_LITE OM MATEN

Brita Zackari 13:24 17 Jan 2012
Det här sitter lite långt inne för jag är absolut INTE en tränings-/hälsoperson. Men det är en grej som gnagt i huvet skitlänge och jag (och vi, förklaring på pronomen kommer längre ner) vill bara ha det sagt så jag har en url att hänvisa till nästa gång nån börjar snacka med mig om deras hembryggda vetegrässhots.
 

Jag har tänkt skitmycket på mat genom åren. Inte hur man lagar den, för det är jag rätt värdelös på. Men alla miljoner sätt det verkar finnas att få i sig näring på, och hur många av dom som är fel enligt alla som tror på nåt av dom andra miljoner sätten. Raw food, LCHF, extreme detox, flyvärdinnedieten, Camilla Läckbergs författardiet, south beach north face och så vidare. Ett tag hoppade jag på dom, har provat Atkins och stenåldersmat, lärt mig sakers glykemiska index utantill och stått med kladdiga fingrar och prickat in bloddroppar på en liten pappskiva i ett försök att ta reda på min blodgrupp så jag skulle kunna äta rätt enligt den (JA det finns en bok). Jag har t o m provat citronsaftkuren som gick ut på att man under tio dagar bara dricker citronjuice med cayennepeppar, utom till frukost då man dricker en halvliter saltvatten för att *rensa tarmen*, obs ej skämt. Och obs do not try at home, jag varnar er.

Jag blir GALEN på allt sånt. Och här kommer inte en utläggning om att man ska vara nöjd med sig själv som man är osv, för dels tycker jag att ni är smartare än att jag ska behöva säga det till er, dels kan jag fatta att man av vissa anledningar inte *är där*. För anledningen för mig att jag inte varit där förut är att jag varit så facking upptagen av all mat jag ska/inte ska äta att jag, ta-daa: blivit tjock. jag var som allra tjockast när jag jobbade på hälsokostbutik.

För så här är det: jag tror inte att man mår bättre om man är fallfrukterian. Jag tror att man blir helt jävla galen om man ska försöka leva ett vettigt liv och va härlig och hålla deadlines men får sitta där med sina biodynamiska alger när alla andra har fredagsöl. För då tror jag att det förr eller senare blir helt jäkla omöjligt att motstå den där nybakat-bröd-doften dom blastar ut från Pressbyrån och 7-11. Jag tror, och det är typ det enda jag på riktigt tar för en sanning i livet, att man mår bättre i det ögonblick man börjar skita i vad tusan man äter och börjar röra på sig i stället. Och det sjuka är: man* blir mycket smalare.

Så lyssna noga nu:

Jag och min man Kalle har snackat ihop oss. Och vi känner att vi behöver vara lite stränga. Vi tycker det är dags att vi slutar tänka på mat som en fiende. Nåt som måste tuktas och kontrolleras och vägas och räknas och packas in i olika små fack på en djupt sjuk tallriksdesign. Det är dags att vi slutar oroa oss för maten. För vi tror att det är oroandet som sabbar för oss. Ätandet blir tråkigt och kravfyllt, och så slutar det med att man äter en stripsmeny med två dipsåser och tänker att man ska börja sitt nya liv på måndag istället. Eller måndagen därpå? Eller efter påsk?
 
Mat ska vara nåt bra. Nåt som ger energi till maskinen kroppen. Det är inte kris om du käkar pizza en dag. Du kanske till och med BEHÖVER käka pizza. Om inte annat för att kunna sluta tänka på pizza hela tiden?
 
Vi säger BÖRJA ÄT. Ät mat. Ät sås och pasta helt utan fullkorn. Ät mackor med ost och gå och nalla köttbullar i kylskåpet. Doppa ostbollar i vitlökssås på Max råsent en natt efter Berns. Man får det. Det är inte maten i sig utan får besatthet av mat gör att vi blir olyckliga och inte i form. Inte i form går väl an, men olycklig är fan det absolut sämsta man kan vara.
 
Men (det finns ett men) några grejer måste man göra. Men OBS dom är superlätta att komma ihåg!
 
