Vad du bör läsa denna månad

Isabelle Ståhl 16:16 12 Dec 2012

 

den-sista-dagen.jpg

Den sista dagen i december 

Mariette Glodeck

Norstedts

Jag är åttiotalist så jag är egentligen för unik för att kunna relatera till böcker om vanliga människor med genomsnittlig ångest. 

Den anspråkslösa idén får jag äta upp när jag sträckläser Mariette Glodecks fullkomligt geniala samtidsskildring av ett gäng vänner som kämpar med kvartslivskrisens övervintrade problem i ett decembergrått Stockholm. Popstjärnan Frida har slagit igenom men känner sig osedd och fantiserar om tonårskärleken Måns som ofrivilligt blivit pappa med en tonårshipster. Han känner sig ensam och sover över hos bästa vännen Carl som oroar sig över en frånvarande pojkvän. Nylesbiska Tove är smärtsamt kär och undrar om hon verkligen borde ha blivit läkare. Karaktärerna är missunnsamma, barnsliga och avundsjuka men har tillräckligt med självhat för att man ska tycka om dem. Till och med en onsdagsöl på klubbarnas McDonalds, Debaser, blir med Glodecks blixtrande gestaltningsförmåga en fängslande psykologisk thriller. 

Frida sörjer det faktum att vuxenlivets parrelationer och karriärsträvan konkurrerar ut kompisgängets gamla vänskap. Trots att hon närmar sig 30 är det fortfarande tonårsjagets rädslor och preferenser som definierar henne. Kanske blir man aldrig äldre än 19? 

 


den-amerikanska-hogern.jpg

Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid

Martin Gelin

Natur & kultur 

Martin Gelin reste runt i de mest konservativa delstaterna i USA och skrev en bok om högersympatisörer som vill sudda ut sin underskrift på det amerikanska samhällskontraktet. Resultatet är intressantare än allt jag lärt mig om USA i skolan och på MTV. Han lyckas inträda i rollen som gäst hos verkligheten utan att exotisera och den melankoliska undertonen gör även faktapartierna lättforcerade.

I West Virginia besöker han Tea party-aktivisten Roger som byggt en stuga i skogen. Där kan Roger jaga rådjur och hjort i fred och hålla monologer om Reagan och fattigdomen omkring honom som beror på byråkraterna i Washington och deras destruktiva bidragssystem. Många på landsbygden när en dröm om en individ som inte beror på sociala trygghetssystem och livnär sig på kolindustri, kristendom och kapitalism. I många delar av landet har människor börjat låsa in sig i idylliska gated communities för vita människor. 

I Europa blåser samma starka högervindar. Sverigedemokraterna vinner väljare på sina apokalyptiska utsagor om att landet håller på att förfalla och att lösningen är en folklig ultranationalism. De när sig på samma dröm om ett gyllene urtillstånd som gått förlorat. 

Som Henrik Arnstad skriver i DN är Sverigedemokraternas syfte att rädda nationen undan förfall och degenerering med en nationell återfödelse som konkret politiskt mål. En skillnad från högern i USA är att den verkar ha förlorat hoppet om återfödelsen: många har gett upp tanken på det amerikanska projektet. 

 


en-storm.jpg

En storm kom från paradiset

Johannes Anyuru

Norstedts

Anyurus pappa drömde om att flyga. Han utbildade sig till pilot i Ugandas flygvapen men när Idi Amin tog makten tvingades han fly till Grekland. Tillvaron på marken töms snart på mening och han reser tillbaka för att flyga bevattningsplan men blir fängslad. Det märks att Anyuru är poet i grunden: varje mening i boken om hans pappa golvar mig med sin skönhet.

 


ett-kort-uppehall.jpg

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Göran Rosenberg

Bonniers

Göran Rosenbergs föräldrar överlevde förintelsen och återförenades i en liten svensk småstad. Där började de ett nytt liv i den gryende välfärdsstatens säkerhetsbesiktigade samhälle. Men snart samlade sig det förflutna över dem och pappan tog livet av sig när Göran var elva. Rosenberg visar i sin mycket starka roman hur det är skillnad på att överleva och leva vidare. 

 

 

 

Stad: 
Kategori: