Huvudmeny

Mässmännen

Nanna Johansson 11:07 1 Oct 2012
Se alla artiklar om: 

(OBS! Personerna på bilden har inget med texten att göra. Eller kanske, jag vet inte.)

I helgen var jag på bokmässan. Där ägnade jag X antal timmar åt att sitta och signera seriealbum. En aktivitet som oftast är väldigt kul, eftersom en massa trevliga människor kommer fram och säger snälla saker. Men det finns en grupp mässbesökare jag gärna hade varit förutan. En grupp som söker sig till seriesigneringar (och andra signeringar också, gissar jag) likt bananflugor till en rödvinsslatt. Jag kallar dem: mässmännen.

En mässman kan komma i alla former och storlekar, men påfallande ofta är han medelålders och sportar axellångt, sprött hår som för tankarna till torkat sjögräs. På samma sätt som en tvålkopps sugproppar fäster sig vid handfatet, suger sig mässmannen fast vid första bästa (kvinnliga) serietecknare för att föreläsa för henne om hennes (!) konstnärsskap.

Han kanske kommer med en idé till en serie hon borde rita ("Min polare Ove sa en så himla träffsäker grej vettu, det borde du göra nåt på..."). Han kanske vill diskutera en bild hon tecknade för fem år sedan och hunnit glömma bort, eller tipsa om någon uråldrig farbror som skapade (mycket bättre) serier på 70-talet. Han kanske kräver att få veta vad hon "får allt ifrån" (för att därefter oombedd berätta vad han själv får allt ifrån, när han till exempel arbetar med sina oerhört spännande litografier).

Han står där vid signeringsbordet och växlar mellan att bombardera serietecknaren med frågor och - desto oftare - presentera sina egna teorier om serieskapande, och hans blotta kroppshydda bildar en ogenomtränglig barriär mellan serietecknaren och övriga bokmässan.

Serietecknaren ser unga balla tjejer stå och tveka huruvida de borde ställa sig i kö eller vandra vidare. Tjejerna försöker förstå vad som händer framme vid signeringsbordet. Är det en far/dotter-återförening? Står den tjugo år äldre mannen sådär obehagligt böjd över serietecknaren för att han drabbats av en hjärtinfarkt och behöver akut hjälp? Borde man ringa 112? Men vad nu, han böjer sig ÄNNU mer framåt!? Försöker han kyssa henne!!?? (Borde man ringa 112?)

Serietecknaren ser de unga balla tjejerna dra vidare. Hon börjar desperat att skruva på sig, försöker avrunda samtalet. Hon vill att mässmannen ska fatta hinten. Men mässmannen är lika främmande för sociala koder som en icke-tönt är för esperanto. Det ENDA som kan få honom att lämna plats åt resten av signeringskön är - ta-daa - om han får syn på en ANNAN kvinnlig serietecknare att sätta klorna i. Först DÅ lunkar han vidare, likt en ponny som upptäckt en frestande grästuva, och hela monologen kan upprepas, fast med en ny enkvinnaspublik.

Slut!

Lämna en kommentar, bild eller gif här

16 kommentarer

 1. Bild för KarinC
  KarinC

  Hehe, påminner mig om när jag + polare volonterade på Arvikafestivalen 2002. Min kompis fick äran att vakta campingens bajamajor under nätterna tillsammans med en väldigt sprödhårig, Potter-glasögon-prydd man som högläste sina noveller för henne.

 2. Bild för Lina
  Lina

  Har en universitetslärare som är extremen för den här sortens personer. Han lägger ofta huvudet på sne och säger att han "kanske inte förstår mina bilder eftersom han är man" och avbryter mitt i ens passionerade förklaring för att säga att en bra bild istället skulle vara en kopia av någon gammal 70-talsillustration, gärna med ett litet tuttskämt någonstans. En gång fick jag en utskällning framför alla mina klasskamrater för att jag sa att jag GILLADE Robert Crumbs serier men att de inte är något jag har liggande framme eftersom de är rätt pornografiska. Jag fick en 20-minuters uppläxning om hur jävligt det är med feminister som ska anmäla saker hela tiden, bli kränkta av sex när de i själva verket inte förstår konst (dvs. bilder av kvinnokroppar utan huvuden som blir påsatta av en liten nördig man med mustasch).

 3. Bild för Nanna
  Nanna

  Karinc:

  Låter jobbigt!

  Lina:

  Åh herregud!

 4. Bild för Andrey
  Andrey

  Om man vill få en bok signerad av dig men bor i Stockholm, hur ska man göra då? Kan man posta den till dig, så signerar du och postar tillbaka? (Står så klart för portot åt båda hållen.)