 • Ät saker som man fattar hur det gick till när dom blev till. Fisk tillexempel, det fattar man ju att det kommer från en fisk. Pepsi max? Helt jävla obegripligt. En brownie? Den bakar man. Smör, socker, kakao osv. Ja, man fattar typ. Hallonbåtar? Helt omöjligt. Smör, check. Lätta, wut?
 • Börja röra på dig. Kroppen är ett redskap för rörelse/använd det din mamma gav dig/trötta muskler är glada muskler/svett är kroppen som gråter av glädje.
 • Laga mycket mat hemma. Ät regelbundna tider. Ät tillsammans med folk du tycker om. Var glad.

PS. Gäller eventuellt inte om du är sjukligt överviktig eller har diabetes. Sånt kan inte vi. 


puss och kram/ Brita och Kalle

*Japp, det här gäller mig. Jag är den enda person som fanns tillgänglig för en vetenskaplig studie i detta. Jag var tjock förut. Så där så det blir gosigt på ryggen. 

 
Gilla:
upp
101 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

11 kommentarer

 1. Bild för Sissel
  Sissel

  BRA!!

 2. Bild för Linn Jalakas
  Linn Jalakas

  Åh, så fint skrivet, ren poesi. Bra jobbat!

 3. Bild för Karolina
  Karolina

  ÅÅ va bra rutet! Jädra gött att höra.
  Ett annat superbra knep för att börja träna: betala svinmycket i anmälningsavgift till nåt lopp (tex GBG-varvet) Var för snål för att inte springa = måste träna. Karolina innan: soffpotatis hela tiden. Karolina nu: Soffpotatis fyra dagar i veckan, tre dagar långdistanslöpare.
  Ps. Idag har jag lånat Ok, amen på bibblan. Tack för tipset, älskar´n redan.

 4. Bild för Julia Harissa
  Julia Harissa

  jag håller jättemycket med, dock att det är lite samma sak även åt andra hållet. om man är den enda som beställer sallad när alla tar pizza blir det lite dålig stämning. känns som att för att vara SKÖN TJEJ ska man inte bry sig, fast samtidigt vara naturligt smal med perfekt hy. det är taskigt tycker jag för få har gener som fixar det.

  sen att det ska vara så himla fokus på mat. typ "ååå har en ben&jerry =lycklig" eller bilder på bullar som man har lagt upp och ska gotta sig med. det finns 25768714768716981 olika sätt att få intryck, mat är bara en av dem. så för mig gäller det att va gla, äta bra och gott, så att man är happy både long och short term och sen fokusera på andra, viktigare grejer i livet.

 5. Bild för Sofia
  Sofia

  Underbart skrivet! Jag är helt besatt av din och din mans bloggar. Jag garvar läppen av mig åt din och länkar till alla jag känner, din mans blogg har gjort mig så jävla pepp på att bli stark som en björn, snabb som en örn.

  Så jävla skönt att ni skrev om det här, jag har inga viktproblem men nojar periodvis när jag inte tar hand om min hälsa och får för mig att jag borde rensa kroppen med nyponpulver och sådant. Jag är en periodare som ibland tränar mycket och äter bra, med inslag av lite fylla och snus ibland på helgerna. Ibland är det tvärtom; mest pizza, cigg och soffhäng med sällsynta inslag av fysisk aktivitet. När jag börjar träna går jag all in och tänker att jag måste äta massa proteiner och bra mat för att inte all träning ska vara meningslös, typ. Är inne i en träningsperiod (är ju januari, lol) med mycket träning och kesomackor och vända bort blicken från pizzerian. Funderar mycket på om jag borde rensa hejvilt i livet och reformera kosten också. Men nu känns allt bra igen!

 6. Bild för Sofia
  Sofia

  Ja! Jag kan också användas som bevisföring då jag gick ner 20 kg på ett år genom att inte banta. Försöker också sprida mitt evangelium, tror på det stenhårt!

 7. Bild för Stella
  Stella

  SÅ himla sant!
  Jag läste nånstans (önskar att jag kunde rota fram vart) att många smala människor är smala av naturen, just för att de har ett okonstlat förhållningssätt till just mat. Så fort man(folk/jag) inte tänker så mycket på vad det du äter och hur mycket, går vikten ner. Naturligtvis gäller det, precis som du skriver inte alla, men många. Bara ångesten och stressen som är för många ihopkopplad med mat, gör inte saken & matsmältningen bättre. Jag vägde lite mer än vad jag trivdes med, och stressade över det alldeles för mycket, och tänkte hela tiden på vad jag inte skulle ät/fick äta och inget hände, förutom att jag hetsät choklad då och då och gick upp några fler kilon. En dag fick jag väl nog eller nåt, och vips sa det. på en månad typ hade jag gått ner 10kg, och sen dess äter jag som jag vill och har vägt samma i flera år nu, så ja, jag tror verkligen att den dagen du slutar noja och hetsa runt vad du äter, så kommer vikten stabiliseras. för somliga, såklart, men det är väl som det är med allt.

