Huvudmeny

Nu tänker jag gnälla lite

Nanna Johansson 17:21 5 Nov 2012

 

Nuförtiden är det hyfsat många som hör av sig och vill att jag ska jobba för dem, och anmärkningsvärt många av de hyfsat många verkar ha fått för sig att jag gärna ställer upp gratis*. Jag tänkte, på bloggens humornivås bekostnad, ta tillfället i akt att reda ut detta missförstånd.

Det finns en utbredd irrlära om att eftersom en serie är rolig att läsa, så är den per automatik också rolig att teckna. Och att själva roligheten i hantverket skulle vara ersättning nog. Vissa har även mage att insinuera att jag - om jag till exempel kommer och föreläser (gratis) på deras bibliotek/skola/företag - på något sätt skulle tjäna pengar ändå eftersom jag ju får tillfälle att "marknadsföra" mig själv.

Dessvärre frilansar jag, vilket betyder att jag måste jobba rätt mycket för att få ihop till hyra, mat, öl och andra förnödenheter. Då en seriesida ibland kan ge så lite som 500 kr (ja, jag tittar på er, Galago) krävs en hel del olika uppdrag för att kunna leva ett drägligt liv. Med de förutsättningarna ser verkligheten ut såhär:

En dags gratisjobb = en dag jag inte kan göra ett betaljobb = jag inte bara bjuder på min tid, mitt arbete och frukterna av den utbildning jag tagit studielån för - jag går även miste om de pengar jag hade kunnat tjäna på att göra något annat = jag kommer så småningom gråta hela vägen till socialen.

Det finns såklart några få undantag. Här är en lista över uppdragsgivare jag i viss mån kan tänka mig att arbeta gratis för:
- Asylgrupper
- Tjej- och kvinnojourer
- Ideella djurrättsföreningar
- Icke annonsfinansierade tidskrifter med gott syfte
- Liknande

Och här är en lista över uppdragsgivare jag absolut inte arbetar gratis för:
- Alla andra

Om du tänkt maila mig om gratisjobb, vänligen fundera över var på denna skala du som uppdragsgivare befinner dig. Hör du till den sista gruppen får du söka lyckan annorstädes. Men alla som faktiskt betalar för utfört arbete får mer än gärna maila till neahn86 [at] hotmail.com** för vidare diskussion. Jag är jättetrevlig att jobba med + très charmant.

.

* = Kanske är det så att ni som mailar är helt konsekventa i era gratisjobbsförfrågningar. D.v.s. att ni även frågar en målare om hen kan tänka sig att måla om era sommarstugor utan ersättning eller en revisor om hen skulle kunna gratiskolla igenom era bokföringar lite snabbt. I så fall: my mistake.

** = Svincool mailadress, jag vet.

Lämna en kommentar, bild eller gif här

28 kommentarer

 1. Bild för efraim
  efraim

  Väl gnällt!

 2. Bild för sistergnu
  sistergnu

  Right on! Jag kan annars vara din snälla soctant.

 3. Bild för Athena
  Athena

  Detsamma gäller dansare. De tror man kan göra det gratis för det är ju så kul att repa...

 4. Bild för Petnoga
  Petnoga

  Detsamma gäller grafiska formgivare.

 5. Bild för Ell
  Ell

  Ja, det är otroligt! Detsamma gäller även sådana som mig, som utbildat sig fem år på musikhögskola. Givetvis ska det sjungas och spelas gratis, även leda körer och göra andra musikrelaterade jobb, för man ska ju vara glad att man får hålla på med "sin hobby"! Och vid betalda jobb är det väldigt få som förstår hur mycket tid man behöver lägga på exempelvis en halvtimmes musikunderhållning... 500 kronor är inte direkt en fin timlön...

 6. Bild för Natalie
  Natalie

  Vi fotografer gör inte jobbet gratis men vi skänker gärna bort bilderna efteråt! Som alla vet är det ju fritt fram att låna alla foton som hittas på nätet. Anger man fotograf vid lånet gör man dessutom fotografen en tjänst eftersom denne får alldeles gratis reklam! Fantastiskt!