 5. Bild för Patriarkatet
  Patriarkatet

  Hej, Nanna!
  Det verkar som om du har lite bekymmer med maktpositionen du tillförskansat dig (mot min inrådan).
  Om du tycker det blir för störigt att hantera all uppmärksamhet får du gärna lämna tillbaka den.
  Puss & Kram; Syns på Stan!

 6. Bild för Nanna
  Nanna

  Andrey:

  Ja, det går bra. Du kan maila mig så gör vi upp om detaljer. neahn86 (at) hotmail.com (ja, jag vet, ascool mailadress)

  Patriarkatet:

  Snark

 7. Bild för carita lopez
  carita lopez

  GUBBEN KOLLA DÄRBORTA!! LIV STRÖMQVIST!!

 8. Bild för fredrik
  fredrik

  Vad är det som är roligt med fördomar kring ålder?
  Nöjesguiden har ju plockat upp det lite, men vad är poängen?

 9. Bild för sara
  sara

  Massiv igenkänning (trots att jag jobbar med en annan kulturyttring än serier)! Trodde jag var ensam om att dra till mig dessa män - känns lite tröstande att det drabbar fler (om du ursäktar).

 10. Bild för Hillevi
  Hillevi

  Haha, åh! Hade jag vetat detta hade jag hängt kvar lite i Galagos monter på pin kiv bara för att hindra gubbarna att ta sig fram. Alternativt för att ringa 112. Hursomhelst: Du och Sara och Sara och Liv var mina stora stjärnor under dessa dagar, jag blev helt starstrucked och fick inte fram ett ord framme vid signeringsbordet. Hade jag fått fram ett ord hade jag sagt: FY FAN VAD NI ÄR BRA! Det kan inte sägas högt nog.

 11. Bild för michelle
  michelle

  det enda jag tycker har hjälpt mig med att handskas med såna män är antingen att vara helt brutalärlig och säga "jag är inte intresserad, du stör mig, gå iväg". men jag kan tänka mig att sånt är svårt om man är fast vid ett författarbord och dessutom bör ge ett bra intryck osv. när jag inte har råd att kränka mansegot brukar jag köra deras taktik på dem, tvångsprata sönder dem tills det är DE som blir illa till mods och försöker avrunda. så jag börjar snacka om saker som bara intresserar mig själv, gärna genus men i så fall med ord de inte förstår så att de inte kan flika in något 70-talsdravel, eller så pratar jag om hur bra jag är och vilka livshändelser som format mig till den underbara människa jag är idag, eller kanske ger en sammanfattning av senaste true blood avsnittet.

 12. Bild för michelle
  michelle

  sara: alla är drabbade...oavsett yrkesinriktning.

 13. Bild för Lex
  Lex

  Uppenbar situation av obehagligt utförande av MANSPLAINING.
  Stackars Nanna Johansson och alla andra oss som drabbas. Stå på oss - we can do it!

 14. Bild för Adam
  Adam

  Lite som alla de män som hänger vid DJ-båset och ger "tips" till kvinnliga DJ:s om hur de ska utföra sitt hantverk.

 15. Bild för Man
  Man

  Stackars Nanna. Hoppas hon känner sig bättre nu efter att fått regurgitera lite klassiskt vita-kränkta-män-näthat.

Fler blogginlägg från Nanna Johansson

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

31/10
Att sopsortera hos någon annan är inte kul
31/10
Feast your eyes! Och...mind. Amy Poehlers AMAA!
31/10
Gästblogg: En lista med alla listor
31/10
staycore lanseringsfest!!!!!!!!!
31/10
Din ultimata guide till RBMA Weekender 2014
31/10
Folkets val till Halloween
31/10
Rösta bort folkomröstarna
31/10
Jag är Sims
31/10
Förslag på halloweenutklädnad
31/10
Undra när vi ska lämna tillbaka den här hunden vi lånat
31/10
1987 gör åter dansant melanokoli bättre än alla med Bomb
31/10
Systembolagets öppettider allhelgonahelgen
31/10
Fältstudier på Press Stop
31/10
Den lille mannen strikes again
31/10
Findus Imam
30/10
Best of BT
30/10
Filmer jag sett på sistone: lösnäsor och skogsväsen
30/10
LYSSNA: SKAPARNA # 10 LISA NILSSON
30/10
En lyckad lunch på Cevicherian
30/10
Låt er beröras av T-Pain utan auto-tune
30/10
kvinnan som talar med hästar
30/10
Boktips: Triologin om kråkflickan
30/10
Anita Sarkeesian på The Colbert Report
30/10
jag <3 amie
30/10
En modenyhet som glömdes bort
30/10
Missa inte nya Nöjesguiden!
30/10
VIDEOPREMIÄR: Finess - Innan stjärnorna faller med J-Riz & Dida
30/10
Håååååår
30/10
Har du spelat bingo någon gång i Colombia?
30/10
Taylor's Secret
Meny