 8. Bild för sarah
  sarah

  jamensjälvklart!
  det gör jag sen typ ett år tillbaka. gick dock upp tio kilo på stubinen men vem fan bryr sig.

Till mig själv för några veckor sedan:

Brita Zackari 14:09 17 Apr 2014

Hej mig själv för några veckor sedan, när jag tyckte att det verkade helt sjukt jobbigt att springa en halvmara.

Det verkar inte så jobbigt längre! Det är säkert svettigt och slitigt, men inte för jobbigt för att jag inte ska klara det. Att TRÄNA inför en halvmara har visat sig vara ganska lätt. När man hittar tid för det och inte behöver jiddra med dubbeljobbande och stulna pass i Costa Rica (mer om det sedan), det vill säga. Ber om ursäkt till alla löpexperter om jag uttrycker min inkorrekt, men enligt mitt träningsschema så så tränar man inte på att springa jättejättelångt jättefort. Man tränar dels på att springa snabbt (men då springer man inte så långt) och dels på att springa långt (men då springer man inte så snabbt). Sen när det är dags för själva halvmaran så sätter man ihop dom två olika grejerna, och då är man ju så full av stämning att vara på tävling och pepp osv att det mer eller mindre går av sig själv.

Och eftersom jag nu är utan pass i Costa Rica så kanske alla mina träningspass kommer se ut så här, att jag kör t ex "20 min allmänstyrka" på stranden, och tar ett litet dopp sen efteråt. Det är helt ok, slipper ju hon som nakenstretchar i bastun på Sats Odenplan i alla fall.

Det ser litegrann ut som att jag håller på att falla bakåt men det är en råsnygg squat, jag lovar.

Älskar att klicka i pass! Obs gjorde måndags-intervallerna sen! Det får man tydligen, enligt löpcoach.

Gilla:
upp
17 röster

Snart är jag här:

Brita Zackari 15:25 13 Apr 2014

Har aldrig längtat efter en semester så mycket som jag längtar efter Costa Rica. Fatta att det här är min kompis Toves hus?! En gillar ju spontant klimat där väggar känns överflödiga.

Gilla:
upp
15 röster

Tävla om biljetter till (slutsålda) Göteborgsvarvet

Brita Zackari 13:44 9 Apr 2014

Jag och fightern Simon Sköld ska ju som bekant springa Göteborgsvarvet. Radioprataren och Fightern, det låter som en riktigt dålig Bellmanhistoria, va? Aja. Men när du såg det kanske du tänkte att det verkar kul att springa en halvmara, men synd att det är helt slutsålt, noll biljetter möjliga att köpa ens för allt guld i världen? Då säger jag (lite hurtigt): sluta deppa direkt, för nu har du chans att vinna en startplats, och jag är chef* för tävlingen! 

(Paus för hurrarop)

Observera alltså att det typ är din enda chans, om du inte redan är anmäld. Har du funderat klart på hur mycket du vill ha en sånhär biljett nu? Ok.

Tävlingen är jätteenkel och funkar så här:

Berätta varför du vill springa Göteborgsvarvet tillsammans med mig och adidas Tribes 365. Maila din motivering till tavling@adidastribes.com och glöm för allt i världen inte att uppge fullständigt namn, adress och personnummer. 

Du har t o m på fredag på dig att delta. 

Lycka till!

 

*jag tror inte att det direkt går att vara "chef" över en tävling eftersom en tävling inte direkt har några anställda och inga firmafester osv. Men just därför kan jag kalla mig chef utan att någon blir sur va? 

