Öppningen av Apple Store i Täby eller det läskigaste ni har sett

Amat Levin 11:51 17 Sep 2012

Gilla:
upp
215 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

67 kommentarer

 1. Bild för John Eriksson
  John Eriksson

  Hej då Apple! Jag hatar att vara en hater men trist att ni helt förstörde AD-känslan jag hade med min MacBook med detta genomamerikanska sekttrams.

 2. Bild för Kristian
  Kristian

  Vad är det för fel på folk?

 3. Bild för Ellinor
  Ellinor

  Vad.. i.. helvete?

 4. Bild för greg
  greg

  Nähä ! är apple-användare dumma jävla får som bräker med oavsett vad skräpföretaget fiser ut, och betalar aldeless för mycket för samma hårdvara som finns i andra produkter, i ett dessutom stulet OS , det kunde jag då aaaaaaaaaaaldrig tro.

 5. Bild för Emilie
  Emilie

  Jag är rädd.

 6. Bild för moley
  moley

  ALLAH MAC-BAHR

 7. Bild för Žanatotal
  Žanatotal

  Awkward!
  Horror show!

 8. Bild för Gabriel
  Gabriel

  Om ni tycker detta är för mycket skulle ni vara med när vi öppnade TGI Friday's i Malmö 2009 :)

 9. Bild för Robin
  Robin

  Lagom obehaglig sektkänsla.

 10. Bild för Silvio
  Silvio

  Det är så lätt att vara cynisk när man driver med hur ett av världens mest lönsamma företag arbetar, för när det kommer till kritan är det är så klart så att du vet bättre än dem hur man öppnar nya butiker.

 11. Bild för e
  e

  Jag älskar apple. Eller nej. Älskade. Vad i helvete?

 12. Bild för Dagobert
  Dagobert

  Endast i Stockholm.
  Är det något som är värre än Apple så är det Stockholmare.

 13. Bild för mediabyrån
  mediabyrån

  john: sekttramset har funnits där i 10 år, minst, så det är inget nytt. förr var bara sekten mindre, men ännu mer fanatisk.

 14. Bild för Berlusconi
  Berlusconi

  Silvio: Blev du tappad som liten eller vad är det för fel på dig? Menar du på fullaste allvar att det där du fick se i klippet verkar helt normalt oavsett vad det är för företag som skulle stå bakom eländet? Gå och lägg dig och kom inte tillbaka förrän du tänkt över hela din världsbild riktigt ordentligt.

 15. Bild för Anti
  Anti

  Join us... Join us...

 16. Bild för Vladimir
  Vladimir

  Ett tag trodde jag att de skulle börja haila vilken sekund som somhelst, satt och ksllsvettades! Man blir ju mörkrädd!

 17. Bild för Alexander
  Alexander

  Men lägg aav med allt sekttramseri! Detta kallas för företagsanda mina damer och herrar! Där ordet TILLSAMMANS har en stor innebörd! Mer sånt här behöver vi tråkiga svenskar!

 18. Bild för Joakim Berlin
  Joakim Berlin

  Vad är det för fel på lite tal ,en sång från nån kändis kanske lite nedräkning men de här såg ju ut som om nån gett dem för mycket socker innan. När starbucks öppnade i central gbg öppnade de bara. när Clarions grundare öppnade i Gbg var det bara han som var lite to much men det här för var lite to much...

 19. Bild för Johanz
  Johanz

  Precis som Silvio skriva.
  Och som tillägg, ni andra verkar har aldrig jobbat på ett stort international företag och varit på en kick-off träff.
  Ni är så jävla Svensson!

 20. Bild för Evolver
  Evolver

  Kommentarerna och denna vinkling kanske också säger ngt om hur jävla rädda Svenskar är för varandra och att agera i grupper, och hur otroligt dåliga vi är på det?! Varför tror ni att vi har problem med att hålla produktiva möten och ska ha konsensus hela tiden. #hänsynslekensuger

 21. Bild för Johanna Berggren
  Johanna Berggren

  Jag har kanske jobbat tio olika företag i hela mitt liv och gått på åtskilliga konferenser, kick-offs och liknande men ALDRIG sett någon som liknar det där. Helt sjukt beteende.

