Huvudmeny

Grattis ingen

Hasan Ramic 22:03 29 Mar 2012

Herregud. Jag vet inte åt vilket håll jag ska börja sparka, men låt oss för resonlighetens skull börja med lite självrannsakan. Framförallt bör vi nog reda ut lite begrepp.

De som känner sig snuvade på Sizzla-konserten - alltså många i reggaevärlden - pratar om "censur". Att Sizzlas spelning på Slakthuset blev inställd handlar inte om censur. Det handlar om aktion. Det är inga MYNDIGHETER inblandade som har förhandsgranskat Sizzlas textinnehåll och fattat beslutet: "Okej, den här snubben passar inte, ställ in spelningen." Slakthuset hade för all del kunnat genomföra spelningen, men det fanns en risk att en demonstration eller blockad från dem som vill se spelningen inställd skulle leda till konfrontationer - och det är det sista man som konsertarrangör vill. Det var ett klokt beslut av Slakthuset att ställa in spelningen, men jag kan tycka att de borde ha struntat i att ta den från första början.

För det andra: Alla indignerade "boom bye bye"-tillrop, och allt homohat som har svämmat över olika delar av de sociala medierna där det här har diskuterats - den skiten hjälper inte. Det är rentav vidrigt. Värst av allt var det när Carl Thomas King, mannen som gjorde affischen till eventet, postade den med kommentaren "boom bye bye". Den skiten var så osmaklig att mitt huvud vill sprängas. Till saken hör att människan i frågan inte ens är aktiv på den svenska reggaescenen, vilket gör hans kommentar ännu mer opassande. Han borde ha gjort som man gör när man inte har något positivt att säga - hållit käften.

Slutligen: Det finns ingen böglobby som styr världen. Fimpa spliffen och kom in i matchen, det där vakna.nu-skiten är inget vuxna människor ska pyssla med.

Över till det väsentliga nu:

Sizzlas spelning ställdes in helt baserat på gammal merit, indicier och hörsägen. Visst har Sizzla skrivit några hemska låtar som uppmanar till mord på homosexuella, men han har även skrivit på Reggae Compassionate Act 2007 och hållit sig i skinnet sedan dess. Den här aktionen genomfördes helt utan debatt eller hänsyn till fakta. Det fanns ingen vilja att diskutera med de inblandade och kanske komma fram till någon slags lösning. Sist Sizzla spelade i Malmö hölls en hångelmanifestation utanför Babels lokaler i protest. Själva spelningen genomfördes utan incidenter, och Sizzla sa inte ett enda ord om homosexuella.

Vidare, och nog värst av allt var att aktionen genomfördes under premissen att Sizzla skulle framföra hatpropaganda mot homosexuella från scenen. Hur kan man vara så bergssäker att han kommer göra det? Sizzla fälldes på förhanda för något han KAN ha gjort, och delvis för något han gjorde förut - och som han faktiskt har lovat att han inte ska göra igen. Återigen ett exempel från Malmö: När Beenie Man skulle spela 2009 ställdes hans konsert först in, men genomfördes sedan efter att arrangörer och facebookgruppen "Inga homofober på våra scener" hade ett möte. Varför skedde inte detta i det här fallet?

Ideologin bakom aktionen mot Sizzla sägs vara solidaritet med HBTQ-personer på Jamaica. Om man tror att en aktion som ställer in en konsert med en relativt liten reggaeartist har en positiv påverkan på dessa personers rättigheter så lurar man sig själv i grunden. HBTQ-personer på Jamaica lever i en verklighet präglad av extrem fattigdom, extrem religion som ser homosexuella som en abomination, och en lagstiftning - ja ni hörde rätt LAGSTIFTNING - som gör deras blotta existens olaglig. "Offenses Against the Person Act, 1864," gör homosexualitet straffbart med upp till 10 års fängelse.