Gilla:
upp
10 röster

Vann över mig själv i dag

Brita Zackari 22:30 8 Apr 2014

En av mina gymregler är att en får fuska. Detta för att överhuvudtaget orka ta sig till gymet när allt annat känns mycket roligare. Tycker att det är viktigare att se all träning som plus, i stället för att se det som inte blev gjort som ett minus. Och i dag var en sån dag då jag gick till gymet i tron att jag skulle fuska. Kanske göra typ 75% av passet. Ja, jag vet jag är dålig människa. Ja, jag vet att jag signat upp för att springa Göteborgsvarvet och det kommer inte gå om jag ska hålla på att fuska. Men i dag var en sån dag bara. Ni vet vilken typ av dag. Plus att jag har lite ont i ena knät efter söndagens spring med Martina. 

Ni har redan gissat det eftersom det stod i själva rubriken men på nåt sjukt sätt* så lyckades jag tvinga mig själv att stå kvar på bandet när fusket skulle kicka in. Mycket tack vare min, om jag får säga det själv, briljanta spelliste-taktik som innebär att jag gjort spellistor som heter respektive hastighet på löpbandet, så om en springer på 8, vilket jag gjorde i dag, så lyssnar en på 8-spellistan och då är det låtar som går i takt med det. Det var inte mitt bästa träningspass någonsin, och jag har fortfarande ont i knät. Men jävlar vad skönt det var när löpbandets klocka tickade in 59 min 57 sek, 59 min 58 sek, 59min 59 sek och sen: noll, du är klar. Gå med i min tribe så kan vi känna detta tillsammans! 

När jag kom hem så frågade Kalle hur långt det blev.

Så hade jag glömt kolla det. 

 

...

Men på den här bilden har jag fortfarande förmåga att känna lycka:

Stretch med hund, kallar jag den här. Tights, adidas running. Tröja, Stella McCartney for adidas. 

Gilla:
upp
30 röster

Största prestationen förra veckan (om jag måste välja en)

Brita Zackari 11:00 1 Apr 2014

Jag efterlyste ju bra krigarhistorier från er för att peppa lite när tränings-energin ligger på minus tio, och i potten var det lyxiga återuppstånden-igen-från-de-döda-kitet från TRESemmé. Jag menar alltså att håret bildligt, liksom Jesus, återuppstår från de döda. Inte att TRESemmé kommit på hur man skapar evigt liv. (Vad jag håller på med Jesu död på sistone?)

Jag fick många bra historier och alla är ju vinnare eftersom ni gjort nåt skitjobbigt, men om jag måste välja en vinnare så blir det LINDA - proffset som blev utmanad av sin karl att göra...nåt sorts brandpersonstest och gjorde det! Så här skriver hon:

Låt mig berätta om de jobbigaste 8 MINUTERNA I MITT LIV!
I söndags var jag kanske en smula tuff och talade om för mannen (a.k.a brandmannen) att det där med gångbandstest kan ju inte vara så jävla jobbigt och han lös då upp och sa -men vad bra, då kan ju du följa med mig till brandstationen och testa att göra testet! Självklart!
Sagt och gjort, vi sladdade in på stationen, bytte om till lämpliga kläder (dvs brandkläder + 24kg rökdykarpaket, huva och hjälm, inte ett dugg varmt -tackar som frågar) och sen var det bara att ge sig upp på bandet...
Styva 8 minuter i 8 graders lutning, hur svårt kan det vara liksom?
SKITSVÅRT visade det sig!
När jag var klar låg jag i ett hörn och spydde av utmattning och kände redan där och då att brandman blir jag nog aldrig... Träningsvärken kom krypande efter 1h och sen har den bara ökat och ökat. Mina lår känns som 2 blyklumpar och jag kan knappt sätta mig ner och ännu värre resa mig upp när jag väl har satt mig. 8 minuter gångbandstest är lätt det jobbigaste jag någonsin gjort (och då har jag ändå cyklat Vätternrundan och åkt tjejvasan)...
Men lärdomen är ju att sluta vara så styv i korken!

Linda, jag tycker lärdomen är att du är jävligt grym. Märk väl att ni bara drog direkt också! Jag hade nog måstat göra lite andra grejer innan, kanske äta nåt och var det inte tvättid nu? Ni bara körde. Och även om jag är emot att köra tills man spyr så älskar jag när tjejer går in och krigar på klassiskt killutrymme. Heja Linda, maila mig din adress på brita.zackari *AT* gmail.com (livrädd för spamrobotar).

Gilla:
upp
20 röster

Tack för i går!