 22. Bild för OSX4 LIFE
  OSX4 LIFE

  det där är egentligen inget konstigare än att peppa sin personal och peppa mäniskor i deras köplust. kolla bara länken hur dom beter sig på svenska säljkontor

 23. Bild för Jakob
  Jakob

  Det här är en av orsakerna till att jag börjar tröttna på apple.

 24. Bild för PellePutt
  PellePutt

  Alexander: vadå TILLSAMMANS? De skiter i dig, de vill bara ha dina pengar. Punkt.

 25. Bild för André
  André

  Silvio. Religion var också ett framgångsrikt "företag" en gång i tiden (och är det fortfarande i viss mån) och visst för detta tankarna till religiösa fanatiker. Läskigt, pinsamt, löjligt. Finns många ord som beskriver detta.

 26. Bild för sandman
  sandman

  För oss som inte är med i sekten så är det svårt att förstå att man är beredd att betala 7.000:- för en iPhone 5 jämfört med en Galaxy S3 som är 2.000:- billigare och som åtminstonde prestandamässigt är jämförbara.

  Men eftersom priserna styrs av utbud och efterfrågan samtidigt som IPhoneanvändarna är extremt lojala så kommer vinstmaskinen Apple självklart fortsätta med sina ockerpriser.

  Även om vi nu skrattar åt de korkade iPhonenördarna så blir Apple allt mäktigare och stämmer sina konkurrenter på löpande band tyvärr oftast framgångsrikt.

  Snart kanske vi alla blir tvingade att bli slavar i världens största sekt.

 27. Bild för Loke
  Loke

  Ett stenkast från "Jimmie Åkesson, sha-lala-lala".

 28. Bild för Natalia
  Natalia

  Jag tycker att det är bara härligt!! Bra energi och positiv känsla av det hela! Fattar inte att folk kan klaga.. Klart, i Sverige är man antingen störd eller full när man gör oväsen.. Grow up people!

 29. Bild för Simon
  Simon

  Frågan är vad de har åstadkommit som gör att de tycker att det förtjänar så mycket applåder? De har ju inte ens öppnat butiken än. Det är väl ingen bedrift att få ett hyreskontrakt? Sen att de applåderar sig själva ska vi inte ens gå in på.
  Nä, det finns en chans för underkastat månggifte och blind tro på den allsmäktiga sedelgudomen härnäst, eller vi kanske redan är där?

 30. Bild för Uffeguffe
  Uffeguffe

  Dom får väl öppna sin butik hur dom vill. Valet är ju ändå köparens och hur man uppfattar det. Själv tyckte jag det var skit-töntigt men kommer ändå att fortsätta använda Apples produkter. Diskussionen om vad som är bra och dåligt med Apple vs. PC har ju pågått så länge jag minns och det kommer ju alltid finnas två sidor eller fler gällande vad som är fel, rätt, billigt, dyrt, bra, dåligt osv, osv... släppt det, gör som DU vill och skit i vad andra säger...

 31. Bild för Örjan
  Örjan

  Till Sandman:

  Iphone 5 kostar 4300:- upplåst, priserna släpptes igår.. Sååå, billigare än en Samsung alltså?

 32. Bild för The Clase
  The Clase

  Jaja. Töntigt tycker jag personligen, men om de anställda tycker att det var kul, så vilken skada orsakar det?
  Cirkus kring öppningseventet syftar till att skapa uppmärksamhet. Påverkar inte min syn på deras produkter, positivt eller negativt.

 33. Bild för Elias Wahlund
  Elias Wahlund

  Underbart!
  Dagens bästa!

 34. Bild för Silvio
  Silvio

  Svar till BERLUSCONI:

  Det du, jag och 74 000 andra människor har sett i klippet är samma sak, skillnaden är väl hur man reagerar på det.

  Från vad jag har sett så sker detta framträdande över hela världen när Apple öppnar nya butiker, det är deras grej helt enkelt. Kanske tog de dessutom i lite extra mycket då deras svenska PR-konsulter visste hur mycket den "amerikanska" framtoningen skulle sticka i dina ögon, oavsett så vet 74 000 personer nu om att det nu finns en Apple-butik i Täby Centrum.

  Svar till ANDRÉ:

  Jag håller med, människor har alltid varit sökare och i ett sekulärt samhälle tar andra makter över de sökandes behov, må det vara ett teknikvarumärke eller en popartist. Precis som tidigare så blir vissa inspirerade och andra förskräckta av det men det är upp till individen att skrapa på ytan och bilda sig en egen uppfattning om sammanhanget där "religionen" utövas".

  För att sammanfatta så tycker jag Apple gjort ett fantastiskt arbete med denna butiks-öppning ur en PR-synpunkt, varenda krona de lagt på öppningen har de snart, om inte redan nu, fått igen på försäljning.

  Det är så lätt att sparka uppåt och klaga på vad ett populärt företag gör, analysera och förklara hur de gör fel. Lägg den energin på att motbevisa dem, jag säger inte att ni ska göra en ny telefon men gör något, vi skulle alla må bra av det!

 35. Bild för Peter Lundholm
  Peter Lundholm

  Nog har jag sett många saker som var mycket läskigare än detta... Det här är ju inte på läskighetskartan ens. Har någon varit på fotbolls/hockeymatch? Krogen?

  Som sagt, herregud.

 36. Bild för Magnus Nilson
  Magnus Nilson

  De hade väl inte ens några öppningserbjudanden...?

 37. Bild för J
  J

  Så underbart osvenskt!

 38. Bild för Örjan
  Örjan

  Svar till SILVIO:

  Håller med! För att vara ett så stort företag så tycker jag de gjorde ett fruktansvärt bra jobb med öppningen då de maximerade vinsten på så små medel som möjligt. Inga erbjudanden, ingenting, bara ett överenergiskt personalbemötande som OBVIOUSLY stack folk i ögonen till den punkten att den här videon har gjort åtminstone ett varv runt nätet so far. Vad jag vet så har det nog inte undgått någon att Apple Store öppnat i Täby, oavsett om man gillar det eller inte så vet man, och Apple har lyckats utan att slösa en onödig peng. Det är skickligt och jag personligen uppskattar minimalismen och avsaknaden av "köp två för en" eller clowner som knyter ballongdjur.

 39. Bild för Emma B
  Emma B

  Haha, lite over the top kanske men läskigt..!? Visar väl bara en jävligt framgångsrik business. Det är NI som köper produkterna och har tagit dom dit dom är idag. Vore kul om ni som inte gillar filmen slutade köpa Apple...

 40. Bild för Alexander
  Alexander

  Underbart ju! Älska APPLE! Underbara produkter och helt fantastisk personal på samtliga butiker jag besökt

 41. Bild för Stevenson
  Stevenson

  APPLE Byt PR-byrå/eventbyrå snabbt. Som macanvändare sen -88 så skäms jag för detta. Pinsamt.

 42. Bild för Doomsdaydevice
  Doomsdaydevice

  Eller så kan man välja att betrakta det som ett gäng arbetsamma männsikskor som är stolta över att ha jobb, stolta över varumärket dom företräder och jävligt taggade inför butiksöppningen. Men så får man givetvis inte lov att se saker i vårt återhållsamma land där det är förbjudet att tjäna pengar.

 43. Bild för sandman
  sandman

  Örjan var har du fått denna uppgift ifrån? en Apple produkt har väl aldrig behövt vara billigare än någon konkurrents likvärdiga produkt så skulle de endast ta 4.300:- för nya luren.

 44. Bild för Dew
  Dew

  Jag ser inget skrämmande i detta. Det är så det går till då man med glädje öppnar en efterlängtad butik. Kanske inte så complient med jantelagen men roligare än att låta tystnaden tala.

 45. Bild för Dew
  Dew

  Jag ser inget skrämmande i detta. Det är så det går till då man med glädje öppnar en efterlängtad butik. Kanske inte så complient med jantelagen men roligare än att låta tystnaden tala.

 46. Bild för Arne
  Arne

  Dessa reaktioner är så typiskt Svenska. Inte sticka ut, inte göra sig hörd och för guds skull, tagga inte igång personal och konsumenter på att vilja köpa/sälja. Ja, det är inte direkt en Svensk ceremoni de håller på med där, kanske skulle de inte snott öppningsmallen direkt från deras systerbutiker i USA. Fortfarande, dom firar att dom öppnar en butik, något som skall framstå som stort. Att göra raketen på midsommar och detta, hålla ungefär samma nivå.