Om vi ska prata om de homosexuellas rättigheter på Jamaica är inte hot om blockad och inställda konserter rätt väg att gå. När tidningen QX gjorde en web-ennkät där de frågade sina läsare hur många Sizzla-låtar de hade hört, svarade en överväldigande majoritet att de inte hade hört en enda. Men ändå valde många att ta ställning mot Sizzla, och i förlängningen hans fans. Vad det fansen beträffar så är jag nästan helt övertygad - jag har ingen statistik för detta än min mångåriga erfarenhet av den svenska reggaescenen - att de allra flesta som lyssnar på Sizzla inte gör det för hans låtar med homohatiskt innehåll. Så om man ska hjälpa HBTQ-personerna på Jamaica gör man mer rätt i att donera lite pengar och tid åt organisationer som J-FLAG, och faktiskt ta en dialog med dem som vill se Sizzla istället för att rusa in med huvudet före utan riktiga belägg. Och skulle det vara så att det faktiskt finns BEVIS att Sizzla har gjort bort sig, och brutit mot TRCA, föra fram dem.

Implikationerna av den inställda konserten är mer än bara ett ställningstagande mot homofobin inom dancehall och reggae. Det är även ett ställningstagande mot reggaepubliken och arrangörerna. Genom att säga att "Sizzla ska komma till Slakthuset för att sprida sin vidriga böghatarpropaganda" implicerar man att de som har köpt en biljett till spelningen har gjort det för att höra den. Att man genom at stödja Sizzla stödjer böghat, även om man inte går på en konsert utan om man har köpt en skiva. Man missar det faktum att Böghat inte är Sizzlas hela affärsidé, och lägger skulden på folk som inte ens visste att Sizzla hade sådana låtar i sin repertoar. Jag vet att de som ledde protesten mot spelningen explicit har sagt att deras groll inte är med den svenska reggaepubliken, men återigen har handligarna talat ett tusen gånger tydligare språk.

Det mest bisarra med hela det här debaclet är ändå Alexander Bards och Madeleine Sjöstedts inblandning. Den ene påpekade att Storbrittanien hade slängt ut Sizzla ur landet, och den andra gjorde stor grej av att man ska rösta med fötterna i en marknadsekonomi och bojkotta Sizzla och Slakthuset genom att inte gå dit. Ironiskt av flera anledningar, då marknadsekonomin och det postkoloniala såret från just Storbrittanien är anledningen till att homofobi i den höga utsträckning - och artister som Sizzla - finns på Jamaica. Sen tvivlar jag på att varken Bard eller Sjöstedt skulle ha begett sig till Slakthuset överhuvudtaget - än mindre en reggaekonsert. Det här var bara ett billigt sätt att plocka politiska poäng och fiska efter exponering. Alexander Bards idiotiska uttalanden om att man borde göra en låt om att döda Slakthusets personal är nog det mest korkade och okonstruktiva jag någonsin har läst.

Nej, vi har alla förlorat här. De som inte ville ha dit Sizzla har inte gått på någon dylik konsert till att börja med, och de som ville se Sizzla hatar nu de som fick konserten inställd. Bojkotten har orsakat en trollvåg av sällan skådade proportioner i den svenska reggaescenen. Hade vi bara haft vett nog att sätta oss ner och ha en dialog hade mycket av det här kunnat undvikas. Kanske en läxa till nästa gång.

Vidare: Se debatten mellan Petter Wallenberg och Sammy K från Safari Sound från SVT här. 

Läs min text om homofobin i dancehall här. 

Läs en replik till mitt blogginlägg här

/H

Lämna en kommentar, bild eller gif här

44 kommentarer

 1. Bild för Juice
  Juice

  Hasan, den ende som höll huvet kallt i Sizzla-debaclet. Tack för det!

 2. Bild för T
  T

  Vi lever tyvärr i en tid då det är viktigare för folk att känna tillhörighet är viktigare än att vara eftertänksam och funderar innan man agerar. Andra exempel då folk enbart har ryckts med innan man funderat är kony 2012 som folk gick galna över på en sekund utan att någon stannade och funderade lite.

  Denna debatt över Sizzla, där som du själv säger ingen ens hört några låtar av honom och dömer honom på hörsägen, säger mycket om hur samhället mår idag. Jag är helt på din sida och vill istället säga att om vi skulle döma alla på vad de "kan" göra, eller på vad de har gjort en gång för länge sedan så bör vi nog kasta alla i fängelse och slänga bort nyckeln.

