Därför använder vi ordet hen (ledare i nr 2 2012)

Margret Atladottir 12:47 29 Feb 2012

Min kompis Petter Hallén frågade mig en gång om vi inte kunde göra ett nummer där vi genomgående använder oss av internetspråk. ”Lol”, sa jag. Petter kontrade med: ”Men ett nummer där ni använder er av hen då?”. Det lät mer intressant. Hur skulle det vara att i ett specialnummer avstå från att använda orden han eller hon? En snabbkoll visade att alla på redaktionen var sugna på idén. Inte nödvändigtvis för att vi anser att man bör ta bort könsbestämda pronomen, tvärtom. Vi gillar han och hon. Men vi gillar hen också. Vi såg det mer som en utmaning för skribenterna, och framförallt för er läsare. Hur reagerar vi på en text som saknar han och hon? Hur känns det könsneutrala hen? Känns det skumt? Känns det bra? För skribenterna blev det just en utmaning. Rent språkligt använde sig många av personers namn istället för han eller hon. Vissa körde på med hen för fulla muggar.

Nöjesguiden är inte först med att i ett nummer genomgående använda sig av det här ordet. Konsttidningen Ful har gjort det konsekvent sedan 2007. Men vi var överens på redaktionen om att det kan vara ett intressant experiment av oss, en stor kommersiell tidning. För de ämnen vi skriver om – musik, film, mode, klubb, krog med mera – är verkligen inte beroende av kön. Vi skriver för människor och om människor.

Vill du veta mer om ordet hen kan du bläddra fram till sida 20.

Alla citat i tidningen är korrekt återgivna. Där förekommer orden han och hon, men enbart där.

Vi vill ha feedback. Mejla oss på red@nojesguiden.se och berätta hur du upplevde att läsa en tidning med könsneutralt pronomen.

Andra saker vi behandlar den här månaden är teaterns kris. Vi har även käkat middag med Markus Krunegård, träffat Kakan & Julia, du hittar alla vinnare i våra stadspriser samt mycket mer.

Trevlig läsning!

Gilla:
upp
135 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

30 kommentarer

 1. Bild för Tomten
  Tomten

  Vad har "nöje" med feminazism att göra?! .. Räcker det inte med att Gudrun Avschyman driver det där fåneriet? Ska ni börja propagera mot SD härnäst?

  Feminazism - Njäää
  Jämställdhet - Ja tack!

 2. Bild för eyo dickbreath
  eyo dickbreath

  GET A FUCKING LIFE WHY DONT YOU. JEZUZ! DET HÄR EVIGA BABBLET MED KÖN HIT & KÖN DIT, JÄMSTÄLLD'HET & BLABLABLABLABLABLA......vad hände med att leverera NÖJE. FUCK, SÅ MYCKET SKVALLER, KÄNDISAR, PENGAR, DEATH AND DESTRUCTION AND U motherfuckers keep talkin this BULLSHIT....funderar starkt på starta en ANTINÖJESGUIDEN BLOGG & ba gå LOSS! ASSÅ JAG VILL BA HOPPA UT GENOM FÖNSTRET I FÖRHOPPNING PÅ ATT BARA BRYTA BENET! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEzuz

  U MOTHERS BETTER START ASKING THE QUESTION if u gettin to old for this crap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  conclusion! INNOVATION NOLL! å gumman utan innovation så dööööööör man! TITTA PÅ NOKIA

  NOW FUCK OFF

 3. Bild för eyo dickbreath
  eyo dickbreath

  glömde en sak! ni skriver enbart för era vänner & deras vänner! för ni har inga "pungkulor" att gå emot deras ideal & framhäva era egna. ni skriver enbart för att onanera deras åsikter och få lite ryggdunk på era meningslösa kommersiella företags events där med eran blotta närvaro pissar på all feminist jidder & jämställdhets babbel.
  bitch please!

  kom med något konkret! motherfucker vill ni göra skillnad kom med riktiga åsikter vars rader har en ryggrad & inte fuckyoulösa argument, men oj jag glömde, ni törs inte att beröra riktiga ämnen från fakta baserade synvinklar, för vet ni vad som händer då! här kommer det, wait for it dickfejs......då kanske ni inser hur meningslöst allt är och att ni enbart skriver för wannabe, pk, hipsterkids vars angagemang för sociala frågor är lika djupa & berörande som era skivrecensioner.

  conclusion; if you want to pretend to give a fuck, then the fuck that you give has to justify the fuck that you don't!