 7. Bild för Karin Jonsson
  Karin Jonsson

  Ja alla i kulturvärlden har det lika illa och alla utanför kulturvärlden tror att vi får bidrag av staten att leva på. Så det är ju rättvist. Typ det enda som är rättvist i det här skitlandet. Det är dags med en nationell strejk.

 8. Bild för Kras Napolski
  Kras Napolski

  Fel 1: Du skyller på andra. Det är bara, bara du som kan göra någon åt detta. Fel 2: Ditt nätverk är fucked. Rör dig till cashen. Fel 3: Du är i en bransch som kan diktera villkoren. Det finns helt enkelt så många som kan göra ditt jobb. Fel 4: Du är inte bäst. Well det är inte jag heller men jag klagar inte på den hand som föder mig.

 9. Bild för Magnar
  Magnar

  "men jag klagar inte på den hand som föder mig." Hallo? Leste du i det hele tatt teksten før du kommenterte?

 10. Bild för guldpian
  guldpian

  Kras kalas: fel 1: du har fel. Fel 2: du har fel igen. Fel 3: du har....fel. fel 4: totally fel.

 11. Bild för Dorothea
  Dorothea

  Väl talat, Nanna!

 12. Bild för PL
  PL

  "Kras Napolski" lyckas mixa ihop några rena sakfel, halsbrytande feltolkningar och obehagliga politiska ställningstaganden till en smaklös trolldeg som får mig att känna mig gråtfärdig på så många plan.

 13. Bild för Jessica
  Jessica

  BRA, Nanna, jag håller helt med. Jag är än så länge så pass ny på banan (min bana = frilansskribent) att jag fortfarande har ett fåtal gratisuppdrag, men det är regelbundna uppdrag som sträcker sig över tid och som jag är säker på kommer utgöra bra meriter i framtiden. Dessutom med stor frihet. Jag har redan slutat helt med enstaka gratisjobb om jag inte själv uppsöker dem, man har faktiskt ett blodtryck att tänka på med åren också (stressfaktor, m.a.o). Efter denna megalånga, nästan jobbigt långa kommentar, slutar jag där jag började: Jag håller med dig till hundra procent.

 14. Bild för Ellen
  Ellen

  Kras Napolski - gällande fel 2 och 4 är du ute och cyklar, hon får rikta sig till vilket nätverk som helst och hon kanske är bäst, who knows.. När det gäller fel 1 och 3 har du nog rätt.

 15. Bild för ma
  ma

  Du är bäst!

 16. Bild för Mansano
  Mansano

  Det har precis lagt ribban för alla halvlönsamma bloggare =). Bra nivå. JÄKLIGT BRA NIVÅ!

  Fortsätt att blogga och ta betalt !

 17. Bild för sara
  sara

  Och förutom alla som tycker att man ska jobba gratis (eller för kaffe, ostfralla & glädjen att visa upp sig) så tillkommer alla som tycker att man ska jobba för mikroskopisk ersättning. För frilansande kulturarbetare har förstås inte hyra & räkningar, inte barn som behöver vinterskor & inga konsumtionsbehov alls. De lever på & av skaparglädje.

 18. Bild för DansMika
  DansMika

  den dag resten av världen inser vilket arbete frilans kulturarbete innebär...

  på en heltid ska du förutom att jobba minst heltid för faktisk försörjning,
  söka stipendier och bidrag för produktion,
  engegera dig politiskt för din konstforms fortsatta existens,
  ragga jobb å hålla liv i massa kontakter ligga ett år fram i planering å samtitigt kunna hoppa på allt spntant som dyker upp.
  försöka söka den info som behövs för att ta beslut kring egen firma eller ej, försäkringar, bokföring etc etc eftersom det ingenstans finns några svar om vad som faktiskt gäller (iaf inte för dansområdet)
  samt för dans m.m också lägga flera timmar per dag på att hålla uppe din träning och utveckla dej eftersom du annars är körd.

  samtidigt som allt detta ses du på av många som att du ju inte direkt jobbar så mycket utan mer lever på samhället.
  samt höra på idioter som segerfeldt i Debatt nu senast......

  sen när du har ett jobb. vill du ta vettigt betalt samt räkna in pension försäkring osv så hamnar du på summor ingen betalar.