  Folk göra saker när de är unge, dumma och inte vet bättre, alla kommer vi till insikt och vi måste även ha tro om att folk vill bättra sig. Det är därför vi har ett straffsystem där folk begår ett brott straffas för det och sedan har man sonat sitt brott. Om vi skulle döma bort dessa människor enbart för något de har gjort, eller kan vara kapabla till att göra så kan vi lika gärna avrätta varenda människa med två ben.

  Bra skrivet av dig, du har mitt fulla stöd och jag hoppas folk funderar en, två eller tre gånger innan de bestämemr sig för att klicka gilla, eller sätter sitt namn på något. När folk har namninsamlingar på stan så tänker folk ofta sig för innan de skriver dit sig själva. Nu klickar folk like som om det inte vore något speciellt.

  Tänk först, klicka sen...

 3. Bild för Yow
  Yow

  Det är verkligen trist att den svenska debatterande klassen nu tycks stå för att synder aldrig kan förlåtas. Det ger ju inte direkt folk som Sizzla skäl att tänka om när dom ändå aldrig kommer accepteras igen.

  Och en annan sak med Alexander Bard på twitter, Fan vad dålig på engelska han är.

 4. Bild för Christopher One Drop
  Christopher One Drop

  Riktigt bra Haso!!

 5. Bild för Sharpie
  Sharpie

  Klockers Haso!

 6. Bild för Jiar
  Jiar

  Väl skrivet Hasan!

 7. Bild för GruppB
  GruppB

  Asså som jag förstod det var kritiken om att Sizzla inte "hållt sig i skinnet" utan bara två veckor sedan framfört böghatarlåtar. (http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20120320/ent/ent2.html)

  Det var förstås inte i Sverige, men det kan ju tyckas märkligt att den 19 mars köra "Boom bye bye" och den 28 helt plötsligt vara compassionate...

 8. Bild för Sofia
  Sofia

  Fast att skriva en låt som None a dat som är med på Hot water rytmen är väl knappast att hålla sig i skinnet?

 9. Bild för Joakim Romantic
  Joakim Romantic

  Väldigt bra skrivet i stora delar. Det tråkiga är dock att Sizzla brytit sitt avtal flera gånger sedan han skrev på. Och även de överstegen kan man väl ursäkta om han hållit sig i skinnet sedan dess kan man tycka. Men senaste gången han uppträdde med döda-homo-snack var 18:e mars. Två dagar innan det ställdes in. I skenet av det kan jag ändå se protesterna som befogade då Sizzla uppenbarligen inte följer ett gemensamt avtal.

 10. Bild för Jake Ob
  Jake Ob

  Bögar får sitt Pride men hetero folk får anpassa sig efter vilken underhållning som är "okej"?

 11. Bild för Robert
  Robert

  Bra skrivet, även om jag håller med om att Reggae Compassionate Act-argumentet inte riktigt håller med tanke på hur mycket han verkar ha brutit mot det. Nu till min fråga: Jag är kluven till det här med att stänga ner spelningar som metod men undrar en sak. Vad jag och många andra som är emot blockader verkar tänka, är att blockadförespråkarna inte förstår och inte heller verkar bry sig om att ta reda på hur Jamaica fungerar som samhälle, hur moralen är formad där av religion, fattigdom, postkolonialism osv. Man kan ju inte bara förutsätta att blockad är en bra metod för att påverka Jamaica och dess artister utan att sätta sig in det samhällets specifika förutsättningar. Som lite mer insatt tycker jag och många andra sig kunna se varför det inte är rätt väg - outbildade människor uppfostrade till religiös fanatism, med en paranoid syn på västvärlden som ett nutida Sodom och Gomorra, kommer bara förstärkas i sin världsbild och moralsyn när det de anser vara en moraliskt högstående artist som Sizzla stoppas. Men de som borde vara bäst lämpade att göra den bedömningen är ju varken den svenska HBT-communityn ELLER den svenska reggae-communityn - utan den jamaicanska HBT-communityn. Vad anser J-Flag? Det snackas mycket om J-Flag hit och J-Flag dit, men vad anser de? Skulle de utforma klara direktiv för vad de anser vara det bästa sättet att agera i sådana här situationer skulle jag i princip vara beredd att följa dem rakt av. Anser de att blockad är rätt väg att gå, då skulle jag nog köpa det. Deras åsikt borde vara så otroligt mycket mer kvalificerad än de flesta andras. Men jag kan inte hitta något om det. Någon som vet var de står i frågan?