 47. Bild för Duck on sale
  Duck on sale

  Nu älskar jag päron mycket mer än tidigare...

 48. Bild för Andersen
  Andersen

  Vidrigt. Har varit lite inne på att gå över från iPhone till Android. Detta fällde avgörandet.

 49. Bild för Dew
  Dew

  Bytte från en samsung S2 till en IPhone efter detta. Lycka till med butiken. Och fortsätt att vara stolta över ert arbete, sprid glädje och ha kul på jobbet. Sådant skapar framgång. Jag önskar att min arbetsgivare var lika inspirerande..

 50. Bild för Olle
  Olle

  Nu förstår jag varför alla djurgårdare gick lite tidigare från matchen

 51. Bild för Ellis
  Ellis

  Kul med den där värmlänningen som typ är den enda som svarar på "andra sidan"

 52. Bild för Skoladan
  Skoladan

  Kommer det alltid att vara så där mycket personal i butiken. Så att man knappt kommer in. Man tycker synd om dom på nåt sätt. Dom har blivit beordrade att hålla på så där förstås.

 53. Bild för Rasmus
  Rasmus

  Jag tycker det var en otroligt trevlig öppning, personalen tog emot en trevligt man fick bra service. Lite för hög musik skulle jag vilja påstå men det är ju en smaksak.

 54. Bild för Joe Fake
  Joe Fake

  Stackars lurade idioter. Ni fått jobb i en butik. Som butiksbiträden.

 55. Bild för iSvensson
  iSvensson

  En andel av er är säkerligen fans av nåt hockeylag eller fotbollslag. På en match är det helt ok att vråla, vara förbannad, sinnessjukt glad, alkoholpåverkad, hotfull, provocerarande, våldsbenägen, ja till och med att banka på folk o.s.v. Ni vet själva alla känsloyttringar som uppstår bland en publik på en match. Det är tydligen helt ok att ha ett beteende som i det övriga samhället hade klassats som förargelseväckande eller rent utav brottsligt. Detta sker varje vecka på arenor runt om i Sverige. Tusentals människor som i grupp agerar så, konsekvent varje vecka. En del av er har säkert varit på en företagsfest och vaknat upp med ångest dagen. Detta på grund av ett mindre smidigt beteende. Diskussionen om Apples invigning känns ganska blek i relation till hur vi alla emellanåt agerar i grupp. Koppla på er verklighetsuppfattningen och jämför med vad ni själva är med om i olika situationer. Framgång kräver inga förklaringar eller bevis. Apple är framgångsrikt företag. Gå in i butiken så ska ni få uppleva hur ni hanteras som kund. Sen kan ni jämföra det med resten!

 56. Bild för Martin
  Martin

  Apple liknar en leligion. Vf sådan löjlig uppståndelse över en affär med eletronikprodukter? iphone, ipad, ipod är inget märkvärdig längre, produkterna är svindyra och är "inne" ett år på sin höjd sen ska det vara nytt annars är man konstig och omodern. Folk blir förtrollade när dom hör ordet Apple och nästan mordiska om man kritiserar någon iprodukt.

 57. Bild för Hulken
  Hulken

  Antar att ni är lika skrämda av IKEA och slutat handla där?

 58. Bild för Peder
  Peder

  Bara i sosselandet Svärje folk blir arga över en sån här event, att gilla ett varumärke och vara lojal mot sitt företag är förbjudet här. Och gnällvänstern fortsätter med sin klagosång, lite ironiskt för det är ju så här gemenskap ser ut. Det är väl avundsjukan som visar sitt fula tryne igen, men ni borde ju ha råd det är bara att gå till socialen så kan ni få en telefon

 59. Bild för Em
  Em

  Roligt att man automatiskt är trakig svensson för att man tycker att en hysterisk hejarklack är lite för mycket.

 60. Bild för Hassan P
  Hassan P

  Höjden av ironi är när Lena Sundström twittrar om att detta sektbeteende är läskigt och konstigt trots att hela denna videon är en enorm metafor för journalistkårens beteende och mentalitet.

