Någonstans här brukar det gå snett. Åtminstone rent smakmässigt.
Sötsaker och dubbla espressos kommer in. Rödvinsglasen är fortfarande halvfulla. Den sockerstinna crème brûléen får vinet att smaka surare än grapefrukt. Istället smuttar du på kaffet. Beskan dödar allt som kommer i dess väg och för att släcka törsten sträcker du dig efter en ny klunk rödvin. Den onda smakcirkeln är sluten.
Har du någon gång ögnat igenom en vinlista på krogen vet du att den som regel avslutas med rubriken ”Sött” (den minst tummade delen av listan). Här ryms flera av vinvärldens största juveler: Tokaj, Sauternes, Madeira, Recioto, Vin doux Naturel, Beerenauslese, Vin Santo och Moscato d’Asti. Men om du inte själv tar initiativet, eller äter en avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket, kommer du med största sannolikhet aldrig i närheten av denna åtråvärda nektar. Söta viner hör nämligen till det mest otrendiga du kan dricka. Ingen sommelier kommer att rulla ut sötvinsvagnen om du inte ber om det.
Våga be om ett glas sött! Våga fråga vad som passar just din efterrätt. Testa något nytt. Är du orolig över ditt sockerintag? Hoppa över äppelkakan och drick bara madeiran.
Söt snabbkurs
Dessert: Glass med bär eller frukt.
Vin: Moscato d’Asti, Brachetto.
Dessert: Tarte Tatin, eller annan äppel/fruktkaka.
Vin: Madeira Malmsey/Malvazia, Beerenauslese.
Dessert: Crème Brûlée.
Vin: Tokaji 5 puttonyos, Trocken-beerenauslese.
Texten är även publicerad i Nöjesguiden #2.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.