Korvfestivalen - Årets största korvfest

Björn Werner 17:20 30 Mar 2014

Skribenten njuter av Isterbandets ljuva toner

Korvfestivalens tagline är ”Årets största korvfest”. Efter gårdagens kväll på Under Bron är vi skeptiska. Är det möjligt att något kan slå Stockholms housescen på det området? Det tarvar en undersökning. På tuben till Globen läser vi av upplägget närmare på en av korvfestivalens rosa affischer. ”Nordens största tillställning för alla som älskar korv”, nått studentikost om en korvakademi, obegränsad provsmakning och ”korvvalsdebatt med Annie Lööf och Peter Eriksson” utlovas. Sjukt.

Vi kryssar världsvant förbi en hundra meter lång kö, viftar med presslegget och befinner oss snart på området. En tät dimma av korvos väller emot oss, jag gnuggar ögonen, ser mig omkring. Framför våra fötter ligger en hel mässhall tillägnad korv. Horder av nyfikna Stockholmare av ingen speciell målgrupp driver runt, proppar i sig de korvslantar som presenteras av en komplett uppslutning svenska korvtillverkare. Annie Lööf har redan gått av scenen, nu står istället festivalens husband ”Isterbandet” och spelar dammiga 30-talsklassiker för de som orkar lyssna.

Skribenten med pölsemannen själv

Vi köper en öl och följer med i folkfesten. Slås av hur lätt det är att prata korv. Överlag är korvproducenterna härligt befriade från pretentioner. De vet att de säljer en ekivok köttprodukt och det är inga konstigheter. Kött i tarm liksom. On the flip side kan dock konstateras att denna avslappnade, laid-back essentialism går hand i hand med samma inställning till genus, ett lite unket korvalynne. ”Ölkorv, passar jättebra till öl, tjejer brukar säga att det passar jättebra till vin” är kommentarer som lämnar en härsken känsla.

Metodiskt arbetar vi oss igenom utbudet. Ambitionen att äta ”all korv” mattas efter hand av till att äta ”i alla fall en korv från varje bord” till ”jag mår psykiskt dåligt av att ens tänka på korv”. Noterar att ramslök och råkorv är på stark uppgång i korvbranschen, medan ”jättestarka” korvar har börjat tappa sin charm.

Vi stapplar därifrån med hår, kläder och hud fullkomligt impregnerade i korvdoft, men kanske 30 mer eller mindre kul smakupplevelser rikare. Medan vi vandrar mot tunnelbanan, fullstoppade med korvtankar diskuterar vi ivrigt vad korven är, 2014. Man tänker ju lätt att det är innehållet som definierar korven, men är det snarare korven som definierar innehållet? Vad är korven utan tarmen?  Frågor som kanske aldrig kan få svar, men som roar och oroar denna soliga vårsöndag.

En sak är säker, korven lever och frodas i vårt avlånga land.

Nedan följer den SVERIGEUNIKA listan med ett urval av årets bästa och sämsta korvproducenter. Skriv ut, laminera in och ta med!

Pölsemannen

Pölsemannens rödkorv är högklassig och saftig. ”Bra smakandes i munnen”. Deras minichorizos för tankarna till brända lilltår och smakar därefter.

Betyg: betyg: 3

Dalakorv

Mjäkiga korvar för de som inte vågar gå hela vägen. Bränt korven i båda ändar. Sömnigt!

Betyg: betyg: 2

Scan

Har bästa monterplatsern precis bredvid scenen och presenterar enbart sin senaste satsning på råkorv. En sofistikerad och välkommen insats av branschledarna. Det känns tryggt. Och korven? Jo då! En köttig, grynig symfoni. I munnen.

Betyg:betyg: 5

Sorunda

Deras korv ”Djävulskt het” är en folklig version av den beryktade Harikirikorven vid Riksdagen. Närmare än så får ingen gå.

Betyg: 3/6

Levén Vilt

Uppfriskande uppveleser i hjortens tecken. Fräsch, frisk smak, korvens motsvarighet till att dricka brunn.

Betyg: betyg: 4

Lithells korv

Andra paradplatsen mitt emot Scans monter. En brännvinsostkorv med vissa förtjänster. I övrigt ganska deppiga standarprodukter dränkta i ramslöksmajonäs. Fegt av en av Sveriges största.

Betyg: betyg: 3

Tailors & Jones

Våra höga förväntningar på Stockholmarnas hippaste korvkedja grusades grundligt. Både av dålig, snobbig attityd (”Vadå råkorv? All korv är RAW”), ett futtigt provsmaksutbud (en enda, småtråkig standardkorv med hybrisnamnet ”The Godfather”) och en riktigt girig månglaranda – de enda som SÅLDE korvar istället för att ha ett generöst provutbud.

Betygbetyg: 2

SMK

Passioner och professionalitet. En av festivalens riktiga uppstickare och vår favorit.  Både tävlingskorven med rödvinssmak och lammkorven med rosmarin lockade till både en och två extra tuggor. Rekommenderas varmt!

Betyg: betyg: 6

The Hairy Pig Deli

Gift par som älskar varandra lika mycket som sin vällagade vildsvinskorv. Men toscansk importsalami imponerar föga.

Betyg: betyg: 4

Fler blogginlägg från Björn Werner