VÄLKOMSTINTERVJU: Möt Julia Gummesson, Malmös nya krogredaktör

13:35 28 Nov 2014



Idag kan vi stolt presentera vår nya krogredaktör i Malmö. 

Julia Gummeson är tjugofyraåringen som ser matintresset som en del av sig, som glädjs åt att kött börjar bli ute och som spår att matpannkakan, crepes eller vad det nu kallas, blir nästa års stora grej. Från och med nu kommer hon såga restauranger som inte har ett stort intresse för mat och hylla de som är nyskapande och självsäkra. Vi hälsar Julia varmt välkommen, men först: en välkomstintervju.

För de som inte vet, vem är Julia Gummesson?
Typiskt barn av "vår tid". Barnslig och allvarsam, ambitiös och lat. Jag är 24 år och uppvuxen i en stockholmsförort. Har ägnat senaste åren åt utforskande av mitt norrländska arv på konstskolor, varvat med alla tänkbara typer av jobb. Gillar makt och mat, ogillar inskränkthet och dålig lukt.

Hur fick du upp ögonen för detta, inte så vanliga, intresse?
– 
Jag snackade med en vän för ett tag sedan om vad som definierar ens person. Typ, vilka saker kan man ta bort och ändå vara sig själv, och vilka kan man inte ta bort utan att det ändrar ens person i grunden. Mitt matintresse är och har alltid varit så för mig. Det har lett till att jag är extremt nyfiken på svängningar i den kulinariska världen, men framför allt hur det påverkar samhället och tvärtom. Matkultur är inte något lösryckt som finns till för vissa personer. Det är vad vi gör varje dag. Det är politik, sociala koder, historia och kemi. Att "äta ute" är en naturlig följd av det här intresset.

Vad äter du helst och vad skulle du aldrig stoppa i dig?
– 
Äter i princip allt. Men ett vinnande koncept brukar vara att hålla det enkelt och ge de råvaror man använder förutsättningar att bli sina bästa jag. Skulle aldrig äta en Dennis-hotdog och har tyvärr väldigt svårt för lakrits.

Vilket krogkoncept saknar du eller finns det för lite av i Malmö?
– 
Ett schysst ramenställe och en bra koreansk restaurang.

Vad krävs för att en restaurang ska få betyget betyg: 6av dig?
– 
Ett genuint intresse för mat och atmosfären kring den. Nytänkande och självförtroende. Pretentioner och integritet utan att tappa lekfullheten.

Förut var snabbmat lika med hamburgare på McDonalds men 2014 kom den (New York-inspirerade) fräscha snabbmaten hit. Nu kan man få kvalitétsmat på 10 minuter och till ett lägre pris än tidigare. Vad blir nästa års stora grej?
– 
Svårt att säga! Köttromantiken är uppenbart i recession, vilket är skönt. Vi ser redan mängder av exempel på restaurangkoncept som utgår ifrån vegetariska menyer där kött eller fisk är tillval som betalas per gram, vilket känns som en helt relevant smocka till den gamla goda kostcirkeln. I övrigt hoppas jag på att detta blir ett år då hemmarestaurangandet får fäste i Sverige. Sedan vill jag slå ett slag för matpannkakan – crepes, rösti, blinier, kalla dem vad du vill, de är på väg in i din värld och du kan inte göra något åt det.

Julia debuterar i Nöjesguiden #11 – då kommer hennes krogtexter att kunna avnjutas här.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.