De intressantaste sidorna man hittar om man skriver sökordet "tjejer" på Facebook - Del 1

Nanna Johansson 10:16 10 Oct 2012

I somras bloggade jag om de 10 intressantaste sidorna man hittar om man skriver "kvinnor" i sökfältet på Facebook. Redan då planerade jag att det skulle bli en inläggstrilogi ("kvinnor" --> "tjejer" --> "flickvän") men jag har inte fått tummen ur förrän nu. Den här gången provade jag alltså att söka på "tjejer" - och ta mig tusan om jag inte hittade så mycket intressant att jag tvingades dela upp resultatet i två inlägg. Det här är första delen. Nu kör vi!

Upphovsmannen till den här gruppen har en bra och två dåliga sidor. Bra: hen slår inte tjejer. Dåliga: hen slår killar. Och använder "tjej" som skällsord.

Va?

Närå skoja ba, jag fattar ju att det här är skitjobbigt. Där sitter man, en 17-årig gymnasiefilosof i slokhatt, och ställer stora frågor om Livet, Konsten och Rymden. Och så kommer någon dum liten tjej och bara: "va?" Typiskt dumma små tjejer att inte fatta ens prosalyrik eller omvärldsteorier. Till slut vill man bara ryta ifrån. "Nej", ryter man. "Vi slokhattar ska inte behöva ta sån här skit! Låt oss nu slippa det tyngande oket av dumma små tjejer! Låt oss stötta och trösta varandra i en Facebook-grupp!"

Men vääänta nu, jag tänker ju inte heller betala 30 kronor i månaden för att kolla på tjejer på snyggast.se. *går genast med i gruppen*

Inte för att vara den som är den, men det här är väl ändå en överreaktion? Visst blir man provocerad när man ser någon komma klafsande i såna där pösiga fynd-basketkängor som ser ut att en gång ha varit en lika vidrig beige pikétröja, men utrotning? Är ni säkra på att det inte bara är något ni säger i stundens hetta? Jag ser dessutom vissa praktiska problem med att utrota en grupp vars gemensamma nämnare är något så lättföränderligt som skosmak. Jag menar, när säkerhetspolisen kommer och knackar på dörren är det ju bara att man tar på sig sina snyggaste sneakers. Så byter man till foppatofflor när de gått ;PpPppPp

Härligt initiativ guys, men vad ska ni göra med informationen? Vad kommer ni kunna utläsa av att det blev flest killar eller tjejer i gruppen "Blir det flest killar eller tjejer i denna grupp?" Det enda jag kan komma på är att majoritetskönet har snäppet mer fritid än det andra.

SLUTA SKRYT!!!

(Jazz qidding)

Fördomsfull som jag är tänkte jag omedelbart: "Den här gruppens medlemmar måste vara mellan sju och tolv år gamla". Men det är ju verkligen att generalisera. Varför skulle inte, säg, en medelålders VD på ett mellansvenskt mjukvaruföretag kunna gilla "vi som hatar när tjejer nyps"? Fördomar är det fulaste som finns!

(Fortsättning följer inom kort...)

Gilla:
upp
150 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

9 kommentarer

 1. Bild för Calleism
  Calleism

  Jag har hittills stenvägrat att gå med i Facebook för det verkar så jävla trist men nu förstår jag att jag har haft fel hela tiden, det här är ju alldeles alldeles underbart!
  Fejjan - here I come!

  (Ja, och du är bara bäst, liksom. Basåattduvet.)

 2. Bild för anna
  anna

  VÄNTAR otåligt på del 2 av detta inlägg. Så JÄVLA kul!!!

 3. Bild för mikebike
  mikebike

  Extremt roligt. Brrr... jag skämsryser å deras vägnar. Undrar hur stolt man känner sig som initiativtagare till en sådan fantastisk grupp. Jag skulle inte bli förvånad om det är samma personer som ligger bakom flera av de här grupperna, som de som försöker förolämpa mig genom att kalla mig PK när jag kritiserar Bo Hansson på ett ganska onyanserat sätt.

 4. Bild för Hen hensson
  Hen hensson

  Haha! Du är sjukt rolig... Kan du inte göra en där du söker på "invandrare"?

 5. Bild för Millan
  Millan

  hahahah!

 6. Bild för Mr A
  Mr A

  Ja du.

  Dags för nästa bloggare att raljera över folk som läser bloginlägg som handlar om vad man kan hitta på facebook.
  Som om facebook hade varit något vackert och fint.
  Facebook ÄR en åsiktsbajsgryta. Jag blir inte förvånad det minsta vad än för skit det går att hitta där.