 61. Bild för Peter A
  Peter A

  Det mår så vara att det ser lite väl arrangerat ut. Dock vill jag påstå att jag sällan skådat bättre service hos någon annan tele/data butik. De tog emot en vid entrén, guidade mig, vi satt ner i lugn och ro och diskuterade mitt problem jag hade med min utrustning. De bytte ut min utrustning utan några som helst problem, inga väntetider, inga reparationer.

  Det tycker i alla fall jag är värt ett hurra!!

  Peter

Extra tjockt nummer av Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 15:42 28 Aug 2014


Så har vi äntligen släppt det första numret av Nöjesguiden sedan sommaruppehållet. Och lagom till slutspurten av supervalåret dessutom. Vi har därför gjort det extra tjockt.

I Nöjesguiden #7 siar vi om hur Sverige kommer att se ut ett år från nu, om partiernas värsta farhågor om varandra besannas.

Vi listar även några av de mest intressanta småpartierna som har anmält sig till riksdagsvalet och har fortsatt att granska bostadskrisen genom att skriva om hur nattklubbar används för gentrifiering. Dessutom har vi låtit alla våra riksdagspartier svara på hur de ska göra för att komma underfund med problemet.

Som om inte det vore nog har vi infiltrerat dejting-appen Tinder, intervjuat Turist-aktuella Ruben Östlund, låtit Döskalle & Mästerligt träffa Beatrice Ask och snackat med Athena Farrokhzad, Junglepussy och Nästa Nivå-stjärnskottet Joy.

Allt helt gratis, precis som vanligt.

Klicka på länkarna för att läsa artiklarna separat eller klicka här för att läsa en PDF-version av tidningen. 

Gilla:
upp
23 röster

Jon Stewart om Fox och Michael Brown

Amat Levin 12:06 28 Aug 2014Igår gick Jon Stewart loss på framför allt Fox för deras ohederliga rapportering av Michael Brown-fallet. Några höjdpunkter:

 • Det löjliga i att mediepersonligheter frågar sig varför större fokus inte riktas mot ”black-on-black-crime” istället för polisens dödsskjutning (ledtråd: bara det ena fallet involverar polisen, som BORDE vara bättre på att inte skjuta ihjäl tonåringar för att de gått över gatan på fel sätt).
   
 • Sean Hannitys rekommendation att man, när man blir stoppad av polisen, lugnt säger att man har ”a legal firearm” och sedan lyfter upp tröjan för att visa var pistolen är. Vilket hade varit ett jättebra tips om inte Brown sköts ihjäl trots att HAN INTE ENS HADE EN PISTOL OCH DESSUTOM HADE HÄNDERNA I LUFTEN.
   
 • ”You know who talk about race? Racists!” Och där kom den. Eeeexakt samma poäng som högerns ”antirasister” försöker göra: ”låt oss bara inte tala om ras som en social konstruktion så kommer faktumet att folk blir diskriminerade utifrån deras ras magiskt förvinna!”

Mer Jon Stewart på den här bloggen:

Här kan ni kolla på när Jon Stewart plockar isär Bill O’Reilly som var rasande för att Common bjudits in till Vita huset.

Här ges en bra lektion till varför USA:s vapenlagar är, milt uttryckt, bristande. 

Gilla:
upp
22 röster

Ferguson, Husby och strukturerna vi helst blundar för

Amat Levin 07:00 23 Aug 2014


OBS – denna text har, i nedkortad form, publicerats på Aftonbladet Debatt.

När detta skrivs har det snart gått två veckor sedan 18-årige Michael Brown sköts ihjäl med sex skott i det lilla Ferguson i utkanten av St. Louis. Detta trots att han enligt flera, av varandra oberoende, vittnen var ostraffad, obeväpnad och hade händerna i luften, något som även obduktionsrapporten tyder på. Ända sedan dess har invånarna i Ferguson protesterat. Dels på grund av polisens förtegenhet (de har varit extremt långsamma med att avslöja namnet på polisen och släppa sin egen utredning av händelsen), dels för att dödsskjutningen av Michael Brown bara är ett symptom på en större sjukdom som har gjort namn som Trayvon Martin, Amadou Diallo och Rodney King till ovilliga världskändisar. Protesterna har mötts av en chockerande militariserad poliskår som inte bara har använt sig av gummikulor och tårgas – det senare förbjudet att använda i krig enligt Genèvekonventionen – utan också har hindrat media från att filma och arresterat elva journalister.