 12. Bild för Robert
  Robert

  Jag har även undrat vad som egentligen står i Reggae Compassionate Act, det har varit mycket snack om avtalet men ingen verkar veta exakt vad det går ut på. Men jag hittade det här, det finns även lite bakgrundshistoria och bilder på Sizzlas, Beenies, Bujus och Capletons signaturer: http://www.soulrebels.org/dancehall/w_compassionate_001.htm

 13. Bild för Allen Grubesic
  Allen Grubesic

  Pinsamt att du inte skriver lite mer nyanserat. Med tanke på dina balkanska rötter tycker jag att du borde vara mer insatt i hatbrott , men våld kanske inte ska tas på allvar om det gäller vissa människor? Det är många som har vunnit en stor seger, ditt ansikte är inte en av dem.

 14. Bild för Claes
  Claes

  Det finns grova faktafel i den här posten. Att Sizzla skulle ha följt The compassionate act sedan har skrev på är lögn. Det har han verkligen inte gjort utan vid upprepade tillfällen både på Jamaica och i andra länder fortsatt att framföra sina egna och andras låtar med grovt homofobiskt innehåll. Senast hände detta för två veckor sedan.
  Han har också i bekräftade citat tagit avstånd från sitt under tecknande och argumenterat för att det är bögarna som ska be om ursäkt till gud och att de har sig själva att skylla.
  Att bagatellisera den här frågan är djupt osmakligt. Och att påstå att det inte spelar roll att vi i västvärlden tar ställning och inte ger Sizzla utrymme på scener och dessutom ger honom inkomster är ogrundat. Det är ett välkänt faktum att det i längden kommer att spela roll, inte minst för att de HBTQ-aktivster som kämpar i Jamaica vågar fortsätta kämpa trots dagliga hot om död som ofta signeras med referenser till Sizzlas och andras musik. Det sker till och med på landets polisstationer musiken har spelats samtidigt som man låter misshandel pågå.
  Det är självklart att det koloniala arvet är ett stort skäl till den situation som Jamaica har. Och jag är den första att skriva under på att framförallt Storbritannien har ett enormt ansvar att städa i sin egen historiska skit, det har varit likadant i Indien som avskaffade sin s.k. "Sodomitlag" bara för ett par år sedan. De skulle med lätthet kunna utöva sin ekonomiska makt.
  Men att påstå att Bard eller Sjöstedt inte skulle hålla med om det är att visa hur oinsatt du är. Båda skulle skriva under på den beskrivningen. Att Sizzla inte får resa in i Storbritannien är å andra sidan just en sådan markering för att flytta fram positionerna i diskussionen med Jamaica och deras lagar.

 15. Bild för Allen Grubesic
  Allen Grubesic

  Robert. Det är bara googla. Du behöver inte undra.

 16. Bild för Zlatan
  Zlatan

  Det stora problemet här är inte Sizzlas sångtexter utan alla "facebookaktivister" som är så snabba med att ta ställning utan att ge sig in i ämnet ordentligt...

 17. Bild för TheMegaBitch
  TheMegaBitch

  "Man missar det faktum att Böghat inte är Sizzlas hela affärsidé"
  Räcker det inte med att det är en väsentlig del av hans affärsidé?

  En "överväldigande majoritet" har inte hört en enda låt av Sizzlas låtar, so fucking what? Vad har det med de hela att göra
  Jag har inte läst 'Mein Kampf', betyder det att jag inte får vara emot Nazister?

  Dessutom är ju Sizzlas "affärsidé" just att göra låtar med uppmaningar till mord på homosexuella, men att undvika att framföra dem annat än inför en böghatande hemmapublik, för att kunna tjäna pengar på europeiska reggaefans som mer än gärna blundar för vad han står för.

  Och, de som nu hatar HBT människor för att vi fick en konsert med en tvivelaktig artist som väldigt nyligen ägnat sig åt att uppmana till att bränna homosexuella, har sannolikt bara grävt upp sitt tidigare dolda hat.

