Foto: Christian Andersson
Myteri
Skomakaregatan 10, Malmö, tel 040-122 100
Rebell har fått ett saltstänkt småsyskon. Ett mackkast från Lilla torg har de öppnat upp en pulserande citykrog med fisk och skaldjur som grund.
Myteri heter stället där Alex Wugk och Martin Rosengren från Rebell ska få utlopp för den passion för fisk och skaldjur som de länge haft. Samtidigt passar de på att skapa en mer skramlig krog alldeles nära krogtäta Lilla torg.
Basen i krogmenyn blir den grillade fisken, och grunden kommer hela tiden att ändras i takt med vad deras samarbetspartners på haven fångar i sina nät.
– Den grillade fisken blir ett signum, sedan blir det svenska crabcakes och vår klassiker surfing och gräs, säger Martin Rosengren om menyn.
Maten från havet har de alltid haft med sig, och tanken om att starta ännu en krog är inte heller den ny.
– Det har alltid varit en dröm att ha en fisk- och skaldjursrestaurang som även lägger fokus på det som är viktigt med havet. Att man jobbar direkt med leverantören och inte väljer produkter från urfiskade hav, säger Alex Wugk.
Grunden i de flesta rätterna blir en grillad fiskbit, brynt smör och en citronskiva. Sedan får man själv välja vilka såser och tillbehör man är sugen på.
I glasen blir det ett något bredare utbud av viner än på Rebell, och den hugade kan även beställa in en lite mer prestigefull flaska. På nedervåningen kommer det att skakas drinkar i baren som är gjuten av några tusen liter cement. Här blir det också plats för en plattvändare under helgernas sena timmar.
Lokalen är designad av Maria Gustavsson på Swedish Ninja som låtit det ruffiga och eleganta mötas. Material som kakel, cement och koppar blandas med elegant porslin på stilrena träbord. Vid entrén blir det plats för cirka 40 uteserveringsgäster, en våning upp finns ett utomhus krypin in mot gården för den som vill gömma sig
Öppet: mån–tis 11–00, ons-tors 11–01, fre–lör 12–02.