Till en början gjorde stora delar av amerikansk media sig skyldiga till en demoniseringen av offret, något som är tragiskt vanligt när förövaren är en vit polis och den skjutne en ung svart man. Bilder där Brown i slappa kläder gjorde peacetecknet omskrevs som att han gjorde gängtecken och det fokuserades mer på att hans storlek – han var 1,93 lång och vägde 132 kilo – skulle kunna användas som vapen än att han var på väg att börja college och att hans lärare beskrev honom som lugn. Polisens överdrivna reaktioner på protesterna har dock i efterhand omvänt de flesta medier, förutom de allra mest konservativa.

I Sverige var tidningar och nyhetskanaler inledningsvis långsamma att förstå allvaret av situationen i Ferguson. Svenska medier missade det uppseendeväckande i att enorma skattepengar gick till att bepansrade bilar och poliser i gasmask skulle skydda en av sina egna och hålla både demonstranter, som förutom en minoritet var fredliga, och journalister i schack. Men de senaste dagarna har man kunnat se en större och mer tydlig bevakning från svenskt håll. Reportrar har till och med skickats över Atlanten för att prata med invånarna och försöka få en bild av varför förtroendet hos den mestadels svarta befolkningen är så låg för den mestadels vita poliskåren.

Det är annat än vad som hände när vi hade en liknande, om än betydligt mer småskalig, situation i Sverige. När Husbykravallerna bröt ut i fjol stod en hel journalistkår handfallen. För de flesta verkade den 20 minuter långa tunnelbaneresan från T-Centralen i Stockholm representera ett oövervinnligt hinder, för andra var kravallerna ett tillfälle att få leka krigsreporter på fronten – en chans att få framställa arga ungtuppar i Husby centrum som en blodtörstig milis i Mogadishu.

Nästan överallt beskrevs de som tog ut sin frustration på bilar och butiker som "ligister" och ”bråkstakar”. Vilket så klart var en del av sanningen, men inte hela. Polisens dödsskjutning av den 69-åriga mannen var, likt mordet på Michael Brown, bara en utlösande faktor – det verkliga problemet, att en marginaliserad grupp helt saknade förtroende för den poliskår som patrullerade deras gator, var inte lika populärt att tala om. Det var lättare för medier att fokusera på ”unga arga män” än att undersöka vad det gör med ett samhälle när polisen inte bara skjuter ihjäl en av invånarna, utan dessutom levererar felaktiga uppgifter om omständigheterna för dödsskjutningen.

Men jag tror inte att mediernas ensidiga fokus var medveten. I Sverige är vi nämligen väldigt bra på att identifiera och diskutera rasistiska strukturer någon annanstans, exempelvis i Ferguson. Men vi är i hög utsträckning blinda för att samma strukturer existerar här, allra tydligast nu när regeringen försöker bota rasismen genom att ta bort själva ordet "ras" ur svensk lagstiftning. Som att problemet sitter i ordet, inte i att vi faktiskt behandlar människor annorlunda beroende på deras hår, hudfärg och nationalitet. Det är samma problem som gör att vi är pigga på att donera pengar till fattiga människor i andra länder, men att vi blir obekväma, ja, till och med våldsamma när tiggeriet kommer hit.

Jag önskar att vi nästa gång vi ställs inför ett liknande problem blir bättre på att rikta strålkastarna mot oss själva. Att vi vågar erkänna att även gamla fina Sverige präglas av de strukturer och den segregering som är så lätta att identifiera på andra håll. Först då kan vi komma underfund med den verkliga orsaken bakom dessa våldsamma utbrott.

Gilla:
upp
52 röster

Svensk media, hejda er

Amat Levin 11:44 20 Aug 2014
Se alla artiklar om: 

Aftonbladets utsände kliver av tunnelbanan i Husby centrum.

Happ, så Peter Kadhammar och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hänger i Husby en eftermiddag, äter baklava, besöker biblioteket och slås av hur o t r o l i g t annorlunda livet ser ut där.

”Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda.”

