_OM ATT BÖRJA TRÄNA. OM OCH OM IGEN.

Brita Zackari 15:18 28 Aug 2012

Min vanliga träningsfärg i ansiktet, framhetsad av LA-baserade PT-Lars.

För ungefär fyra år sen tänkte jag "om jag inte börjar träna på riktigt nu så kommer jag aldrig kunna bli en sån som tränar". En begynnande trettioårskris kanske. Jag såg framför mig hur alla fasta delar i min kropp sakta men säkert skulle börja tyna bort, som en Ben & Jerrys-burk (ask?) i picknick-sol. 

Så jag började träna. Och fortsatte med det. Att börja träna alltså. Varje nyår, höstterminsbörjan, semester ("jag ska inte supa nåt och bara gå rålånga morgonpromenader på stranden här i St Tropez/Kapstaden/Umeå!") och inför nån stor fest till vilken jag måste komma i en outfit som jag med flit köpt för liten (ja jag höll på med sånt under en period i mitt liv, ledsen smiley). 

Tränandet blev ett nödvändigt ont, något jag höll på med för att jag känt att döden flåsat mig i nacken och hyn känts för glåmig. Aldrig för att det var roligt, för att jag blev glad av det, eller för att jag fick ur mig en massa bra idéer där i elljusspåret/pilatesrummet/ryss-hörnan på Sats. Jag sprang bort från ett skräckscenario, inte mot något kul.

När jag flyttade ihop med en träningsperson så blev träningen lite mer frekvent, av den enkla anledningen att det är lättare att komma iväg när alternativet är att sitta ensam hemma i soffan och försöka hålla sig från att kolla på dom bra serierna för dom får man inte se utan den som är på gymet <-- universell regel. Men jag tyckte fortfarande inte att det var kul. Och ingen kan säga till mig att jag inte letat ordentligt efter kulet. Jag har rullat runt bland corebollar och pump-stänger, svettats igenom olika spinningar och snubblat över stepbrädor men det var fortfarande bara krångligt och fult (har ni sett Sats inredning??) och den enda tanke som farit genom mitt huvud är genomgående "NÄR ÄR LIDANDET ÖVERRR???".

Nu har vi kommit till den delen i texten där det är dramaturgiskt smart att ha en vändning. Välkomna hit. Vändningen kommer men den är inte omedelbar. För först hittade jag på tre regler. Dom är lite olika från gång till gång jag berättar dom, eftersom jag har sämst minne. Men dom är ungefär så här:

BRITAS REGLER FÖR ATT FORTSÄTTA TRÄNA

1. Det viktigaste är att jag tar mig till gymet - väl där får jag göra vad tusan jag vill 

(Det bra med det här är att det ofta känns rätt larvigt att hala fram ett Big Mac&Co och en Hof precis där exakt alla andra tränar, så man är rätt benägen att träna. Men detta är bara en parentes OBS, för du ska inte tänka på att du måste träna jättehårt när du tänker på den här regeln!)

2. Jag FÅR fuska 

Den här regeln är viktig för mig. För mitt psyke funkar så här: om hindret känns helt jävla oöverstigligt så tappar jag sugen. Om jag däremot ser varje liten rörelse som en jävla seger (för det ÄR det ju - bättre att träna lite än inte alls) så får jag mer kraft till varje rep, och orkar ofta mer än jag tror. En del går igång på att straffa sig själv och mer eller mindre plåga sig igenom olika pass, men jag tycker att det blir roligare om man kör lite snällare. Däremot ska man aldrig aldrig glömma att det (i motsats till vad det känns som när det är jätteslaskigt väder just mellan hemma och gymet) inte är att vara snäll mot sig själv att sitta stilla 8000 timmar i veckan. Och se punkten ovan - varför inte köra sig trött när man lix är på gymet?

3. Minns inte den tredje regeln

Jag TROR den är att jag får en belöning när det är klart, inte om sex veckor, nu idag efter passet. Sen behöver det ju inte vara ett Margiela-smycke varje gång eftersom barnen i Afrika bla bla bla, men en öl, ett långt bastu-häng eller Anchorman känns rimligt. 

