Vad fan var det som hände? Nöjesguiden reder ut nyvalet

09:26 4 Dec 2014

Vad är det som händer i huset?

Plötsligt blev det nyval/extraval/omval i Sverige, och för många är det, fullt förståeligt, svårt att förstå vad fan det egentligen var som hände. Nöjesguiden förklarar hur vi kunde komma till den här situationen.

Varför valde Löfven att utlysa nyval?
Det är förstås svårt att veta exakt hur Löfven tänkte, men flera saker har hänt de senaste dagarna som gör att regeringen, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans sitter i, inte kommer att kunna bedriva sin politik. Det som framför allt avgjorde var att regeringen inte fick igenom sin budget.

Varför kan de inte sitta kvar även om det var Alliansen som fick igenom sin budget?
Det som står i budgeten är hur mycket pengar regeringen ska satsa på olika områden, och hur skatterna ska förändras. Regeringen ville i sin budget bland annat höja skatterna för höginkomsttagarna och satsa mer pengar på till exempel vården. När Alliansen fick igenom sin budget betydde det att regeringen i så fall skulle vara tvungen att till exempel behålla sänkta skatter, och helt enkelt föra Alliansens politik. Först och främst skulle det gå emot regeringens löften, och för det andra skulle det betyda att det inte fanns någon större poäng att vara regering eftersom de inte skulle kunna genomföra sin egen politik.

Men hur kunde de inte få igenom sin budget? Det är ju de som är regeringen?
Att sitta i regeringen är inte detsamma som att definitivt få igenom sin budget. Budgeten beslutas om först efter att regeringen har bildats, och beslutet går till ungefär så här.

1. Alla partier som vill sätter ihop sin egen budget, där de beskriver hur mycket pengar de vill ge till olika områden som till exempel skolan och hur de vill förändra skatterna.

2. Efter att alla budgetar är klara sker en omröstning i riksdagen. Omröstningen fungerar ungefär som en turnering. Budgetar ställs mot varandra två och två tills det bara finns två kvar. Den budget som i slutomröstningen får flest röster antas.

3. I det här fallet gick omröstningen till så här: först ställdes Alliansens budget mot Sverigedemokraternas, där Alliansens röst fick flest röster. Sedan ställdes Alliansens budget mot regeringens, och eftersom Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget, vilket naturligt nog innebar att den fick flest röster, vann Alliansens. För att förtydliga ytterligare: eftersom Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen har fler riksdagsledamöter än regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet.

Men hur kunde då Löfven bli statsminister?
Statsministeromröstningen går till på ett lite annat sätt. Efter valet har riksdagens talman, som man kan säga är riksdagens mötesordförande, samtal med alla partierna. När hen är klar bestämmer sig talmannen för vem hen tror har bäst möjlighet att bilda en stabil regering, och frågar sedan den personen om hen vill åta sig uppdraget. I det här fallet trodde den före detta talmannen Per Westerberg att Löfven hade bäst möjligheter att bilda en regering, och Löfven tackade ja.

Efter det berättar personen som föreslås som statsminister vem hen vill sitta i regering med, och sedan röstar riksdagen om det. Men omröstningen går lite annorlunda till än när det kommer till budgeten. I statsministeromröstningen måste en majoritet i riksdagen rösta mot statsministerförslaget för att det inte ska gå igenom. När Stefan Löfven valdes till statsminister röstade bara 49 ledamöter, även kända som Sverigedemokraterna, emot förslaget, vilket betydde att Stefan Löfven blev Sveriges nya statsminister. Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade för, Sverigedemokraterna röstade emot, och resten av partierna la ner sina röster – vilket är samma som att inte rösta alls.

Talmannen har fyra försök på sig att se till att en ny statsminister utses. Misslyckas hen fyra gånger i rad måste extraval hållas inom tre månader, om inte ett vanligt val ska hållas under den tiden.

Men varför försökte Löfven ens få igenom en budget om han inte hade en majoritet i riksdagen?
För att han, och de flesta andra, förväntade sig att Sverigedemokraterna skulle lägga ner sina röster. Det är det partier brukar göra när deras eget förslag faller i den turnering som budgetomröstningen brukar bestå av. Om Sverigedemokraterna hade lagt ner sina röster hade regeringens budget, som stöddes av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, fått fler röster än Alliansens, och den hade då gått igenom.

Varför kan regeringen bestämma att det ska bli nyval, bara sådär?
Enligt Regeringsformen, en av Sveriges fyra grundlagar och grunden till den svenska demokratin, har en regering rätt att besluta om ett extra val, eller nyval som det brukar kallas.

Men varför kommer extravalet att hållas först den 22 mars och inte redan nu?
Nyvalet måste hållas inom tre månader efter att beslutet har tagits, och beslutet tas först den 29 december.

Varför kommer extravalet att utlysas, det vill säga beslutas om, först den 29 december?
Regeringen får besluta om ett nyval först tre månader efter den nya riksdagens första sammanträde. I år samlades den nya riksdagen för första gången den 29 september, alltså tre månader innan den 29 december.

Men kunde inte Alliansen ta över istället för Stefan Löfven? Deras budget gick ju ändå igenom.
Först och främst är regeringen tillsammans med Vänsterpartiet större än Alliansen, och Alliansen lovade att det block med flest röster skulle få bilda regering. Eftersom det enda sättet för Alliansen att bli större än de rödgröna partierna skulle vara att samarbeta med Sverigedemokraterna, något de vägrar, var inte det möjligt. Dessutom är det någonting Löfven inte skulle vilja riskera, vilket gjorde att det helt enkelt blev enklare för honom att utlysa nyval.

Kunde inte Socialdemokraterna kickat Miljöpartiet och styrt själva?
För det första skulle Socialdemokraterna i det fallet ha svårt att samarbeta med Miljöpartiet, utkastade och sura, i framtiden.

För det andra gav Alliansen starka signaler om att de inte var särskilt sugna på att kompromissa. Och för det tredje skulle regeringen i så fall bli så svag att Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna lätt hade kunnat köra över alla regeringens förslag.

Socialdemokraterna brukade styra själva under en stor del av 1900-talet, men då hade de mellan 40 och 50 procent av rösterna, vilket gjorde att de lätt kunde bestämma om de till exempel fick Vänsterpartiet eller Centerpartiets stöd.

Har Sverige haft nyval förut?
Ja, men det är sällsynt. Senaste gången var 1958.

Missa inte Tobias Boströms test, där du enkelt kan få reda på om du överhuvudtaget är redo för ett nyval.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!