Alltså. Nej. Husby känns inte alls som Mellanöstern eller Nordafrika. Det är inte alls motiverat att beskriva en plats som ingår i Stockholms kommun och ligger 20 minuter från T-centralen så här exotiskt bara för att det skiljer sig från ens egna, förmodat extremt homogena, område. Vad är ens poängen med den här krönikan? Att det FAKTISKT finns ”hyggliga” människor med ”välvilja” även i Husby, som annars bara präglas av bilbränder och ungdomsgäng? Eller är det bara ett sätt att kolla om det fortfarande bor mycket blattar i Husby? Att liksom ”vi åker ut dit en gång var tionde år och ser om det fortfarande ser ut som Mellanöstern eller om gentrifieringen har kickat in ännu så att vi vanliga vågar sätta foten där. Fortfarande bara baklava? Inget hippt hamburgarhak? Okej, vi kommer tillbaka 2024.”

Så trött på att våra stora tidningar på regelbunden basis producerar den här smörjan. Befinner vi oss i åttiotalet? Har jag hamnat i en Just D-video från 1993?

Gilla:
upp
93 röster

Situationen i Ferguson, del 2

Amat Levin 17:50 19 Aug 2014

Skandalerna i Ferguson fortsätter att avlösa varandra, så det är dags för en ny uppdatering. Om ni har missat vad som orsakat protesterna och hur det såg ut under de första dagarna kan ni läsa det här och här.

Sedan mitt senaste inlägg har vi fått veta mer om Michael Brown. Polisen har avslöjat att Brown, tidigare samma dag som han sköts ihjäl, ska ha rånat en närbutik. Detta i kombination med att han var 1,93 lång och vägde 132 kilo har använts av både polis och viss media för att motivera dödsskjutningen. MEN! Det har också visat sig att 1. ”rånet” bestod av att Brown stal en handfull cigaretter och 2. att polisen som stoppade Brown inte visste att Brown var misstänkt för detta ”rån”. Och då har vi inte ens gått in på det absurda i att en stöld av cigaretter motiverar att man skjuts till döds på gatan, som skådisen Jesse Williams reder ut på ett bra sätt här:

En oberoende obduktion har även visat att Brown skjutits sex gånger, varav två av skotten träffade honom i huvudet.  Placeringen och vinklarna på skotten tyder även på att Brown antingen hade ryggen mot polisen, hade ansiktet mot polisen men händerna i luften eller på annat sätt intagit en defensiv position. Det stämmer överens med de många, av varandra oberoende, vittnesmålen. De hävdar att 1. Brown försökt fly från polisen 2. att polisen sprungit efter och skjutit 3. att detta ska ha fått Brown att stanna, vända sig om och höja händerna i luften 4. att polisen först då avlossade de dödande skotten. Allt detta ska ha skett på avstånd, så även om polisen gjorde bedömningen att han var hotad av Brown torde ett icke-dödligt skott i benet räckt.


Polisen har också äntligen avslöjat namnet på den polis som sköt ihjäl Brown: han heter Darren Wilson och är 28 år. Ett vittne hävdar att Wilson varken ska ha försökt rädda Brown, ringt på ambulans eller anmält skjutningen. Med tanke på efterspelet – demonstrationerna har pågått i tio dagar – måste man ställa frågan om allt detta har varit värt det från polisens sida? Alla dessa skattepengar går åt att skydda en polis som av allt att döma har gjort fel, istället för att kåren bara erkänner att man har begått ett misstag och visar på transparens.


För pengar måste det kosta. Ganska rejält dessutom. Alla nätter verkar också följa samma mönster: fredliga demonstrationer möts av hårt polismotstånd, vilket triggar den våldsamma minoriteten bland de som protesterar, vilket i sin tur får polisen att gå in med all sin styrka. Förutom att media hindras från att filma (11 journalister har gripits), att Amnesty förts bort (!), att fler har skjutits och att nationalgardet nu har kallats in, fortsätter polisen att använda tårgas mot befolkningen. Tårgas som enligt Genevakonventionen är förbjudet att använda i krig, men tydligen går bra att använda här.Mjölk hjälper mot tårgas.

Och, det är så klart uppenbart, men färg spelar så otrolig stor roll här. Det är omöjligt att bortse från. Någon testade att googla ”black teen killed by police” och jämföra med ”white teen killed by police”. Resultatet?