  Och hatet är ingen gammal skåpmat om nu någon trodde det.

  Det finns vinnare i det här, det är en ny våg av HBT aktivister som har förvandlat nätaktivismen i Sverige.

  Och det finns en förlorare, Sizzla och alla de som tror att det är okej att sprida den här formen av hat, tvingas nu ta strider var de än dyker upp.

 18. Bild för Robert
  Robert

  Allen: om den där länken var svar på min fråga om vad J-Flag ståndpunkt är i frågan var det väl inte så lyckat, den visade bara att det finns en gayaktivist i New York som anser att blockad är vägen att gå. Jag undrar fortfarande vad J-Flag anser. Och jag har inte lyckats hitta det genom att googla.

 19. Bild för Maria Sjödin
  Maria Sjödin

  Det stämmer inte att Sizzla hållit sig till Reggae Compassion Act sedan 2007. I den här nyligen publicerade recensionen framgår att Sizzla nyligen framförde Buju Banton's Boom Bye Bye, på en UNGDOMSgala.
  http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20120320/ent/ent2.html

  Även i maj 2011 framförde Sizzla homofoba låtar på en konsert som sponsrades av Coca-Cola. Protester gjorde att Coca-Cola sedan tog avstånd från detta:
  http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20111019/letters/letters2.html

  Även om Sizzla med flera avstår från sina homofoba låtar i Europa så spelas de fortfarande i minst sagt homofoba, uppiskade stämningar på Jamaica, vilket även organisationer som är verksamma där protesterar mot:
  http://www.aidsfreeworld.org/Our-Issues/Homophobia/Coca-Colas-Inadequate...

 20. Bild för Anders H
  Anders H

  Visst har Pluton Svea skrivit några hemska låtar som uppmanar till mord på medborgare av utomnordiskt ursprung, men det var länge sedan och de hållit sig i skinnet sedan dess.

  Jag tror knappast en bloggare på Nöjesguiden.se hade försvarat en inställd Pluton Svea-konsert. Du är ett homofientligt as. Antingen ser du problemet med att ha en artist som vill skjuta och bränna bögar ståendes på en stor svensk scen, eller så gör du det inte. Gör du det inte är du precis det jag beskrivit dig som ovanför.
  Det är svart eller vitt. Du kan inte kompromissa bort det och det är dels det vi är trötta på.

  KOMPROMISSA BORT HOMOHAT ÄR INTE OKEJ. PUNKT.

 21. Bild för Hasan Ramic
  Hasan Ramic

  @Jake OB: När jag sa "Släpp spliffen och kom in i matchen" menade jag inte att du ska ta upp bongen. Check yoself, dude. Pride är en årlig tillställning där HBTQ-personer får öppet visa sin kärlek och sin sexuella läggning utan att känna sig uttitade och hotade. "hetero folk" får göra vad fan dom vill när dom vill. Cmon son. Lyft blicken. 

 22. Bild för Hasan Ramic
  Hasan Ramic

  @ resten av er: Ni får det återigen att framstå som att Sizzla skulle ha kommit till Sverige och framfört sin böghatarpropaganda. Vad straffar vi för? Åsikt eller handling? Och vem straffar vi? I det här fallet den svenska reggaepubliken och arrangörerna. 

 23. Bild för Patrik Svensson
  Patrik Svensson

  Det är pinsamt hur ni alla som är ledsna över att missa konserten bara kan ignorera det faktum att killen vill mörda alla bögar. Det finns inget annat sätt att se detta på. Man kan inte bortse från att killen aktivt står för att homosexuella människor inte borde få finnas. Om ni så gärna vill se hans konsert så får ni göra det någon annanstans, för i Sverige hör han inte hemma.

 24. Bild för Hasan Ramic
  Hasan Ramic

  Men Alen. Hur vet du att han skulle ha fått framföra sin hatpropaganda i Sverige? 

 25. Bild för Claes
  Claes

  När det gäller vad J-flag tycker så är det väldigt enkelt. De vill inte dö, de vill inte att HBTQ-personer ska misshandlas rutinmäsigt på landets polisstationer och de vill kunna röra sig utan risken att bli bashade i stadsmiljön och få höra Sizzlas och andras låtar sjungas samtidigt. Detta sker i Jamaica, varje vecka, året runt.