 4. Bild för emmma
  emmma

  jaaa, uppenbarligen så rör det ju upp en del känslor i alla fall.

  tycker det verkar som ett asfett nummer, får läsa det som läggs upp på nätet för på andra sidan atlanten får jag ju inte tag på tidningen.

 5. Bild för FumikoFem
  FumikoFem

  Alla som gnäller om ordet hen - HÅLL KÄFTEN OCH SKAFFA ETT LIV!

 6. Bild för Matilda
  Matilda

  Jag tyckte att det var ett jättebra initiativ, men när man i en artikel skriver "kvinnlig vän" och sedan börjar kalla henne "hen" tror jag att man ger vissa henmotståndare vatten på sin kvarn i deras tro att det ska användas även när man vet könet på folk. Och jaaaaaa jag har hört folk som argumenterar att en kvinnlig vän kan vara lite av varje, men JAG utgår ifrån att folk som beskriver en KVINNLIG vän menar en person som uppfattar sitt kön som kvinnligt. Annars hade vederbörande kunnat kalla personen bara en vän.

 7. Bild för Ama
  Ama

  Evig respekt till er för det här initiativet! Go go go.

 8. Bild för Flaskboenttnadgaphals
  Flaskboenttnadgaphals

  Varför bara använda er av "hen" i detta nummer? Gör det konsekvent. Bra nummer för övrigt : ).

 9. Bild för Mikusagi
  Mikusagi

  Åhnej testar ni något nytt i ett helt nummer? Nu blir jag rosenrasande och kränkt!

 10. Bild för ellen
  ellen

  asgrymt, är så taggad på att läsa detta nummer! ni_eger

 11. Bild för Tapio
  Tapio

  Svenskan har ingen könsneutralt pronomen för personer i tredje person singularis. Därför tycker jag inte att man skall försöka hitta på något sådant. Man får gärna använda omskrivningar ("kocken", "personen" osv).
  Finskan har endast ett alternativ på pronomen för personer och det är "hän". Därför skulle hela detta nummer, översatt till finska, gå obemärkt förbi. Talspråkligt sett skulle många finnar säga "se" (motsvarar engelskans "it") om både personer och saker. Jag tror dock inte trans- och queer-personligheter skulle uppskatta att bli kallade "den/det"...
  Min slutsats är att låt svenskan klara sig utan "hen" och finskan klara sig utan könsdebattsinblandning i grammatiken. When in Rome...

 12. Bild för Micke
  Micke

  Varför gör ni det här bara som ett experiment? Står ni inte för användningen av "hen"? Initiativet blir nu mer en demonstration för att röra upp känslor och skapa debatt snarare än en bestående förändring för att tidningen bättre skall spegla redaktionens och tänkta läsares värderingar och ideal. Svagt, tycker jag!

 13. Bild för Cissi
  Cissi

  Så jävla bra initiativ! Äntligen någon som vågar vara progressiv på riktigt. Om en inte alltför avlägsen framtid kommer hen vara en självklarhet och vi kommer sucka när vi tittar tillbaka på det trista, skräckslagna motstånd vissa verkar klänga sig fast vid med panik i blicken. Fortsätt nu, låt det inte bara bli en one hit wonder

 14. Bild för Jazzil
  Jazzil

  Ja, herre min skapare.
  Ska vi kanske ta bort ordet man och kvinna med? Men men.

  Ja, jag kan ha en viss förståelse till ordet hen. Och det är dom gånger man skriver en mening där man ska använda ordet han eller hon samtidigt. När man pratar om en person i obestämd form, vem som helst alltså.
  Som ett exempel: "Regel 2. Om hen kommer försent till lektionen så måste hen infinna sig hos rektorn."

  Självklart rätt smart sätt för att få in han och hon samtidigt. Men varför uppfinna hjulet två gånger? Varför inte skriva med dom ord som svenskar klarade av att använda för bara 20 år sedan? Istället för hen kan man skriva "personen".
  Så exemplet blir så här då: Regel 2. Om personen kommer försent till lektionen så måste personen infinna sig hos rektorn."

  Men visst låter det gammalmodigt och trist, bättre att använda ordet hen då.

  MEN, och ett STOOOORT MEN!!!
  Här handlar det inte om att använda ordet hen för att få men han och hon samtidigt. Här handlar det om att ta bort könet i artikeln? Och då kommer min fråga... VARFÖR?