Och jag kan inte hjälpa att med den bakgrunden tänka på vilken roll färgen på polisen spelar in här. För tänk om det var en svart polis som skjutit ihjäl en vit 18-åring som, må hända hade snattat lite cigaretter, men ändå var ostraffad och på väg att börja college? Tror ni inte att den polisen hade avskedats och åtalats illa kvickt? Tror ni verkligen att vi hade sett dessa scener då? Att polisen skulle förvandlas till en militär som skjuter först och ställer frågor sen bara för att skydda honom?

Gilla:
upp
85 röster

I kölvattnet av mordet på Michael Brown: status på situationen i Ferguson

Amat Levin 10:30 14 Aug 2014Den lilla staden Ferguson i närheten av St. Louis har de senaste dagarna sett ut som en krigszon sedan en polis sköt ihjäl 18-årige Michael Brown. Ett vittne har berättat att Brown hade händerna i luften och var obeväpnad när han sköts. Jag skrev om den händelsen här. Sedan dess har det även visat sig att Brown inte fanns i belastningsregistret och var på väg att börja college.

De senaste dagarna har alltså demonstrationer brutit ut som stundtals har runnit över i vandalisering och upplopp. Demonstranterna kräver att polisen ska avslöja namnet på den polis som sköt ihjäl 18-åringen.Men, mer och mer berättar både invånare och journalister om att även fredliga demonstrationer möts av övervåld från polisens håll. Pansarvagnar, tårgas och poliser i skottsäkra västar patrullerar gatorna, förbjuder invånarna att protestera efter mörkrets inbrott och siktar med gevär mot bilar som bara var på väg att parkera intill en Quickstop-butik. ”Bring it! All you fucking animals, bring it”, sågs en polis säga. Den vanliga formen av dehumanisering som är så vanlig i sådana här fall. Flera av de som har arresteras berättat om att de senare släppts utan en förklaring till varför de blev arresterade eller att pappersarbete förts. Dessutom har det amerikanska flygverket begränsat luftrummet över Ferguson. Kanske allra mest uppseendeväckande är hur polisen verkar behandla media. Flera journalister vittnar om att de blivit omhändertagna, fått sina kameror konfiskerade eller sina huvuden inkörda i glasfönster. Och i klippet ovan skjuts tårgas mot Al-Jazeera-reportrar. Med tanke på att allmänheten har laglig rätt att filma polisen och att en avsiktlig förhindring/censurering av det strider mot den amerikanska konstitutionen och det första författningstillägget är det inte konstigt att många kallar polisens agerande för fascistiskt.

I USA älskar (konservativ) media att peka på ondskefulla länder på andra sidan jorden där makten styr över vad som rapporteras och behandlar invånarna hur den vill. När det nu sker på hemmaplan är media förvånansvärt tysta. Och de journalister som försöker bevaka händelserna motarbetas och grips. Det är extremt obehagligt.

Jag ska vara ärlig, det är extremt svårt att få en bild av vad som sker i Ferguson just nu. Med tanke på att vanlig media antingen inte bryr sig eller tillåts rapportera får man förlita sig på enskilda modiga på Twitter och Reddit. Här kan man följa en livetråd på Reddit från folk på plats.
 

Bonus:
Fin grej som hände i natt. Twittrare boendes i Gaza delade med sig av sina tips på hur man bäst klarar sig igenom en tårgassattack till invånarna i Ferguson.

Gilla:
upp
66 röster

Action Bronson i Stockholm

Amat Levin 18:01 13 Aug 2014


Debaser Medis igår.

Svängde förbi Action Bronsons konsert på Debaser Medis igår. Som sig bör präglades den av taniga dudes som sprang upp på scenen och försökte freestylerappa, taniga dudes som blev upplockade på scen och sedan bodyslamade ner i publikhavet och taniga dudes som var fascinerade av Bronsons kroppshydda. Men även av hans fantastiska rap som får mig att längta halvt ihjäl mig efter hans storbolagsdebut och de karaktäristiskt drogvänliga beatsen. Uppskattade även det bra ljudet, som är så ovanligt när det gäller hiphopspelningar.

Här ovan kan ni lyssna på Easy Rider som är producerad av Party Supplies och fungerar som förstasingeln från kommande albumet Mr. Wonderful.

Läs mer av det jag har skrivit om Action Bronson här!

Gilla:
upp
52 röster