Arga hälsokommentarer om fetma är tecken på hjärntvätt (och eventuellt fylla)

10:09 7 Maj 2014

Lady Dahmer skriver om människor som anser att hon hyllar fetma när hon egentligen bara visar sig på bild och är glad (eller ja, glad och glad, kanske inte jämt). 

”Jag anser hon hyllar fetma. Hon skriver om den, lägger ut bilder som visar den, berättar om all skräpmat hon skall trycka i sej, ihärdar i att fetma-ohälsa inte hänger ihop” lyder en kommentar om henne. Och denna typ av kommentarer är tydligen inte alls ovanliga. 

Om vi fixerar på ordet ”ohälsa” nu. 

Värnar dessa människor verkligen om hälsa?. Om de värnade så väldigt för andras hälsa skulle de väl vara på människor som dricker alkohol med lika stor, om inte större, intensitet. Alkohol är en stark och farlig drog som skadar och dödar offantligt många människor per år både direkt och indirekt. Folk slåss, spyr på spårvagnar, kollapsar och beter sig som tröga arslen på grund av alkohol. Så en person som visar utåt att de dricker någon form av alkohol utgör statistiskt en större hälsofara än folk som bara är tjocka.
 
Så rent statistiskt är det alltså större sannolikhet att personen som skrev kommentaren var full, än att den var tjock. 
 
Så nej jag tror inte att det handlar om värnande om andras hälsa. Jag är helt övertygad om att detta är ett tecken på hjärntvätt och kulturell indotrinering och inget annat. Jag tror att den här typen av kommentarer är ett symtom av vad tidningar, tv-kultur och media hela tiden tjatar om och slår in i huvudena på oss. 
 
För i vår kultur är fetma farligt medan alkohol är normalt. 
 
Att kritisera och vilja utrota fetma och ”få platt mage på tre veckor” uppmuntras, samtidigt som alkoholkritiken är i det närmsta obefintlig i samma medier.
 
alkohol3.jpg
 
 
 
 

20 kommentarer | “Arga hälsokommentarer om fetma är tecken på hjärntvätt (och eventuellt fylla)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Tycker nog att din jämförelse mellan fetma och alkohol är lite skev. Snarare så borde alkohol jämföras med skräpmat och godis. Onyttigt i större mängder, men i måttliga mängder en del av livets njutningar.
    Fetma (dvs. sjuklig övervikt, BMI över 30) bör i sin tur snarare jämföras med alkoholism.

  2. Hej Sonja skriver:

    Nej det ska det inte. Min liknelse är korrekt utförd.

  3. Linnéa skriver:

    Håller med Dolf. Fetma är ett konstant ofta långvarigt tillstånd med farlig påverkan på kroppen medan t ex en öl inte går att jämföra – hade du däremot varit konstant påverkad eller haft alkohol i blodet, då kan vi snacka! Jag vet inte, pekar inte finger åt feta människor men det skär lite i mig bär jag tänker på den både fysiska och psykiska ohälsan fetman i många fall leder till. Det handlar väl inte om att hävda sin rätt till varje pris om priset här är att dö i förtid – är det värt det? Bara för att få lov att vara ”sig själv” aka tjock..

  4. M skriver:

    Kommenterade hos LD, men slänger in här med (vet ju att du cyklar!) – håller med om alkoholen + här ett samhällsekonomiskt folkhälsofall till:

    Något som verkligen kostar samhället enormt (i pengar, saboterad hälsa och miljö genom utsläpp, slitage och platskrävande i städerna, olyckor – men också i generellt sämre folkhälsa pga stillasittande) är bilismen.

    Skatterna/kostnaderna för att äga och köra bil täcker långt ifrån de samhällsekonomiska kostnader biltrafiken orsakar.

    Hoppas dessa människor som i allt de gör och säger tänker på samhällsekonomin/folkhälsan i första hand också shamear alla som någonsin äger/kör/åker bil!

  5. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    På vilket vis menar du att din skulle vara mer korrekt än min? Du jämför en följdverkan (fetma) med orsak (alkohol).
    Du bör (notera säger inte ”ska”) väl jämföra orsak med orsak (dvs mat med alkohol) och följdverkan med följdverkan.
    Mat i rimlig mängd ger kortsiktig mättnad och energi, i orimliga mängder långsiktigt fetma och sjukdomar/skadeverkningar såsom diabetes.
    Alkohol i rimlig mängd ger kortsiktigt välbehag, i orimliga mängder långsiktigt alkoholism med åtföljande hälsoproblem.
    (sen kan jag ju, om jag vill vara petig, påminna om att alkohol också används medicinskt, för desinficering, som drivmedel osv)

  6. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @M
    Du bor i en stad va? För många är bilen en nödvändighet. Den enda kollektivtrafik jag har tillgång till är skolbussen, och bara för att ta det mest uppenbara, den passar inte arbetstider.

