Scrolla ner för att komma till sajten

Mässmännen

Nanna Johansson 11:07 1 Oct 2012

(OBS! Personerna på bilden har inget med texten att göra. Eller kanske, jag vet inte.)

I helgen var jag på bokmässan. Där ägnade jag X antal timmar åt att sitta och signera seriealbum. En aktivitet som oftast är väldigt kul, eftersom en massa trevliga människor kommer fram och säger snälla saker. Men det finns en grupp mässbesökare jag gärna hade varit förutan. En grupp som söker sig till seriesigneringar (och andra signeringar också, gissar jag) likt bananflugor till en rödvinsslatt. Jag kallar dem: mässmännen.

En mässman kan komma i alla former och storlekar, men påfallande ofta är han medelålders och sportar axellångt, sprött hår som för tankarna till torkat sjögräs. På samma sätt som en tvålkopps sugproppar fäster sig vid handfatet, suger sig mässmannen fast vid första bästa (kvinnliga) serietecknare för att föreläsa för henne om hennes (!) konstnärsskap.

Han kanske kommer med en idé till en serie hon borde rita ("Min polare Ove sa en så himla träffsäker grej vettu, det borde du göra nåt på..."). Han kanske vill diskutera en bild hon tecknade för fem år sedan och hunnit glömma bort, eller tipsa om någon uråldrig farbror som skapade (mycket bättre) serier på 70-talet. Han kanske kräver att få veta vad hon "får allt ifrån" (för att därefter oombedd berätta vad han själv får allt ifrån, när han till exempel arbetar med sina oerhört spännande litografier).

Han står där vid signeringsbordet och växlar mellan att bombardera serietecknaren med frågor och - desto oftare - presentera sina egna teorier om serieskapande, och hans blotta kroppshydda bildar en ogenomtränglig barriär mellan serietecknaren och övriga bokmässan.

Serietecknaren ser unga balla tjejer stå och tveka huruvida de borde ställa sig i kö eller vandra vidare. Tjejerna försöker förstå vad som händer framme vid signeringsbordet. Är det en far/dotter-återförening? Står den tjugo år äldre mannen sådär obehagligt böjd över serietecknaren för att han drabbats av en hjärtinfarkt och behöver akut hjälp? Borde man ringa 112? Men vad nu, han böjer sig ÄNNU mer framåt!? Försöker han kyssa henne!!?? (Borde man ringa 112?)

Serietecknaren ser de unga balla tjejerna dra vidare. Hon börjar desperat att skruva på sig, försöker avrunda samtalet. Hon vill att mässmannen ska fatta hinten. Men mässmannen är lika främmande för sociala koder som en icke-tönt är för esperanto. Det ENDA som kan få honom att lämna plats åt resten av signeringskön är - ta-daa - om han får syn på en ANNAN kvinnlig serietecknare att sätta klorna i. Först DÅ lunkar han vidare, likt en ponny som upptäckt en frestande grästuva, och hela monologen kan upprepas, fast med en ny enkvinnaspublik.

Slut!

Lämna en kommentar, bild eller gif här

14 kommentarer

 1. Bild för KarinC
  KarinC

  Hehe, påminner mig om när jag + polare volonterade på Arvikafestivalen 2002. Min kompis fick äran att vakta campingens bajamajor under nätterna tillsammans med en väldigt sprödhårig, Potter-glasögon-prydd man som högläste sina noveller för henne.

 2. Bild för Lina
  Lina

  Har en universitetslärare som är extremen för den här sortens personer. Han lägger ofta huvudet på sne och säger att han "kanske inte förstår mina bilder eftersom han är man" och avbryter mitt i ens passionerade förklaring för att säga att en bra bild istället skulle vara en kopia av någon gammal 70-talsillustration, gärna med ett litet tuttskämt någonstans. En gång fick jag en utskällning framför alla mina klasskamrater för att jag sa att jag GILLADE Robert Crumbs serier men att de inte är något jag har liggande framme eftersom de är rätt pornografiska. Jag fick en 20-minuters uppläxning om hur jävligt det är med feminister som ska anmäla saker hela tiden, bli kränkta av sex när de i själva verket inte förstår konst (dvs. bilder av kvinnokroppar utan huvuden som blir påsatta av en liten nördig man med mustasch).

 3. Bild för Nanna
  Nanna

  Karinc:

  Låter jobbigt!

  Lina:

  Åh herregud!

 4. Bild för Andrey
  Andrey

  Om man vill få en bok signerad av dig men bor i Stockholm, hur ska man göra då? Kan man posta den till dig, så signerar du och postar tillbaka? (Står så klart för portot åt båda hållen.)