  Om man skriver om en man, varför då inte skriva han? Varför ska man då använda hen?
  Det verkar som media och journalister ser något problem att man vet könet på människor. Som om det är något fel att vara man (han) eller kvinna (hon).

  Och det värsta är när journalistkåren försöker få detta som att det överhuvudtaget har med jämställdhetsdebatten att göra. Snacka om okunskap om vad jämställdhet är i så fall.

  Nä, ordet hen är totalt meningslöst. Det finns ju t.o.m. människor som inte vill varken vara han eller hon FAST att hen har ett kön. Och så enkelt är det, harn man snopp är man en han, har man snippa är man en hon.
  Är detta något problem? Varför är det så kränkande att en man som är född i en kvinnokropp blir märkt som hon/kvinna/tjej på passet, statens register etc? Det är ju en kvinnlig kropp och därför är det just därför det är en hon.
  Den dag hon gör ett könsbyte till en man så då blir det en han.

  Ja ja, det är ju faktiskt bara inom journalistkåren detta "problem" med han och hon finns. Bland den totala majoriteten mer öppna människor så vet vi att en snopp är indikation på en han och en snippa är indikation på en hon.

 15. Bild för Marcus
  Marcus

  Hen kan alltså inte sägas vara något annat än ett påhittat ord. Språkligt sett. En social konstruktion alltså, något som hen-förestpråkare i andra sammanhang verkar vilja motverka. Lustigt.
  Men Nöjesguiden läsare lever ju även de i en social konstruktion, i sitt vardagliga liv. Så det går väl på ett ut?
  Jag tycker det är långt från uppseendeväckande att ni använder hen. Det är varken stake eller platt fall. Det är väntat och ingenting. Faktiskt rätt fantasilöst. Det hade varit fräckt om ni körde nått på hur män och kvinnors olikheter kompletterar varandra istället. Det skulle kunna dras till sin spets och bli kul. Fast å andra sidan - vad tusan skulle det in i er tidning för?

 16. Bild för Seriöst!
  Seriöst!

  Seriöst, när ska Sverige fatta det resten av världen redan insett?
  Att genus forskningen är komplett felaktig och för övrigt en nära släkting till en annan forsknings gren även den skapad i Sverige, rasbiologin.
  Inte ett enda land på planeten jorden förutom lilla Sverige ser något överhuvudtaget värdefullt med genus forskning.
  Finns en norsk serie som belyser alla frågetecken om den minst sagt mans fientliga genus forskningen.
  Kan laddas ned från TPB med engelsk text.
  http://thepiratebay.se/torrent/6478604/Hjernevask

 17. Bild för Sara Snällell
  Sara Snällell

  Hen är det fånigaste jag någonsin hört. Allt hen tillför är ett ord att gömma sig bakom för att någon skäms över att stå för vilket kön de är.
  Hur osäker är man inte om man inte ens vågar stå för sitt kön. Då har det verkligen gått för långt. Fattar ni inte att ingetdera könen är fel. Det kan aldrig bli fel att kalla en tjej för hon eller en kille för han. Det är bara i era huvuden all denna osäkerhet sitter. Var vänliga och sluta projicera dessa på oss andra.

 18. Bild för Annie
  Annie

  SÅ BRA Margret!

 19. Bild för Greger
  Greger

  Strålande. Jag ser fram emot en ingående analys av ert navelludd i nästa nummer.

 20. Bild för Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon
  Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon

  åååh, tjyvläste ditt twittersvammel och såg att att du schnoeörvlar till Winter killing! Det är VÅR låt i vår! jag älskar dig! *ynf'*

 21. Bild för Sofia
  Sofia

  det här är såååå fett. ska rycka ett exemplar när jag drar till gbg nästa vecka.

 22. Bild för L
  L

  Åh, hur kan folk sura när man äntligen slipper det där akwarda momentet "åh vad söt nykläckt bebis du har. Vad heter...." -HEN! Jättebehändigt ju.

 23. Bild för HP
  HP

  Ni som typ bara kommenterar"skitbraaaaaa"; Vore intressant att läsa varför ni tycker att det är just skitbra, om ni nu ens vet det själva.

 24. Bild för Asplund
  Asplund

  Underbart initiativ! På tiden!