Om man gör så här och har ungefär samma psyke som jag så blir det inte jobbigt att gå till gymet. Visst, du måste fortfarande komma ihåg att käka en banan 11.40 om du ska träna på lunchen, och har du glömt skorna måste du kunna åtminstone en annan grej att göra för att inte komma av dig, eller hålla tummarna för en restplats på nåt ligga-på-matta-på-golvet-pass. Gör så mycket du orkar. Kriga på lite extra när du tror att du inte kan mer. Testa mycket olika. Kör tills du är rekord-trött. Sluta om det gör ont. Träna med kompisar. Upprepa så ofta det går.

För mig funkar det i alla fall. Särskilt sedan jag kom på att om jag kör funktionell styrketräning (cross fit typ) räcker det med ett pass på 20 min ibland, samtidigt som man får jättesnabba resultat. Och nu har jag fått muskler på magen och rätt bra flås. Nuförtiden väljer jag att gå upp på berg när jag är på semester, och samlar kompisar för att träna istället för att dricka vin lika ofta som vi dricker vin. Jag har slutat hata gymet och börjat älska att svettas. Och när jag nu fått en inflammation i foten pga Midnattsloppet och inte får träna på två veckor (läkarns order) blir jag helt GALEN av ostimulans. Och skriver en lång och präktig text om att träna. Bura in mig om det är ett brott.

Här är jag på Mount Wilson i San Gabriel-bergen utanför Los Angeles, ett berg på 1000 m ö h som jag gick på i fem timmar bland pumor och skallerormar helt frivilligt. *är badass*

Gilla:
upp
63 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

8 kommentarer

 1. Bild för Stella
  Stella

  sådär vill jag också att jag ska bli, men alltså, fy fasen vad jag tycker det är tråkigt att träna! var hos en PT i våras som sa att jag stod/gick som en hösäck. kul. kommer bli krum gumma alldeles snart. tycker att det svåraste är att komma igång, har du några tips på det? vill gärna bli en lagom hurtbulle. har dessutom bestämt med storesyrran att vi ska springa midnattsloppet nästa år. jag orkar liksom inte ens springa till tbanan...!

 2. Bild för Malin
  Malin

  Men vad är ett bra crossfitprogram om man typ inte gjort det förut så mycket (helst grejer man inte behöver vikter till) Har upptäckt din blogg typ för två dagar sen och tycker du är a) sjukt snygg b) verkar sjukt kul och smart och c) inspirerande.

 3. Bild för anna
  anna

  det är nog lite av hur jag har det. har tränat crossfit i mindre än en månad, efter ännu en av mina perioder i livet med nästintill obefintlig träning, det är sjukt hårt och jag har ångest för att gå dit men jag ser resultat och gillar känslan av att ha tränat och svettats.tar dina regler med i bakhuvudet och så tror jag att jag också kan bli en träningsmänniska.

 4. Bild för A
  A

  Åhh. Asbra skrivet (som vanligt). och det hände just nåt viktigt för mig: konstaterar att du blir (iaf på en bild) lika röd som jag i fejset på gymet. och om du blir det så är det inte pinsamt att bli det för du är uppenbart tuff o dessutom vältränad. menar inte detta på ett läskigt stalkervis, men alltså: TACK för att jag nu på riktigt kommer bära min träningsansiktfärg med stolthet. Och tack för tipsena!

 5. Bild för Ylva
  Ylva

  Bra skrivet! Jag och min träningskompis jobbar med devisen "some times you get credit just for showing up". Detta gäller särskilt om man tränar på morgonen, då är man skitduktig oavsett.

  Angående att vara svettig/röd i ansiktet på gymet: det är de som inte ser ut som de anstränger sig som förlorar på det i längden. Man är inte på gymet för att vara snygg och välsminkad, man är där för att träna. :)

 6. Bild för Sofie
  Sofie

  Åh herre vad jag kände igen mig i detta. Jag har börjat träna hur många gånger som helst, går från förskrämd väggstrykare på gymmet (övertygad om att alla sneglar och himlar med ögonen över min klenhet och chockrosa ansiktsfärg) till hemtam och i hyfsad form. Men sen händer alltid nåt, jag måste ställa in ett pass för att jag ska göra något annat och tänker att jag går imorgon istället, av någon anledning kan jag inte då heller och inte gången efter det och plötsligt kommer bilringen smygande och jag flåsar som en gris när jag springer till spårvagnen. Rätt vad det är så försöker jag inte ens springa till vagnen utan väljer att ta nästa och det är det slutgiltiga beviset på att jag är tillbaka på ruta ett.. Men med lite extra inspiration från ditt inlägg har jag börjat i dag IGEN och denna gången ska det hålla!

