"Vita kränkta män har redan sina forum" - Hurgörman.nu vill prata om mansrollen

14:07 21 Aug 2014

När vi på Nöjesguiden trodde att det inte fanns plats för mer berättelser om män av män misstog vi oss. Den här gången rör det sig lyckligtvis inte om ännu ett gäng Pär Ström-anhängare. Med projektet Hur gör man? vill en grupp personer inom kommunikationsbranschen belysa och diskutera mansrollen och hur den begränsar människors liv.

Nöjesguiden har pratat med Mattias Hjelm, som är en av projektets initiativtagare.

– Vi vill dra vårt strå till jämställdhetsstacken genom att påverka männen. Målet med hurgörman.nu är att män reflekterar över sin könsroll tillsammans med andra män genom att skriva och läsa historier om mansrollen. Att få män att diskutera genus och jämställdhet sinsemellan tror vi är ett steg i rätt riktning.

Historier om mansrollen är ju det enda vi ser i det här samhället. Behövs det verkligen fler?
– Vi vill ge plats för historier som visar hur problematisk mansrollen är, berättelser som beskriver krav och förväntningar knutna till den. Vi gör det för att synliggöra hur förtryckande normer produceras inom män som priviligerad grupp. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dem som tycker att normerna är skit och som vill göra något åt dem.

Kan det inte lätt bli så att ni sprids i ljusskygga antifeministsammanhang? Den här typen av grupper riskerar tyvärr att inte alltid se sina egna privilegier och att bli navelskådande när de borde öppna upp. Hur ska ni undvika att bli hårt kritiserade "Killgruppen"?
– Vi modererar alla inlägg som publiceras. Vårt mål är att vara ett forum där män kan öppna upp och reflektera kring sin könsroll, och denna reflektion kan förstås vara både hög och låg. Vita kränkta män har redan sina forum och är således inte välkomna hos oss.

Vad har ni själva för erfarenhet av att hantera de här frågorna?
– Vi som startat hurgörman.nu är intresserade och aktiva i jämställdhetsdebatten. Vi har alla på olika sätt upplevt negativa sidor av mansrollen. Vi har organisationerna Crossing Borders och Män för Jämställdhet som stöd och bollblank, och vi har Män för Jämställdhets före detta ordförande Tomas Wetterberg som mentor.

Vilka negativa sidor av mansrollen menar du?
– Ett exempel är de oändligt många tillfällena då man bitit ihop när man bara ville storböla, eftersom känslor är lika med svaghet. Ett annat är när konflikter förväntas lösas med våld som att ge någon spö för att inte “vara en kärring” eller för att “behålla sin stolthet”. Eller att som kvinna (vi är inte bara killar bakom hurgörman.nu) varje dag, hela tiden, bedömas utifrån en manlig norm där kvinnors insatser blir lägre värderade. Vi ser mansnormen jämt. Historierna vi får in till hurgörman.nu gör att vi, och alla som besöker vår sida, också ser fler exempel på hur snäv mansrollen är.

På sajten i nuläget finns ett gäng insprängda meningar som "Hur gör man när alla tar för givet att man gillar tjejer?", men när man klickar får man inga svar. Kommer ni själva att besvara era besökares olika frågor?
– De frågorna som ligger på lila bakgrund är inlagda av oss är precis som faktarutorna på turkost tänkta som öppna frågor att reflektera över. Förhoppningsvis skriver någon en självupplevd historia på ämnet.

Vilka hoppas ni få in historier ifrån?
– Från Danne i 9B, från Olle på bygglinjen, från Snygg-Eric i Paradise Hotel. Från Samir på Uppsala universitet, VD-Åke eller från Janne som jobbar på Konsum. Helt enkelt från alla som identifierar sig som män.

hurgörman.nu kan vem som helst bidra med sina egna historier om hur det är att vara man och om problemen mansrollen innebär.

Stad: 
Kategori: