Nöjesgaten #4 släppt!

Amat Levin 14:59 24 May 2012

podcast

Igår släppte vi det fjärde avsnittet av Nöjesgaten. Den här gången gästades vi av vår filmredaktör Quetzala Blanco. Tillsammans diskuterar vi bland annat varför The Dictator var en besvikelse efter den mästerliga (enligt Q) Brüno, Sean Penns besök på F12, huruvida Loreen är en diva eller inte och varför soc bör kopplas in efter Estelle-dopet.

Gilla:
upp
34 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

Svensk media, hejda er

Amat Levin 11:44 20 Aug 2014

Aftonbladets utsände kliver av tunnelbanan i Husby centrum.

Happ, så Peter Kadhammar och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hänger i Husby en eftermiddag, äter baklava, besöker biblioteket och slås av hur o t r o l i g t annorlunda livet ser ut där.

”Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda.”

Alltså. Nej. Husby känns inte alls som Mellanöstern eller Nordafrika. Det är inte alls motiverat att beskriva en plats som ingår i Stockholms kommun och ligger 20 minuter från T-centralen så här exotiskt bara för att det skiljer sig från ens egna, förmodat extremt homogena, område. Vad är ens poängen med den här krönikan? Att det FAKTISKT finns ”hyggliga” människor med ”välvilja” även i Husby, som annars bara präglas av bilbränder och ungdomsgäng? Eller är det bara ett sätt att kolla om det fortfarande bor mycket blattar i Husby? Att liksom ”vi åker ut dit en gång var tionde år och ser om det fortfarande ser ut som Mellanöstern eller om gentrifieringen har kickat in ännu så att vi vanliga vågar sätta foten där. Fortfarande bara baklava? Inget hippt hamburgarhak? Okej, vi kommer tillbaka 2024.”

Så trött på att våra stora tidningar på regelbunden basis producerar den här smörjan. Befinner vi oss i åttiotalet? Har jag hamnat i en Just D-video från 1993?

Gilla:
upp
62 röster

Situationen i Ferguson, del 2

Amat Levin 17:50 19 Aug 2014

Skandalerna i Ferguson fortsätter att avlösa varandra, så det är dags för en ny uppdatering. Om ni har missat vad som orsakat protesterna och hur det såg ut under de första dagarna kan ni läsa det här och här.

Sedan mitt senaste inlägg har vi fått veta mer om Michael Brown. Polisen har avslöjat att Brown, tidigare samma dag som han sköts ihjäl, ska ha rånat en närbutik. Detta i kombination med att han var 1,93 lång och vägde 132 kilo har använts av både polis och viss media för att motivera dödsskjutningen. MEN! Det har också visat sig att 1. ”rånet” bestod av att Brown stal en handfull cigaretter och 2. att polisen som stoppade Brown inte visste att Brown var misstänkt för detta ”rån”. Och då har vi inte ens gått in på det absurda i att en stöld av cigaretter motiverar att man skjuts till döds på gatan, som skådisen Jesse Williams reder ut på ett bra sätt här:

En oberoende obduktion har även visat att Brown skjutits sex gånger, varav två av skotten träffade honom i huvudet.  Placeringen och vinklarna på skotten tyder även på att Brown antingen hade ryggen mot polisen, hade ansiktet mot polisen men händerna i luften eller på annat sätt intagit en defensiv position. Det stämmer överens med de många, av varandra oberoende, vittnesmålen. De hävdar att 1. Brown försökt fly från polisen 2. att polisen sprungit efter och skjutit 3. att detta ska ha fått Brown att stanna, vända sig om och höja händerna i luften 4. att polisen först då avlossade de dödande skotten. Allt detta ska ha skett på avstånd, så även om polisen gjorde bedömningen att han var hotad av Brown torde ett icke-dödligt skott i benet räckt.


Polisen har också äntligen avslöjat namnet på den polis som sköt ihjäl Brown: han heter Darren Wilson och är 28 år. Ett vittne hävdar att Wilson varken ska ha försökt rädda Brown, ringt på ambulans eller anmält skjutningen. Med tanke på efterspelet – demonstrationerna har pågått i tio dagar – måste man ställa frågan om allt detta har varit värt det från polisens sida? Alla dessa skattepengar går åt att skydda en polis som av allt att döma har gjort fel, istället för att kåren bara erkänner att man har begått ett misstag och visar på transparens.


För pengar måste det kosta. Ganska rejält dessutom. Alla nätter verkar också följa samma mönster: fredliga demonstrationer möts av hårt polismotstånd, vilket triggar den våldsamma minoriteten bland de som protesterar, vilket i sin tur får polisen att gå in med all sin styrka. Förutom att media hindras från att filma (11 journalister har gripits), att Amnesty förts bort (!), att fler har skjutits och att nationalgardet nu har kallats in, fortsätter polisen att använda tårgas mot befolkningen. Tårgas som enligt Genevakonventionen är förbjudet att använda i krig, men tydligen går bra att använda här.Mjölk hjälper mot tårgas.

Och, det är så klart uppenbart, men färg spelar så otrolig stor roll här. Det är omöjligt att bortse från. Någon testade att googla ”black teen killed by police” och jämföra med ”white teen killed by police”. Resultatet?

Och jag kan inte hjälpa att med den bakgrunden tänka på vilken roll färgen på polisen spelar in här. För tänk om det var en svart polis som skjutit ihjäl en vit 18-åring som, må hända hade snattat lite cigaretter, men ändå var ostraffad och på väg att börja college? Tror ni inte att den polisen hade avskedats och åtalats illa kvickt? Tror ni verkligen att vi hade sett dessa scener då? Att polisen skulle förvandlas till en militär som skjuter först och ställer frågor sen bara för att skydda honom?

Gilla:
upp
58 röster

I kölvattnet av mordet på Michael Brown: status på situationen i Ferguson

Amat Levin 10:30 14 Aug 2014Den lilla staden Ferguson i närheten av St. Louis har de senaste dagarna sett ut som en krigszon sedan en polis sköt ihjäl 18-årige Michael Brown. Ett vittne har berättat att Brown hade händerna i luften och var obeväpnad när han sköts. Jag skrev om den händelsen här. Sedan dess har det även visat sig att Brown inte fanns i belastningsregistret och var på väg att börja college.

De senaste dagarna har alltså demonstrationer brutit ut som stundtals har runnit över i vandalisering och upplopp. Demonstranterna kräver att polisen ska avslöja namnet på den polis som sköt ihjäl 18-åringen.Men, mer och mer berättar både invånare och journalister om att även fredliga demonstrationer möts av övervåld från polisens håll. Pansarvagnar, tårgas och poliser i skottsäkra västar patrullerar gatorna, förbjuder invånarna att protestera efter mörkrets inbrott och siktar med gevär mot bilar som bara var på väg att parkera intill en Quickstop-butik. ”Bring it! All you fucking animals, bring it”, sågs en polis säga. Den vanliga formen av dehumanisering som är så vanlig i sådana här fall. Flera av de som har arresteras berättat om att de senare släppts utan en förklaring till varför de blev arresterade eller att pappersarbete förts. Dessutom har det amerikanska flygverket begränsat luftrummet över Ferguson. Kanske allra mest uppseendeväckande är hur polisen verkar behandla media. Flera journalister vittnar om att de blivit omhändertagna, fått sina kameror konfiskerade eller sina huvuden inkörda i glasfönster. Och i klippet ovan skjuts tårgas mot Al-Jazeera-reportrar. Med tanke på att allmänheten har laglig rätt att filma polisen och att en avsiktlig förhindring/censurering av det strider mot den amerikanska konstitutionen och det första författningstillägget är det inte konstigt att många kallar polisens agerande för fascistiskt.

I USA älskar (konservativ) media att peka på ondskefulla länder på andra sidan jorden där makten styr över vad som rapporteras och behandlar invånarna hur den vill. När det nu sker på hemmaplan är media förvånansvärt tysta. Och de journalister som försöker bevaka händelserna motarbetas och grips. Det är extremt obehagligt.

Jag ska vara ärlig, det är extremt svårt att få en bild av vad som sker i Ferguson just nu. Med tanke på att vanlig media antingen inte bryr sig eller tillåts rapportera får man förlita sig på enskilda modiga på Twitter och Reddit. Här kan man följa en livetråd på Reddit från folk på plats.
 

Bonus:
Fin grej som hände i natt. Twittrare boendes i Gaza delade med sig av sina tips på hur man bäst klarar sig igenom en tårgassattack till invånarna i Ferguson.

Gilla:
upp
57 röster

Action Bronson i Stockholm

Amat Levin 18:01 13 Aug 2014


Debaser Medis igår.

Svängde förbi Action Bronsons konsert på Debaser Medis igår. Som sig bör präglades den av taniga dudes som sprang upp på scenen och försökte freestylerappa, taniga dudes som blev upplockade på scen och sedan bodyslamade ner i publikhavet och taniga dudes som var fascinerade av Bronsons kroppshydda. Men även av hans fantastiska rap som får mig att längta halvt ihjäl mig efter hans storbolagsdebut och de karaktäristiskt drogvänliga beatsen. Uppskattade även det bra ljudet, som är så ovanligt när det gäller hiphopspelningar.

Här ovan kan ni lyssna på Easy Rider som är producerad av Party Supplies och fungerar som förstasingeln från kommande albumet Mr. Wonderful.

Läs mer av det jag har skrivit om Action Bronson här!

Gilla:
upp
39 röster

Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown

Amat Levin 16:29 11 Aug 2014Det är fortfarande extremt farligt att vara svart i USA. För en knapp månad sedan stoppade 43-årige Eric Garner ett slagsmål och blev själv sedan närmad av New York-polisen. De övermannade honom, tog ett så kallad chokehold (ett grepp som NYPD har bannlyst sedan 20 år) och slängde ned honom på marken. Trots att Garner hade astma och sa att han inte kunde andas höll polisen fast honom i greppet. Obduktionen visade att Garner varken var full eller drogpåverkad, som media spekulerade om, och dog av en hjärtattack till följd av den hårdhänta behandlingen.

Nu i lördags var det dags igen. 18-åriga Michael Brown var på väg till sin mormor när han av ännu oklar anledning hamnade i ett bråk med en polis som försökte arrestera honom. Brown ska ha knuffat polisen som svarade med att skjuta honom. Enligt vittnen ska Brown då ha vänt sig om och sträckt upp sina händer innan han av smärtorna föll till marken. Då ska polisen ha närmat sig Brown, som var obeväpnad, och skjutit ihjäl honom. Exakt hur många skott som avlossades har inte avslöjats ännu, men enligt Jon Belmar, polischef i St. Louis, var det ”more than just a couple”.

Michael Brown-fallet är så pass färskt att omständigheterna kring dödsskjutningen fortfarande utreds. Men det vi redan nu kan se är att amerikansk media traditionsenligt gör sitt bästa för att utmåla offret som någon slags thugifierad gängmedlem. Bilden ovan har använts i rapporteringen kring Brown och på vissa håll har de haft mage att kalla peacetecknet för en gängsymbol. Samma sak hände med Trayvon Martin. Varför kunde man se just denna bild användas?..… när bilder som de nedan fanns att tillgå i ännu större utsträckning?


Just därför har #IfTheyGunnedMeDown börjat trenda på Twitter och Instagram. Amerikanska svarta visar upp vilken bild medier hade använt i rapporteringen om just de hade blivit skjutna av polisen, och förklarar på så sätt hur lätt det är att förvränga bilden av svarta och i förlängningen plantera fröet hos tv-tittare att svarta = farliga.
Bonus:

Här kan man läsa om 20 obeväpnade svarta som har skjutits ihjäl av polisen.
 

Gilla:
upp
54 röster

Dagens SMH: The Swagger Wagon

Amat Levin 14:32 4 Aug 2014Skrattade lite åt det här. Inte för att det var roligt, utan för att hela alltet är så genant. Men någonstans är det ju en naturlig väntad utveckling i ett musikklimat där Justin Bieber okommenterat går runt klädd som en gängmedlem från Los Angeles och australiensiska Iggy Azalea oblygt appoprierar någon slags Houston drawl varje gång hon rappar. Hiphop behandlas mindre och mindre som en kultur och mer som en kostym man kan ta på sig när man vill känna sig cool, nå en ny publik eller, i Toyotas fall, försöka skapa en viral YouTube-hit.  Två ytterligare tankar:

1. Herregud vad Busta Rhymes nya look är urartad.
2. Jag hoppas att han fick väldigt, väldigt mycket pengar för sin medverkan i den här reklamen.

Gilla:
upp
41 röster

En typisk Israel/Gaza-debatt

Amat Levin 13:06 31 Jul 2014Har återvänt lite tidigare från semestern än vanligt. Och vad är bättre än att dyka rakt in Russel Brands, på senaste tiden allt intensivare, kritik av Fox News. Alla som någon gång har befunnit sig i USA och zappat mellan kanalerna har någon gång landat på den oblyga propagandamaskin som är Fox News och som allt som oftast har Bill O’Reilly eller den, om möjligt, ännu mer galna Sean Hannity. Jag har skrivit om båda tidigare (här och här, bland annat), men nu är det alltså dags igen.

I ett inlägg på sin YouTube-serie The Trews plockar Russel Brand nämligen isär Fox News (som tyvärr bara är en av många medier att göra sig skyldiga till detta) extremt ensidiga rapportering av Israels krig mot Gaza, förklarar vad de ojämna resurserna får för konsekvenser för vem som bär huvudansvaret för fred och plockar isär Sean Hannitys ovärdiga debatteknik.

Lite utbildande, ganska roligt och väldigt sorgligt. Kolla in här ovan.

Gilla:
upp
53 röster

Kladdigt kladd och ett försök att hitta vita män i avsnitt tre av Nöjesguidens val-tv!

Amat Levin 10:22 3 Jul 2014

I det tredje avsnittet av Nöjesguidens val-tv från Almedalen gästades jag, Parisa och Judith av Rummets Mireya Echeverría Quezada, RFSL:s Maria Ramnehill, Victoria Percovich Gutierrez från Malmö stad och Vanda Kehr från jagvillhabostad.nu.

Vi analyserade Jimmie Åkessons tal, noterade att han lanserat medmänsklig rasism som begrepp och funderade på vad han menade med det ”kladdiga kladd” som inte skulle kladda ner Sverige. Dessutom diskuterade vi om den feministiska våren kommer att få en höst samt vilka steg som bör tas för att lösa bostadskrisen.

Vi skickade även ut vår nattliga reporter Tobias Boström för att försöka lokalisera några vita män i Almedalen samt undersöka hur bostadsbristen slår mot rosédrickande politiker under denna vecka. 

Gilla:
upp
45 röster