  Än en gång glad för att jag har lagt mitt fb konto på is.

 7. Bild för Mr A
  Mr A

  Ja du.

  Dags för nästa bloggare att raljera över folk som läser bloginlägg som handlar om vad man kan hitta på facebook.
  Som om facebook hade varit något vackert och fint.
  Facebook ÄR en åsiktsbajsgryta. Jag blir inte förvånad det minsta vad än för skit det går att hitta där.

  Än en gång glad för att jag har lagt mitt fb konto på is.

 8. Bild för jez
  jez

  Det här gjorde min dag! Du är för fan bäst.

På G

Nanna Johansson 12:23 2 May 2014

Tänkte passa på att skamlöst puffa för några jag-relaterade grejer som kommer dyka upp under sommarhalvåret.

Först kommer det en fortsättning på semisuccén Quizza med P3, en frågesport i radio som jag och Kringlan Svensson programleder. Säsongsstart nån gång i juni.

Sen kommer jag att teckna en ny seriekalender för Galago, den här gången på temat skönhet.

Och därutöver har jag skrivit en roman tillsammans med nämnda Kringlan, Drottningen av Rottnevik. Den kommer lagom till bokmässan (tror jag) och handlar om så aparta saker som socialdemokrati, Hollywood, småstadsliv, storhetsvansinne och ond bråd död. 

Det var allt som ligger i pipen. Vill man se mig göra debut i mediet "rörlig bild" kan man göra det här.

Häj häj så länge!

Gilla:
upp
122 röster

Den kreativa medelklassen

Nanna Johansson 10:08 27 Apr 2014

Den kreativa medelklassen (ej att förväxla med den icke-kreativa medelklassen, som bor i typ radhus) är den allra härligaste samhällsklassen! I alla fall om man ska tro marknaden. Jag menar, varför skulle DKM annars vara den grupp som oftast porträtteras när det ska säljas saker?

Källa reklam är alla i den kreativa medelklassen lyckade, lyckliga och skönt avslappnade. Det låter väl åtråvärt? Men hur vet du ifall du själv tillhör den kreativa medelklassen? Gör det här testet!

Ser du dig själv som "lekfull"? (Ja/Nej)

Har du en syateljé/musikstudio/whatever i ditt hem? (Ja/Nej)

Äger du så mycket böcker att din bokhylla kräver en stege? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt kök med frukt? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med levande (och/eller trendigt uppstoppade) djur? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med barn (och/eller barns saker)? (Ja/Nej)

Är du superbekväm med att vara barfota på bild? (Ja/Nej)

Jobbar du överlag ganska hårt med att se avslappnad ut på bild? (Ja/Nej)

Har du yrkesfärdigheter som inte skulle öka dina överlevnadschanser på en öde ö? (Ja/Nej)

Och slutligen...

När Fredrik Lindström använder ordet "vi", känner du dig inkluderad? (Ja/Nej)

Om du svarat ja på hälften eller fler av frågorna tillhör du med största sannolikhet den kreativa medelklassen.

Grattis till att vara marknadens lilla kelgris!

Gilla:
upp
372 röster

Så jävla skämmigt!

Nanna Johansson 13:59 19 Mar 2014

En svamp av arten skäggriska la ut en selfie på internet.

Reaktionerna från resten av naturen lät såklart inte vänta på sig.

Djur och växter ville veta:

1) Får svampar verkligen se ut hur som helst?

2) Varför rakar den sig inte bara?

(Vissa kände inte ens till att svampar kan HA hår!)

Efter en stund var hatet i full gång:

Skäggriskan fick ta emot hundratals hot. Men det fanns även de som stöttade den.

Flera arter som enligt normen ska vara hårlösa la upp egna bilder, som en solidarisk handling. Däribland hårigt bältdjur och arten "yeti crab".

Än har vi nog inte sett det sista av hårsvampgate.

Nu väntar vi med spänning på att SVT Debatt plockar upp ämnet.

Gilla:
upp
288 röster

Tema: Djur

Nanna Johansson 14:25 28 Feb 2014

Under mars månad kommer ni inte få läsa politiskt s.k. "tyck" på den här bloggen*, för jag kommer uteslutande ägna mig åt mitt andra stora intresse  djur (och till viss del natur)!

Den som hatar alla arter som inte är människan behöver alltså inte titta in här på en månad. Och för den som inte kan få nog av politiskt tyckande rekommenderas istället: resten av internet.

Tjing!