 25. Bild för Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon
  Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon

  imorse hörde jag en lirare (könsneutralt!) som menade att vi borde sluta använda "vi" och "dom" eller "dem" eftersom de representerar uppdelning och kategoriseringar som vi vet genom historien har motiverat allt från folkmord till skolgårdsmobbning. Denne föreslog istället "vom". Själv anser jag att vi också borde förpassa "jag" till historien men då går väl tokliberalerna och Ayn Randianerna i taket.
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1120

 26. Bild för Stefan
  Stefan

  Om hen är könsneutralt, vad händer med hennes då? Och en sak till: om Expressens citering stämmer: "Det här är ett statement. Vi vill ge oss in i debatten och visa att vår redaktion är för ordet. Vi vill att 'hen' ska in i Svenska Akademiens Ordlista, sa chefredaktören Margret Atladottir, då till SVT Kulturnyheterna." Så kan man undra varför du bara trycker på att hen skall in och inte statement? Det finns inte heller i SAO.

 27. Bild för KRISTINA
  KRISTINA

  Varför inte bara använda "den"?

 28. Bild för YZ.
  YZ.

  Kan ni inte bara skriva och tipsa om film, musik, böcker, spel, klubbar osv som ni brukade göra? Som en guide till olika nöjen liksom? Nöjesguiden?

 29. Bild för Lars
  Lars

  Alltid blir det en massa tjafs om ordet hen.
  Jag tänkte nu hänvisa till Svenska Akdemins ordlista, det vill säga den lista över ord som ingår i det Svenska språket.

  Hen s. -en -ar Brynsten.

  Det är vad ordet har varit sedan fornnordiska eddan.
  Om ni nu vill ha ett könsneutralt ord så gör ett som inte redan har en betydelse.
  Det är i alla fall skönt att den tidning som gör en så löjlig sak som det här i alla fall är nöjesguiden och inte en "riktig" tidning.

  PS. Skriver du orden hen i detta formulär för inlägg så blir det rödmarkerat som felstavat. DS.

 30. Bild för Kajsa
  Kajsa

  Fantastiskt initiativ. Skriver just nu ett gymnasiearbete om varför "hen" borde etableras i svenska språket och märker i kommentarsfältet här att okunskapen kring genusfrågor bland svenska folket är påtaglig och alldeles fruktansvärd. Till er: läs på och återkom, kram. Till dig Margret: KRAM!

Hejdå!

Margret Atladottir 13:41 30 Apr 2013

Om du har plockat vårt senaste nummer (med Petra Mede på omslaget!) kanske du redan vet att jag ska sluta på Nöjesguiden. Det innebär också att jag slutar skriva den här bloggen. Så många avsked?!

Tack för att ni har läst min blogg! Vem vet vi kanske ses någon annanstans :)

Gilla:
upp
444 röster

Cheryl Cole: My story.

Margret Atladottir 15:42 19 Apr 2013

Som trogna fotLOL-läsare vet ni kanske att jag i tisdags var i London för att se Arsenal möta Everton på Emirates stadium. Det var en av de bästa upplevelserna jag varit med om. Ni kan läsa allt här. En annan bra grej var att jag på flygplatsen tjackade Cheryl Coles bok där hon berättar allt om sitt liv.

Var ska jag börja ens. Jag älskar Cheryl. Har gjort sedan hon var en Tweedy. Tycker Girls Aloud har haft ett par bra låtar också? Har däremot aldrig vetat jättemycket om hennes liv, bara det mest väsentliga: hon var Geordie-tjejen som vann en plats i Popstars: The rivals, blev superstjärna över en natt, gifte sig med Arsenal-spelaren (nu Chelsea dock ew) Ashley Cole och sedan har det varit en berg- och dalbana av skandaler fram till hon blev "the nation's sweetheart" i och med sin juryplats i X Factor UK.

Äktenskapet med Ashley får man veta XTREMT mycket om. Vad som verkade vara drömförhållandet och drömbröllopet (tror brudklänningen från Cavalli kostade 100 000 pund?) var ju såklart rena rama helvetet. Då Ashley visade sig vara Englands egen Tiger Woods med den ena otrohetsskandalen efter den andra:

Ja, alltså det där var förstås bara början. Det intressanta var ju att Cheryl inte visste vad hon skulle tro. För när kiss&tell-berättelserna började trilla in på The Suns redaktionsmöten var det inte direkt alla som var sanna... Eftersom Ashley förnekade alla förutom en. Cheryl stannade kvar, gav honom chans efter chans. Fram tills att hon fick nog. Tror det var en ny kvinna som trädde fram per dag under en period. Ashley Cole var även väldigt hatad i England då han lämnade Arsenal för rivalerna Chelsea. Och konspirationsteorierna luftas även i boken. Det gick rykten om att Arsenal-fans på högt uppsatta positioner i samhället gjorde sitt bästa för att förstöra Ashleys liv. Jösses.

