. Ville bara säga att folk är fräckare än man tror

På G

Nanna Johansson 12:23 2 May 2014

Tänkte passa på att skamlöst puffa för några jag-relaterade grejer som kommer dyka upp under sommarhalvåret.

Först kommer det en fortsättning på semisuccén Quizza med P3, en frågesport i radio som jag och Kringlan Svensson programleder. Säsongsstart nån gång i juni.

Sen kommer jag att teckna en ny seriekalender för Galago, den här gången på temat skönhet.

Och därutöver har jag skrivit en roman tillsammans med nämnda Kringlan, Drottningen av Rottnevik. Den kommer lagom till bokmässan (tror jag) och handlar om så aparta saker som socialdemokrati, Hollywood, småstadsliv, storhetsvansinne och ond bråd död. 

Det var allt som ligger i pipen. Vill man se mig göra debut i mediet "rörlig bild" kan man göra det här.

Häj häj så länge!

Gilla:
upp
125 röster

Den kreativa medelklassen

Nanna Johansson 10:08 27 Apr 2014

Den kreativa medelklassen (ej att förväxla med den icke-kreativa medelklassen, som bor i typ radhus) är den allra härligaste samhällsklassen! I alla fall om man ska tro marknaden. Jag menar, varför skulle DKM annars vara den grupp som oftast porträtteras när det ska säljas saker?

Källa reklam är alla i den kreativa medelklassen lyckade, lyckliga och skönt avslappnade. Det låter väl åtråvärt? Men hur vet du ifall du själv tillhör den kreativa medelklassen? Gör det här testet!

Ser du dig själv som "lekfull"? (Ja/Nej)

Har du en syateljé/musikstudio/whatever i ditt hem? (Ja/Nej)

Äger du så mycket böcker att din bokhylla kräver en stege? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt kök med frukt? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med levande (och/eller trendigt uppstoppade) djur? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med barn (och/eller barns saker)? (Ja/Nej)

Är du superbekväm med att vara barfota på bild? (Ja/Nej)

Jobbar du överlag ganska hårt med att se avslappnad ut på bild? (Ja/Nej)

Har du yrkesfärdigheter som inte skulle öka dina överlevnadschanser på en öde ö? (Ja/Nej)

Och slutligen...

När Fredrik Lindström använder ordet "vi", känner du dig inkluderad? (Ja/Nej)

Om du svarat ja på hälften eller fler av frågorna tillhör du med största sannolikhet den kreativa medelklassen.

Grattis till att vara marknadens lilla kelgris!

Gilla:
upp
376 röster

Så jävla skämmigt!

Nanna Johansson 13:59 19 Mar 2014

En svamp av arten skäggriska la ut en selfie på internet.

Reaktionerna från resten av naturen lät såklart inte vänta på sig.

Djur och växter ville veta:

1) Får svampar verkligen se ut hur som helst?

2) Varför rakar den sig inte bara?

(Vissa kände inte ens till att svampar kan HA hår!)

Efter en stund var hatet i full gång:

Skäggriskan fick ta emot hundratals hot. Men det fanns även de som stöttade den.

Flera arter som enligt normen ska vara hårlösa la upp egna bilder, som en solidarisk handling. Däribland hårigt bältdjur och arten "yeti crab".

Än har vi nog inte sett det sista av hårsvampgate.

Nu väntar vi med spänning på att SVT Debatt plockar upp ämnet.

Gilla:
upp
292 röster

Tema: Djur

Nanna Johansson 14:25 28 Feb 2014

Under mars månad kommer ni inte få läsa politiskt s.k. "tyck" på den här bloggen*, för jag kommer uteslutande ägna mig åt mitt andra stora intresse  djur (och till viss del natur)!

Den som hatar alla arter som inte är människan behöver alltså inte titta in här på en månad. Och för den som inte kan få nog av politiskt tyckande rekommenderas istället: resten av internet.

Tjing!

* = Det är ingen public service-anpassning eller så, utan bara att jag känner att jag åsiktat lite för mycket de senaste åren. Trött på mig själv, osv.