 5. Bild för Patriarkatet
  Patriarkatet

  Hej, Nanna!
  Det verkar som om du har lite bekymmer med maktpositionen du tillförskansat dig (mot min inrådan).
  Om du tycker det blir för störigt att hantera all uppmärksamhet får du gärna lämna tillbaka den.
  Puss & Kram; Syns på Stan!

 6. Bild för Nanna
  Nanna

  Andrey:

  Ja, det går bra. Du kan maila mig så gör vi upp om detaljer. neahn86 (at) hotmail.com (ja, jag vet, ascool mailadress)

  Patriarkatet:

  Snark

 7. Bild för carita lopez
  carita lopez

  GUBBEN KOLLA DÄRBORTA!! LIV STRÖMQVIST!!

 8. Bild för fredrik
  fredrik

  Vad är det som är roligt med fördomar kring ålder?
  Nöjesguiden har ju plockat upp det lite, men vad är poängen?

 9. Bild för sara
  sara

  Massiv igenkänning (trots att jag jobbar med en annan kulturyttring än serier)! Trodde jag var ensam om att dra till mig dessa män - känns lite tröstande att det drabbar fler (om du ursäktar).

 10. Bild för Hillevi
  Hillevi

  Haha, åh! Hade jag vetat detta hade jag hängt kvar lite i Galagos monter på pin kiv bara för att hindra gubbarna att ta sig fram. Alternativt för att ringa 112. Hursomhelst: Du och Sara och Sara och Liv var mina stora stjärnor under dessa dagar, jag blev helt starstrucked och fick inte fram ett ord framme vid signeringsbordet. Hade jag fått fram ett ord hade jag sagt: FY FAN VAD NI ÄR BRA! Det kan inte sägas högt nog.

 11. Bild för michelle
  michelle

  det enda jag tycker har hjälpt mig med att handskas med såna män är antingen att vara helt brutalärlig och säga "jag är inte intresserad, du stör mig, gå iväg". men jag kan tänka mig att sånt är svårt om man är fast vid ett författarbord och dessutom bör ge ett bra intryck osv. när jag inte har råd att kränka mansegot brukar jag köra deras taktik på dem, tvångsprata sönder dem tills det är DE som blir illa till mods och försöker avrunda. så jag börjar snacka om saker som bara intresserar mig själv, gärna genus men i så fall med ord de inte förstår så att de inte kan flika in något 70-talsdravel, eller så pratar jag om hur bra jag är och vilka livshändelser som format mig till den underbara människa jag är idag, eller kanske ger en sammanfattning av senaste true blood avsnittet.

 12. Bild för michelle
  michelle

  sara: alla är drabbade...oavsett yrkesinriktning.

 13. Bild för Lex
  Lex

  Uppenbar situation av obehagligt utförande av MANSPLAINING.
  Stackars Nanna Johansson och alla andra oss som drabbas. Stå på oss - we can do it!

Fler blogginlägg från Nanna Johansson

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

20/9
Mina sprattliga ben vill inte riktigt sova
20/9
ÖNSKELISTA mitt i natta
19/9
Zhala - I'm in love
19/9
Singelsläpp: Nadya är mer än Sveriges M.I.A. när hon tar sig an rasismen
19/9
Aftonbladet Plus fast i teveformat
19/9
Skandal!!
19/9
Beatrice Elis nya låt
19/9
Maximal pattfaktor på Tokyo Game Show
19/9
Det är en fråga om tidsuppfattning
19/9
De fetaste händelserna från musikveckan: Bonos nya plan och paret Knowles/Carters album
19/9
Killinggänget förutspådde Sverigedemokraternas framgång
19/9
Snacka om bar
19/9
Förloraren
19/9
Släng dig i väggen Nobelfesten!
19/9
Tvåhandsgreppet
19/9
När jag började fläka ut insidan i morgontidning
19/9
Sveriges nya musikscen
18/9
Upp över mina öron
18/9
När en talar om Barbie:n vol2
18/9
Breaking Bad har en spansk remake och den är bättre än la metanfetamina azul
18/9
Parfym, weekends och Estelle Bernadotte
18/9
Valvakan - Nöjesguidens stora prisgala och begravning av Supervalåret
18/9
Andrej(a) - The Documentary
18/9
En gång i tiden var jag Latikbergs Robert Wells
18/9
Blöggar på jöbbe
18/9
Någon försökte hacka valet för hand
18/9
Grindhouse-regissör har gjort sin egen trailer till hyllade 80-tals homaget The Guest
18/9
Speljournalistikens död
18/9
Modellben
18/9
Ladies First