 7. Bild för Brita Zackari
  Brita Zackari

  @stella: att anmäla sig till ett lopp är svinbra grej! men för att komma i gång med just löpning tycker jag att det här schemat som Nike gjort är helt ovärderligt: http://users.skynet.be/RodeSterCorsica/start2run/beginners.pdf Det blandar olika typer av intervaller - blir aldrig tråkigt och vips har man lärt sig springa 5 km, och då finns det ett som tar en till en mil: http://bcurtu.com/wp-content/nike-beginners-10k.pdf

  @malin: å vad gullig du är. ett bra crossfit-pass kan vara dom jag tränade på Västberga IP, läs här och här. När du gjort dom får du förslagsvis mer tips här: http://fitnessgeneratorn.tumblr.com/

  @anna: heja dig! säg till om du blir opepp så ska jag försöka peppa på.

  @A: yup, blir REKORDRÖD när jag tränar, alltså som att jag doppat fejan i kokande vatten. kan även dra mer åt purpur-hållet, det är extra snyggt.

  @ylva: precis så! och vill inte sabba systerskapet men tjejer som sminkar sig på gymet borde fundera över prion, och don't get me started på såna som läser bok/tidning på cardio-maskinerna. 

  @sofie: ett tips från min svägerska - testa att bara ta på dig kläderna. det är svårare att ta av dom utan att ha tränat. och heja heja!

 8. Bild för Laura
  Laura

  kan du inte komma till umeå under en helg för att vara gästtränare åt team L/Z-face?!

Kom och svettas med oss!

Brita Zackari 15:36 20 Apr 2014

Om en vecka, på söndag den 27 april, kommer det här glada gänget adidastribes-bossar - Simon Sköld, Caroline Roxy, Linda Pira, Martin Hansson (ok han är inte med på söndag, men kändes taskigt att ignorera honom) och jag - ha en gemensam träff i Tanto på Södermalm i Stockholm, och jag tycker att ni ska komma. Allvarligt, kom så blir jag svinglad. Det spelar ingen roll om ni inte följt tränningsschemat tills nu, det är bara jag och Simon som ska springa våra lopp nu snart (iih om en månad!) de andra ska köra i höst, så det kommer vara väldigt varierad kondition på folk. Det kommer säkert bli mycket folk men ta med en kompis, det är ju extra roligt att springa tillsammans med nån som man kan väsa arga grejer åt när man blir trött. 

Vi ses kl 13 och kör i nån timme. På plats finns adidas runbase-bil som har en juicebar och kanske nåt att knapra på. Anmälan sker på adidastribes.com

Gilla:
upp
4 röster

Till mig själv för några veckor sedan:

Brita Zackari 14:09 17 Apr 2014

Hej mig själv för några veckor sedan, när jag tyckte att det verkade helt sjukt jobbigt att springa en halvmara.

Det verkar inte så jobbigt längre! Det är säkert svettigt och slitigt, men inte för jobbigt för att jag inte ska klara det. Att TRÄNA inför en halvmara har visat sig vara ganska lätt. När man hittar tid för det och inte behöver jiddra med dubbeljobbande och stulna pass i Costa Rica (mer om det sedan), det vill säga. Ber om ursäkt till alla löpexperter om jag uttrycker min inkorrekt, men enligt mitt träningsschema så så tränar man inte på att springa jättejättelångt jättefort. Man tränar dels på att springa snabbt (men då springer man inte så långt) och dels på att springa långt (men då springer man inte så snabbt). Sen när det är dags för själva halvmaran så sätter man ihop dom två olika grejerna, och då är man ju så full av stämning att vara på tävling och pepp osv att det mer eller mindre går av sig själv.

Och eftersom jag nu är utan pass i Costa Rica så kanske alla mina träningspass kommer se ut så här, att jag kör t ex "20 min allmänstyrka" på stranden, och tar ett litet dopp sen efteråt. Det är helt ok, slipper ju hon som nakenstretchar i bastun på Sats Odenplan i alla fall.

Det ser litegrann ut som att jag håller på att falla bakåt men det är en råsnygg squat, jag lovar.

Älskar att klicka i pass! Obs gjorde måndags-intervallerna sen! Det får man tydligen, enligt löpcoach.

