Huvudmeny

Nu tänker jag gnälla lite

Nanna Johansson 17:21 5 Nov 2012

 

Nuförtiden är det hyfsat många som hör av sig och vill att jag ska jobba för dem, och anmärkningsvärt många av de hyfsat många verkar ha fått för sig att jag gärna ställer upp gratis*. Jag tänkte, på bloggens humornivås bekostnad, ta tillfället i akt att reda ut detta missförstånd.

Det finns en utbredd irrlära om att eftersom en serie är rolig att läsa, så är den per automatik också rolig att teckna. Och att själva roligheten i hantverket skulle vara ersättning nog. Vissa har även mage att insinuera att jag - om jag till exempel kommer och föreläser (gratis) på deras bibliotek/skola/företag - på något sätt skulle tjäna pengar ändå eftersom jag ju får tillfälle att "marknadsföra" mig själv.

Dessvärre frilansar jag, vilket betyder att jag måste jobba rätt mycket för att få ihop till hyra, mat, öl och andra förnödenheter. Då en seriesida ibland kan ge så lite som 500 kr (ja, jag tittar på er, Galago) krävs en hel del olika uppdrag för att kunna leva ett drägligt liv. Med de förutsättningarna ser verkligheten ut såhär:

En dags gratisjobb = en dag jag inte kan göra ett betaljobb = jag inte bara bjuder på min tid, mitt arbete och frukterna av den utbildning jag tagit studielån för - jag går även miste om de pengar jag hade kunnat tjäna på att göra något annat = jag kommer så småningom gråta hela vägen till socialen.

Det finns såklart några få undantag. Här är en lista över uppdragsgivare jag i viss mån kan tänka mig att arbeta gratis för:
- Asylgrupper
- Tjej- och kvinnojourer
- Ideella djurrättsföreningar
- Icke annonsfinansierade tidskrifter med gott syfte
- Liknande

Och här är en lista över uppdragsgivare jag absolut inte arbetar gratis för:
- Alla andra

Om du tänkt maila mig om gratisjobb, vänligen fundera över var på denna skala du som uppdragsgivare befinner dig. Hör du till den sista gruppen får du söka lyckan annorstädes. Men alla som faktiskt betalar för utfört arbete får mer än gärna maila till neahn86 [at] hotmail.com** för vidare diskussion. Jag är jättetrevlig att jobba med + très charmant.

.

* = Kanske är det så att ni som mailar är helt konsekventa i era gratisjobbsförfrågningar. D.v.s. att ni även frågar en målare om hen kan tänka sig att måla om era sommarstugor utan ersättning eller en revisor om hen skulle kunna gratiskolla igenom era bokföringar lite snabbt. I så fall: my mistake.

** = Svincool mailadress, jag vet.

Fler blogginlägg från Nanna Johansson

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

18/12
Hackerattack och terrorhot sätter stopp för The Interview — vad blir konsekvenserna?
18/12
Dom Jävlarna
17/12
Var på Babben-inspelning och det var inte som jag föreställt mig
17/12
Är denna parodi det mest värdiga slut podcasten Serial kan få?
17/12
Vill ju ändå säga hej
17/12
TÄVLING: vinn en iPhone 5S + skal från 3Details!
17/12
Elisabet Höglund har fått sparken - del 2
17/12
LYSSNA: Album i slutet av december
17/12
Det sista av Kakan :(
17/12
Rustie har en ny remix för årets fyverkerier!
17/12
Extra valet – the movie!
17/12
Paradise Hotel - FINALEN!!!
17/12
Rihanna blir Creative Director och ambassadör för PUMA
17/12
PODCAST: Avsnitt 78 är här!!!
17/12
Se när Kendrick Lamar framför en ny låt hos Colbert
17/12
Sorry, men det är tungt nu
17/12
This is the Pinkprint
17/12
Dagens plus och minus samt BONUS
16/12
100 frågor - Del 4
16/12
Pusha-T möter Paranormal Activity i musikvideo till Kanye West-producerade Lunch Money
16/12
100 frågor om Zäta: del 8
16/12
gegen nazi, two-spirit och min hy.
16/12
Följ med Christian Bale på rave i Terrence Malicks nya film
16/12
En julhälsning
16/12
SVT Plus testar PS4 vs Xbone - så blev det!
16/12
Way Out West släpper tre nya akter
16/12
Rihannas Diamond Ball
16/12
Julbilderna på prins George
16/12
Konstsamlarn
16/12
Dom jävlarna ska skjutas
Meny