    ”Skatterna/kostnaderna för att äga och köra bil täcker långt ifrån de samhällsekonomiska kostnader biltrafiken orsakar.”

    Jag undrar vad du baserar det på?
    De stora (gissningsvis ojämförligt största) kostnaderna för t.ex. vägnätet kommer du inte ifrån, även om du tar bort ”biltrafik” eftersom du måste ha ett vägnät för nödvändiga transporter alldeles oavsett. Och inbilla dig inte att du kan ersätta det mesta av vägnätet med järnväg. Ta bara jordbruket, du kan inte transportera skördetröskor på järnväg till varenda åkerlapp.
    Dessutom bortser du från att viss biltrafik är samhällsnyttig. Till exempel läkare som gör hembesök, hemtjänst osv. Hur skulle de ta sig fram om de inte använde bil? Helikopter?
    Att minska de samhällsekonomiska kostnaderna för biltrafiken betyder bara att du får andra (i många fall högre) kostnader istället.

  7. Hej Sonja skriver:

    För det första så går det inte att jämföra alkoholism med en BMI på över 30. För det andra har jag inte sagt något om alkoholism. Jag jämför fetma (följdverkan) med våld, olyckor och psykisk och social destruktivitet (följdverkan). 

  8. Erik Wedin skriver:

    Detta är en av de mest korkade jämförelser jag har sett. Fylla gäller temporärt och bara när man dricker. Sedan försvinner den. Fetma däremot gäller jämt och ständigt från det att personen ifråga blivit fet tills denne gör något åt det, vilket är att jämföra med alkoholism, men inte vanlig alkoholkonsumtion. Själv har jag nyligen blivit lite bredare om magen än jag brukar och av både hälsoskäl och ekonomiska sådana (har ärligt talat inte råd att kasta alla mina bästa byxor) så kommer jag givetvis att träna lite extra hårdare och tänka mer på vad jag äter den närmaste tiden. Att kalla det indoktrinering är enbart löjligt.

  9. Pernilla skriver:

    Sonja fetma är farligt eftersom den inte är temporär(försvinner från den ena dan till den andra) vilket då en fylla göra. Men alkoholism är inte heller temporär det kan ta flera månader/år att bli ”av med”. Fetma och alkoholism är en oerhört bättre jämförelse. Jag vet inte vad du lärde dig i skolan men när man drar jämförelser ska de vara på en lika grund, temporära och konstanta skall inte jämföras eftersom de inte har en lika grund. Fetma är inte hälsosamt, alkohol i ”mängder” och över en längre period är inte heller hälsosamt. Men ett glas vin till middagen är inte ohälsosamt samma som att äta på McDonalds inte är ohälsosamt om du inte äter det i mängder och över en längre period.

  10. M skriver:

    Hej Sonja! (igen)
    Blev tvungen att läsa ditt inlägg (igen).
    De flesta som kommenterar här verkar ju inte förstått (alls/något).
    Det är ju helt uppenbart att fetthetsandet, som du skriver, inte rör sig om ‘värnande om andras hälsa’, och som jag förstår det är detta din poäng: vilka det är vanligt och tillåtet att hetsa för deras val/liv (och på vilka grunder: hälsa/ekonomi), samt att det finns andra val som är väl så tärande både på personlig hälsa som på samhällsekonomin/folkhälsan. Både alkohol och bilism (som var mitt exempel på ‘skadligt’ beteende som inte hetsas) är ju dessutom (livs-)farligt också för andra och inte bara för den som väljer att använda sig av alkohol/bil – vilket ju inte är fallet för fetma..
    DOLF: vet inte om jag riktigt orkar svara dig, du blandar ju högt och lågt – personliga erfarenheter, ordmärkeri, detaljer.. MEN: jag förstår självklart att du och andra inte kan klara er utan bil, det är ju en samhällsstruktur som är beroende av bilism vi lever i. Det är också korrekt att det är stadsbilismen som är den dyraste, om jag bor i en stad eller ej är väl däremot irrelevant – men jo. Min kommentar om bilismens kostnader bygger inte på anekdotisk personlig erfarenhet eller tyckande, utan forskning (främst andras, men också i viss mån egen (som planläggare)) och studier – finns många om du söker lite (tex Litman (2010)). Det intressanta tycker jag är att se på totalkostnaden för bilsamhället: buller, olyckor, emissioner, de ökade kostnader för inaktivitet med tillhörande sjukvårdskostnader, inkomstbortfall/kostnader för förtidspension tillsammans med infrastrukturkostnaderna för gles utbyggd stad som tydligt visar att bilism definitivt är en belastning för skattebetalarna i stad/tätort.
    I detta fall, som kommentar på Sonjas blogginlägg, var väl min poäng just att visa Sonjas poäng med ett annat exempel: vissa beteenden/livsval har vi fullständig acceptans för trots att de är skadliga/kostsamma, medan vissa kan kritiseras hej vilt – då under täckmanteln ‘jag bryr mig ju bara om din hälsa’ alt. ‘jag som skattebetalare vill inte betala för din ohälsa’.

