Amats basketblogg #20 – NBA-draften: Så funkar den

Amat Levin 17:03 20 Nov 2012

Jag har pratat om NBA-draften ett par gånger i den här bloggen och lovat att förklara hur den fungerar. Så here goes:

 

NBA består endast av 450 spelare – 30 lag med 15 spelare vardera. Det är uppenbarligen en mördande konkurrens och varje år pensionerar sig vissa medan andra inte längre platsar. Detta samtidigt som det sker ett influx av nya spelare. Dessa färskingar utgörs till 95 procent av de som plockas i draften.


En 18-årig Kobe Bryant går direkt från gymnasiet till Los Angeles Lakers 1996.

NBA-draften hålls i slutet av juni varje år och utgörs av 60 val – så kallade picks – över 2 rundor. Tidigare kunde high school-elever (som Moses Malone, Kevin Garnett, Kobe Bryant och LeBron James) anmäla sig till draften, men för ett par år sedan skärpte NBA reglerna. Idag måste man vara 19 år eller äldre för att få anmäla sig och de flesta spelarna består av inhemska collegespelare, medan resten utgörs av internationella. De 14 lag som missar slutspelet hamnar i The Draft Lottery och får alltså lotta om vilken klubb som ska få välja först. Får man den första picken betyder det alltså att man får välja först och kan ta den bästa unga spelaren att förstärka sitt lag med. Ligans sämsta lag har störst chans att landa förstapicken, det näst sämsta laget har näst stört chans och så vidare.


Darko Milicic väljs 2003 framför spelare som Dwyane Wade, Carmelo Anthony och Chris Bosh.

I NBA kan man dock byta picks med varandra under säsongen. Säg att jag har scoutat en svinbra collegespelare, men redan har ett bra lag och därför inte kommer att få en låg pick – då kan jag byta min pick (säg att jag skulle få välja som nummer 20 i ordningen) mot en lägre (säg 5). Det laget som har den femte picken kommer ju dock inte vilja försämra sin draftposition utan anledning, så då får jag slänga in en av mina nuvarande spelare i byteshandeln. På det här sättet har lag med bra managers lyckats byta till sig bra pick och hålla sig evigt unga, medan andra gamblat bort sina picks för kanske flera år framöver mot en spelare som floppade. Draften är alltså en av NBA:s viktigaste tillfällen – lyckas man hitta ett guldkorn (typ Rajon Rondo, nu stjärnguard i Boston Celtics, men vald först på 21:a plats) kan ens lag förbättras ordentligt, satsar man på fel spelare kan man missa sitt livs chans. Exempel på det senare är Portland Trailblazers som valde Sam Bowie (hört talas om honom? Nej, just det) framför Michael Jordan och Greg Oden (episkt skadedrabbad och för närvarande utan NBA-lag) framför NBA:s just nu bästa unga spelare Kevin Durant.


Ligan "gör upp" 1985 års draft så att New York får förstavalet.

Med så här mycket på spel är det ingen överraskning att draften har präglats av konspirationsteorier. 1985 var ligans största kassako, New York Knicks, i kris och i desperat behov av en stjärnspelare. Den överlägset bästa collegespelaren, centern Patrick Ewing, skulle sitta fint. Det här var året NBA för första gången höll ett lotteri om vilket lag som skulle få välja först och kuvert med lagens namn placerades i en nån slags snurrande maskin. När maskinen slutat snurra räckte sedan NBA-direktören David Stern ned handen i maskinen och fick upp… New York-kuvertet! Ivriga konspirationsteoretiker menar att det här var lite väl lägligt och påstår allt ifrån att kuverten hade ett böjt hörn, till att det var kylt så att Stern skulle kunna identifiera det. Något liknande hände i år då New Orleans, som just nu ägs av ligan själv i väntan på en köpare, lyckades landa förstapicken och supertalangen Anthony Davies. Konspirationsteoretiker menar att NBA fixade lotteriet eftersom en lovande spelare som Davies på laget skulle göra klubben lättare att sälja.


Blivande stjärnan Anthony Davis väljs som förstapick av NBA-ägda New Orleans Hornets.

Draften är också en höjdpunkt eftersom de främsta unga spelarna, som förväntas väljas tidigt av ett NBA-lag, bjuds in till ceremonin. Och om de är något unga manliga atleter som snart ska få sin stora paycheck och försöka bli kändisar INTE kan är det fashön. Kolla bara på några av historiens sämsta draftutstyrslar (19996-1997 var tydligen en helt sinnessjuk period?):


LeBron James, 2003


Chuck Person, 1986


Peja Stojakovic, 1996


Maurice Taylor, 1997


Jalen Rose, 1994


Larry Johnson, 1991


Erick Dampier, 1996


Bobby Jackson, 1996


Drew Gooden, 2001


Samaki Walker, 1996


Tim Thomas, 1997

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet
Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar
Amats basketblogg #14: Igenkänningsfaktorn
Amats basketblogg #15 – 30 lag #25: Toronto Raptors
Amats basketblogg #16 – The Association: #1
Amats basketblogg #17 – 30 lag #24: Washington Wizards
Amats basketblogg #18 – Hur man får någon sparkad
Amats basketblogg #19 – 30 lag #23: Phoenix Suns

Fler blogginlägg från Amat Levin