Fan vilken kämpe. Gråter. När skilsmässan var klappad och klar fick Cheryls liv en helt ny vändning. Simon Cowell, som ju verkar vara nån slags helt galen person (en episk berättelse om hans femtioårsfest finns även att hämta), anställde henne som jurymedlem i supersuccéprogrammet X Factor UK och allt såg ut att vara toppen. Då går Cheryl och får malaria. Den svåraste sorten, dessutom. Och var vid en tidpunkt MINUTER från att dö. Ahhhh. Mirakulöst överlevde hon, kämpade på, och fick jobbet som domare när Simon Cowell lanserade X Factor i USA. Däremot visar sig Simon Cowell vara värsta svinet och efter att allt är lanserat och klart, Cheryl på plats i LA och gud vet vad, bestämmer han sig för att sparka henne. Finns han? ANYWHO. Läs boken. Den är nämligen skriven på Newcastle-dialekt. Underbart.

Gilla:
upp
498 röster

Veckans Odds – alternativa versionen.

Margret Atladottir 16:21 8 Apr 2013

Det råder viss förvirring kring vårt nya format här på nojesguiden.se Veckans Odds. Vår vän tillika spjuvern Kristofer Ahlström hade tydligen förväntat sig bevakning kring människor som heter Odd. Och absolut, det kan du faktiskt få. Låt oss börja med att prata om själva namnet Odd. Wikipedia säger såhär: Odd är ett fornnordiskt mansnamn (inget hen-namn alltså :C) som betyder spets eller udd. Isländska versionen av Odd är Oddur (LOL). Vill tillägga att jag faktiskt inte känner någon Oddur, men vi ska nog kunna skaka fram en eller två. Att prata om namnet Odd utan att nämna Sveriges egna Odd, Odd Spångberg, vore ju otänkbart. Så denna veckas Odd blir alltså, Odd Spångberg!

Odd Spångberg är bloggare och driver bloggen "The Odd Way" på mansportalen Colin.se. han är däremot mest känd som Blondinbellas fästman. Ledande inom Odd Spångberg-bevakning är helt klart Nyheter24. Föreslår att ni beger er dit för att läsa mer.

Vill även passa på att säga att det finns cirka 1300 män i Sverige vid namn Odd, så den här bloggserien ser ut att bli en långkörare.

Gilla:
upp
513 röster

Kvinnohatet del 923482.

Margret Atladottir 10:41 20 Mar 2013

Ni har läst om Steubenville-domen? Två unga "lovande" idrottstalanger i Steubenville, Ohio utförde en brutal våldtäkt på en sextonårig tjej. Ska försöka att inte äckla er allt för mycket, men de körde runt henne i sin bil från fest till fest medan hon var avdäckad. Våldtog henne, filmade och fotograferade allt för att sedan sprida på internet. Domen föll i dagarna, och det ska alltså nu inte finnas utrymme att ifrågasätta huruvida förövarna faktiskt var skyldiga. Men det verkar fortfarande finns en hel del människor som är osäkra på vem som egentligen har skuld i det här fallet. Frågan är om det hade låtit såhär ifall det var mord det rörde sig om? Förmodligen inte. Om våldtäktsmännen inte varit såkallade "lovande" idrottstalanger? Vem vet. Jag är så oerhört äcklad och förtvivlad och rasande över att läsa om det här att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Läs det här också, apropå denna medmänskliga kollaps vi bevittnar. Helt. Jävla. Fruktansvärt. Är vad det är.

Gilla:
upp
609 röster

De gör årets Ladies Night.

Margret Atladottir 15:12 12 Mar 2013

Okej så det blir David Lindgren, Thomas Järvheden, Tommy Ekman, Christer Sandelin, Lazee och Eric Saade som gör årets upplag av Ladies Night. Det betyder att vi inte hade rätt överhuvudtaget mina vänner. Såhär trodde ni:

Är jävligt chockad över Lazee. Inte så chockad över David Lindgren och Eric Saade (som jag älskar?! säg nu inte till nån). Medelchockad av Tommy Ekman och Christer Sandelin. Thomas Järvheden borde varit med i omröstningen. Men förlåt, visst blir man sugen på att se "vårt" Ladies Night med alla namn ovan? STYR UPP NÅGON, ALTERNATIVA LADIES NIGHT.

Förresten, ni hade några "others" som förslag. Lolade:

Gilla:
upp
630 röster