Gilla:
upp
23 röster

Snart är jag här:

Brita Zackari 15:25 13 Apr 2014

Har aldrig längtat efter en semester så mycket som jag längtar efter Costa Rica. Fatta att det här är min kompis Toves hus?! En gillar ju spontant klimat där väggar känns överflödiga.

Gilla:
upp
19 röster

Tävla om biljetter till (slutsålda) Göteborgsvarvet

Brita Zackari 13:44 9 Apr 2014

Jag och fightern Simon Sköld ska ju som bekant springa Göteborgsvarvet. Radioprataren och Fightern, det låter som en riktigt dålig Bellmanhistoria, va? Aja. Men när du såg det kanske du tänkte att det verkar kul att springa en halvmara, men synd att det är helt slutsålt, noll biljetter möjliga att köpa ens för allt guld i världen? Då säger jag (lite hurtigt): sluta deppa direkt, för nu har du chans att vinna en startplats, och jag är chef* för tävlingen! 

(Paus för hurrarop)

Observera alltså att det typ är din enda chans, om du inte redan är anmäld. Har du funderat klart på hur mycket du vill ha en sånhär biljett nu? Ok.

Tävlingen är jätteenkel och funkar så här:

Berätta varför du vill springa Göteborgsvarvet tillsammans med mig och adidas Tribes 365. Maila din motivering till tavling@adidastribes.com och glöm för allt i världen inte att uppge fullständigt namn, adress och personnummer. 

Du har t o m på fredag på dig att delta. 

Lycka till!

 

*jag tror inte att det direkt går att vara "chef" över en tävling eftersom en tävling inte direkt har några anställda och inga firmafester osv. Men just därför kan jag kalla mig chef utan att någon blir sur va? 

Gilla:
upp
16 röster

Vann över mig själv i dag

Brita Zackari 22:30 8 Apr 2014

En av mina gymregler är att en får fuska. Detta för att överhuvudtaget orka ta sig till gymet när allt annat känns mycket roligare. Tycker att det är viktigare att se all träning som plus, i stället för att se det som inte blev gjort som ett minus. Och i dag var en sån dag då jag gick till gymet i tron att jag skulle fuska. Kanske göra typ 75% av passet. Ja, jag vet jag är dålig människa. Ja, jag vet att jag signat upp för att springa Göteborgsvarvet och det kommer inte gå om jag ska hålla på att fuska. Men i dag var en sån dag bara. Ni vet vilken typ av dag. Plus att jag har lite ont i ena knät efter söndagens spring med Martina. 

Ni har redan gissat det eftersom det stod i själva rubriken men på nåt sjukt sätt* så lyckades jag tvinga mig själv att stå kvar på bandet när fusket skulle kicka in. Mycket tack vare min, om jag får säga det själv, briljanta spelliste-taktik som innebär att jag gjort spellistor som heter respektive hastighet på löpbandet, så om en springer på 8, vilket jag gjorde i dag, så lyssnar en på 8-spellistan och då är det låtar som går i takt med det. Det var inte mitt bästa träningspass någonsin, och jag har fortfarande ont i knät. Men jävlar vad skönt det var när löpbandets klocka tickade in 59 min 57 sek, 59 min 58 sek, 59min 59 sek och sen: noll, du är klar. Gå med i min tribe så kan vi känna detta tillsammans! 

När jag kom hem så frågade Kalle hur långt det blev.

Så hade jag glömt kolla det. 

 

...

Men på den här bilden har jag fortfarande förmåga att känna lycka:

Stretch med hund, kallar jag den här. Tights, adidas running. Tröja, Stella McCartney for adidas. 

Gilla:
upp
36 röster

Största prestationen förra veckan (om jag måste välja en)

Brita Zackari 11:00 1 Apr 2014

Jag efterlyste ju bra krigarhistorier från er för att peppa lite när tränings-energin ligger på minus tio, och i potten var det lyxiga återuppstånden-igen-från-de-döda-kitet från TRESemmé. Jag menar alltså att håret bildligt, liksom Jesus, återuppstår från de döda. Inte att TRESemmé kommit på hur man skapar evigt liv. (Vad jag håller på med Jesu död på sistone?)