Brita Zackari 19:10 31 Mar 2014

Det var inte asvarmt i går, direkt, just därför är jag så sjukt glad över det tappra gäng adidas tribes-medlemmar som kom till Gärdet i går och tränade löpsteg med mig och min löpcoach Lisa "jo, jag har några SM-medaljer" Nauclér. Det som var lite knäckande på träningen var att jag var sämst i gruppen, men å andra sidan kämpade ju jag kanske liiite hårdare just för att alla andra var så bra och jag inte ville total-geupp. Nu har jag iofs varit sjuk hela förra helgen men herre gu vad alla andra var superspänstiga och jag inte alls. Men det kommer ju såklart bli bättre, eftersom jag springer efter superschemat.

Här står vi färgsorterade och tänker på omöjligheten i att våra skutt någonsin kommer bli så skuttiga som Lisas. Det var vad jag tänkte i alla fall. Det och lite på wrapen som jag skulle få efteråt. Dom andra tänkte säkert på löpsteg enbart, så duktigt och fokuserat gäng.

Nu står jag med ansiktet bortvänt så man ser inte mitt ansiktsuttryck som är jätteimponerat  "VA?! Ska du springa MARATHON??!!". 

OJDÅ, några har visst redan lärt sig studsa bra! 

Jag och Jessie från adidas hade synkat våra outfits rätt bra. Jag vill att ni noterar att det är färskpressad äppeljuice i mitt glas och inte rödvin. Färskpressad som i pressad för tre sekunder sedan av personalen på Runbase-bilen. Kolla vad mysigt vi hade det! Gå in och joina så ni kan vara med på nästa träff den 27 april. Det är inte svårt men man blir ordentligt genomtränad.

- Får man ta av wrapsen som ligger där?

Kakan lockade fram sin inre högstadieperson och vände sin snygg-sida mot kameran. 

Gilla:
upp
28 röster

Nude kid on the block

Brita Zackari 08:00 28 Mar 2014

Om Jesus hade åkt till Costa Rica över påsk (som jag ska alltså) så hade han kanske valt ett par såna här snygga som jag hittade på ATP ateliers instagram, Unni heter modellen. Eh, sorry, kanske inte läge att skämta om Jesus och påsk #too soon. Å andra sidan om han hade åkt till Costa Rica över påsk så hade han kanske sluppit ett och annat. Inga spikar, ingen törkrans - lite skrubbsår från surfingen, lite nipple-mot-bräda-svid på sin höjd. Just sayin.

Gilla:
upp
18 röster

Kimono dress

Brita Zackari 11:06 27 Mar 2014

Lucy Print Kimono dress från Filippa K hänger i vårsolen för jag blir tokig av hur snyggt mönstret är och ännu mer tokig av att se vårsolen genom det. Hur mycket jag än drog upp exponeringen lyckades jag dock inte eliminera skitet på balkongdörrarna som jag tänker ducka att tvätta i minst en vecka till. Vadå, vem ska tvinga mig, liksom?

 

Gilla:
upp
22 röster

Hatar ju inte min påskresa, direkt

Brita Zackari 08:00 26 Mar 2014

Har bokat resa till COSTA RICA! Är borta tio dagar över påsk. Tänker gå upp på vulkaner, springa över hängbroar och surfa (nya innesporten jag vet, men please, jag har varit brädburen sen Wu Tangs 36 chambers). Det finaste är att vi eventuellt får vara med om skölpaddskläckning, alltså små skölpaddsbebisar som ska simma ut till havet, det är säsong då! Om du varit där får du gärna tipsa, kommer nog ha tid och åka runt en massa. 

Gilla:
upp
29 röster

Vi måste prata om "page"

Brita Zackari 21:41 25 Mar 2014

Ska till min älskade frisör Joanna i morgon och har en massa risigt hår som måste bort. Har därför börjat tänka så smått på page. Fick dock underkänt av Kakan när jag kallade det på bilderna här för "lång page" för hon tycker det är bara ett helt vanligt långt hår, men det skulle ändå innebära att jag kapar en deci. Eller vill jag ha långt, om än lite halvslitet, hippiehår till sommaren? Jobba mycket fläta? Tankar kring detta emottages med öppna armar fram till kl 11 i morgon förmiddag. Hej.

Gilla:
upp
38 röster