Vad är grejen med sött vin?

13:55 4 Mar 2014

sottvinbild1.jpg

 
Du kliver in på krogen. Beställer kanske ett glas bubbel medan du väntar på dina vänner. Bläddrar i menyn. Beställer vatten. Ni väljer varsin förrätt och varsin varmrätt. Till det delar ni på en flaska vin eller två, först vitt sedan rött. Mätt och belåten, temporärt försjunken i matkoma, väcks du av servitören: ”Vill ni kika på dessertmenyn? Lite kaffe kanske?”. Ingen runt bordet verkar särskilt sugen men ni tar ändå in menyn. Alla väljer trots allt en dessert – fläderglassen med kaksmulor gick inte att motstå. På servitörens inrådan beställer ni kaffe samtidigt. 
 

Någonstans här brukar det gå snett. Åtminstone rent smakmässigt.

Sötsaker och dubbla espressos kommer in. Rödvinsglasen är fortfarande halvfulla. Den sockerstinna crème brûléen får vinet att smaka surare än grapefrukt. Istället smuttar du på kaffet. Beskan dödar allt som kommer i dess väg och för att släcka törsten sträcker du dig efter en ny klunk rödvin. Den onda smakcirkeln är sluten. 
 

Har du någon gång ögnat igenom en vinlista på krogen vet du att den som regel avslutas med rubriken ”Sött” (den minst tummade delen av listan). Här ryms flera av vinvärldens största juveler: Tokaj, Sauternes, Madeira, Recioto, Vin doux Naturel, Beerenauslese, Vin Santo och Moscato d’Asti. Men om du inte själv tar initiativet, eller äter en avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket, kommer du med största sannolikhet aldrig i närheten av denna åtråvärda nektar. Söta viner hör nämligen till det mest otrendiga du kan dricka. Ingen sommelier kommer att rulla ut sötvinsvagnen om du inte ber om det.
Våga be om ett glas sött! Våga fråga vad som passar just din efterrätt. Testa något nytt. Är du orolig över ditt sockerintag? Hoppa över äppelkakan och drick bara madeiran. 

Söt snabbkurs

 

Dessert: Glass med bär eller frukt.

Vin: Moscato d’Asti, Brachetto.
 

Dessert: Tarte Tatin, eller annan äppel/fruktkaka.

Vin: Madeira Malmsey/Malvazia, Beerenauslese.
 

Dessert: Crème Brûlée.

Vin: Tokaji 5 puttonyos, Trocken-beerenauslese.

Texten är även publicerad i Nöjesguiden #2.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!