  Det J-flag behöver för att orka arbeta och våga synas är att kunna se att andra i omvärlden faktiskt reagerar och försöker minska inflödet av stora inkomster till våldsverkare som Sizzla. Det är en moralisk skyldighet precis som vi ska vägra president Mugabe att resa in i Europa för att fylla på sina konton samtidigt som han förföljer sin befolkning, eller bojkotta Sydafrika under apartheidregimen. Det är precis så enkelt.

  Alla andra förhållningssätt är att relativisera uppmaningar till våld eller misshandel.

 26. Bild för Allen Grubesic
  Allen Grubesic

  Vaddå fick hen greencard för sin hatpropaganda i Norge? Och vem skulle ha stoppat hen i Stockholm menar du? En språkpolis? (Tänk på att det också är svårt att förstå Jamaican för vissa människor... ) Sluta spela offer, väx upp och tänk efter lite. Du är ju faktiskt inte fjorton längre. Det är ju skillnad på att sjunga att man inte gillar nåt och att man uppmanar till folkmord. http://www.youtube.com/watch?v=JURiXqdHTaA&feature=related

 27. Bild för Allen Grubesic
  Allen Grubesic

  Det känns som all "jahweed" gjort er lika paranoida som homofobtanten på tunnelbanan. Helt seriöst. Det är inte coolt att lyssna på hatmusik. Och det är verkligen inte moget att sitta och spekulera i om han sjungit några homofoba verser i Stockholm eller inte (även om han säkert var sur över att hans konserter i spanien precis hade avbokats..). Det som hände i Oslo gör att anledningarna till varför han inte ska få sjunga i Sverige bara ökar. Tyvärr. Det är inte coolt att vara rasist och det är inte coolt att vara homofob. Aldrig.

 28. Bild för Alice
  Alice

  Undrar en sak i all välmening. Jag är inget större fan av Sizzla eller kärleksfullt involverad med någon nämnd i texten ovan..
  Att i en låt sjunga något, är det verkligen att uppmana till det samma? Tänk om nån skulle boka in NOFX i stan...dom vill ju döda alla vita män!? Blockad it is. Och alla punkasen som ville se dom borde skämmas. Inget vidare exempel men jag vill belysa folks bokstavliga tolkning av en låttext.
  Sizzla framför sin åsikt, om än en vidrig sådan, och han gör det på ett osmakligt och uselt sätt, men att säga att han uppmanar till död på bögar är väl ändå att vara en idiot? Och det är där den lilla detaljen och teknikaliteten, att man bör ha lyssnat på Sizzla för att uttala sig, kommer in. Att säga att det är som att "inte ha läst Mein Kampf men ändå ha rätt att hata nazismen" är inte särskilt intelligent. Ta inte illa upp, men Mein Kampf är dokumentation över det som faktiskt hände, alltså en liten detalj i det stora hela, alltså själva dödandet av judar räcker liksom för att "hata nazismen"...
  Sizzla har en tro som är hans egen, han har en egen syn på rätt och fel och det får man respektera. Att dessutom döma honom på förhand, för hans åsikter, det är rentav läskigt. Rihanna kanske får en flipp nästa gång hon är i stan, tänk om hon säger nåt olämpligt? Vi borde kanske ha en kontrollmyndighet som på förhand godkänner låttexter, så ingen känner sig stött...
  Att istället för att stoppa spelningen använda den som en plattform att belysa de problem man stöter på som homosexuell hade enligt mig varit mer kreativt och givande.

 29. Bild för Henrik--t
  Henrik--t

  I det här fallet var det lätt: Slakthuset tar gärna gaypublikens entréavgifter ena dagen. Då kan de inte ha artister dagen efter som har för vana att uppmana till våld mot gays. Hur svårt är det att fatta? Det är inte censur, det är ren självbevarelsedrift från bögar. Man stödjer inte sina fiender.