Jag fick många bra historier och alla är ju vinnare eftersom ni gjort nåt skitjobbigt, men om jag måste välja en vinnare så blir det LINDA - proffset som blev utmanad av sin karl att göra...nåt sorts brandpersonstest och gjorde det! Så här skriver hon:

Låt mig berätta om de jobbigaste 8 MINUTERNA I MITT LIV!
I söndags var jag kanske en smula tuff och talade om för mannen (a.k.a brandmannen) att det där med gångbandstest kan ju inte vara så jävla jobbigt och han lös då upp och sa -men vad bra, då kan ju du följa med mig till brandstationen och testa att göra testet! Självklart!
Sagt och gjort, vi sladdade in på stationen, bytte om till lämpliga kläder (dvs brandkläder + 24kg rökdykarpaket, huva och hjälm, inte ett dugg varmt -tackar som frågar) och sen var det bara att ge sig upp på bandet...
Styva 8 minuter i 8 graders lutning, hur svårt kan det vara liksom?
SKITSVÅRT visade det sig!
När jag var klar låg jag i ett hörn och spydde av utmattning och kände redan där och då att brandman blir jag nog aldrig... Träningsvärken kom krypande efter 1h och sen har den bara ökat och ökat. Mina lår känns som 2 blyklumpar och jag kan knappt sätta mig ner och ännu värre resa mig upp när jag väl har satt mig. 8 minuter gångbandstest är lätt det jobbigaste jag någonsin gjort (och då har jag ändå cyklat Vätternrundan och åkt tjejvasan)...
Men lärdomen är ju att sluta vara så styv i korken!

Linda, jag tycker lärdomen är att du är jävligt grym. Märk väl att ni bara drog direkt också! Jag hade nog måstat göra lite andra grejer innan, kanske äta nåt och var det inte tvättid nu? Ni bara körde. Och även om jag är emot att köra tills man spyr så älskar jag när tjejer går in och krigar på klassiskt killutrymme. Heja Linda, maila mig din adress på brita.zackari *AT* gmail.com (livrädd för spamrobotar).

Gilla:
upp
23 röster

Tack för i går!

Brita Zackari 19:10 31 Mar 2014

Det var inte asvarmt i går, direkt, just därför är jag så sjukt glad över det tappra gäng adidas tribes-medlemmar som kom till Gärdet i går och tränade löpsteg med mig och min löpcoach Lisa "jo, jag har några SM-medaljer" Nauclér. Det som var lite knäckande på träningen var att jag var sämst i gruppen, men å andra sidan kämpade ju jag kanske liiite hårdare just för att alla andra var så bra och jag inte ville total-geupp. Nu har jag iofs varit sjuk hela förra helgen men herre gu vad alla andra var superspänstiga och jag inte alls. Men det kommer ju såklart bli bättre, eftersom jag springer efter superschemat.

Här står vi färgsorterade och tänker på omöjligheten i att våra skutt någonsin kommer bli så skuttiga som Lisas. Det var vad jag tänkte i alla fall. Det och lite på wrapen som jag skulle få efteråt. Dom andra tänkte säkert på löpsteg enbart, så duktigt och fokuserat gäng.

Nu står jag med ansiktet bortvänt så man ser inte mitt ansiktsuttryck som är jätteimponerat  "VA?! Ska du springa MARATHON??!!". 

OJDÅ, några har visst redan lärt sig studsa bra! 

Jag och Jessie från adidas hade synkat våra outfits rätt bra. Jag vill att ni noterar att det är färskpressad äppeljuice i mitt glas och inte rödvin. Färskpressad som i pressad för tre sekunder sedan av personalen på Runbase-bilen. Kolla vad mysigt vi hade det! Gå in och joina så ni kan vara med på nästa träff den 27 april. Det är inte svårt men man blir ordentligt genomtränad.

- Får man ta av wrapsen som ligger där?

Kakan lockade fram sin inre högstadieperson och vände sin snygg-sida mot kameran. 

Gilla:
upp
31 röster

Nude kid on the block

Brita Zackari 08:00 28 Mar 2014

Om Jesus hade åkt till Costa Rica över påsk (som jag ska alltså) så hade han kanske valt ett par såna här snygga som jag hittade på ATP ateliers instagram, Unni heter modellen. Eh, sorry, kanske inte läge att skämta om Jesus och påsk #too soon. Å andra sidan om han hade åkt till Costa Rica över påsk så hade han kanske sluppit ett och annat. Inga spikar, ingen törkrans - lite skrubbsår från surfingen, lite nipple-mot-bräda-svid på sin höjd. Just sayin.

Gilla:
upp
21 röster