  <3 ALLA kulturarbetare

 19. Bild för Malin Kay
  Malin Kay

  Mycket bra skrivet! Varför förväntas konstnärer/musiker etc hela tiden jobba gratis... tycker du satt fingret på det "Och att själva roligheten i hantverket skulle vara ersättning nog." I så fall borde ju alla som älskar sitt jobb jobba gratis.

 20. Bild för Simone
  Simone

  Ja, det är tydligen på något sätt helt accepterat att utnyttja gratis arbetskraft i Sverige...Väligt konstig inställning!!

 21. Bild för Manis
  Manis

  Även en journalists vardag! Eller rättare sagt fritid, eftersom det är den man isf använder.
  (och alla vet ju att vi inte ens är särskilt kreativa hö hö)

 22. Bild för Lina Lehn
  Lina Lehn

  Jafan, sjukt trött på detta. Är frilansande journalist och jobbar nu med annat för att kunna äta, öla, bo, etc. Ganska så trött på att det anses som en hobby och något man gör för the lulz så fort det handlar om media/konst/kreativt osv. Inte så att man skulle säga så till en revisor eller ett butiksbiträde. "Men alltså jobba gratis, TÄNK vad bra detta är för ditt CV. Vilken jättebra chans för dig att synas och knyta kontakter". Trött blir man.

 23. Bild för Carolin
  Carolin

  Lina, jag skulle inte kalla mig butiksbiträde, utan snarare butiksägare.
  Det är inte så att de ber mig jobba gratis men däremot prutar folk JÄMT. Jämt jämt jämt.
  Varje gång någon vill ha något billigare frågar de indirekt om jag kan ta ut mindre lön, betala mindre hyra, inte ha råd att köpa in mer grejer, inte betala min elräkning, lön till min anställda etc. Du fattar grejen. Ville bara säga att folk är fräckare än man tror

Fler blogginlägg från Nanna Johansson

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

21/10
Min nya karriär, presenterad av aliens?
21/10
Baton Rouge-rappare med samma namn som gamlingar
21/10
När någon talar om teknik...
21/10
ÄT & GLO
21/10
Se första avsnittet i ny tecknad serie om Mike Tysons kapacitet för våld
21/10
Weekday + RFSU = sant
21/10
Farväl Oscar de la Renta
21/10
Beyoncés cameo i Bojack Horseman
21/10
Uppläxning förklädd till intervju
21/10
Talar Hannibal Buress sanning när han kallar Bill Cosby för en våldtäktsman?
21/10
Had the club going up on a Tuesday
21/10
Happy Socks x Snoop Dogg(!)
21/10
#minhemmaplan avslöjar bara Aftonbladets självgodhet
21/10
Jag kan inte sluta titta på det här
21/10
Fira att det är tisdag med Drake och Makonnens nya musikvideo Tuesday
21/10
Blondinbellas nya parfym
21/10
Addera lite fräschör och lyx här i livet
20/10
Roma dag 3!
20/10
NYTT PODCASTAVSNITT: "52. Vår rasse till podlyssnare"
20/10
Trailer: Jönssonligan återvänder nästa år och vi fruktar redan resultatet
20/10
Gubbsvamp
20/10
Malou von Sivers broccolidans
20/10
Yves Saint Laurent via Roxanne Lowits lins
20/10
Förlåt för the never ending story (WANGxHM) men...
20/10
Drönarrejsa som i Star Wars
20/10
Som bloggare får jag ta del av riktigt intressant information
20/10
PODCAST: Avsnitt 73
20/10
Vad pågår?
20/10
Ta ert ansvar TV4!
20/10
Drake är återigen bitter över ett ex med nya låten How About Now
Meny