 30. Bild för Henrik--t
  Henrik--t

  Alice: vad får dig att tro att jag som bög är det minsta intresserad av dialog, när homosexuella på Jamaica förföljs och mördas med just såna sångtexter som ideologiskt brännmaterial? Det här handlar inte om kreativitet, utan om överlevnad.

 31. Bild för C
  C

  Jag har en känsla av att många i min sits som älskar reggae och dancehall, är splittrade i denna fråga. Då har jag ett tips: gör Testet. Instruktioner följer:

  I hela den här debatten, byt ut "Sizzla" mot t ex "Robyn", och byt ut ordet "bög" mot "neger", och försök argumentera för den missförstådde artisten.
  Det skulle då kunna låta: "Robyn har minsann släppt 67 album, men bara i en handfull av låtarna sjunger hon om att bränna negrer. Hon har dessutom (typ) bett om ursäkt. Kanske ett par snedsteg under åren, men hey, det är en kulturell grej. Bara för att hon hatar negrer betyder det inte att alla hennes fans gör det."

  Nu har du gjort Testet. Kanske tänker någon att Testet lite för enkelt, och att det finns många många aspekter - jag vet! Men magkänslan talar ändå alltid högst. Jag kan för min del inte erkänna någon form av diskriminering, hur mycket jag än älskar musik från JA.

 32. Bild för Allen Grubesic
  Allen Grubesic

  Om din "magkänsla" talar högre än alla våldsoffer på Jamaica kanske du borde titta lite på de "många många aspekterna"?

 33. Bild för EFF
  EFF

  Människor är så JÄVLA korkade. En riktig lynchmentalitet. Att hoppa på trender enbart för att andra personer med huvudet långt upp i röven gör det.

 34. Bild för Matti
  Matti

  Första raden från en Sizzla-låt från 29 februari 2012: "Same sex marriage is totally wrong and we're totally against it. Fire. Boom."
  Men det var ju då. Idag skall ingen brännas och skjutas för att de vill gifta sig.

 35. Bild för Matti
  Matti

  Jamaica har ingen lag mot homosexualitet. Den som påstår det ljuger. Däremot finns en lag mot analsex - oavsett om det utförs av en man och en kvinna, eller av två män.
  Senast det gjordes en opinionsundersökning i Jamaica i denna frågan visade det sig att mer är 95% av befolkningen motsatte sig en ändring eller ett avskaffande av lagen.
  Men återigen menar vita Européer att de faktiskt vet bättre, och kräver att få gå över huvudena på Jamaicas befolkning. Man vill ta ifrån dem deras självbestämmanderätt. Under de 50 år landet varit självständigt har man hela tiden i en mängd frågor utsatts för påtryckningar, utpressning och illegala ingripanden från främst USA och Storbritannien, och inte minst från IMF. Formellt är Jamaica självständigt, men USA och Europa tycker sig hela tiden ha rätt att styra och ställa i landet. Att det är så våldsamt som det är i Jamaica beror till stor del på en den hårda politiska kampen mellan de två partierna, varav det ena varit understött med vapen från USA, för att inte det andra (vänster-) partiet skulle få inflytande på politiken i Karibien, som ju tillhör USAs "intressesfär". Resultatet har blivit okontrollerbar gängkriminalitet, och en av de högsta antalet mord per capita i världen bland länder ej i krig. (I Kingston sker mellan 500 och 1000 mord per år, i en stad stor som Göteborg.)
  Jag skiter i om Sizzla får spela i Sverige eller ej. Men jag har full förståelse för de Jamaicaner som är trötta på att hela tiden få dikterat från "vita" länder vad som är rätt och fel, och hur deras självständiga (demokratiska!) land ska styras.

 36. Bild för missmary
  missmary

  Ur Sizzlas synvinkel har han nu blivit utjagad ur landet av arga bögar, varav en del har varit villiga att döda. Det har ju knappast ändrat HANS syn på det sodomistiska babylon och de morallösa vita människorna.

 37. Bild för Don Emilio
  Don Emilio

  Två saker jag funderar på:

  *Om präster får predika ostört ur Bibeln, där det ordagrant står att män som ligger med män ska stenas (och en massa annat galet skit), varför är Sizzla ett problem? Antingen tror man på religionsfrihet och får då stå ut med en massa människor med åsikter som inte är kompatibla med de värderingar som råder i Världens Bästa Sverige, eller så gör man det inte och bör då följaktligen börja i rätt ände av problemet.