Gilla:
upp
157 röster

Fyra blogginlägg som aldrig blev av

Nanna Johansson 01:16 17 Feb 2014

Jag mjukstartar den nya bloggperioden med ett slags metainlägg. Kollade nämligen igenom min hårddisk och insåg att jag påbörjat flera blogginlägg som det aldrig blev något av. I vissa fall berodde det på tidsbrist, men i de flesta fall höll grundidéerna helt enkelt inte måttet. 

Tänkte gå igenom fyra av de här ofärdiga inläggen nu, så ha en skämskudde i beredskap.

1. Tänkt titel: "Hur jag önskar att Avpixlat var"

Det här skulle bli ett inlägg där jag saxade artiklar från Avpixlat och ändrade rasistiska nyckelord så att budskapen blev helt harmlösa. Skrattfest i teorin, men pissesvårt att få till i praktiken. Det här var det närmsta jag kom:

Betyg: 1,5/5

2. Tänkt titel: "Sökord: gubbar"

För något år sedan skrev jag en inläggstrilogi om vad man får upp om man söker på "kvinnor", "tjejer" och "flickvän" på Facebook. I ett svagt ögonblick tänkte jag komplettera de här tjejsökningarna genom att även söka på "gubbar" (och sedan jämföra resultaten). Men tyvärr blev det inte särskilt intressant. Det här var de enda anmärkningsvärda grejerna jag fick upp:

3. Tänkt titel: "Katt hjälper katt"

Facebook igen. Jag hittade sidan "Katt hjälper katt" (som i skrivande stund har 94,598 (!) likes). I korthet går konceptet ut på att läsare räddar tigerbeståndet genom att typ posta bilder på sina katter (om jag förstått det rätt). Det var den här annonsen som fångade min blick:

Är jag en av vadå? Var fjärde levande vild tiger eller en fadderkatt? (<--- Ungefär hur jag skulle ha formulerat det, om jag nu hade bloggat.)

När jag klickade in på själva sidan upptäckte jag ännu fler festligheter:

"Vägrar gå ur skålen tills jag räddat alla tigrar"

Ganska roligt: det absurda i tanken att katter skulle vara solidariska, och att de skulle manifestera denna solidaritet genom att sittstrejka i en skål. Också ganska roligt: den gravallvarliga svartvita katten som tittar fram och manar till aktion, likt en "your country needs you"-gubbe.

Roligt: att Lasse Kronér lyckats hitta en katt som ser slöare ut än vad han själv gör.

MEN varför blev det aldrig ett blogginlägg om katthjälparkatterna då? För att det kändes taskigt och onödigt att håna en sida som brinner för utrotningshotade djur. Så vilken tur att jag inte gjorde det...

4. Tänkt titel: "Vad styrelser borde lära av Spice Girls" (typ)

En dag slog det mig att bolagsstyrelser och andra homogena grupper skulle tjäna på att tillämpa det gamla Spice Girls-tricket "klä dig (och uppkalla dig efter) ett utmärkande personlighetsdrag".

Såhär: alla gubbar i valfri styrelse ser alltid identiska ut. Skillnaderna handlar på sin höjd om huruvida glasögonen är rundade eller fyrkantiga, eller om kostymen är havsblå eller gråblå. Min idé var att kräva att styrelsegubbsen skaffar en personlig klädstil, precis som Baby Spice, Scary Spice, Sporty Spice, etc.

För att illustrera det rimliga i mitt krav tänkte jag ta en bild på en 100 % manlig och vit styrelse...

... och hotta upp den genom att ge varje person en unik image, en accessoar som skiljer honom från mängden. 

Men mitt tålamod tröt tyvärr redan efter en gubbe.

Det här var allt jag tänkte visa. Hejdå för nu.

Gilla:
upp
178 röster

Hej igen alla raringar!

Nanna Johansson 18:31 6 Feb 2014

Efter att ha hängt på Politism i några månader är jag nu tillbaka på moderskeppet Nöjesguiden. I brist på andra bilder får vårt kära återseende illustreras av ett stämningsfullt möte mellan mig och min kompis katt:

Vill ni att jag ska blogga om något särskilt den närmsta tiden får ni gärna hojta till i kommentarsfältet, annars planerar jag att tuta på som vanligt (d.v.s. publicera inlägg i snigelfart). 

Puss! 

Gilla:
upp
244 röster