  11. M skriver:

    DOLF:
    källor och läsning till dig då du verkar väldigt intresserad av att gå i djupet med detta:
    http://trafa.se/PageDocuments/Rapport_2013_3_Transportsektorns_samhaellsekonomiska_kostnader_2013.pdf
    http://www.trivector.se/fileadmin/uploads/Traffic/Rapporter/2012_62_TRV_Okad_folkhalsa_v1.0.pdf
    http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12138/R200703_Byggd_miljo_web.pdf
    http://svensktfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2012/12/Fysisk-inaktivitet.pdf
    http://www.friskinaturen.org/media/samh_llsplanering_f_r_ett_aktivt_liv_fhi.pdf
    http://www.friskinaturen.org/media/den_byggda_milj_ns_p_verkan_p__fysisk_aktivitet_fhi.pdf
    http://www.uq.edu.au/uqwellness/docs/Too-much-sitting.pdf
    http://www.vgregion.se/upload/Fysisk%20aktivitet%20p%C3%A5%20recept/Stillasittande%20tid.pdf
    http://www.gih.se/Documents/CIF/Tidningen/2014/Svensk-idrottsforskning-nr1-2014.pdf
    http://www.muscles.se/vardagsmotion-ger-storre-paverkan-pa-halsan-an-korta-intensiva-traningspass/
    http://www.trafikverket.se/Privat/Miljo-och-halsa/Halsa/Buller-och-vibrationer/Halsopaverkan/
    http://www.arkitektur.se/jamstall-cyklarna-med-bilarna
    http://tu-dresden.de/die_tu_dresden/fakultaeten/vkw/ivs/oeko/dateien/The_true_costs_of_cars_EN_20121220.pdf
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/avgaser-ger-lungskador-hos-barn/
    http://www.svd.se/nyheter/stockholm/dalig-luft-fara-vid-graviditet_6824127.svd
    http://www.svenskkollektivtrafik.se/Global/Fakta%20och%20publikationer/publikationer/Samhallsnyttan_svenskkol.pdf
    http://www.movea.se/CYKEL%20CBA%20-%20NV5456.PDF

    God läsning!
    (Sonja: ursäkta bilismspam, färdig nu tror jag. + måste säga att du är helt lysande – älskar att läsa dig alltid, men kommenterar sällan..)

  12. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    I den mån du jämför skadeverkningar, så har jag inget att invända. Men inte all alkoholkonsumtion är i skadliga mängder. Anledningen till att jag angav just 30 för BMI var helt enkelt att när jag lite snabbt kollade så var det den gränsen som angavs för (sjuklig) fetma. ”Fetma” är per definition ohälsosamt och något man bör åtgärda. BMI-gränsen är ganska godtycklig (och långt ifrån rättvisande, eftersom den inte tar hänsyn till skillnader i kroppsbyggnad, inte skiljer på fett och muskler osv.), men fetma är ett hälsoproblem. Att trivas med sin fetma är ungefär lika förnuftigt som att trivas med sin diabetes. Fetma är mer än att bara vara överviktig. Även om man inte har några omedelbara hälsoproblem pga. fetma, så kommer man att få det, då det är ett ohälsosamt kroppstillstånd.
    Det jag reagerade på var att du sa: ”För i vår kultur är fetma farligt medan alkohol är normalt.” och sen visade bilden på en kille med ett glas rödvin (om det nu verkligen är vin, han kanske dricker vinbärsjuice). Fetma är farligt, det ingår i ordets betydelse (så om Lady Dahmer lider av fetma bör hon försöka göra något åt det, för sin egen skull, inte min). Men att till exempel ta ett glas vin till söndagsmiddagen (som min mor och far brukade göra) är knappast farligt. Häller man däremot i sig en låda vin per vecka behöver man definitivt se över sin konsumtionsvanor.