* = Det är ingen public service-anpassning eller så, utan bara att jag känner att jag åsiktat lite för mycket de senaste åren. Trött på mig själv, osv.

Gilla:
upp
152 röster

Fyra blogginlägg som aldrig blev av

Nanna Johansson 01:16 17 Feb 2014

Jag mjukstartar den nya bloggperioden med ett slags metainlägg. Kollade nämligen igenom min hårddisk och insåg att jag påbörjat flera blogginlägg som det aldrig blev något av. I vissa fall berodde det på tidsbrist, men i de flesta fall höll grundidéerna helt enkelt inte måttet. 

Tänkte gå igenom fyra av de här ofärdiga inläggen nu, så ha en skämskudde i beredskap.

1. Tänkt titel: "Hur jag önskar att Avpixlat var"

Det här skulle bli ett inlägg där jag saxade artiklar från Avpixlat och ändrade rasistiska nyckelord så att budskapen blev helt harmlösa. Skrattfest i teorin, men pissesvårt att få till i praktiken. Det här var det närmsta jag kom:

Betyg: 1,5/5

2. Tänkt titel: "Sökord: gubbar"

För något år sedan skrev jag en inläggstrilogi om vad man får upp om man söker på "kvinnor", "tjejer" och "flickvän" på Facebook. I ett svagt ögonblick tänkte jag komplettera de här tjejsökningarna genom att även söka på "gubbar" (och sedan jämföra resultaten). Men tyvärr blev det inte särskilt intressant. Det här var de enda anmärkningsvärda grejerna jag fick upp:

3. Tänkt titel: "Katt hjälper katt"

Facebook igen. Jag hittade sidan "Katt hjälper katt" (som i skrivande stund har 94,598 (!) likes). I korthet går konceptet ut på att läsare räddar tigerbeståndet genom att typ posta bilder på sina katter (om jag förstått det rätt). Det var den här annonsen som fångade min blick:

Är jag en av vadå? Var fjärde levande vild tiger eller en fadderkatt? (<--- Ungefär hur jag skulle ha formulerat det, om jag nu hade bloggat.)

När jag klickade in på själva sidan upptäckte jag ännu fler festligheter:

"Vägrar gå ur skålen tills jag räddat alla tigrar"

Ganska roligt: det absurda i tanken att katter skulle vara solidariska, och att de skulle manifestera denna solidaritet genom att sittstrejka i en skål. Också ganska roligt: den gravallvarliga svartvita katten som tittar fram och manar till aktion, likt en "your country needs you"-gubbe.

Roligt: att Lasse Kronér lyckats hitta en katt som ser slöare ut än vad han själv gör.

MEN varför blev det aldrig ett blogginlägg om katthjälparkatterna då? För att det kändes taskigt och onödigt att håna en sida som brinner för utrotningshotade djur. Så vilken tur att jag inte gjorde det...

4. Tänkt titel: "Vad styrelser borde lära av Spice Girls" (typ)

En dag slog det mig att bolagsstyrelser och andra homogena grupper skulle tjäna på att tillämpa det gamla Spice Girls-tricket "klä dig (och uppkalla dig efter) ett utmärkande personlighetsdrag".

Såhär: alla gubbar i valfri styrelse ser alltid identiska ut. Skillnaderna handlar på sin höjd om huruvida glasögonen är rundade eller fyrkantiga, eller om kostymen är havsblå eller gråblå. Min idé var att kräva att styrelsegubbsen skaffar en personlig klädstil, precis som Baby Spice, Scary Spice, Sporty Spice, etc.

För att illustrera det rimliga i mitt krav tänkte jag ta en bild på en 100 % manlig och vit styrelse...

... och hotta upp den genom att ge varje person en unik image, en accessoar som skiljer honom från mängden. 

Men mitt tålamod tröt tyvärr redan efter en gubbe.

Det här var allt jag tänkte visa. Hejdå för nu.

Gilla:
upp
175 röster

Hej igen alla raringar!

Nanna Johansson 18:31 6 Feb 2014

Efter att ha hängt på Politism i några månader är jag nu tillbaka på moderskeppet Nöjesguiden. I brist på andra bilder får vårt kära återseende illustreras av ett stämningsfullt möte mellan mig och min kompis katt:

Vill ni att jag ska blogga om något särskilt den närmsta tiden får ni gärna hojta till i kommentarsfältet, annars planerar jag att tuta på som vanligt (d.v.s. publicera inlägg i snigelfart). 

Puss! 

Gilla:
upp
241 röster