  *Det nämns ofta hur många homosexuella som mördas på Jamaica, varför nämner man inte då samtidigt att de ofta har den högsta mordsiffran i världen? 59.5 per 100.000 invånare jämfört med Sveriges 0.89. Det mördades 1125 människor på ön förra året, DÄR har ni något att protestera över.

 38. Bild för Robert
  Robert

  Claes: nu frågade jag inte vad J-Flag tycker rent generellt om hur det är att vara homosexuell på Jamaica. Det vet jag redan, och naturligtvis är det fullkomligt vidrigt. Därför vill jag stödja dem och därför vill jag veta de anser vara bästa sättet att stödja dem. Anser de att blockad är en bra metod eller anser de att det motverkar sitt eget syfte?

  Jag vill veta om de förespråkar det eller avråder från det. Jag "gissar" ingenting om saken. Att gissa skulle ju innebära att antingen vara övertygad om att blockad är en bra metod eller att det är en dålig metod. Så de som har varit så övertygade om att blockad är rätt väg, utan att kolla upp med de som borde vara bäst lämpade att bedöma saken ( dvs. J-Flag), är ju de som har gissat.

  Så varför är det jag som bör ta kontakt med J-Flag? Är det inte de som förespråkar blockad som borde ha tagit kontakt med J-Flag och kollat vad de anser?

 39. Bild för missmary
  missmary

  @Don Emilio, skillnaden är att de flesta morden på Jamaica är gängrelaterade, dvs kriminella mördar andra kriminella. Den som ger sig in i leken osv.det är väldigt sorgligt men kan inte jämföras med mord på någon som man bara "inte gillar för dess sexualitet".

 40. Bild för Soran
  Soran

  @Matti
  Jag har inte hört den låten du nu pratar om men jag kan direkt säga att han inte säger fire boom, I det jamaicanska talspråket så så säger man fyah bun (fire burn) om man vill förkasta en handling gjord av någon. Det anspelar på själselden som i livet efter detta straffar dig för dina handlingar (himmel eller helvetet) och används i massor av sammanhang, tex fyah bun dem murderas, fyah bun politrix eller dem thief me car Fyah Bun!
  Jag försvarar inte textraden som sådan utan försöker här förklara vad som sägs eftersom man måste förstå det Jamaicanska språket och den Jamaicanska kulturen för att kunna tolka texterna på ett korrekt sätt.

Fler blogginlägg från Hasan Ramic

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

20/10
NYTT PODCASTAVSNITT: "52. Vår rasse till podlyssnare"
20/10
Trailer: Jönssonligan återvänder nästa år och vi fruktar redan resultatet
20/10
Gubbsvamp
20/10
Malou von Sivers broccolidans
20/10
Yves Saint Laurent via Roxanne Lowits lins
20/10
Förlåt för the never ending story (WANGxHM) men...
20/10
Drönarrejsa som i Star Wars
20/10
Som bloggare får jag ta del av riktigt intressant information
20/10
PODCAST: Avsnitt 73
20/10
Vad pågår?
20/10
Ta ert ansvar TV4!
20/10
Drake är återigen bitter över ett ex med nya låten How About Now
19/10
Feministisk filmsöndag; Ann-Sofie Back
19/10
Håret kan kännas som ett fängelse
19/10
Lyssna på mä
19/10
Rom dag 2!
19/10
Anna Book och Så Mycket Bättre
19/10
En lördag dårå
19/10
Så mycket bättre med Ola Salo i fokus #såmycketbättre
18/10
Så mycket bättre - Ola Salos kväll
18/10
Tour de Frans - Facit
18/10
Buena sera!
18/10
Svensk Dams läsartävling
18/10
Funderar på att flytta
17/10
En dröm gick i uppfyllelse - fick egen ölstövel!
17/10
Á Romaaa
17/10
Fan vad jag ska hålla på hela tiden!
17/10
Alexander Wang x H&M lookbook
17/10
Nöjesguiden letar ny praktikant!
17/10
Farmers Dinner på Lux
Meny