  13. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @M
    Jag har varit inne i bildiskussioner tidigare och har gjort erfarenheten att många som vill inskränka bilismen (och propagerar för t.ex. kraftigt höjda bensinskatter) ofta har en väldigt inskränkt syn på saken. Jag gissade helt sonika att du bodde i en stad. De som bor på landsbygden brukar inte resonera som du gjorde eftersom bilberoendet är en krass verklighet för dem, även när de inte kör själva.
    Sen finns det ju mer eller mindre motiverad körning. Jag kör aldrig om jag inte behöver det (trots att jag tycker om att köra). Är det inom rimligt gångavstånd går jag osv.
    Så man måste ju väga nyttotrafik mot ren nöjestrafik.
    Och när man talar om samhällskostnader så bör man väl se på MERkostnader, och jämföra dem med merkostnaderna för alternativa lösningar.
    Men jag lämnar det därhän eftersom det inte var det saken handlade om.
    Jag kritiserar för övrigt inte folk för att de är feta. Det är onekligen deras sak (jag behöver förresten själv gå ner ungefär tio kg för att bli ”bara” överviktig). Lady Dahmer beter sig bara väldigt underligt när hon själv stolt gör reklam för sin fetma och sen gnäller för att hon får goda råd som gör att hon mår dåligt.
    Det är lite som att man stolt skulle framhäva att man är alkoholist och sen bli sur för att folk råder en att försöka komma till rätta med sina alkoholvanor.

  14. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @M
    Tack för länkarna. Uppenbart inget jag betar mig igenom nu på stört, men jag ska spara dem för framtida bruk, kommer säkert tillfällen då jag vill ge mig in i dem.
    Jag tror inte vi står så jättelångt från varandra. Det som jag mest oroar mig för när det gäller bilismens vara eller inte vara är att man skall lägga på straffavgifter och extraskatter och gud vet allt på bilister. De som drabbas av det är ju framför allt de som inte har något val utan är tvungna att använda bil. Är det ett realistiskt alternativ att cykla till exempel så tycker jag givetvis att man skall göra det. Och en väl utbyggd och fungerande (och ekonomiskt bärande) kollektivtrafik är ju bara av godo. Så jag har väl inga direkta invändningar vad de aspekterna anbelangar.

  15. La Linda skriver:

    Sonja, du rockar. I övrigt är jag så upprörd över det som pågår i det här kommentarsfältet att jag inte vet var jag ska ta vägen. VARFÖR är tjocka människor så vansinnigt provocerande för detta samhället?

  16. Robert (inte Pattinson) skriver:

    Det är skadligare att vara smal och stillasittande än tjock och i rörelse. Ett undantagslöst samband fetma-ohälsa existerar inte. Och i vilket fall som helst så angår var och ens BMI ingen annan än de själva.

  17. Linnéa skriver:

    Konstigt att fetma provocerar? Är väl mer konstigt att läsa/skriva ett offentligt inlägg på en offentlig blogg med öppet kommentarsfält och sedan bli förvånad över att folk inte tycker som du? ;) Allt är väl provocerande för någon.

  18. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @Robert
    ”Ett undantagslöst samband fetma-ohälsa existerar inte.”, really? Det är ungefär lika intelligent, och sant, som att säga ”Ett undantagslöst samband rökning-lungcancer existerar inte.”
    Nej, ett undantagslöst samband hittar man nog bara mellan födsel och död, men att det tydligen finns klara samband mellan typ 2 diabetes och fetma, och att folk som fått fetma-operationer tillfrisknar från diabetes tycker jag talar ett ganska tydligt språk.
    Sen får folk vara hur tjocka eller magra de vill för mig, jag för inga BMI-register.

  19. johan international skriver:

    Hur mycket chips jag än trycker i mig på en fredagkväll så leder det aldrig till att jag gör nåt stendumt på stan/krogen eller spyr på t-banan, utsätter mig själv för livsfara eller beter mig pinsamt idiotiskt med flera veckors ångest som påföljd.

  20. Robert (inte Pattinson) skriver:

    Dolf: Leta reda på och plöj igenom ”Association of all-cause mortality with overweight and obesity using standard body mass index categories: a systematic review and meta-analysis” av Flegal et al. (JAMA. 2013 Jan 2;309(1):71-82) som slår fast att bmi 30-35 (fetma grad I) inte är associerat med en högre dödlighet, och att ett bmi 25-30 (övervikt) till o med är förenligt med en lägre dödlighet R/T normalvikt. Refererades till i Aftonbladet förra året: http://www.aftonbladet.se/wellness/article16015749.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg